Stranica 8 od 8 PrviPrvi ... 678
Pokazuje rezultate 351 do 394 od 394

Tema: Pitanje za Davora

  1. #351

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Postovi
    827

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Želatina :bljuc: nastaje od zrele crkotine. Smrdljive kože, kopita i ostali ostaci vrlo živopisnog mirisa postaju želatinom uz korištenje žestoke kemije. Siguran sam da čak ni najokorjeliji mesoljupci svojoj djeci ne bi davali želatinu kada bi znali od čega i kako nastaje.

    :shock: Uredno zinem kad pročitam Davorove i Mujicine postove.

    Pa s čime da zgusnem? By the way, zar želatina nije glavni sastojak gumenih bombona????

  2. #352
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj corny prvotno napisa
    Citiraj Davor prvotno napisa
    Želatina :bljuc: nastaje od zrele crkotine. Smrdljive kože, kopita i ostali ostaci vrlo živopisnog mirisa postaju želatinom uz korištenje žestoke kemije. Siguran sam da čak ni najokorjeliji mesoljupci svojoj djeci ne bi davali želatinu kada bi znali od čega i kako nastaje.

    :shock: Uredno zinem kad pročitam Davorove i Mujicine postove.

    Pa s čime da zgusnem? By the way, zar želatina nije glavni sastojak gumenih bombona????
    Naravno da jeste sastojak gumenih bombona. Svi oni zgodni sareni medeki su zapravo pofarbane crknute krave.

  3. #353
    mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,285

    Početno

    Citiraj corny prvotno napisa
    A s čime zgusnuti kremu za kolač, a da nije mliječnog porijekla? I da se dodaje NAKON ukuhavanja, znači u mlaku ili hladnu smjesu???
    možda škrobnim brašnom(gustinom)?
    mada nisam sigurna jel to može u hladno.

  4. #354
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    Naravno da jeste sastojak gumenih bombona. Svi oni zgodni sareni medeki su zapravo pofarbane crknute krave.
    morala sam

  5. #355

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Postovi
    827

    Početno

    Sad to saznam a u trudnoći sam pojela valjda cijelu crknutu kravu u Coca-cola gumijima. :/

    Da, Gustin će zamijeniti margarin. I želatinu naravno.

  6. #356
    ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    503

    Početno

    Za zgušnjavanje postoji i kuzu ako šta pomaže Ali neznam kako stoji s kolačima
    A lješnjakov maslac su samo preprženi-očišćeni i drobljeni lješnjaci

  7. #357
    puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    zgb.
    Postovi
    1,577

    Početno

    Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    Citiraj corny prvotno napisa
    A s čime zgusnuti kremu za kolač, a da nije mliječnog porijekla? I da se dodaje NAKON ukuhavanja, znači u mlaku ili hladnu smjesu???
    možda škrobnim brašnom(gustinom)?
    mada nisam sigurna jel to može u hladno.
    pektin, agar-agar...

  8. #358

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    21

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Želatina :bljuc: nastaje od zrele crkotine. Smrdljive kože, kopita i ostali ostaci vrlo živopisnog mirisa postaju želatinom uz korištenje žestoke kemije. Siguran sam da čak ni najokorjeliji mesoljupci svojoj djeci ne bi davali želatinu kada bi znali od čega i kako nastaje.

    Pitanja za Davora,
    tvoje mišljenje o vegeti, mileramu, gusnelu ili gustinu, te koje zaslađivaće ti koristiš, bijeli ili smeđi šećer, voćni ili.......?
    Što je bolje za odrasle bijela ili integralna riža? Koji proizvođać?
    Koje brašno za kruh koristiš?

  9. #359
    Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    MI
    Postovi
    1,456

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    Naravno da jeste sastojak gumenih bombona. Svi oni zgodni sareni medeki su zapravo pofarbane crknute krave.
    Eto vidite!? A uzasavate se bijelog brasna, mlijeka, gljiva i smokija. 8)

    Mejrica jadna zna. Kad god Ahmed negdje zgrabi kakve slatkise ona odmah 'ostavi to tu ima zelatine' :/ Unistila sam djetetu najbolje godine zivota.

