Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: diy mlijeko od zobenih pahuljica i još koječega

  1. #1
    rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012
    Postovi
    436

    Početno diy mlijeko od zobenih pahuljica i još koječega

    otvorila sam temu da ne spamam onu o kravljem mlijeku
    a ovako možemo i podijeliti iskustva

    dakle ovako možete raditi od zobenih pahuljica ili oraščića i sjemenki svih vrsta (bademi, orasi, lješnjaci, suncokret, bundeve, indijski...)
    toliko je jednostavno da me gotovo sram

    štogod koristili namočite preko noći u vodi
    ujutro procijedite, po potrebi isplahnite
    stavite u blender i dodajte vode u omjeru 1:4 (4x više vode, omjer možete varirati po ukusu, ovo je neka klasika)
    dobro izmiksajte i procijedite (poslužiti će gaza, krpa, stara majca ili najlonka...) - dobro istisnite svu tekućinu
    to je to - može stajati par dana u fridgeu

    od stajanja će se slegnuti ali to se događa i s kupovnim, samo ne vidimo jer je u tetrapaku - malo mućnemo i sve super
    od preostale pulpe može se napraviti kašica za doručak (sa sjemenkama, voćem...), može se ubaciti u kolače, popečke, kruh...

    e sad, oni kupovni su najčešće zaslađeni sa svim i svačim
    ja dodam uvijek par zrna soli (na vrhu noža što bi se reklo, ma i manje)
    ako hoću zasladiti dodam neko suho voće, koje također namočim preko noći (datulje, grožđice, marelice itd.) i izmiksam zajedno sa svime prije cijeđenja
    možete naravno upotrijebiti bilo što, od stevie preko meda i slada do najobičnijeg bijelog šećera

    poslijednje sam radila od 1 šalice oraha, 4 šalice vode i 3 datulje

  2. #2
    lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Lokacija
    Belgija
    Postovi
    1,505

    Početno

    Odlicna tema!
    Ja ponekad radim bademovo mlijeko.
    Tocno ovako kako si napisala: namocim, onda ujutro izmiksam.
    Samo ja ostavim pulpu. Ne cijedim. Tako mi je gusce (i finije). Ako zelim slatko mlijeko dodam med ili suhu vocku.
    I najvaznije: bez aditiva je!

    Rutvica,od cega ti jos radis? I kakav bude okus od pojedinog?
    Nije mi palo na pamet raditi od drugih orasastih plodova, ali sigurno cu probati!

  3. #3
    Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,274

    Početno

    Hvala na receptu!

    Pratit ću temu i dalje!

    Off, cure su nam rođene na isti dan

  4. #4
    Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,274

    Početno

    Citiraj lulu-mama prvotno napisa Vidi poruku
    Odlicna tema!
    Ja ponekad radim bademovo mlijeko.
    Tocno ovako kako si napisala: namocim, onda ujutro izmiksam.
    Samo ja ostavim pulpu. Ne cijedim. Tako mi je gusce (i finije). Ako zelim slatko mlijeko dodam med ili suhu vocku.
    I najvaznije: bez aditiva je!

    Rutvica,od cega ti jos radis? I kakav bude okus od pojedinog?
    Nije mi palo na pamet raditi od drugih orasastih plodova, ali sigurno cu probati!
    Pretpostavljam da namočiš oguljene bademe, jel tako?

    Staviš močiti preko noći i ujutro izmiksaš u toj istoj vodi u kojoj su se namakali?
    Posljednje uređivanje od Teica : 13.04.2013. at 00:22

  5. #5
    rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012
    Postovi
    436

    Početno

    teica

    radila sam do sada od zobenih, badema, oraha, lješnjaka, indijskih, pa i sojino i rižino (ali ona se kuhaju)

    okusi su...orašasti
    oraščići se mogu nakon namakanja oguliti za blaži okus, ja baš volim da se osjeti
    svi su mi ok, osim soje - ali od nje mi praktički ništa ne paše, osim pravog tamarija...

    inače, zobeno mlijeko je izvrsno za njegu kože (sjetite se a-derme). možete ga gotovog dodati u kupku ili koristiti za čišćenje lica, a možete i zobene pahuljice umotati u gazu i koristiti taj smotuljak kao rukavicu za kupanje (možete dodati i suhog bilja po izboru)...
    ah, ja se raspisala, a trebala bih raditi

  6. #6
    rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012
    Postovi
    436

    Početno

    ja najčešće stavim u novu vodu, ali pretpostavljam da to zapravo uopće nije potrebno...
    valjda na nekoj razini brijem da kod namakanja možda ispuste u vodu prašinu, eventualne kemikalije, gorčinu, ma nemam pojma, vjerjojatno bi bilo skroz ok i u toj vodi od namakanja, ali eto, ja stavim frišku

  7. #7
    lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Lokacija
    Belgija
    Postovi
    1,505

    Početno

    Ja izmiksam u vodi u kojoj se namakalo. I bademe neoljustene koristim. Nije gorko. Mozda dobijes samo gorkastu notu, ali niposto nije okus gorak.

    Rutvica,od oraha nije gorko? Valjda ocekujem da ce njih biti

    Ovo je super ideja za koristenje zobenog za tijelo. Bas imam razna ulja koja cu si smiksati za losion i vodenu fazu cu staviti zobeno m umjesto vode.

  8. #8
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    rutvica, , zlato si! Hvala! Jedva čekam da isprobam Poznajući sebe, vjerojatno ću imati pitanja i potpitanja

  9. #9
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Citiraj rutvica prvotno napisa Vidi poruku
    sojino i rižino (ali ona se kuhaju)
    :trep_trep: (ako ti se bude dalo, napiši) :žicarošica:

  10. #10
    anasti avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    614

    Početno

    super! probati ću napraviti zobeno mlijeko. inače sam maloga kupala zobenim pahuljicama namočenim u malo vode kada je imao osip od deterdženta i pelenski, i zbilja umiri kožu..
    a probala ga naravno i na sebi tutnula ga u rukavicu za piling i istrljala se, a koža mehkaaaaaa

  11. #11
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Napravila sam svoje prvo zobeno mlijeko i baš je ukusno

    Preko noći sam namakala šalicu sitnih zobenih pahuljica, šačicu prženih lješnjaka, par badema (koje sam ogulila nakon namakanja) i nekoliko suhih marelica.

    Ubacila sam u blender s vodom u kojoj se namakalo, procijedila i onda sam to procijeđeno ubacila u onu posudu za sjeckanje što dođe uz štapni mikser, jer su bademi i lješnjaci ostali krupni.

    Ovako se pretvorilo u pastu. Sve skupa sam opet ubacila u blender, dodala steviju i ispalo je odlično, gušće, baš kako volim.

    Slijedeći put namjeravam staviti vaniliju u mahuni pa cimet pa…svašta nešto Ali, lješnjaci će biti u svakoj varijanti

    Baš i nisam neki tip od doručka pa se mislim bi li šalica ovog ujutro bila OK rješenje, bar povremeno?

    rutvice, još jednom hvala na receptu

  12. #12
    maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Brussels
    Postovi
    2,040

    Početno

    odlična tema

  13. #13

    Datum pristupanja
    Feb 2013
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    108

    Početno

    tx rutvice! veceras namacem zobene pahuljice

  14. #14
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Sad sam ubacila zobene pahuljice, lješnjake, par badema, 2 suhe marelice, vaniliju u mahuni i goji bobice

    Gladne oči Javim rezultat!

  15. #15
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Citiraj Optimist prvotno napisa Vidi poruku
    Sad sam ubacila zobene pahuljice, lješnjake, par badema, 2 suhe marelice, vaniliju u mahuni i goji bobice

    Gladne oči Javim rezultat!
    Nakon što sam zaključila da se dovoljno namakalo , sve sam skupa zblendala i procijeđene ostatke još doradila štapnim mikserom (i hitila natrag).

    Goji bobice daju roskastu boju, a crna zrnca vanilije super izgledaju i daju odličan okus. Dodala sam i steviju.

    U boci sam ostavila postrugane mahune vanilije, valjda je to u redu, nemam pojma.

    Jaaaaaako je fino, kad odstoji bit će još bolje

    Nakon cimeta i indijskih oraščića će mi ponestati ideja pa pišite…


  16. #16
    lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008
    Lokacija
    Belgija
    Postovi
    1,505

    Početno

    Neki dan sam si napravila losion vodice od zobenih pahuljica.
    dodala u nju sok od aloa vere i stavila u prskalicu.

    To mi je kao hidratacija koze prije kreme. Prskam i lice i tijelo s time.
    I odlicno mi je.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •