Zanima me kako su vasi 'prezivjeli' prelazak u vise razrede?

Ovdje je to mrvicu drukcije nego u HR, nakon 5. razreda se upisuju u "srednju skolu prvi stupanj", mogu izabrati drugu skolu, i sve je nekako u toj atmosferi da se dogadja nesto novo, veliko i drukcije, novi stupanj odrastanja....
E. je primljena u zeljenu skolu, administrativno smo u fazi da cekamo dodjelu svjedodzbi 5. razreda, nakon cega bi izabrana skola trebala izbaciti popis profesora, popis ucenika po razredima i popis knjiga.
Mogli smo navesti imena dvoje djece za koje bi bilo pozeljno da su s njom u razredu - nije bas da se toga pridrzavaju, pa ne znamo zasigurno ni da li ce biti skupa u razredu, ali moze pomoci. Znamo da su nju naveli i drugi ex kolege, pa bi se mogla skupiti mala grupica od njih 5-6 ponovo u istom razredu (nadamo se).
Najveca promjena meni osobno je to sto vise nema sk.busa, nego ce u skolu i kuci gradskim busom.
Gradski bus krece kasnije od sk.busa dosad pa ce budjenje biti otprilike u isto vrijeme, takodjer ce kuci dolaziti otprilike u isto vrijeme, izabrali smo turnus koji nema radnu subotu, pa bi trebala biti prilicno slobodna za vanskolske aktivnosti, ucenje i slobodno vrijeme.
Profesori koje smo upoznali (ali za koje jos nismo sigurni da li ce biti njeni) nam se cine u redu i uglavnom imamo pozitivne povratne informacije. Ono sto svi navode da se mijenja je strogoca u ocjenjivanju.

Opcenito me zanima kakve ste sve promjene (skolske i neskolske) primijetili na vasima nakon prijelaza u vise razrede?