    Nego mi reci Davore jeli Kosher Gelatin ista "bolji'?

  10. #360
    Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    MI
    Postovi
    1,456

    Početno

    I jos nesto...ne dade nam odgovor za gmo free palentu? Davor?

  11. #361
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj valena prvotno napisa
    Pitanja za Davora,
    tvoje mišljenje o vegeti, mileramu, gusnelu ili gustinu, te koje zaslađivaće ti koristiš, bijeli ili smeđi šećer, voćni ili.......?
    Što je bolje za odrasle bijela ili integralna riža? Koji proizvođać?
    Koje brašno za kruh koristiš?
    U vegeti je MSG i zato koristim varijante bez glutaminata (konkretno sada Alnaturinu biljnu sol iz DM-a). Od kada sam se skinuo s MSG-a imam migrene cca jednom godišnje umjesto prije cca dvaput mjesečno.
    Kiselo vrhnje mi je na meniju pa tako i mileram. Od mliječnih proizvoda ipak najviše preporučujem jogurt.
    Gustin je prilično čisti škrob i ne izbjegavam ga, ali ga zapravo vrlo malo koristim. Egzotična primjena: kod suhe masaže - neki to smatraju jako senzualnim, a lako se kasnije pere
    Zaslađujem smeđim demerara šećerom. Inače naslage na zubima radi isključivo saharoza, ali demeraru cijenim radi minimalne industrijske obrade i nasilja. Fruktoza je u zadnje vrijeme na udaru kritike jer ju povezuju s poplavom pretilosti.
    Rižu uglavnom koristim bijelu basmati jer najbolje odgovara mojoj konstituciji. Otkad sam naučio prednosti GABA riže sve češće koristim i integralnu, ali mi ide na živce što se ne može dugo skladištiti i u dućanima je većinom već užegla.
    Brašno u najvećoj količini koristim T850 ili T1100, skoro sasvim svejedno kojeg proizvođača, samo pazim da je odležalo barem mjesec dana.

    Mejra's mommy za palentu ne znam, a kad ustanovim kako uopće doznati - javim. Želatina je želatina i gotovo. Kinezi prodaju želatinu od magareće kože s idejom da povećava mušku spolnu moć (moš mislit). Košer se odnosi samo na način klanja i vrstu životinja čije lešine će završiti sa žigom "košer" - ne uzgajaj lažne nade.

  12. #362

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    21

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Citiraj valena prvotno napisa
    Pitanja za Davora,
    tvoje mišljenje o vegeti, mileramu, gusnelu ili gustinu, te koje zaslađivaće ti koristiš, bijeli ili smeđi šećer, voćni ili.......?
    Što je bolje za odrasle bijela ili integralna riža? Koji proizvođać?
    Koje brašno za kruh koristiš?
    U vegeti je MSG i zato koristim varijante bez glutaminata (konkretno sada Alnaturinu biljnu sol iz DM-a). Od kada sam se skinuo s MSG-a imam migrene cca jednom godišnje umjesto prije cca dvaput mjesečno.
    Kiselo vrhnje mi je na meniju pa tako i mileram. Od mliječnih proizvoda ipak najviše preporučujem jogurt.
    Gustin je prilično čisti škrob i ne izbjegavam ga, ali ga zapravo vrlo malo koristim. Egzotična primjena: kod suhe masaže - neki to smatraju jako senzualnim, a lako se kasnije pere
    Zaslađujem smeđim demerara šećerom. Inače naslage na zubima radi isključivo saharoza, ali demeraru cijenim radi minimalne industrijske obrade i nasilja. Fruktoza je u zadnje vrijeme na udaru kritike jer ju povezuju s poplavom pretilosti.
    Rižu uglavnom koristim bijelu basmati jer najbolje odgovara mojoj konstituciji. Otkad sam naučio prednosti GABA riže sve češće koristim i integralnu, ali mi ide na živce što se ne može dugo skladištiti i u dućanima je većinom već užegla.
    Brašno u najvećoj količini koristim T850 ili T1100, skoro sasvim svejedno kojeg proizvođača, samo pazim da je odležalo barem mjesec dana.

