-
Upomoć! Bijeli plikovi na bradavici :-(
Mame i savjetnice, upomoć!
Nakon podoja pojavili su mi se bijeli plikovi na bradavici koji prekrivaju gotovo pola bradavice.
Već sam imala blister na drugoj bradavici, ali on je prvo bio proziran, a ovi plikovi nisu prozirni već mliječno-bijeli, kad se osuše postanu pomalo žućkasti.
Bole i otežavaju istjecanje mlijeka, kad sam se izdajala potekao je samo mlaz-dva iz te bradavice.
Kad stisnem dojku pojavi se samo jedna kapljica mlijeka, beba već ima velikih problema sa sisanjem (spava na dojci), ovako neće ništa povući 
Jesu li to isto blisteri?
Kako da ih tretiram (prvi blister sam tapkala vaticom natopljenom u fiziološku otopinu i jednostavno čekala da prođe, trebalo je par dana).
-
Osoblje foruma
kolko je dijete staro?
ako ste na početku dojenja, najvjerojatnije je to žulj
moguće da ga ima i dijete na usnici
-
-
Osoblje foruma
moraš staviti sliku na neki server na netu
na facebook, ili na fotki, imaš još tih nekih poslužitelja
kakva je sada situacija sa ragadama?
je li soor izliječen?
koliki je prirats bio u prvom i drugom mjesecu?
-
evo link: http://imageshack.us/v_images.php
jedna fotka je neposredno nakon podoja, a druga kad se plikovi osuše.
ragade dolaze i prolaze, prvi mjesec je bilo najgore, ogromne su bile, a i sad mi se tu i tamo pojavi poneka.
tijekom 2. i 3. tjedna nakon poroda bile smo 10 dana u bolnici jer beba nije dobivala na težini. tamo su vaganjem utvrdili da za pola sata posiše svega 10 - 15 ml pa smo morali uvesti ad. tad sam se počela izdajati ali nisam mogla izdojiti dovoljno za obrok.
pojačala sam tempo izdajanja i tako povećavala količinu mlijeka i polako ukidala ad.
sad smo bez ad-a, a na bočicu je hranim samo 1 na dan, tijekom kasnog noćnog podoja koji ona odradi u snu.
beba je rođena s 3260, otpusna 3080, krajem prvog mjeseca 4200, krajem drugog mjeseca 5300.
dosta je dobila na težini, dijelom i zato što sam bila u strahu zbog početnog nenapredovanja pa sam joj davala da pije koliko može, a to je bilo više nego što joj je trebalo.
sad smo već 10-ak dana bez ad-a pa ćemo vidjet kak napreduje samo na mojem mlijeku.
važem je prije i poslije podoja pa znam koliko dnevno unese i to je na donjoj granici preporučene količine (100 ml/kg tt), ali htjela bih ukinuti bočicu i naviknuti je na dojenje.
nadam se da za to nije prekasno 
soor sam tretirala samo na sebi jer je pedica rekla da beba nema soor ako nema simptome pa se nisam usudila davati joj rojazol.
ja se mazala 4 tjedna i ništa, pa sam prestala, al simptomi su još tu (bijele bradavice, žarenje, probadanje, svrbež). pedica rekla da će se gljivice same dovesti u ravnotežu.
ali - danas sam naišla na ovaj tekst: http://www.roda.hr/article/read/refl...davice-ugrizom
mi definitivno imamo taj problem, beba me jako stišće desnima.
na početku podoja, dok je dojka još puna mlijeka, donekle je ok, ali kako se dojka prazni tako ona počne sve više i jače stiskati desni, a to strašno boliiiiiii 
al kak da riješim ove bijele plikove?
thnx još jednom
Posljednje uređivanje od kukumka : 28.08.2013. at 23:03
-
Osoblje foruma
fotku ne vidim, link me vodi na početnu stranicu, može još jednom?
naravno da nije kasno za skidanje s bočice; pa nekima to uspije tek u 5. ili 6. mjesecu, a vi ste stvarno na najboljem putu.
žao mi je što ste završili u bolnici, ali zo je sada iza vas.
to vaganje prije i poslije podoja nije baš dobro iako znamo da ga prakticiraju po bolnicama.
zato bih tebi sugerirala da ostaviš tu praksu koja ti samo stvara dodatni stres i pritisak.
pokušaj se opustiti, dijete jako lijepo napreduje.
izbaci vagu: ako već moraš vagati, neka to bude jednom tjedno.
nemoj se prestrašiti ako sada prirast bude dosta manji nego u prva dva mjeseca; u trećem mjesecu većina djece dobije upola manje nego u prva dva.
što se soora tiče, ako si tretirala samo sebe, ništa nisi napravila 
ako se ne tretiraju istovremeno i istom terapijom i majka i dijete, dobijemo egekt ping - pong loptice - ja tebi, ti meni.
to što dijete nema simptoma, ne znači ništa; ne oijavljuju se simtopmi samo vidljivo, u usnoj šupljini.
osjećaš li i sada probadajuću bol kroz dojku?
plikove nećeš rješavati nikako, oni će proći sami od sebe nakon što se promijeni način na koji dijete prihvaća bradavicu/dojku.promijeni položaj, rotiraj dijete dok ne pronađete poziciju koja odgovara.
hajde probaj staviti pravi link, pa da vidimo
-
sorry, jel vidiš sad:
http://imageshack.us/photo/my-images/594/ifj9.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/43/90v3.jpg/
ovo za soor mi je skroz logično, tak sam i ja mislila, ali meni ni patronažna ni op. praksa ne misle da se radi o sooru, a bed mi je davat djetetu lijek koji ide na recept bez da mi to savjetuju liječnici, ne znam... jer ni jedna ni druga ne misle da ja imam soor, nego da se radi o problemu hormonalne naravi.
jedino je pedica rekla da zaista jest soor ako se bradavice zabijele, ali da probadanje nije zbog soora nego zbog hormona.
pa kak da reguliram hormone?
čak sam se bila ponadala da se radi o nekoj vaginalnoj infekciji koju vučem od poroda jer sam vidjela da i to može dovest do ovih simptoma, pa da mi ginekolog prepiše neku terapiju i da to riješim, ali svi ginekološki nalazi su uredni.
a ovo za fotke sorry, ja ih vidim al valjda zato što sam se registrirala, bed mi je stavljat slike svojih ranjenih bradavica na facebook 
javi jel linkovi funkcioniraju 
thnx
-
zaboravih nadopisati: da, probadanje osjećam i dalje i strah me toga jer je stvarno loš osjećaj.
žari i probada u donjem dijelu dojke i to više u dojci na kojoj sam zadnje dojila (prije cca sat i pol).
naručila sam se prošli tjedan na pregled u laktacijsku ambulantu na sv. duhu al termin je tek 10.09., a to je tak daleko...
Posljednje uređivanje od kukumka : 29.08.2013. at 10:24
-
-
-
evo nas iz laktacijske ambulante, dr. pavičić bošnjak je pregledala bebu, polozaj i hvat te moje dojke.
beba nema skracen frenulum, tako da to nije problem, ali ima lošu tehniku sisanja.
tu sam ja kriva jer sam je držala predaleko od dojke, tj. njena glavica je bila previše odmaknuta od dojke pa je hvat bio preplitak zbog čega je ona sisala bradavicu kao dudu i bilo joj je teško navući mlijeko.
ali čak i kad smo joj približili glavicu, onak zagnjurili u dojku, ona je plitko sisala i brzo zakunjala.
vagnuli smo bebu prije i poslije podoja, sisala je 10 min i posisala 50 ml, što i nije tako loše, ali morale smo je dosta razbuđivat i poticat na sisanje, tako da bi se i to moglo popravit, tj. mogla bi ona sisati i puno učinkovitije.
ranice i žuljevi su se pojavljivali zbog tog položaja odmaknute glavice, jer beba se mučila da si u tom položaju navuče mlijeko pa je jako trljala jezikom bradavicu, tak da na to moram obratiti pažnju.
ja sam to nesvjesno radila jer sam bila opsjednuta s njezinim hvatom, htjela sam stalno nadgledati jesu joj izvrnute usnice jer sam joj ih stalno morala izvrtati van, a ona ih je stalno savijala prema unutra 
rekla sam dr. kak mi se teško izdajati, da se izdajam jako dugo i da štrca samo jedan mlaz ili da polako kapaju kapljice pa da se bojim da imam slab LD, ali mi je dr. pokazala da to nije točno, nego sam ja imala krivu tehniku. stisnula mi je par puta i jednu i drugu dojku iza areole i mlijeko je štrcalo na sve strane 
i rekla je da sto se vazospazma tiče da su to jednostavno takve dojke. (pitala me jel imam problema s cirkulacijom i rekla sam da nemam.)
za soor je dala terapiju betrionom, a za bolove brufen. ja sam rekla da mi nije problem trpit bolove jer su sad manji nego ranije i da radije ne bih uzimala lijekove zbog bebe, ali dr. je rekla da bebi to neće štetiti, a da brufen (ibuprofen ili neofen) imaju i blago protuupalno djelovanje pa da ću mozda tako riješiti probadanje i žarenje u dojci nakon podoja.
dala sam mlijeko na analizu, nalaz će biti za tjedan dana pa ćemo vidjet jel postoji neka infekcija.
evo prepisujem nalaz:
Dojke majke - lijevo sitne ragade i kruste na površini bradavice, desno bez ragada. Refleks otpuštanja mlijeka odličan.
Tehnika dojenja - savjet, popravljeno stavljanje na prsa.
Nakon podoja bljedoća jednog arela bradavice - vazospazam.
Terapija: Nastaviti hranjenje na prsima.
Lokalno Betrion mast 3x na dan.
Ibuprofen 3x400 mg tbl.
Kontrola s nalazom mikrobiologije mlijeka.
dr. je stvarno super, temeljita i strpljiva.
puno mi znači što sad vidim da mi je LD dobar i da su mi dojke protočne.
dakle, moram jako približit bebinu glavicu dojci i ne dati joj da zaspe te je stalno animirati i razbuđivati jer ne smije spavat na dojci.
eto
-
evo samo sam željela javiti da se sve nekako sredilo i meni je dojenje postalo najveća uživancija na svijetu!
bolovi u dojci su nestali, bebica je prestala stiskati desnima areole pa više nema ni vazospazma, jedino sto me još ponekad malo svrbe bradavice tijekom podoja
i beba je naučila sama prihvaćati bradavicu, više joj je uopće ne moram ja stavljati i namještati, a to mi je prije bilo nezamislivo!
inače, curica mi je danas navršila točno 4 mjeseca, predivna je i preslatka, vesela i napredna bebica od čak 7 kilica (to je 4 kg više od otpusne težine)!
veselim se svakom podoju, ne mogu vjerovati da je sad sve tako predivno, kad se samo sjetim početaka, nije bilo dana koji nisam preplakala zbog silnih bolova od ragada, soora, blistera... ma grozno je bilo.
a sad je sve to iza nas, jeeeej!
moram priznati da sam u početku s rezervom prihvaćala tvrdnje da je dojenje bezbolno ako je ispravno, mislila sam da mora bar malo boljeti, ali zaista više uopće ne boli.
želim zahvaliti svim dragim rodama sa sos telefona koje sam svakodnevno gnjavila pozivima u pomoć, Apricot (i Mimah na drugoj temi) na svesrdnoj pomoći i podršci, svim ostalim forumašicama, mojoj dragoj ibclc savjetnici koju sam gnjavila i dok je bila na ljetovanju, a posebno predivnoj dr. pavičić bošnjak iz laktacijske ambulante na sv. duhu.
više od tri mjeseca su trajali moji problemi s dojenjem i zaista sam tražila pomoć na sve strane (što se vidi i iz zahvale u prethodnoj rečenici ).
i sve bih ponovila još sto puta jer se itekako isplatilo!
živjelo dojenje!
p.s. želim apelirati na sve mame koje imaju probleme s dojenjem da nipošto ne odustaju. meni je trebalo preko 3 bolna i teška mjeseca da riješim probleme s dojenjem. bebin osmijeh nakon podoja nema cijenu i zbog njega se sve isplati, vjerujte mi!
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma