Citiraj andream prvotno napisa Vidi poruku
Podižem... mi smo jučer dobili upitnik za ispuniti da li žele njemački (i talijanski) kao izborni, odlučili se zajednički za njemački (iako je malo i negodovala).
Gledam i ja na to kao benefit... iako ne razumijem, što znači "dodatni bodovi za srednju"-ovisi li o tome da je dijete odlikaš iz njemačkog kao izbornog ili je već samo to što uči njemački benefit da dobije dodatne? Nije nam to naravno nikakva misao vodilja, samo me zanima.
A ako je i neće zanimati ili joj bude težak, tješim je da je uvijek možemo ispisati krajem šk. godine.
Nema više dodatnih bodova za srednju na račun drugog stranog jezika tako da taj dio priče slobodno zanemari.
Koristi od učenja još jednog stranog jezika svakako ima, neka stekne makar osnove. Konkretno znanje ovisi dosta i o kvaliteti nastave, a na to, na žalost, ne možeš utjecati.

Što se tiče nastavka učenja stranog jezika u srednjoj, u većini Zg gimnazija prevladava njemački kao drugi strani jezik, iako opće i jezične gimnazije nude i druge jezike kao opciju. Njemački je najsigurniji izbor da ga nastavi učiti kao nastavljač, ako bude zainteresirana. Ipak, ako ga i ne nastavi učiti kasnije u srednjoj, nešto će joj tog njemačkog ostati u glavi, pa će se lakše nadovezati s nekim dodatnim učenjem kad joj već bude trebalo.