    Mejra's mommy za palentu ne znam, a kad ustanovim kako uopće doznati - javim. Želatina je želatina i gotovo. Kinezi prodaju želatinu od magareće kože s idejom da povećava mušku spolnu moć (moš mislit). Košer se odnosi samo na način klanja i vrstu životinja čije lešine će završiti sa žigom "košer" - ne uzgajaj lažne nade.
    DAVORE
    što bi mi bez tebe
    hvala na opsežnom odgovoru
    ja migrene imam jednom tjedno i ponekad poželim umrijeti
    najžalosnije od sveg je što dojim sina od 6mj i kada me to ulovi nisam nizašto, pokušat ću i ja bez msg, vegetu već određeno vrijeme ne koristim, a bila mi je dodatak svemu ali baš svemu
    hvala, a pitanja će biti još
    pa ti si nam živuća enciklopedija i najkraći put do zdrave informacije

  13. #363
    printemps avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    južna dalmacija
    Postovi
    175

    Početno

    Za šta je skračenica MSG?

  14. #364
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Citiraj printemps prvotno napisa
    Za šta je skračenica MSG?
    Mono Sodium Glutaminat

  15. #365
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    (konkretno sada Alnaturinu biljnu sol iz DM-a)
    Koja je razlika izmedu te soli i biljne kocke?
    Meni su kocke super..a sol mi nije nesto..(koristim drugog proizvodaca ne alnaturu).

  16. #366
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Koristim biljne kocke nekakvog francuskog proizvođača, sve bio i bez MSG-a. Treba vidjeti sastav i raspali (Alnaturine mi imaju neprirodno preveliku koncentraciju luka, a inače im ništa drugo ne fali)

  17. #367

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split
    Postovi
    989

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Nope, 0 bodova. Zdravi margarin ne postoji. Ni djed Mraz, ni Uskršnji Zeko, ni Zubić Vila
    ni zubić vila? :shock:

    ja sam vegetu u jednom potezu odstranila sa soja sosom
    što davor kaže a na šta nisam prije obraćala pažnju glavobolja -puno manje
    zašto margarine ne?
    hidrogenizirane?

  18. #368
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Između ostalog. Ima još ponešto sočnih detalja o kojima smo negdje već pisali, ali ne možeš fulat ako ga jednostavno prestaneš koristiti. Drastično bolja zamjena za margarin postoji i zove se putar 8)

    Na primjer, putar ima fakat aromu po putru i bez dodane arome po putru, za koju se dokazalo da izaziva zdravstvene probleme (isto vrijedi i za mikrovalne kokice s aromom putra)

  19. #369

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split
    Postovi
    989

    Početno

    ako je putar maslo -koristim ga
    ne sprdam se, tolko ima tih mječnih ludorija da ja ne znam šta je šta
    skuta, mileram vrhnje vako-nako, čudesa
    margarin zbilja nikad nisam kupila, valjda intuitivno
    al sam luda za mocarelama, parmezanima, rikotama mastima ko u priču
    sem rikote

  20. #370
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Putar = maslac

  21. #371

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    A ja se baš spremam napisati mail gđi Tomašević, nutricionistici iz Nutrivite.
    naime, prije godinu, dvije sam bila kod nje radi nekog programa prehrane i pričamo općenito o prehrani obitelji i pita me - a sigurno koristite margarin. ja kažem - ne, maslac - jer znam zašto margarin nije dobar

    I ove godine na moru, u nekoj žutoj štampi pronađen reklamu za nove Margo margarine i njena slika dolje, kao i ona ih preporučuje. Prvo sam ostala :shock: , ali mislim si novac je novac, a onda dolje piše da je to neka nova tehnologija kojom su izbačene te hidrogenizirane

    I što sad?

    Jel stvarno novac pokreće svijet ili je ovo stvarno neka novina?
    Nisam joj još pisala da je pitam

  22. #372
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa hidrogenizirane masnoće su samo dio poduže priče. Naravno da je ukupan dojam nešto bolji bez hidrogeniziranih masnoća, ali obzirom da se nigdje niti ne spominje ostatak industrijskog nasilja u proizvodnji - smatraj to samo kao kvalitetnu dimnu zavjesu.

    Kad bi margarin nešto valjao, mogao bi se raditi doma.

    Slično razmišljanje vrijedi i za kozmetiku, a dobra kozmetika bi morala biti jestiva.

  23. #373
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    ja sam glup i gluplji u kombinaciji!

    dakle, maslac= putar= ok!
    margarin=margo, omegol, rama i slično = not ok!

    jesam li dobro skopčala?

  24. #374
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa da.

  25. #375
    linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    ST
    Postovi
    879

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Zaslađujem smeđim demerara šećerom. Inače naslage na zubima radi isključivo saharoza, ali demeraru cijenim radi minimalne industrijske obrade i nasilja. Fruktoza je u zadnje vrijeme na udaru kritike jer ju povezuju s poplavom pretilosti.
    .
    Davore, a Stevia (http://www.glas-koncila.hr/rubrike_p...l?news_ID=1953)...molim te, mišljenje..

  26. #376
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Sva umjetna sladila mi spadaju u istu kategoriju s MSG-om: zbunjuju metabolizam. Stevia je otprilike ista stvar, samo iz biljnog izvora.

    U zadnje vrijeme je postalo jasno da su umjetna sladila stvarni krivci pretilosti, a o tome je nedavno u Vjesniku pisao Ignac Kulier. Imam isječak, ali ti ga ne trebam kopirati jer je članak izašao i online
    http://www.vjesnik.hr/pdf/2008%5C08%5C02%5C51A51.PDF

    Moj dragi demerara šećer je pouzdano dobra namirnica nad kojom nije rađeno industrijsko nasilje, srednjeg je glikemijskog indeksa i uzrokuje malo glikemijsko opterećenje. Zanimljivo je da je čak i kruh glikemijski gledano lošija namirnica od šećera.

  27. #377
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Tahanhalva (znam, ima šećera , šta ću trenutno mi godi), mogu li smatrati da ima sve benefite mljevenih sezamovih sjemenki ili tahini paste, u smislu sadržaja meni potrebnih magnezija, željeza, kalcija?

  28. #378
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Smatraj (i najedi se i za mene )

  29. #379
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Vještičice, nije valjda da je nema negdje, u nekom većem trgovačkom centru pakovane? Meni baš nešto paše u zadnje vrijeme, gledala sam sastav ove moje, 57% je sezamova pasta, pa kontam, ipak mora biti dobra za zdravlje

  30. #380
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Imaš povremeno u Lidlu kada je "grčki tjedan", a i po svuda pomalo jer znam da ju proizvodi nekakva firmica iz Sl. Broda.
    Kao vezivo se koriste jaja pa nije baš vegetarijanski proizvod (kome je to važno).

  31. #381
    linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    ST
    Postovi
    879

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Sva umjetna sladila mi spadaju u istu kategoriju s MSG-om: zbunjuju metabolizam. Stevia je otprilike ista stvar, samo iz biljnog izvora.
    U zadnje vrijeme je postalo jasno da su umjetna sladila stvarni krivci pretilosti, a o tome je nedavno u Vjesniku pisao Ignac Kulier. Imam isječak, ali ti ga ne trebam kopirati jer je članak izašao i online
    http://www.vjesnik.hr/pdf/2008%5C08%5C02%5C51A51.PDF

    Moj dragi demerara šećer je pouzdano dobra namirnica nad kojom nije rađeno industrijsko nasilje, srednjeg je glikemijskog indeksa i uzrokuje malo glikemijsko opterećenje. Zanimljivo je da je čak i kruh glikemijski gledano lošija namirnica od šećera.
    Nije mi baš jasno, po čemu je Stevia umjetna ? (Iako oblik koji sam ja vidjela, nije naravno, lipće, nego ima neki E, zanemarimo to, recimo da ju posadim )

  32. #382
    linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    ST
    Postovi
    879

    Početno

    lipće-lišće

    (Demerara šećer, je li to Encijan? Baš sam ga jučer vidjela, sitila se tebe i mislim, pa to imam u kući...)

    Ma, imam problema sa šećerom (u krvi) i dijabetolog mi preporučuje umjetna sladila...ali, moram reć, da me ovo Kulierovo ne iznenađuje, nekako sam sama osjetila da je najbolje jednostavno smanjivat doze i privikavat se na manje šećera, a ne tražiti zamjene, iako, ne možeš kolač bez šećera...)

  33. #383

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    97

    Početno

    Linolina, ne znam u kojoj kategoriji je slad, on je složeni ugljikohidrat pa bi trebao biti pametnija opcija kod dijabetesa.Možda najpametnije bilo bi u kolač uvaliti suhog ili svježeg voća.

  34. #384
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Krivo. Uz pretpostavku da se stanje održava prehranom dobro je proučiti glikemijska svojstva namirnica, a kolač - na bazi brašna - će uvijek biti veći problem od samog šećera. Smeđi šećer je manji problem od običnog kruha.
    Najbolje je u slučaju posebnih prehrambenih potreba fino prekrižiti sve poznato do tog trenutka i započeti s novim jelima i postupcima. Ako radiš za sebe - nitko ti neće prigovoriti. Tako jedino nećeš pasti u zamku zamjenskih i "dijetalnih" proizvoda koji su k'o pravi, ali zapravo nisu :bljuc:

    Ustrajanjem na "uobičajenim" jelima ali s dijetalnim namirnicama je jednostavno pogrešno, bljak i skupo, a u konačnici i beskorisno.

    Stevia kao sladilo iz prirode radi podjednako kao i umjetna sladila, a kako god okreneš i dalje je - sladilo.

  35. #385

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    97

    Početno

    Sad sam tek skužila da sam pitanje za Davora postavila u topicu o pudinzima. Molim te Davore, pročitaj ga tamo. Fala!

  36. #386
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj Adriven prvotno napisa
    Davore, vidim da stalno naglašavaš kako nije pametno dan za danom klopati iste stvari, i zvuči mi prilično logično, nek se tijelo malo odmori od istih namirnica.Ipak, zanima me koliko je loše tako konzumirati "pametne" namirnice, npr. jabuke, češnjak, ili pak one koje služe kao podloga mnogim drugim jelima npr. mlijeko (u našem slučaju rižino zbog AD-a). Ili bi i tu morali pripaziti, pa kad jedan dan jedemo jabuke, idući bi dan od voća moralo biti nešto drugo? Sorry, pitanje je malo štrebersko, ali me baš zanima. Na kraju krajeva, svi smo mi na ovom topicu da se malo prosvijetlimo!
    Dobro zaključuješ. Raznovrsna prehrana je svaki dan nešto drugo, a ne sve u jednom loncu. (To u uvjetima skučene ponude znači vrlo jednostavna jela s vrlo malim brojem namirnica.)

  37. #387
    linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    ST
    Postovi
    879

    Početno

    Jako zanimljivo, razmislit ću o tome, ja se baš suprotno hranim-u mom loncu je uvijek svakakvo povrće+meso+tofu (i to još, meni svi stilovi odgovaraju), a voće isto miješam...
    ima neke logike, kad tako jedem, šareno-imam osjećaj da se teže zasitim, a htjela bih i smšaviti, pa mi je važno, pokušat ću sad po danima, opet će sve doći na red u jednom tjednu

  38. #388
    lionne avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Pula
    Postovi
    167

    Početno

    Eto i mene s pitanjcem... Načula sam nešto o štetnosti ekstrudiranih/ekspandiranih žitarica i bacila pogled na net.

    Ne mogu staviti link jer na net idem s moba, ali se ide na: www.westonaprice.org/modernfood
    'dirty secrets of modern food processing'

    Uglavnom se radi o tome da se sve jako malo proučavalo ali izgleda da se ekstruzijom mijenja struktura proteina i postaje jako štetna!

    Ja sam baš mislila da su te ekspandirane žitarice, ako su bez aditiva, samo napuhane zdrava grickalica!Jesam li u zabludi?

