Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: dojenje i patronažne sestre

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno dojenje i patronažne sestre

danas mi prijateljica, koja isključivo doji svoju bebu staru 20-ak dana, veli da joj je patronažna rekla neka ne stavlja bebu prečesto na prsa jer joj se onda dojke ne stižu napuniti mlijekom. i još joj je preporučila da se izdaja nakon podoja "jer beba ne povuče sve do kraja".
    moja je patronažna isto bila "slučaj", tako da je nisam ni zvala kad sam rodila drugo dijete.
    interesira me kontrolira li itko rad patronažnih sestara i idu li one na neku dodatnu edukaciju tijekom svog radnog vijeka?
    moram s vama podijelit i jedan biser. patronažna koja je dolazila mojoj sestri rekla joj je da sinu smije mjeriti temperaturu stavljanjem toplomjera u guzu, ali samo do prve godine života, poslije nikako. kad je sestra pitala zašto, ova joj je mrtva-ozbiljna odgovorila: ako nastavite s tim, sin bi vam mogao postati homoseksualac!

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:shock:

ja sam svoju patronažnu izbacila van .

sve što me zanimalo sam pitala u bolnici, i uredno zapisala. savjete mi je uglavnom dala pedijatrica, tako da nije bilo problema.

patronažna je došla nakon 2 tjedna (do tada sam mogla crknut), i išla me učiti kako da ispravno stavim pelene. nakon 3 njena pokušaja - poslala sam ju da popije kavu za stolom, da mi se dijete ne prehladi od njene "umjetnosti". drugi puta je došla, i ušla mi u sobu kad sam počela dojiti. i počela prigovarati da moj položaj nije ugodan za dojenje :? ...

i tad sam ju izbacila van za sva vremena

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

veli da joj je patronažna rekla neka ne stavlja bebu prečesto na prsa jer joj se onda dojke ne stižu napuniti mlijekom. i još joj je preporučila da se izdaja nakon podoja "jer beba ne povuče sve do kraja".
    Ovo je klasika i stvarno se pitam kad će više ljudi shvatiti da sa završenom školom/faksom potreba za edukacijom ne prestaje!

Ali ovo ...
    ako nastavite s tim, sin bi vam mogao postati homoseksualac!
    ...je ono fakat, adio pameti i jako, jako žalosno i jadno i tragikomično i još svašta nešto :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: dojenje i patronažne sestre

Citiraj juju prvotno napisa
    moram s vama podijelit i jedan biser. patronažna koja je dolazila mojoj sestri rekla joj je da sinu smije mjeriti temperaturu stavljanjem toplomjera u guzu, ali samo do prve godine života, poslije nikako. kad je sestra pitala zašto, ova joj je mrtva-ozbiljna odgovorila: ako nastavite s tim, sin bi vam mogao postati homoseksualac!
    E pa ovo je takva biserčina... ne znam da li bih se smijala ili plakala. Možda je to osobno iskustvo?

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Re: dojenje i patronažne sestre

Citiraj juju prvotno napisa
    interesira me kontrolira li itko rad patronažnih sestara i idu li one na neku dodatnu edukaciju tijekom svog radnog vijeka?
    i mene to jako zanima, i negdje sam već pisala o svom iskustvu sa patronažnom - jako jako čudnom ženom, blago rečeno. od toga da bebi(tada staroj tjedan dana) ne dam sisati kad ona hoće nego svaka 2.5 sata jer "bute poludili inače", pa do toga da joj ne dam spavat po danu ako hoću da mi spava po noći - "nek je muž trese da ne zaspi"(?!), pa do toga da se okice čiste iznutra prema vani... katastrofa živa od žene. a puna sebe, i, naravno, trača sve živo i neživo. a, što je najgore, očito ih je hrpa takvih čudakinja vrlo upitne stručnosti i znanja... pa šta reći na ovo sa mjerenjem temperature u guzi :shock:

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i ja se pitam, kontrolira li tko te sestre? mi smo sa svojom imali sou oko hranjenja (da ne pricam da sam nju slusala imali bi infekciju pupka...) napala me da ce mi Lea zavrsiti na infuziji ako je samo dojim jer ne znam koliko pojede. da je najbolje izdajati i uz dojenje joj davati flasicu. i ja sam se derala, cak i rasplakala, ali sto mi je najvise zao, bila u depresiji i paranoji 5 dana i vagala je non stop dok nisam skuzila da dobiva 50g dnevno. da ne govorim koliko je zivahna i vedra! a indirektno mi je rekla da sam losa mama!
    bitch!!

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mi smo s našom neloše prošli

ali ove biserke su stvarno opasne :/

koliko je samo žena koje će ih poslušati jer "valjda one znaju, pa to im je posao"

ne znam jesam li ljuća ili žalosnija

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Naša patronažna sestra je super! Čim smo je nazvali da smo stigli doma, došla je odmah, još bi i nazvala ujutro oko pola devet i došla oko jedanaest, najprije svaki dan, pa svaki drugi, pa svaki treći, pa jednom tjedno..., a i sad je dolazila prije neki dan... Žena je u godinama i dala mi je par pametnih savjeta, jedino je smetalo što uzimam Andol 100 ona prva dva tjedna, a iskreno ni meni se to nije svidjelo pa sam ga malo prorijedila... Uvijek kaže kakve je savjete trebala davati prije dvadeset godina, prije deset što se danas preporuča, tako da ako nešto i ne ide nije loše znati da su i drukčije preživjeli, n.pr. mi svi ovdje. Tijekom jednog razgovora spomenula je da imaju stalnu edukaciju pa mi je čudno da se ostale ponašaju tako ludo... Na žalost, kod nas, na usavršavanja najviše dolaze oni kojima najmanje treba (ima malo iskustva s time)... pa i kad im je obavezno...

Zato, triput hura za sestru Miru! :D

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Naša patronažna je prilično ok, dolazila kao i Zvrku, dosta često, i vrlo je simpatična. Mene je jedino iživciralo što, kad je 1. put došla, mi smo bili u tzv. "drugom razdoblju gladi" (nešto kao skokovi u razvoju), pa smo stalno cicali, a ona je odmah rekla "morat će tata ići kupiti nešto za nadohranu". Naravno, nisam je poslušala, i rezultat našeg dojenja je 1 kg i 4,5 cm u prvih mjesec dana! Što mislim da je prilično ok!!!

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moja patronažna je bila toliko dobra da nisam mogla vjerovati koliko su se stvari promijenile u ovom stoljeću. Prvi put me posjetila još dok sam bila trudna i dala mi iskopiranu stranicu iz Rodine knjižice "Što budući roditelji moraju znati" i na to napisala svoje ime i broj telefona i rekla mi da ju zovem kad god sam u nedoumici oko bilo čega (poroda, babinja, dojenja, dohrane, njege...) Rekla kakvi su uvjeti u našem rodilištu, kako prijaviti dijete, što pripremiti.
    Zbog nekog admnistrativnog propusta morala sam je zvati da dođe prvi put po povratku iz rodilišta - došla u roku sat vremena. Bila je sve skupa 3 puta, uključujući i moj poziv da dođe jer imam preoblema s bradavicama (sumnjala sam na soor). Rekla je da dolaze na poziv do djetetove 1. godine, a ako treba i poslije, samo to mame ne znaju.
    Kakav stav ima? Kao da je prošla rodinu edukaciju o dojenju i autosjedalicama, a inače je mila i blaga, pravo simirenje u prvim danima.
    Ocjena: 5+

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nama je naša preporučila jednu super, super, pametnu knjigu koju sve mame hvale "Svako dijete može naučiti spavati" :shock:
    a kad sam joj rekla da nemamo kindač nego će bebica s nama u krevetu skupa sa starijom sekom - nije mogla doć sebi od čuđenja i dobro me upozorila da pazim da ne zdrobimo bebicu :/

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Zvrk, Andol? acetil-salicilna kiselina je dobra kod prevencije srčanog udara; smanjuje rizik od nastupa bolesti srca i moždanog udara. svojim djelovanjem ona smanjuje sposobnost krvnih pločica (trombocita) za lijepljenje - međusobno i na stijenke krvnih žila; tako je rizik od začepljenja žile smanjen.
    ali kada imaš mengu :/

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

patronažni ima svakavih isto kao i ljudi
    a šta se tiče edukacije da imaju određeni broj bodova koje moraju skupiti
    u toku godine(idu na predavanja i svako predavanje nosi određeni broj
    bodova)ali one nisu samo za bebe nego i ostale pacijente
    ako žele bolju edukacije moraju je same platiti
    evo konkretno bio je neki seminar za patronažne u ZG,kotizacija
    je bila 800kn(mislim3-4dana je trajalo sve skupa)
    sad tih 800kn iz plaće možeš i izdvojiti ako si u Zg ili blizu a ako nisi
    moraš još platiti put,spavanje,hranu..................
    vjerujte mi nisu ni plaće bajne
    ne nisam patronažna ali znam iz bliskih izvora

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

off topic, ali andol su preporucili i meni, zbog opasnosti od tromboze. u bolnici sam dobivala injekcije klivarina, kasnije rekli andol preventivno barem mjesec dana.

ja ga nisam uopce uzela jer sam jos iz bolnice provjerila moze li uz dojenje, saznala da ne moze.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam svoju patronažnu upoznala još u trudnoći...i čvrsto odlučila da nema šanse da je zovem ili da joj otvorim vrata ako bane kad se K. rodi.
    Uopće ne vidim svrhu tom kontrolnom dolasku patronažne...ako nekome treba, uvijek je može pozvati.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Meni je naša patronažna bila jako dobra, oko dojenaj sve ok, čak je meni i ranu od epiziotomije pregledala kad sam pala par dana nakon poroda (pala sam u nesvjest) i bilo me strah da se možda nije dole nekaj poremetilo ili kaj ti ja znam pa da ne idem u bolnicu zbog toga. A inače dolazila je svaki dan prvi tjedan radi pupka jer je meni to bilo koma dirati (s drugim ću znati). Još mu se pupak i malo omekšao jer je tuka u bolnici stavila pelenu preko pupka i rekla da mu ne moramo prematati jedan dan dok ne dođe patronažna (doma smo došli u subotu, a patronažna u ponedjeljak). I poslije toga je došla još jednom kad je Janko dobio nekakve mjehuriće po glavici i to isti dan kad sam ju zvala, da vidim da li moramo kod doca ili ne, pa nam je rekla kaj da stim radimo i to je to. Bila je sasvim ok.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Arwen prvotno napisa
    ako žele bolju edukacije moraju je same platiti
    evo konkretno bio je neki seminar za patronažne u ZG,kotizacija
    je bila 800kn(mislim3-4dana je trajalo sve skupa)
    sad tih 800kn iz plaće možeš i izdvojiti ako si u Zg ili blizu a ako nisi
    moraš još platiti put,spavanje,hranu..................
    vjerujte mi nisu ni plaće bajne
    ne nisam patronažna ali znam iz bliskih izvora
    ili jednostavno naučiti ovdje

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

arwen, malo mi je čudno to da trebaju same platiti edukaciju za bodove :/ ... nešto dodatno - to mi je razumljivo, ali OBAVEZNO...???

luna, meni su rekli da je kontrolni dolazak zapravo kontrola da vidi da nisi koknula bebu :? ... (bebu ne bih, ali za patronažnu ne garantiram )

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

dodatnu edukaciju plaćaju same
    za bodove ne plaćaju predavanje ali ne žive sve blizu zagreba
    ili splita,pa opet moraju platiti put,nešto pojesti........
    trebala bi država odnosno ministarstvo zdrastva malo drugačije
    postaviti sve to skupa
    ma neznam opet sve zavisi kakav je tko i koliko volje ima

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj buby prvotno napisa
    Zvrk, Andol? acetil-salicilna kiselina je dobra kod prevencije srčanog udara; smanjuje rizik od nastupa bolesti srca i moždanog udara. svojim djelovanjem ona smanjuje sposobnost krvnih pločica (trombocita) za lijepljenje - međusobno i na stijenke krvnih žila; tako je rizik od začepljenja žile smanjen.
    ali kada imaš mengu :/
    Znam sve, ali na otpusnom pismu rodilja sa SD-a svima piše uzimati Andol 100 dva tjedna, kaže moj ginić da i drugdje... Ja sam, imajući na umu sve ovo, i mrzeći njihove rutinske recepte, smanjila dozu i malo se švercala.

Barbara1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Što se patronažnie sestre tiče,ja za drugu bebu neću niti tražiti da dolaze.
    Samo je pogledala i sredila pupak i to je zamotala prerezanu kompresu pa za vikend kad je nije bilo ja sam to jedva skinula.Čak mi je jednom došla prehlađena i skinula mi dijete sa prsa pa je malac sve povratio jer ga je ona okretala a nije podrignuo.O dojenju ili bilo čemu drugom niti riječi!!!!!!!!!
    Bila sam ljuta! :shock:

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja sam sa svojom patronaznom bila zaista zadovoljna. Divna, ljubazna zenica. S obzirom da nam je ovo prvo dijete bili bi zaista izgubljeni bez nje. Dosla je 3 puta. Pokazala nam kako srediti pupak dok ne otpadne, okupala (obrisala) bebu. Prilazila je bebi sa toliko ljubavi i paznje. Vidjelo se da zena uziva i voli to sto radi.
    O dojenju nismo imale sto pricati jer ja nisam imala od prvog dana nikakvih problema, a ni beba. Prilagodila je dolaske tako da dodje u vrijema kada se beba otprilike budi da ju ne budimo na silu i prerano. . . .
    Svaka pohvala, svaka cast. Ne znam smijem li imenovati pa necu . . . ali zasluzila je.

korason avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

meni je dobro dosla zbog porevijanja pupka, pokazala mi je pravilan polozaj za dojenje i naucila nas cistiti nosic, uha, suho kupanje i sl. dakle zahvalna sam joj na tome ali zahvalna sam i rodinom portalu sto sam se prije poroda educirala o dojenju, dohrani, nosenju bebe i procitala par knjiga od dr Searsa i tako spremno docekala njene savjete o:dohrani adaptiranim mlijekom (proizvodjaca kojeg ona reklamira); stetnosti nosenja bebe na rukama ; stetnosti spavanja bebe s mamom; stetnosti autosjedalice za kicmu i sl.

korason avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

steta da se patronazne sestre ne educiraju (naravno o trosku HZZOa odnosno nas, koji uplacujemo obavezno zdravstveno osiguranje da bismo dobili zdravstvenu skrb kad nam je potrebna!), jer je sama ideja o strucnoj osobi koja ti dolazi doma pomoci da se snadjes s novorodjencetom po meni genijalna - malo tko se moze osloniti na mamu, svekrvu ili susjedu koja ima iskustva (a da nisu prethistorijska) i voljna je pomoci u kupanju, prematanju ili mjerenju temperature ili vec cemu, cega se neiskusna prviputmama boji

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Sabaleta pa mi bi trebale imati istu patronažnu...došla je tek nakon tjedan dana kad sam već postala stručnjak u svemu, isto se branila nekim administrativnim propustom, bila sat vremena, rekla da ćemo se odsad stalno viđati i više je nikad nisam vidjela. Dala mi je nekoliko korisnih savjeta, bila prilično ugodna, al mi baš i nije falila.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ASTRA, valjda sam ja nekakva turbo sretnica. Danas sam bila na Sajmu zdravlja i pozdravila se sa svojom patronažnom. Ona mi još uvijek pamti ime. :shock: Pitala me odmah za Domagoja i kako ide dojenje. Očito je da su patronažne na dobrom putu, trude se educirati i biti u toku, ali kao i u svakoj profesiji postoje iznimke. Ova moja patronažna je kao rođena za taj posao.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

sad ja, s negativnim primjerom.
    jučer dođe u ljekarnu mlada mama i traži d3 kapi.ok.
    a onda bi i kapi protiv grčeva, pa ja pitam tak malo o bebi, koliko je stara, jel ju grči svaki dan..ona veli da je beba mjesec dana stara, da joj daje adaptirano..
    pitam kako to da ne doji, a ona veli da je bez mlijeka ostala nakon dva tjedna dojenja...pitam ju kak zna da je bez mlijeka ostala, a ona veli da su joj cice bile prazne, da je mali drečao, a i patronažna je bila, popipala joj dojke i rekla neka ga dohranjuje :shock:
    rekla sam joj da nije ostala bez mlijeka, da joj je malić vjerojatno imao skok i da je trebala samo malo ustrajati i mlijeko bi opet nadošlo.
    ona je slegla ramenima, jer nije to znala, a od patronažne koja joj je bila jedini izvor informacija dobila je najgori mogući savjet

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znam kako bih to lijepo rekla, ali sita sam već ljudi koji ne žele ništa znati. Recimo, ovu majku iz ljekarne, da je išta bila educiranija nikakva patronažna nije ju mogla pokolebati. Npr. trudna si, čekaš bebu devet mjeseci, zar nije prirodno i logično da ćeš u tih devet mjeseci skupljati sve moguće informacije o trudnoći, porodu, dojenju....?
    Neki dan me kolegica, 40 god, VSS, najozbiljnije pitala o menstrualnom ciklusu. A jučer me zvala jedna da me pita šta je to anksioznost....
    Nisam ja enciklopedija, ali stvarno mi je pun kufer tih blesavih ljudi, totalno nezainteresiranih za sve oko sebe, pa čak i kad ih dotakne određeni problem, tupavo bleje i čude se. Danas je informacija svakome dostupna.
    Istina, malo sam danas ogorčena...ali zar stvarno još ima ljudi koji bi povjerovali da ako nakon prve godine života djetetu mjeriš temp u guzi imaš dobre šanse da ti dijete postane homoseksualac?????

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

bomballurina, jasno mi je da si ljuta, ali ja mislim da ipak postoji velik broj žena kojima su prave informacije o dojenju nedostupne.
    ja sam,naprimjer, sve o dojenju naučila tu s vama i iz svih rodinih tekstova.
    vjerujem, također, da puno žena nema pristup internetu, a informacije iz časopisa,tipa bebe ili moje dijete, su često kontradiktorne.
    a kad su jedini izvor informacija takvim ženama needucirane patronažne, neprodojeći pedijatri, mame, bake i susede sa nebuloznim savjetima od prije 50 god, onda njihovo dojenje uglavnom nije dugog vijeka.
    čast iznimkama

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma znam.....PMS

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Sabaleta za tvoju patronažnu sam čula da savjetuje podmetanje jastuka bebi pod glavu - da ne visi glava u odnosu na guzu :? , a ostalo sve pozitivno.
    Astra, mislim da prije ti i ja imamo istu patronažnu, nego ti i Sabaleta....

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

a ja radim u recimo nepodobnom dućanćiću tj imam i adaptirano
    i bočice pa svakoj trudnici kad dođe u kupovinu prije poroda
    dam rodin letak o dojenju a 99% me gleda kao da sam s marsa pala
    pa kad traže bočicu ja ih pitam šta će im a one pa bar za čaj
    a ja bebi koja se doji ne treba ništa osim maminog mlijeka
    netreba vam bočica
    opet pogled šta ova sad priča i tako ja pričam već 10g i iskreno
    ponekad mi i do*izdi i samo slegnem ramenima
    i nažalost barem tu oko mene je puno onih šta bi kao dojile ali da
    imaju vremena bit na kavi 3-4sata i naravno da kroz to vrijeme
    beba mirno spava u kolicima
    pa joj uvale bilo šta pa i varalice umočene u med

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Sabaleta za tvoju patronažnu sam čula da savjetuje podmetanje jastuka bebi pod glavu - da ne visi glava u odnosu na guzu :? , a ostalo sve pozitivno.
    Ne baš tako.
    Rekla je da se cijela podloga na kojoj dijete leži smije ukositi za 5-10%(zaboravila sam koliko je rekla). A vrijedi samo kad beba jako bljucka ili je prehlađena pa je začepljen nosić.
    Vjerujem da je to negdje pročitala. Čini mi se da ona radi na svojoj edukaciji, a mislim i da povremeno svrati na forum.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ne... baš tako kako sam napisala! Provjerena informacija, ali od prije nekih godinu-dvije dana. Jedino da mama nije dobro skužila, ali meni to baš i nije slično.
    Inače to što si ti napisala savjetuju i pedijatri.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moja je bila totalno da luka spava samnom i rekla kako ce mi to puno olaksati dojenje i sve ostalo...
    meni lezece dojenje nije islo(ni dan danas) ali bez zajednickog spavanja,pa poslije modificiranog zajednickog spavanja (krevetic spojen i skinuta stranica), bi valjda umrla...
    ali o samom dojenju - 0 bodova: smijes dojiti samo 10tak min., malomu je zelenkasta stolica ako ne dobije toliko i toliko grama ovaj tjedan, iako mi stvarno izgleda dobro - uvesti bocicu adaptiranog...vec sam razmisljalja kako da je izbacim iz kuce i zivota dok sam taj vikend nudila luki cicu htio-ne htio... ona izvagala-luka dobio i vise nego treba a ja presretna sto je ne moram izbaciti i/ili slagati da cu uvesti adaptirano a ne se jos vise potruditi oko dojenja...
    i da, zvucala je kao '(kršitelj koda)ov' i '****'-ov trgovacki putnik...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •