Davor prvotno napisa
:shock: Uredno zinem kad pročitam Davorove i Mujicine postove.![]()
Pa s čime da zgusnem? By the way, zar želatina nije glavni sastojak gumenih bombona????
Davor prvotno napisa
:shock: Uredno zinem kad pročitam Davorove i Mujicine postove.![]()
Pa s čime da zgusnem? By the way, zar želatina nije glavni sastojak gumenih bombona????
Naravno da jeste sastojak gumenih bombona. Svi oni zgodni sareni medeki su zapravo pofarbane crknute krave.corny prvotno napisa
možda škrobnim brašnom(gustinom)?corny prvotno napisa
mada nisam sigurna jel to može u hladno.
marta prvotno napisa
morala sam
Sad to saznam a u trudnoći sam pojela valjda cijelu crknutu kravu u Coca-cola gumijima. :/
Da, Gustin će zamijeniti margarin.I želatinu naravno.
![]()
Za zgušnjavanje postoji i kuzu ako šta pomažeAli neznam kako stoji s kolačima
A lješnjakov maslac su samo preprženi-očišćeni i drobljeni lješnjaci![]()
pektin, agar-agar...mamma Juanita prvotno napisa
Davor prvotno napisa
Pitanja za Davora,
tvoje mišljenje o vegeti, mileramu, gusnelu ili gustinu, te koje zaslađivaće ti koristiš, bijeli ili smeđi šećer, voćni ili.......?
Što je bolje za odrasle bijela ili integralna riža? Koji proizvođać?
Koje brašno za kruh koristiš?
Eto vidite!? A uzasavate se bijelog brasna, mlijeka, gljiva i smokija. 8)marta prvotno napisa
Mejrica jadna zna. Kad god Ahmed negdje zgrabi kakve slatkise ona odmah 'ostavi to tu ima zelatine' :/ Unistila sam djetetu najbolje godine zivota.
Nego mi reci Davore jeli Kosher Gelatin ista "bolji'?
I jos nesto...ne dade nam odgovor za gmo free palentu? Davor?
U vegeti je MSG i zato koristim varijante bez glutaminata (konkretno sada Alnaturinu biljnu sol iz DM-a). Od kada sam se skinuo s MSG-a imam migrene cca jednom godišnje umjesto prije cca dvaput mjesečno.valena prvotno napisa
Kiselo vrhnje mi je na meniju pa tako i mileram. Od mliječnih proizvoda ipak najviše preporučujem jogurt.
Gustin je prilično čisti škrob i ne izbjegavam ga, ali ga zapravo vrlo malo koristim. Egzotična primjena: kod suhe masaže - neki to smatraju jako senzualnim, a lako se kasnije pere![]()
Zaslađujem smeđim demerara šećerom. Inače naslage na zubima radi isključivo saharoza, ali demeraru cijenim radi minimalne industrijske obrade i nasilja. Fruktoza je u zadnje vrijeme na udaru kritike jer ju povezuju s poplavom pretilosti.
Rižu uglavnom koristim bijelu basmati jer najbolje odgovara mojoj konstituciji. Otkad sam naučio prednosti GABA riže sve češće koristim i integralnu, ali mi ide na živce što se ne može dugo skladištiti i u dućanima je većinom već užegla.
Brašno u najvećoj količini koristim T850 ili T1100, skoro sasvim svejedno kojeg proizvođača, samo pazim da je odležalo barem mjesec dana.
Mejra's mommy za palentu ne znam, a kad ustanovim kako uopće doznati - javim. Želatina je želatina i gotovo. Kinezi prodaju želatinu od magareće kože s idejom da povećava mušku spolnu moć (moš mislit). Košer se odnosi samo na način klanja i vrstu životinja čije lešine će završiti sa žigom "košer" - ne uzgajaj lažne nade.
DAVOREDavor prvotno napisa
što bi mi bez tebe
hvala na opsežnom odgovoru
ja migrene imam jednom tjedno i ponekad poželim umrijeti
najžalosnije od sveg je što dojim sina od 6mj i kada me to ulovi nisam nizašto, pokušat ću i ja bez msg, vegetu već određeno vrijeme ne koristim, a bila mi je dodatak svemu ali baš svemu
hvala, a pitanja će biti još
pa ti si nam živuća enciklopedija i najkraći put do zdrave informacije
Mono Sodium Glutaminatprintemps prvotno napisa
Koja je razlika izmedu te soli i biljne kocke?Davor prvotno napisa
Meni su kocke super..a sol mi nije nesto..(koristim drugog proizvodaca ne alnaturu).
Koristim biljne kocke nekakvog francuskog proizvođača, sve bio i bez MSG-a. Treba vidjeti sastav i raspali (Alnaturine mi imaju neprirodno preveliku koncentraciju luka, a inače im ništa drugo ne fali)
ni zubić vila? :shock:Davor prvotno napisa
ja sam vegetu u jednom potezu odstranila sa soja sosom
što davor kaže a na šta nisam prije obraćala pažnju glavobolja -puno manje
zašto margarine ne?
hidrogenizirane?
Između ostalog. Ima još ponešto sočnih detalja o kojima smo negdje već pisali, ali ne možeš fulat ako ga jednostavno prestaneš koristiti. Drastično bolja zamjena za margarin postoji i zove se putar 8)
Na primjer, putar ima fakat aromu po putrui bez dodane arome po putru, za koju se dokazalo da izaziva zdravstvene probleme (isto vrijedi i za mikrovalne kokice s aromom putra)
ako je putar maslo -koristim ga
ne sprdam se, tolko ima tih mječnih ludorija da ja ne znam šta je šta
skuta, mileram vrhnje vako-nako, čudesa
margarin zbilja nikad nisam kupila, valjda intuitivno![]()
al sam luda za mocarelama, parmezanima, rikotama mastima ko u priču
sem rikote
A ja se baš spremam napisati mail gđi Tomašević, nutricionistici iz Nutrivite.
naime, prije godinu, dvije sam bila kod nje radi nekog programa prehrane i pričamo općenito o prehrani obitelji i pita me - a sigurno koristite margarin. ja kažem - ne, maslac - jer znam zašto margarin nije dobar
I ove godine na moru, u nekoj žutoj štampi pronađen reklamu za nove Margo margarine i njena slika dolje, kao i ona ih preporučuje. Prvo sam ostala :shock: , ali mislim si novac je novac, a onda dolje piše da je to neka nova tehnologija kojom su izbačene te hidrogenizirane
I što sad?
Jel stvarno novac pokreće svijet ili je ovo stvarno neka novina?
Nisam joj još pisala da je pitam
Pa hidrogenizirane masnoće su samo dio poduže priče. Naravno da je ukupan dojam nešto bolji bez hidrogeniziranih masnoća, ali obzirom da se nigdje niti ne spominje ostatak industrijskog nasilja u proizvodnji - smatraj to samo kao kvalitetnu dimnu zavjesu.
Kad bi margarin nešto valjao, mogao bi se raditi doma.
Slično razmišljanje vrijedi i za kozmetiku, a dobra kozmetika bi morala biti jestiva.
ja sam glup i gluplji u kombinaciji!
dakle, maslac= putar= ok!
margarin=margo, omegol, rama i slično = not ok!
jesam li dobro skopčala?
Davore, a Stevia (http://www.glas-koncila.hr/rubrike_p...l?news_ID=1953)...molim te, mišljenje..Davor prvotno napisa
Sva umjetna sladila mi spadaju u istu kategoriju s MSG-om: zbunjuju metabolizam. Stevia je otprilike ista stvar, samo iz biljnog izvora.
U zadnje vrijeme je postalo jasno da su umjetna sladila stvarni krivci pretilosti, a o tome je nedavno u Vjesniku pisao Ignac Kulier. Imam isječak, ali ti ga ne trebam kopirati jer je članak izašao i online![]()
http://www.vjesnik.hr/pdf/2008%5C08%5C02%5C51A51.PDF
Moj dragi demerara šećer je pouzdano dobra namirnica nad kojom nije rađeno industrijsko nasilje, srednjeg je glikemijskog indeksa i uzrokuje malo glikemijsko opterećenje. Zanimljivo je da je čak i kruh glikemijski gledano lošija namirnica od šećera.
Tahanhalva (znam, ima šećera, šta ću trenutno mi godi), mogu li smatrati da ima sve benefite mljevenih sezamovih sjemenki ili tahini paste, u smislu sadržaja meni potrebnih magnezija, željeza, kalcija?
Smatraj(i najedi se i za mene
)
Vještičice, nije valjda da je nema negdje, u nekom većem trgovačkom centru pakovane? Meni baš nešto paše u zadnje vrijeme, gledala sam sastav ove moje, 57% je sezamova pasta, pa kontam, ipak mora biti dobra za zdravlje![]()
Imaš povremeno u Lidlu kada je "grčki tjedan", a i po svuda pomalo jer znam da ju proizvodi nekakva firmica iz Sl. Broda.
Kao vezivo se koriste jaja pa nije baš vegetarijanski proizvod (kome je to važno).
Nije mi baš jasno, po čemu je Stevia umjetna ? (Iako oblik koji sam ja vidjela, nije naravno, lipće, nego ima neki E, zanemarimo to, recimo da ju posadimDavor prvotno napisa
)
lipće-lišće![]()
(Demerara šećer, je li to Encijan? Baš sam ga jučer vidjela, sitila se tebe i mislim, pa to imam u kući...)
Ma, imam problema sa šećerom (u krvi) i dijabetolog mi preporučuje umjetna sladila...ali, moram reć, da me ovo Kulierovo ne iznenađuje, nekako sam sama osjetila da je najbolje jednostavno smanjivat doze i privikavat se na manje šećera, a ne tražiti zamjene, iako, ne možeš kolač bez šećera...)
Linolina, ne znam u kojoj kategoriji je slad, on je složeni ugljikohidrat pa bi trebao biti pametnija opcija kod dijabetesa.Možda najpametnije bilo bi u kolač uvaliti suhog ili svježeg voća.
Krivo. Uz pretpostavku da se stanje održava prehranom dobro je proučiti glikemijska svojstva namirnica, a kolač - na bazi brašna - će uvijek biti veći problem od samog šećera. Smeđi šećer je manji problem od običnog kruha.
Najbolje je u slučaju posebnih prehrambenih potreba fino prekrižiti sve poznato do tog trenutka i započeti s novim jelima i postupcima. Ako radiš za sebe - nitko ti neće prigovoriti. Tako jedino nećeš pasti u zamku zamjenskih i "dijetalnih" proizvoda koji su k'o pravi, ali zapravo nisu :bljuc:
Ustrajanjem na "uobičajenim" jelima ali s dijetalnim namirnicama je jednostavno pogrešno, bljak i skupo, a u konačnici i beskorisno.
Stevia kao sladilo iz prirode radi podjednako kao i umjetna sladila, a kako god okreneš i dalje je - sladilo.
Sad sam tek skužila da sam pitanje za Davora postavila u topicu o pudinzima. Molim te Davore, pročitaj ga tamo. Fala!
Dobro zaključuješ. Raznovrsna prehrana je svaki dan nešto drugo, a ne sve u jednom loncu. (To u uvjetima skučene ponude znači vrlo jednostavna jela s vrlo malim brojem namirnica.)Adriven prvotno napisa
Jako zanimljivo, razmislit ću o tome, ja se baš suprotno hranim-u mom loncu je uvijek svakakvo povrće+meso+tofu (i to još, meni svi stilovi odgovaraju), a voće isto miješam...
ima neke logike, kad tako jedem, šareno-imam osjećaj da se teže zasitim, a htjela bih i smšaviti, pa mi je važno, pokušat ću sad po danima, opet će sve doći na red u jednom tjednu
Eto i mene s pitanjcem... Načula sam nešto o štetnosti ekstrudiranih/ekspandiranih žitarica i bacila pogled na net.
Ne mogu staviti link jer na net idem s moba, ali se ide na: www.westonaprice.org/modernfood
'dirty secrets of modern food processing'
Uglavnom se radi o tome da se sve jako malo proučavalo ali izgleda da se ekstruzijom mijenja struktura proteina i postaje jako štetna!
Ja sam baš mislila da su te ekspandirane žitarice, ako su bez aditiva, samo napuhane zdrava grickalica!Jesam li u zabludi?
Pa ne rade se baš sve napuhane žitarice ekstruzijom. Kornflekice se češće rade prešanjem, ali i takve su napravljene prvenstveno da što duže prežive na polici u dućanu. Dobra orijentacija u izbjegavanju smeća: čuvaj se šarene kutije, osobito ako na deklaraciji kaže da su dodani vitamini. (Pravim cerealijama ne trebaju dodatni vitamini)
Napuhnute žitarice kod kojih možeš prepoznati zrno od kojega su nastale su uglavnom OK. Postupak je strahovito jednostavan i jeftin (recimo kokice) tako da se uglavnom ne isplati uvoditi industrijsko nasilje. Tu su riža, krupnik, pšenica, amarant itd. Neki su obloženi šećerom ili medom, ali je to uglavnom OK. Svejedno, u dohrani su sve ove džidže nepotrebne.
Što se tiče famoznih industrijskih cerealija, industrijsko nasilje uzrokuje štetu i u postupku ekstruzije, ali nešto manje i u postupku prešanja. Koliko god u gore linkanom članku kaže da se ne rade istraživanja to zapravo nije sasvim točno, postoji čak i specijalizirani časopis. O tome kakve promjene se događaju u proizvodnji cerealija može se naći u člancima poput ovog: http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=2187223 (samo sažetak)
Recimo famozni Kelloggs koji je "izmislio" kornflekice proizvodi ih prešanjem (barem tako kažu), ali osim "običnih" kornflkica rade i masu ekstrudiranog smeća, koje "oplemenjuju" sintetskim vitaminima, mineralima i GMO šećerom, vidi poziv na bojkot: http://organicconsumers.org/kelloggs.cfm
Kada o industrijskoj hrani pišem industrijski silovana hrana to se najviše odnosi na margarin i ovakvo smeće iz šarenih kutija. Izbjegavati.
Davore, dobili smo cassonade šećer, kilo. došla rodbina iz bijelog svijeta, ne pitaj ništa.
koja je razlika od demerare i od običnog šećera?
Cassonade![]()
Možda Saint-Louis? U svakom slučaju radi se o nerafiniranom šećeru direktno iz šećerne trske, slično kao i Demerara kojem je jako sličan.
Običan šećer nastaje iz šećerne repe pomoću nasilja, jer sam po sebi sok šećerne repe nije ni nalik soku šećerne trske i nije fin za papat. Na kraju se dobije kemijski pročišćeni šećer koji je prazna kalorija, ali još uvijek manje problematičan nego se u medijima voli kuditi.
Cassonade smeđi šećer ima kod nas kupiti u "normalnom" supermarketu. Nisam ni znala da je, hajmo reć, "poseban" :?
Ja ga koristim za kolače (jednom godišnje, oko Božića)
Volim vas citati, iako mi se uvijek digne kosa na glavi od novih spoznaja :shock:
vidjela sam ovdje, a i inace cesto se postavlja pitanje kako nesto nije prirodno a dobiveno je iz biljke? Zabluda je da nesto sto je prirodno ne mora biti i dobro i zdravo. Majka priroda je stvorila i puno otrovnih i za prehranu stetnih stvari. Ti natpisi prirodno i prirodno identicno (citaj :umjetno, taj mi je najdrazi) sluze samo za manipulaciju kupaca. Teski metali su isto prirodni i neki od njih daju predivne boje a ipak su za nas otrovni. Npr. Freska jogurt ima samo prirodne sastojke a izgleda tako kricavo rozo i umjetno da se zbljujes![]()
imam i ja pitanje
mišljenje o prehrani u zoni?
forsira se balansiranje proteina vs. ugljikohidrata vs. masnoća. gledam ovdje, kaže da je to premalo ugljikohidrata??
enivej, da li ova prehrana ima ikakve veze s ravnotežom kiselih i lužnatih namirnica? vidila sam da to često spominješ - gdje se o tome mogu infomirati? za početak me samo nekakve osnove zanimaju...