  39. #389
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa ne rade se baš sve napuhane žitarice ekstruzijom. Kornflekice se češće rade prešanjem, ali i takve su napravljene prvenstveno da što duže prežive na polici u dućanu. Dobra orijentacija u izbjegavanju smeća: čuvaj se šarene kutije, osobito ako na deklaraciji kaže da su dodani vitamini. (Pravim cerealijama ne trebaju dodatni vitamini)

    Napuhnute žitarice kod kojih možeš prepoznati zrno od kojega su nastale su uglavnom OK. Postupak je strahovito jednostavan i jeftin (recimo kokice) tako da se uglavnom ne isplati uvoditi industrijsko nasilje. Tu su riža, krupnik, pšenica, amarant itd. Neki su obloženi šećerom ili medom, ali je to uglavnom OK. Svejedno, u dohrani su sve ove džidže nepotrebne.

    Što se tiče famoznih industrijskih cerealija, industrijsko nasilje uzrokuje štetu i u postupku ekstruzije, ali nešto manje i u postupku prešanja. Koliko god u gore linkanom članku kaže da se ne rade istraživanja to zapravo nije sasvim točno, postoji čak i specijalizirani časopis. O tome kakve promjene se događaju u proizvodnji cerealija može se naći u člancima poput ovog: http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=2187223 (samo sažetak)
    Recimo famozni Kelloggs koji je "izmislio" kornflekice proizvodi ih prešanjem (barem tako kažu), ali osim "običnih" kornflkica rade i masu ekstrudiranog smeća, koje "oplemenjuju" sintetskim vitaminima, mineralima i GMO šećerom, vidi poziv na bojkot: http://organicconsumers.org/kelloggs.cfm

    Kada o industrijskoj hrani pišem industrijski silovana hrana to se najviše odnosi na margarin i ovakvo smeće iz šarenih kutija. Izbjegavati.

  40. #390
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    Davore, dobili smo cassonade šećer, kilo. došla rodbina iz bijelog svijeta , ne pitaj ništa.

    koja je razlika od demerare i od običnog šećera?

  41. #391
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Cassonade
    Možda Saint-Louis? U svakom slučaju radi se o nerafiniranom šećeru direktno iz šećerne trske, slično kao i Demerara kojem je jako sličan.

    Običan šećer nastaje iz šećerne repe pomoću nasilja, jer sam po sebi sok šećerne repe nije ni nalik soku šećerne trske i nije fin za papat. Na kraju se dobije kemijski pročišćeni šećer koji je prazna kalorija, ali još uvijek manje problematičan nego se u medijima voli kuditi.

  42. #392
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    Cassonade smeđi šećer ima kod nas kupiti u "normalnom" supermarketu. Nisam ni znala da je, hajmo reć, "poseban" :?
    Ja ga koristim za kolače (jednom godišnje, oko Božića )

  43. #393
    mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    696

    Početno

    Volim vas citati, iako mi se uvijek digne kosa na glavi od novih spoznaja :shock:
    vidjela sam ovdje, a i inace cesto se postavlja pitanje kako nesto nije prirodno a dobiveno je iz biljke? Zabluda je da nesto sto je prirodno ne mora biti i dobro i zdravo. Majka priroda je stvorila i puno otrovnih i za prehranu stetnih stvari. Ti natpisi prirodno i prirodno identicno (citaj :umjetno, taj mi je najdrazi) sluze samo za manipulaciju kupaca. Teski metali su isto prirodni i neki od njih daju predivne boje a ipak su za nas otrovni. Npr. Freska jogurt ima samo prirodne sastojke a izgleda tako kricavo rozo i umjetno da se zbljujes

  44. #394
    koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    zagabria
    Postovi
    1,654

    Početno

    imam i ja pitanje

    mišljenje o prehrani u zoni?
    forsira se balansiranje proteina vs. ugljikohidrata vs. masnoća. gledam ovdje, kaže da je to premalo ugljikohidrata??

    enivej, da li ova prehrana ima ikakve veze s ravnotežom kiselih i lužnatih namirnica? vidila sam da to često spominješ - gdje se o tome mogu infomirati? za početak me samo nekakve osnove zanimaju...

Stranica 8 od 8 PrviPrvi ... 678

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •