Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
Možda bi trebali otvoriti novu temu - ovo je zanimljivo! Ja imam dva različita djeteta - jedan je ovakav (stariji = vizualni tip, uvijek odlične ocjene iz jezika na testovima, ali živi govor - nula bodova), a drugi potpuno obrnuto - taj sluša, razumije i govori sve, ali dobije jedinicu iz diktata jer nema pojma o pisanju! Zaključih da je to jednostavno razlika u percepciji i stilu učenja i da će kroz vrijeme obojica pohvatati i govor i pismo, ali će uvijek jednom bolje ležati dopisivanje (i ja sam takva) a drugom govor (moj mlađi sin je živi primjer, ako može koristiti jezik za blablabla - nema šanse da išta napiše...).
Ali to različito znanje nije u suštini ništa neobično.

Mislim, prirodno je da mi ko roditelji ili jednostavno promatrači sa strane želimo da oni briljiraju u svim aspektima, ali ni studenti jezika nisu skloni istoj stvari, bira se primjerice između prevođenja i profesorskog smjera.
Zgodno je jedino doskočiti poteškoćama u savladavanju pismenog izražavanja nekom kome ide usmeno i obrnuto. Tako da onaj drugi dio bude usvojen barem koliko je nužno. Volila bih o tome malo razglabat ako se otvori nova tema