već je počelo: link
već je počelo: link
Slažem se, ali u tom i jest kvaka, kako to prezentirati, a da mladi to ozbiljno shvate.SVIMA, ali apsolutno svima u ovoj priči, isplati se prevencija, edukacija, razgovor, kako bi ponašanje bilo odgovorno i informirano.
Vidiš, sve si rekla s "pustimo moraliziranje" - ajmo zanemarit da je zametak kojeg smo smaknuli mogao biti čovjek itd.Pustimo moraliziranje, abortus je zahvat koji a) košta; b) zauzima bolničke kapacitete; c) može imati posljedice po reproduktivno zdravlje žene itd.
Ove druge činjenice što si nabrojala, to svi znamo i svi se s tim slažemo. Ali prva rečenica je upravo bagateliziranje
abortusa kao čina kojim se prekida potencijalni život. Ja nisam da se ab zabrani, ali jesam da se stvari nazovu pravim
imenom.
ali dijana, neke od nas ne muči prekid potencijalnog života. što znači da ti želiš da se stvari nazovu pravim imenom? da se abortus zove prekid potencijalnog života umjesto prekid trudnoće? hoćemo li onda i trudnoću početi u udžbenicima zvati nošenjem potencijalnog života?
Jesam ja na Filozofskom kutku ili ne?
Moja definicija je prema prirodi stvari, a vaša je onakva se bazira na onome kako ste vi definirali te stvari.
Paradoksalno je da mojum zapravo činjeničnu definiciju nazivate religijskom (ako ćemo čitati neznanstvenom) kad je to zapravo vaša.
Ako vi smatrate da fetus nije biće, to ne znači da ono to i nije. I nijedan argument tu nije na vašoj strani.
Na vašoj strani je samo sila. Ja sam jači, zametak ovisi o meni, i ja ću donijeti odluku hoće li se zametak razviti u biće ili ne.
Ta sila je legalizirana, ali samim tim ne znači i da je nešto dobro.
Nakon mpo, braka, abortusa, sljedece je:
"Jajna stanica i spermij nisu gotovi čovjek, istina, ali to neće nikada ni biti, ako mi to onemogućimo, zar ne. Pa ćemo onda lijepo oprati ruke i reći, to je kontracepcija."
da bude jasno, parafrazirala sam citat:
Abortirani fetus nije gotovi čovjek, istina, ali to neće nikada ni biti, ako mi to onemogućimo, zar ne. Pa ćemo onda lijepo oprati ruke i reći, to je prekid trudnoće.
ne znam koliko vas je pogledalo te radne listove za ZO na temu spolnog života... ima tamo jako zanimljivih tema o svemu i na lijep način se djecu uči spolno odgovornom ponašanju, što uključuje i apstinenciju.
evo o pobačaju:
Pobačaj
Pobačaj je svaki prekid trudnoće prije normalnog poroda. Pobačaj može biti spontani ili namjerni. Spontani pobačaj nastaje zbog nepravilnosti u razvoju ploda ili zbog nemogućnosti da se trudnoća iznese do kraja i spontanim se pobačajem smatra svaki prekid trudnoće prije navršenog 28 tjedna gestacije. Učestalost spontanih pobačaja se procjenjuje na oko 10 do 15% svih trudnoća.
Namjerni pobačaj je medicinski zahvat kojim se prekida trudnoća. Može biti izveden zbog medicinskih razloga, (na pr. ukoliko bi daljnje održavanje trudnoće ugrozilo život žene), ili na zahtjev žene. U društvu se nerijetko postavlja pitanje je li prekid života embrija/fetusa ubojstvo ili nije. Oni koji prihvaćaju stajalište da život počinje od začeća i da ga od začeća treba apsolutno poštovati, nemaju dvojbe oko toga pitanja. Takvo stajalište zastupaju sve religije.
Oni koji smatraju da život koji treba apsolutno poštovati počinje u nekom drugom trenutku tijekom trudnoće, podržavaju pravo žene da donese odluku o tome hoće li roditi ili ne. U većini je europskih zemalja pobačaj dozvoljen do određenog tjedna trajanja trudnoće, uz manja ili veća ograničenja. U nekim je zemljama dozvoljen samo ukoliko se medicinski procijeni da bi dijete štetno djelovalo na majku, odnosno uzrokovalo neke patološke pojave, da će se dijete roditi sa deformacijama koje će mu otežavati život ili ukoliko je trudnoća nastala kao posljedica silovanja ili incesta.
Pobačaj može imati kratkoročne (upale, priraslice) i dugoročne (slabost vrata maternice, poteškoće pri sljedećim trudnoćama) medicinske i psihičke posljedice (osjećaj gubitka i krivnje). U našoj je zemlji pobačaj na zahtjev žene zakonski dozvoljen do desetog tjedna trudnoće, i to isključivo u bolničkim ustanovama. Maloljetne djevojke koje nisu navršile 16 godina mogu obaviti pobačaj samo uz pristanak jednog roditelja. Iako je broj pobačaja na zahtjev iz godine u godinu sve manji, nužno je daljnjim mjerama edukacije i prevencije djelovati da se što manje pribjegava takvom ishodu.
dakle, hocemo li tom logikom djeci objasnjavati da je i kontracepcija prekid potencijalnog zivota? ja cu vrlo rado svojima reci da to neki ljudi tako dozivljavaju, ali nikako nisam za to da se izostave i drugacija razmisljanja.
Po toj logici bi trebalo biti dopušteno abortirati u bilo kojoj fazi trudnoće, jer ni fetus nije gotovi čovjek. A može ga se i zatuć i kad se jadan uspije dokopati ekstrauterinog života, jer i dalje nije gotovi čovjek, hebiga, i dalje je ovisan o meni. Šta ja imam svoje cice žrvovat da njega hranim?
kad se dijete rodi, bolesno i za život mu treba neki organ (bubreg), je li postoji zakonska odredba koja može natjerati majku da mora dati svoj organ da bi dijete živjelo? ako majka ne ustupi svoje tijelo ili dio svog tijela rođeno dijete će umrijeti. postoji li takav propis? zna li itko? pretpostavljam da ne postoji. a zašto ne postoji?
Kad smo ono zadnji put pričale o violinistu?![]()
To nije moja logika. Ni jajna stanica ni spermić nemaju potencijal života zasebno. Ni u spermiću, ni u jajnoj
stanici ne kuca srce. Nisu isto što i zametak.
U sedmom tjednu srce se čuje na uzv-u kako kuca. Kuca i prije ali se ne može čuti na uzv-u.
Prekid trudnoće je dozvoljen do desetog tjedna. Ne ubija se spermić
i jajna stanica, već možebitno živi čovjek.
Što je tu apsurdno?
Zapravo je jasno. Sasa je sve rekla s ovim: "ali dijana, neke od nas ne muči prekid potencijalnog života".
A neke od nas muči. Sjećam se autorice knjige Žensko tijelo ženska mudrost, inače meni drage knjige, koja je ginekologinja
i koja je radila abortuse sve dok joj se jednog dana nije smučilo. Počeo ju je mučiti prekid potencijalnog života. Nije
htjela više imati veze s tim. Ili, proradila joj savjest, možda.
da, da... violinist... ili žena-inkubator.
ako se ne varam... kucanje srca nije nikakav argument.
ma da... nama nikako da proradi ta savjest![]()
I ti radiš abortuse?ma da... nama nikako da proradi ta savjest![]()
dijana, zanimalo bi me što misliš o tekstu koji sam stavila, a sa stranica ZO.![]()
U mom idealnom svijetu nit bi ko abortirao, nit bi ko pušio. A u tvom?
ozbiljno te pitam, jel ti u redu ono što je emsa citirala?
jer i ti bi mladima prezentirala ab kao ozbiljan čin, nazvala bi stvari pravim imenom - ilitiga ubojstvom, koje ipak to nije jer ga ne bi zabranila iz razloga moguće kriminalizacije i nelegalnih abortusa. što, ajmo bit realni, nije valjan razlog kojim ćeš opravdati jedno ubojstvo. niti jedan razlog nije valjan. a razum ti ipak govori da zabrana nije dobra.
Pobačaj
Pobačaj je svaki prekid trudnoće prije normalnog poroda. Pobačaj može biti spontani ili namjerni. Spontani pobačaj nastaje zbog nepravilnosti u razvoju ploda ili zbog nemogućnosti da se trudnoća iznese do kraja i spontanim se pobačajem smatra svaki prekid trudnoće prije navršenog 28 tjedna gestacije. Učestalost spontanih pobačaja se procjenjuje na oko 10 do 15% svih trudnoća.
Namjerni pobačaj je medicinski zahvat kojim se prekida trudnoća. Zašto nema kratkog opisa u čemu se sastoji taj prekid trudnoće?
Može biti izveden zbog medicinskih razloga, (na pr. ukoliko bi daljnje održavanje trudnoće ugrozilo život žene), ili na zahtjev žene. U društvu se nerijetko postavlja pitanje je li prekid života embrija/fetusa ubojstvo ili nije. Oni koji prihvaćaju stajalište da život počinje od začeća i da ga od začeća treba apsolutno poštovati, nemaju dvojbe oko toga pitanja. Takvo stajalište zastupaju sve religije. Čemu ova rečenica? Je li ovo medicinski ili vrjednosni prikaz abortusa?
Oni koji smatraju da život koji treba apsolutno poštovati počinje u nekom drugom trenutku tijekom trudnoće znači, prije je bio život koji ne treba apsolutno poštovati, koja je to logika, podržavaju pravo žene da donese odluku o tome hoće li roditi ili ne. U većini je europskih zemalja pobačaj dozvoljen do određenog tjedna trajanja trudnoće, uz manja ili veća ograničenja. U nekim je zemljama dozvoljen samo ukoliko se medicinski procijeni da bi dijete štetno djelovalo na majku, odnosno uzrokovalo neke patološke pojave, da će se dijete roditi sa deformacijama koje će mu otežavati život ili ukoliko je trudnoća nastala kao posljedica silovanja ili incesta.
Pobačaj može imati kratkoročne (upale, priraslice) i dugoročne (slabost vrata maternice, poteškoće pri sljedećim trudnoćama) medicinske i psihičke posljedice (osjećaj gubitka i krivnje). U našoj je zemlji pobačaj na zahtjev žene zakonski dozvoljen do desetog tjedna trudnoće, i to isključivo u bolničkim ustanovama. Maloljetne djevojke koje nisu navršile 16 godina mogu obaviti pobačaj samo uz pristanak jednog roditelja. Iako je broj pobačaja na zahtjev iz godine u godinu sve manji, nužno je daljnjim mjerama edukacije i prevencije djelovati da se što manje pribjegava takvom ishodu.
Posljednje uređivanje od Dijana : 09.07.2013. at 12:35
Baš sam jučer pročitala negdje, al sad više ne znam gdje, osim da je na njemačkom, da 17% žena koje su morale, a nisu željele prekinuti trudnoću imaju psiho-fizičke posljedice. Od onih koje su odlučile podvrgnuti se tom nimalo ugodnom, niti poželjnom činu, vrlo mali broj ima neke posljedice tog tipa.
Ni kiretaža nije zabavna, a kamoli pobačaj. Dijana, tvoja retorika je identična onoj kad se neplodnima imputira da kroz IVF postupke biraju boju očiju. Pa nitko ne ide u to iz zabave. To da se može zlostavljati nekoga i prisiliti ga i na IVF i na abortus, to znamo. Metode koje se koriste u ratovima su odurne, ali i biblija je puna sličnih priča.
Tko bi rekao - al složit ću se s rehab- Stvarno ne vidim svrhu povlačenja teme o početku života. Da izvučem rehabin smajlić
Je li svaki prekid života ubojstvo? Zašto bismo uopće koristili izraze dezinskecija i dezinfekcija, kad lijepo možemo nazvati ubojstvom. A lešine s krpe za prašinu si pogledam pod mikroskopom.
Ubojstvo je teški zločin i to će poduprijeti bilo tko od nas ovdje. Niti se u božjim zapovjedima misli pri tome na klanje jarića, niti u civilnim zakonima. Ako ništa drugo onda legislatura prisiljava da se stvari nazovu pravim imenom kako bi zakoni bili jasni. Pa pri tome nije svejedno niti je li sirovina za nešto prirodno iznikla ili je uzgojena, iako se radi o istoj stvari. Ako ćemo poopćavati, doći ćeš na valove i čestice.
Dijana, stvarno ne shvaćam tvoj problem. Znači, nisi za zabranu pobačaja. Nismo ni mi. Ne misliš da je pobačaj prvi izbor za planiranje obitelji, niti mi ovdje mislimo. Znaš da pobačaj može imati neke posljedice za ženu, i mi znamo, doduše možda nemamo istu percepciju o razmjerima tih posljedica.
Što znači glorificirati pobačaj? Ako ga gledam kao doseg društva gdje se ženu više barem time ne drži pod kontrolom i pokazuje joj se uglavnom fizička nadmoć, onda ga bome glorificiram. Ne misliš valjda da bismo se mi sad posložile ispred Petrove bolnice i čestitale ženama po obavljenom pobačaju i o tome uspjehu izvještavali u svim medijima.
U, jeste se zahuktale, dok ja uz prekide napišem postMorat ću se vratiti kasnije.
Tako je, zabrana nije dobra. Nije dobro i ubojstvo u samoobrani, ali se može shvatiti. Je li postojala neka druga mogućnost
a da se ne uništi život a sačuva svoj (da je čovjek bio prisebniji, spretniji, sposobniji) o tome se da pričati.
Ni ab se ne doživljava kao mučko ubojstvo ("žrtva" nit hoda nit priča, zapravo je ni ne vidiš, nit ćeš je ikad vidjet).
Tako da je nemoguće ab doživjeti jednako kao ubojstvo s predumišljajem, ne doživljavam ga takvim niti ja, iako to po svojoj naravi zapravo i jest ako bi baš bili dosljedni do kraja. Možda bi u krajnjoj konzekvenci abortus i trebalo kriminalizirati ako bi htjeli
bit pošteni do kraja, ali mislim da se ne može tako tjerati mak na konac. Možda griješim, možda sam ni vrit-ni-mimo, ali živimo u realnom svijetu, a već sam rekla u mom idealnom abortusa ne bi ni bilo.
Bube i fetusi su isto? Iz bube bome nikad čovjeka, iz fetusa možda. Jedino ako su ti jedankovrijedne bube i ljudi, što mislim da nisu.Je li svaki prekid života ubojstvo? Zašto bismo uopće koristili izraze dezinskecija i dezinfekcija, kad lijepo možemo nazvati ubojstvom. A lešine s krpe za prašinu si pogledam pod mikroskopom.
A što ja to kome imputiram? Ovdje si imputirala samo ti meni.Dijana, tvoja retorika je identična onoj kad se neplodnima imputira da kroz IVF postupke biraju boju očiju.
.Ako ga gledam kao doseg društva gdje se ženu više barem time ne drži pod kontrolom i pokazuje joj se uglavnom fizička nadmoć, onda ga bome glorificiram
Pa jel ga gledaš tako? Nisam shvatila iz napisanog.
Posljednje uređivanje od Dijana : 09.07.2013. at 12:56
Iskreno malo sam se pogubila kuda ste krenule, ali zanimljivo vas pratiti![]()
vjerojatno, ali sam zbilja umoran od čitanja agresivnih postova koji ne doprinose ničemu osim trovanju forumskog prostora
štoviše, u skladu sa pravilima foruma, ukoliko želite nastaviti diskutirati na ovu temu molim vas da pronađete jednu od starih tema koje su se ovim bavile i ukoliko nakon pročitanog sadržaja imate nešto novo za napisati, nastavite na toj temi
hvala što brineš za nas, ali se za sada nitko od ireligioznih nije osjetio uvrijeđenim. ako bude - javimo.![]()
ja ne mislim da su ovakve diskusije jalove
istina, ponavljaju se i često vrte u krug
i mnogi bi ljudi mogli kvalitetnije potrošiti svoje vrijeme
ali i forumske rasprave mogu učiniti pomake u glavama
ja recimo svašta novo i korisno naučim![]()
ponekad i promjenim ili oblikujem mišljenje
potpis na emsu, kad nam uleti počnu smetati, javit ćemo![]()