Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 159

Tema: Stalna kupovina ljekova i ostalih preparata za djecu :/

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Stalna kupovina ljekova i ostalih preparata za djecu :/

Evo što nam se događa; unazad 3-4 mj. kako su curke krenule u jaslice i vrtić, naravno pokupile su i bakterije i viruse i sve kaj se dalo pokupiti; kod pedijatrice smo u prosjeku svakih 10-ak dana, smatram to još i o.k. prosjekom. Ipak mi konstantno nešto trošimo od lijekova; makar za iskašljavanje, za imunitet, za kapanje nosa, za grlo, za...
    Međutim, mi iz ordinacije redovito izlazimo s običnim bijelim papirićem i preporukom što kupiti; unazad mjesec dana za troje djece sam izdvojila cca 600-ak kn za hrpu sirupa protiv kašlja (primjerice običan Prospan veći je cca 78 kn, Panadol 40-ak kn, sprej Tantum Verde za grlo 57,31 kn, Nurofen sirup 30,38 kn, propolis kapi 50-ak kn u apoteci!, sirup Islandski lišaj 46,75 kn, vitaminski sirup 110 kn) - kako tome stati na kraj? Kako prisiliti pedijatra da nam da odgovarajući lijek koji ide na teret HZZO-a? Zar uistinu ni djeca više nemogu dobiti "normalan" lijek?! Koja su vaša iskustva?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa to ti nisu lijekovi, osim Nurofena koji bi morali dobiti na recept.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja ne lijecim nista niti idem kod pedijatra osim ak je bas grdo ili ne prolazi

ne trosim uopce novce na lijekove

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa o tome pričam! Grdo je, zato i odemo kod pedijatra, a izađemo van s bijelim papirićem i popisom kaj da kupimo: danas Fluimukan sirup, za 3 dana bude Prospan, a djeca i dalje isto kašlju i kašlju! Jedva sam dobila Ventolin sirup od nje na recept! Brijem da sutra idem tam s malo žešćom spikom...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Od tih silnih sirupa protiv kašlja djeca baš mogu biti iziritirana i kašljati. Najbolje da piju puno tekućine, to razrjeđuje šlajm jednako kao i sirup.
    A ako je nešto ozbiljnije - bronhitično, onda najbolje ići pulmologu/alergologu da daju pravu terapiju. Ventolin je isto bolje da inhaliraju ako im treba nego da piju sirup.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

možeš tražiti paracetamol jadran, on ide na recept, ali ga klinci ne vole jer je navodno fuj okusa
    meni su lijekovi na recept dostupni pa sam uvijek djetetu kupovala panadol baby sirup, jer je on najboljeg okusa
    i ibuprofenski sirup se ne mora kupovati (nurofen koji si kupila), na rp ide dalsy i ibuprofen sirup
    sve ostalo navedeno ne ide na recept
    to je simptomatska terapija, koja olakšava simptome, prospan malo ublažuje kašalj, tantum verde bol u grlu, a neki poput vitamniskih preparata su više placebo
    jer ima roditelja (i još više odraslih pacijenata) koji otiđu jako razočarano što nisu ništa dobili
    to ne mislim na tebe, da ne shvatiš krivo, nego samo navodim što je nekad razlog pisanja takvih preparata

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Čekaj, kako je uopće kupila taj Nurofen? Zar se on može kupiti bez recepta? Zar nije bilo da se Ibuprofen više ne može kupiti bez recepta?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ventolin u sirupu je mali efekt
    ako treba, u slučaju opstrukcije, kao što je mima napisala, onda u inhalatoru

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nurofen, neofen, neofen forte se mogu kupiti

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hvala Aleksandra, jasno mi je o čemu pričaš; međutim mene brine što djeca konstantno kašlju, kašalj niti ne prolazi - samo malo se prorijedi i ublaži, a mi NIKAD nismo dobili ni običan paracetamol na recept, nismo bili niti obavješteni da ga možemo dobiti na teret HZZO-a - kužiš me?! Kad su ljetos imale gliste napisala mi je bijeli papirić da nek kupim Vermox sirup! Dok nisam pitala začuđeno: pa kaj niš takvog nejde na recept?! A ona: pa to vam je 20-ak kn!

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Čekaj, kako je uopće kupila taj Nurofen? Zar se on može kupiti bez recepta? Zar nije bilo da se Ibuprofen više ne može kupiti bez recepta?
    Normalno, bez problema u apoteci i bez ikakvog papira.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Od tih silnih sirupa protiv kašlja djeca baš mogu biti iziritirana i kašljati. Najbolje da piju puno tekućine, to razrjeđuje šlajm jednako kao i sirup.
    A ako je nešto ozbiljnije - bronhitično, onda najbolje ići pulmologu/alergologu da daju pravu terapiju. Ventolin je isto bolje da inhaliraju ako im treba nego da piju sirup.

Na boldano napomena: te silne sirupe protiv kašlja sam kupila uvijek na preporuku pedijatrice, ne bavim se nadriljekarstvom, odvedem djecu na pregled...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja je stalno kašljala do neke 7. godine
    svaka jesen, prva viroza, kašalj koji bi trajao mjesecima, ne bi prošao do poslije nove godine
    nekad bi znala po 2 sata noću kašljati neprekidno
    znale bi provesti noć da ja sjedim, a ona leži na meni
    već se sama podizala u sjedeći položaj
    dok nisam pričala s kolegom, dječjim pulmologom koji mi je rekao da mi dijete na osnovu simptoma ima astmu i da što radim s djetetom, da ona mora napraviti obradu...
    i napravio obradu
    i bilo je sve ok
    i polaskom u školu je prestala kašljati
    ja ne kažem da je kod vas tako
    ako se brineš traži up za pulmlošku obradu
    samo teško da bi obje u isto vrijeme imale astmu
    ali bolje je provjeriti

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i što se tiče kašlja, povezanog s virozama, važna je toaleta nosa
    obilno fiziološku u nos da se čisti mehanički od virusa, sluzi, i neke kapi u nos
    da se smanji sekrecija, cijeđenje niz ždrijelo i nadražaj na kašalj
    meni je najdraži operil, ne ide na recept
    imaš pravo tražiti efedrin kapi, ali ja nikad djetetu nisam kapala, već operil P sprej koji mi je puno jednostavniji za upotrebu
    od svega što si navela pedijatrica ti je trebala na recept napisati vermox
    i ibuprofen sirup
    može i paracetamol, ali ponavljam rijetko tko ga pije jer je fuj okusa (koliko sam čula, nisam probala dati djetetu)

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Pa o tome pričam! Grdo je, zato i odemo kod pedijatra, a izađemo van s bijelim papirićem i popisom kaj da kupimo: danas Fluimukan sirup, za 3 dana bude Prospan, a djeca i dalje isto kašlju i kašlju! Jedva sam dobila Ventolin sirup od nje na recept! Brijem da sutra idem tam s malo žešćom spikom...
    Mene zanima što ti to točno znači grdo? Nemam ti namjeru pametovat, dapače, samo možda se tebi ti simptomi čine gori nego što zapravo jesu. Neki liječnici pa tako i pedijatri baš vole davati te "bijele papiriće" pa ljudi ostanu šokirani u ljekarni kad skuže da to sve moraju platiti, a fala bogu, sve to što si navela je stvarno skupo.
    A s druge strane, možda je i takav pristup s njene strane bolji nego da vam svaki put da antibiotik ko neki.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Što mi točno znači grdo? Evo npr. kao malo prije: temp. 39; kašalj koji traje 2h kako je Aleks napisala... Meni je to grdo. I da, provela je 1 h na meni, nosila sam je, i ne - nije astma fala Bogu, znam jer ja sam imala astmu do puberteta, a i sin je na žalost ima dan danas. Viroza je neka, vele tete u vrtiću da skoro sva djeca kašlju... Ivanna, nisam ja baš tak izvan svih događanja, i sama radim u zdravstvu, a i mama sam skoro punih 18 god., međutim mislim da nikad nije baš tak bilo složeno (bar kaj se mene tiče): nama jedan vulgaris Prospan npr. traje 3-4 dana jer nas je puno, a to košta. I onda se pitam zakaj u stvari plaćam zdravstveno; Prospan ne pomaže jer je šećerna vodica, a nismo dobili ono što je već plaćeno preko osiguranja; npr. Panatus ili Supremin... Zašto, zbog čega mogu dobiti samo antibiotik? Meni je to van svake pameti... Naša liječenja idu ovako: šećerna vodica, šećerna vodica, šećerna vodica, antibiotik. Nema ničeg između? I to sve po preporuci dr. med.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja ih isto imam dvoje u jaslicama i ne trošimo skoro uopće ljekove.
    Ibuprofen sirup (dobila jednom na recept i traje jako dugo) - kad imaju temperaturu ili ih nesto boli (to piju max dan-dva i prodje im viroza)
    Malo fizioloske u spreju ako im je zacepljen nos (ali objektivno - dovoljno je da se rasplacu, sto stvarno nije tesko i smrklji poteku ko iz pipe - tako da mi ta fizioloska stoji pol litre po godinu dana)
    Za kasalj smo jednom dobili Rinolan (na recept) i to je sve (a kaslju isto vise-manje stalno s razlicitim intenzitetom, ko i curenje nosa)
    Prospan sam kupila jednom, zakljucila da nit pomaze nesto nit ga moji hoce piti, pa sam ga ja popila u jednom napadu kaslja (ni meni nije nesto pomogao)
    Glavni trosak mi je linex baby - za mladjeg kad dobije proljev u jaslicama - ali i to je bilo samo dva-tri puta do sad.

Kapi za nos, vitamniske pripravke, propolis i ine "ljekarije" ne kupujem jer mislim da jako malo (ako ista) pomazu i da onda samo bacam novce da imam osjecaj da nesto "radim" a u stvari ne radim nista nego njihov imunosustav se bori s bestijama - pa nek se izbori do kraja. Nahranjeni su, utopljeni i u stvari sasvim OK i nis im ne bu od malo kaslja, temperature, slajma i balavog nosa. I za sad to tako dobro funkcionira...

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

samo napomena - i na sebi "skrtarim" na ljekovima, ne kupujem skoro nista osim septoleta za kasalj - jer mislim da nas deru na te silne kapljice, sirupice, tablete s vitaminima ovim,onim, propolis simo maticna mlijec tamo, prirodno ovakvo onakvo - a sve placebo i papilova... Pisala sam vec da si ovaj put za dojenje ni purelan nisam kupila, nego cisti apotekarski lanolin, tubica purelana 7g = 70kn, 40g obicnog lanolina = 3kn pa se covjek pita jel to normalno ili sto
    Ko i onaj aquamaris sprej, razrjedjeno sterlizirano more i da sad to svaki put platim 30-i-nesto kn?! Tih par mililitara??? Fino kupim jednom sprej, nakon toga ga samo nadopunim fizioloskom - ali i to ne prakticiram puno, suze isto djeluju sasvim dobro kod mojih...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja kao mikka i sillyme
    kad i dobijem bijeli papirić, obično završi u smeću

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

temperaturu rijetko imaju tako visoku da bi ju ljekovima skidali,nos špricamo fiziološkom,za kašalj moj tata radi sirup od borovih iglica,gluposti na koži mažemo gospinom travom tako da tu i nemam nekog velikog troška
    mene više smeta što plačam participaciju za ljekove sina za alergiju više od 100 kuna mjesečno.I to je ako ne kupujem Nasonex sprej koji je 70-tak kuna.Znači to su ljekovi na recept.a alergičan je na sve što vani cvijeta .znači sezona nam počinje u ožujku i traje do prvog mraza.mada moram priznati da pijemo simptomatski.pratim peludni kalendar pa kada znam da će biti frke pijemo i tako smo znatno smanjili ljekove ( naravno ne zbog novaca nego mi je katastrofa da mi dijete 7,8 mj bude na ljekovima )
    općenito mislim da se previše ljekova troši i da bi za masu stvari trebalo tijelo pustiti da se samo izbori. po meni ne treba skidati temperaturu ako nije previsoka i naravno ako je opće stanje djeteta dobro.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Bojim se da mi je ili prerano ili stvarno premalo sna, pa nisam uspjela pohvatati zadnjih par postova osim u slijedećem, a to je da ne dajete lijekove djeci. I to mi je o.k., ako su zdravi. A ako nisu, s čime ih onda liječite (fiziološka, suze... ).
    Mona, slažem se za Nasonex, i mi ga sinu plaćamo, on ima alergijski rinitis i astmu u kombinaciji s brojnim alergijama na žalost...
    Srećom (kuc-kuc u drvo), pa nemamo nikakve poteškoće s atopijskim dermatitisom trenutno kod nikoga, tako da eto s te strane barem netrebamo nikakvu terapiju.
    Kaj se tiće zdravlja odraslih, ni mm ni ja ne trošimo ništa, mi sve nekako pregrmimo i prehodamo; ali mojoj dr. nije problem dati mi npr. 1x godišnje kad joj se i ako se bolesna ukažem kod nje sirup protiv kašlja (Panatus i sl.).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Hvala Aleksandra, jasno mi je o čemu pričaš; međutim mene brine što djeca konstantno kašlju, kašalj niti ne prolazi - samo malo se prorijedi i ublaži, a mi NIKAD nismo dobili ni običan paracetamol na recept, nismo bili niti obavješteni da ga možemo dobiti na teret HZZO-a - kužiš me?! Kad su ljetos imale gliste napisala mi je bijeli papirić da nek kupim Vermox sirup! Dok nisam pitala začuđeno: pa kaj niš takvog nejde na recept?! A ona: pa to vam je 20-ak kn!
    Srebrnjak, alergološko testiranje + mjere u kući za astmatičare (kako napraviti povoljnu okolinu - vodeni usisavač, smanjivanje ili dokidanje tepiha i zavjesa, antialergijska posteljina... mi smo izbacili policu s knjigama iz dječje sobe).

Kod nas je najveća investicija slana soba, ali ne mogu reći da to pomaže svima jer imam i drugačijih primjera iz bliže okoline. Mojoj djeci pomaže. Mlađi sin mi je na lijekovima za alergijsku astmu (Tafen Novolizer - kad ga potroši, dobit ćemo zamjenski jer tog lijeka više nema) i već nekoliko godina je mir, a kad se sjetim rane vrtićke dobi - katastrofa... A pedijatrica ga je punila antibioticima sve dok se ja nisam digla na stražnje noge i sama dogovorila pregled na Srebrnjaku. Spasili smo se.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 06.12.2012. at 09:17

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mena zanima koja je razlika nurofena i ibuprofena kad je za jedan potreban recept a za drugi ne ?
    Zar nisu istog sastava?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u registraciji lijeka, jedan se registrira kao lijek na recept, a jedan kao lijek u slobodnoj prodaji

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Iskreno, u ovih 6 godina možda sam triput kupila sirup protiv kašlja i jednom ili dvaput kapi za nos. I vrlo rijetko idemo kod liječnika. E sad, možda će netko reć da to znači da nisu bolesni.
    Nedavno je mlađi (15mj.) imao 4 dana temperaturu koja je išla do 39,8. Jako nervozan, razdražljiv, cendrav, samo mama i mama...ma znate već. Kašljao je i bio mu je začepljen nos. I da, i on je spavao uglavnom na meni. Nos sam usisavala arianom, skidala temperaturu sa panadolom/nurofenom i tuširanjem, a pošto je malo i nikako jeo cica je bila jedina hrana. Nisam išla kod liječnika. Sve skupa je prošlo za 5-6 dana.
    U ovih 6 godina sam jednom kupila kapi za nos, a sirup za kašalj možda triput. Ne govorim da neznaš što radiš, winnerica, ne poznajem te da bi mogla nešto tvrdit, ali radim u ljekarni i znam što pričam - na puno tih sirupa i kapi se bezveze troši lova i kad ja nekom kažem da djetetu ne treba treći sirup za kašalj za redom i da neće zato prestat kašljat nego još i suprotno, gledaju me kao ova nema pojma.
    Naravno, kod tako stalno prisutnog kašlja dr,. vas je vjerojatno trebala već uputiti na daljnju obradu.

dalmatinka, je, istog su sastava, ali je jedan registriran kao lijek koji se izdaje na recept i može na teret HZZO-a, a drugi je registriran za slobodnu prodaju. To je jednostavno tako.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo ja ću ti odgovoriti kao majka djeteta koje od rođenja muku muči sa virozama koje se obično zakompliciraju,
    kašlje gotovo cijeli svoj život kad god se razboli.
    nikada ali nikada nije popio niti jedan sirup za iskašljavanje ili nešto slično,
    jer su nam kao prvo tako savjetovali na srebrnjaku, to djeci samo otežava ne olakšava,
    a i njegov pedijatar je istog mišljenja pa imam sreću da nikada nisam niti dobila bijeli papirić.

taj kašalj zapravo i je neka vrsta astme kako su meni objasnili,
    samo što je problem što se kod nas astma dijagnosticira samo kod alergičara.
    nama jedino i isključivo kod tog kašlja pomaže ventolin.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

aleksandra me preduhitrila s objašnjenjem za ibuprofen/nurofen. A i btw, meni je nurofen finiji.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    i što se tiče kašlja, povezanog s virozama, važna je toaleta nosa
    obilno fiziološku u nos da se čisti mehanički od virusa, sluzi, i neke kapi u nos
    da se smanji sekrecija, cijeđenje niz ždrijelo i nadražaj na kašalj
    meni je najdraži operil, ne ide na recept
    imaš pravo tražiti efedrin kapi, ali ja nikad djetetu nisam kapala, već operil P sprej koji mi je puno jednostavniji za upotrebu
    od svega što si navela pedijatrica ti je trebala na recept napisati vermox
    i ibuprofen sirup
    može i paracetamol, ali ponavljam rijetko tko ga pije jer je fuj okusa (koliko sam čula, nisam probala dati djetetu)

Ovo si se, pretpostavljam zeznula, (imam traume od onoga što se liječi ovim lijekom, već me guzica češe)

Winnerice, sve sam ja to prošla sa svojima, ne znam kolika su ti djeca ali mojih prvih dvoje su konstantno bili bolesni i stalno sam po tim apotekama visila i kupovala svašta. Najdraži su mi oni placebo preparati za imunitet..za poluditi.

Vidiš, ja rado izbjegavam doktore, pa ću uvijek prije kupiti sve to nego ići po recepte (osim ako moramo na pregled), tako da kući uvijek imam Brufena, Prospana, Paracetamola...i dr...pa čak i vermox

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i još jedna stvar,
    nabavi inhalator i fiziološku od litre,
    to je nešto što će stvarno pomoći.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo si se, pretpostavljam zeznula, (imam traume od onoga što se liječi ovim lijekom, već me guzica češe)
    zašto misliš da sam se zeznula?
    sama je gore napisala da joj je pedica dala da kupi vermox koji ide na recept

Kad su ljetos imale gliste napisala mi je bijeli papirić da nek kupim Vermox sirup! Dok nisam pitala začuđeno: pa kaj niš takvog nejde na recept?! A ona: pa to vam je 20-ak kn!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ajme prešišala sam jedno deset postova u sredini, nisam vidila.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

winnerice - zaviri ovdje, možda možeš puno toga riješiti i bez lijekova: http://www.cybermed.hr/centri_a_z/as...njavanje_astme

Imam negdje letak sa Srebrnjaka s istim stvarima, potražit ću.

A o zadovoljstvu pedijatrima ne bih puno, ali da kažem - bilo je svega, stvari koje su bile super ali i onih drugih (bijeli papirići bez stvarne potrebe su dio iste priče)... Ove godine smo se preselili kod obiteljskog liječnika pa ćemo vidjeti.

sunce moje malo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja ostavljam dosta novaca u ljekarni (za njih dvoje, jedan od 15 mj i jedan od 3 god):
    fiziološka na litre (ode nam 1-2 boce tjedno), operil sprej, med za kašalj, bisoleks za iskašljavanje, panadol baby, prolife ampule za probavu (obično kod crijevnih želučanih viroza ili poslije ab-a). to je ono što kupujem na redovitoj bazi. ima i toga ekstra.
    uglavnom, nama je najbitnije održavati nos prohodnim, da se manje slijeva niz grlo, i da se ne zakomplicira.
    Posljednje uređivanje od sunce moje malo : 06.12.2012. at 10:06

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Srebrnjak, alergološko testiranje + mjere u kući za astmatičare (kako napraviti povoljnu okolinu - vodeni usisavač, smanjivanje ili dokidanje tepiha i zavjesa, antialergijska posteljina... mi smo izbacili policu s knjigama iz dječje sobe).

Kod nas je najveća investicija slana soba, ali ne mogu reći da to pomaže svima jer imam i drugačijih primjera iz bliže okoline. Mojoj djeci pomaže. Mlađi sin mi je na lijekovima za alergijsku astmu (Tafen Novolizer - kad ga potroši, dobit ćemo zamjenski jer tog lijeka više nema) i već nekoliko godina je mir, a kad se sjetim rane vrtićke dobi - katastrofa... A pedijatrica ga je punila antibioticima sve dok se ja nisam digla na stražnje noge i sama dogovorila pregled na Srebrnjaku. Spasili smo se.
    Peterlin puno ti hvala na savjetima; međutim kako sam već napisala, budući sam ja bila do kraja puberteta astmatičar, a i sin je naša kuća je prilagođena totalno u svemu; nema tepiha, zavjesa, polica, grinja i sl. Išla sam radi sina u astma školu na Srebrnjaku. Sa svojim obilnim astma iskustvom mogu reći sa sigurnošću da se ne radi (na sreću) o astmi. Ipak, ako se to sve nastavi proći ćemo svakako i obradu na Srebrnjaku.
    S druge strane; dovodim mlađu (2.5 g.) u jaslice jutros i tamo SVI kašlju isto, teta isto (pozvali je da dođe ranije s bolovanja), tako da... To je začarani krug bolesti

Trina razumijem u potpunosti ovo što si pisala i da - taj nesretni Vermox se ipak nisam dala; inzistirala sam na receptu

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    i još jedna stvar,
    nabavi inhalator i fiziološku od litre,
    to je nešto što će stvarno pomoći.
    Zaboravih napisat; imam i inhaliram; kod nas je inhalator već 18 godina u upotrebi...

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Bojim se da mi je ili prerano ili stvarno premalo sna, pa nisam uspjela pohvatati zadnjih par postova osim u slijedećem, a to je da ne dajete lijekove djeci. I to mi je o.k., ako su zdravi. A ako nisu, s čime ih onda liječite (fiziološka, suze... ).
    Pa ja dajem ljekove.
    Ali samo one za koje vidim da stvarno djeluju. A te uvijek dobijem na rozi recept.
    Znači - kad mi djete kuri dam ibuprofen i svaki put nakon pola sata padne temperatura i djete je bolje i to djeluje 8h. Kad dobije antibiotik onda nakon par sati vise nema temperature, grlo je ne boli, brzo prestane kasalj. Kad ima proljev pije dva dana linex i prodje.
    Za razliku od toga kad je pila Prospan svede se sve na 15-minutnu borbu da popije lijek a ja ne primjetim da joj je ista bolje osim sto lakse ispuse nos jer se rasplace. To onda po meni nije lijek nego bacanje love. Pa ne kupujem. A za te silne multivitamine, propolise i sl. mislim da su toliko zanemarivo (ako uopce) djelotvorni da ih ne dajem. I ne trosim novce na to.

A u inicijalnom postu su bili navedeni: sirupa protiv kašlja (primjerice običan Prospan veći je cca 78 kn, Panadol 40-ak kn, sprej Tantum Verde za grlo 57,31 kn, Nurofen sirup 30,38 kn, propolis kapi 50-ak kn u apoteci!, sirup Islandski lišaj 46,75 kn, vitaminski sirup 110 kn) - NISTA od toga ne kupujem (eventualno bi kupila Nurofen da mi ped neda ibuprofen ali to je ionako 30kn)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ako se to nastavi, onda je rješenje, po meni, alergijsko testiranje na Srebrenjaku, možda je u pozadini kakva alergija ili pulmološki problem za koje postoje sasvim drugi lijekovi za rješavanje, i evo, moju malu astmatičarku, na Srbrenjaku ispraćaju (u stvari mene) riječima - i nikakvi sirupi za smirivanje kašlja ili iskašljavanje, samo astma profilaksa.

Inače, nemoj nikad zanemarit kolika je potreba ljudi da se nečim kljukaju - moja tvoja, bez razlike. Pa dr-ovi valjda onda propisuju taj placebo... islandski lišaj, prospan, kako ja to vidim - to nisu lijekovi, nego "šećerne vodice".

Na toj ljudskoj potrebi da nešto uzimaju... ali kao prirodno... prirodne neškodljive lijekove (po meni, to ne postoji, svaki rijek koji nešto radi ima i nuspojave, i dr onda određuje cost-benefit) je nastala cijela grana koja prosperira - homoepatija, alternativa.

Realnost i istina, ako je možeš primit u glavu, je da nema preparata za jačanje imuniteta - ne postoji, po meni.

Sretno! Ovisno o starosti djece, relativno je normalno da se razbolijevaju često u jaslicama, moraš se pomiriti da, ako radiš, imaš neku alternativu čuvalačku dok ne odrađuju tu 1-2-3 godine dok ne steknu svoj imunitet (ovisno kako kome traje). Ako se kašalj nastavi tipa do proljeća, moli uputnicu za Srebrenjak, Klaićevu ili Rebro, alergologu ili pulmologu.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.12.2012. at 10:54

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako kažu za zveckanje u džepu trebaju 2 novčića
    s jedne strane su pedijatri, s druge roditelji sa svojim očekivanjima, nekad potpuno opravdanim i realnim, nekad i nerealnim
    neki roditelji će, poput vas koji tu pišete, biti zadovoljni objašnjenjem da se radi o virozi i da treba čekati da prođe
    uz simptomatsku terapiju od koje ja priznajem toaletu nosa fiziološkom i kapima
    i mirovanje, antipireza pp, puno tekućine, vlažiti prostoriju....
    neki će na savjet mirovanja i puno tekućine reći da su to mogli pročitati u gloriji kao što sam ja jednom dobila odgovor kada mi je žena tražila lijek za nizak tlak
    neki pacijenti jednostavno dolaze po lijek
    i ako ga ne dobiju odu nezadovoljni
    što je lakši stupanj
    veći je ljutnja
    najveći je vikanje u čekaonici "hebem joj mater nespospbnu da mi djetetu nikakav lijek nije dala"
    za takve su bijeli papirići
    a nekada i pravi recepti s antibiotikom koji u tom trenu nije potreban, ali pritisak pacijenta je prevelik
    a u čekaoni 20 ljudi
    ne procjenjujte situaciju samo iz svojih cipela

a da ima loših pedijatara, i općenito liječnika to ne negiram

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ili, ako si sklona alternativi, koja je po meni čisti placebo, možeš trošiti i to njihovo, i to isto košta, samo ne plaćaš apoteci možda, nego ovima na placu, i jeftinije je (jer ne radi ništa... nego roditeljima malo psihološki pomogne dok djetetu ne prođe). Isto ja mislim i za slane sobe itd. Ali... danas je veliko tržište i zadovoljava svačije potrebe i "zdravstvena uvjerenja". Sretno!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dajem lijekove kad su potrebni (a tad dobijem normalni rozi recept), što je srećom kod nas jako rijetko. a ponekad i s rozim receptom za djecu moram doplatiti 90 kuna (što mi se nedavno desilo i ostala sam u šoku)

nisam primijetila da djeca koja piju sirupe za kašalj, kapaju noseve, piju multivitamine, ..... brže ozdrave od moje djece koja to ne uzimaju, niti da su općenito zdravija od moje djece. dapače, čini mi se da se moja brže oporavaljaju i da su boljeg imuniteta od većine.

e sad, moguće je i da imam veliku sreću pa su mi djeca dobrog zdravlja, nemam pojma

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Bojim se da mi je ili prerano ili stvarno premalo sna, pa nisam uspjela pohvatati zadnjih par postova osim u slijedećem, a to je da ne dajete lijekove djeci. I to mi je o.k., ako su zdravi. A ako nisu, s čime ih onda
    pa ne sjećam se kada su mi klinci imali nešto teže od viroze.A to liječimo kapanjem fiziološke,čajem,juhicom i izležavanjem.Ako su jako loše i visoka im je temperatura dam paracetamol ili ibrobrufen šta već procijenim i to je to.Ali to je rijetko,temperaturu uglavnom imaju oko 38 što meni nije za skidanje ako se dijete ne tuži da je jako strgano ,da ga boli glava ili nešto tako...

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i ja izbjegavam posjete pedijatru. lijekove obično kupujem u srbiji gdje su i do 50% jeftiniji nego kod nas
    pa si onda mislim kolike marže su kod nas ??!!

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Neznam, luda sam više od toga; sad mi kaže frendica s posla da kod nje tete u vrtiću daju lijekove djeci koje roditelji ostave (tipa: Prospan i sl.), kako je to kod vas?
    Nisam za slanu sobu, pročitala sam dvojaka mišljenja i mislim da to nije za nas (nije da nekome ne pomogne kao i sve ostale terapije).

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Kupujem operil ( 1 na zimu), fiziološku kojom ispirem i inhaliram, propolis imam naš domaći ( ne prodajem) i naš med, ali ne bi se složila da je propolis u istom rangu kao prospan po učinkovitosti, vjerujem da ima puno više dobrih strana a i kada se jednom kupi jako dugo traje.
    Nikakve sirupe ne kupujem, em je bacanje novaca em ne pomažu, ako baš mislim nešto dati djetetu skuhati ću im sama sirup od lovora.
    Kupujem panadol baby zbog finog okusa i kupila sam mast za prsa od dr teissa ( i to imam malo pakiranje cijelu zimu).
    Borimo se s virozama i bakterijama od 9-6 mj i obije imaju dijagnosticiranu virusno induciranu astmu koji držimo pod kontolom singularom, ventolinom pp i od nedavno nekim sprejem za nos ( nije nazonex).
    Najbolje je tankati se tekućinom i jako ali jako puno čistiti nos.
    Ponekad nam u pomoć uskoči garason kada je jako zaštopan i zelen nos.
    Multivitamini ne pomažu pa ih ni ne kupujemo po savjetu 2 pedijatra i pulmologa.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne lijecim nista niti idem kod pedijatra osim ak je bas grdo ili ne prolazi

ne trosim uopce novce na lijekove
    X
    Imam zapravo panadol baby i operil za slucaj nuzde i to je jedino sto koristimo.
    Posljednje uređivanje od Cubana : 06.12.2012. at 11:17

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Neznam, luda sam više od toga; sad mi kaže frendica s posla da kod nje tete u vrtiću daju lijekove djeci koje roditelji ostave (tipa: Prospan i sl.), kako je to kod vas?
    Ne daju lijekove, u pravilu to ne smiju raditi.

Lutonjica, brijem da imaš sreću, ali se apsolutno slažem da je ovo sve više-manje (do na fiziološku) - ono svejedno, davao- nedavao, ali je možda roditelju lakše da se kao "nekako angažira", kao.... doktor u porodu kad sve ide OK, mora taj adrenalin ispucat negdje .

Mislim... a propos alternative, recimo, magareće mlijeko za "liječenje astme i bronhitisa" je isto jako skupo...a ne pokriva HZZO, samo to ljudi ne percipiraju kao "trošenje para za lijekove" (doduše, ispravno, jer to magareće nije lijek, a mislim da sam čitala Jovančevića da to ne savjetuje jer neki što kašlju mogu bit alergični na nešto iz tog mlijeka").

Znaš što raditi - naći si zamjenu ako radiš ili prihvatit da to tako je, ako se jako nastavi, vodit negdje pulomologu. To je, doslovno, zapravo i jedino što možeš napraviti.

Ako si tip od placeba, odi dole na alternativce ako će te to "zabaviti" tj. misliš da će ti to mentalno pomoći da "nešto radiš", isto košta, vjerojatno manje, a opet - neke stvari su i preskupe (recimo onaj noni, to je mislim ko sv. petra kajgana, jeftiniji su prospani).

Pazite samo svi s operilom, nasicom itd. - ne više od 5 dana, atrofira nosna sluznica inače.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.12.2012. at 11:24

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I nemoj pls mislit da si jedina, Bože sačuvaj - masu vrtićaraca i jasličaraca tako prolazi, to je realnost dječjih kolektiva, čak i da nema nikakve tipa pulmološko-alergološke podloge, po meni.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Uglavnom ne idem kod pedijatra, cekam da prodje. A sve prodje. Od viroza, proljeva pa I nakalemljenih bakterijica.
    Osim ako se predugo vuce i dijete je vidno lose.
    Bijele papirice bacam.
    Za iskasljavanje samo puno tekucine.

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

prije sam odmah klince vodila doktoru zbog bolovanja,sada se liječimo doma ali ja sam još na roditeljskom pa mi bolovanje ne treba
    išla bi liječniku da za par dana ne prođe ili da se stanje pogorša
    za viroze i tako nema lijeka

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

I ja sam protiv sirupa za kašalj. Dajem mu puno vode da pije (mlake vode), čaj ne voli.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •