mnogima koje su bile u situaciji da imaju skracen cervix ili da im je prijetio prijevremeni porod su lijecnici uz magnezij i ev. normabele davali progesteron.
terapija visokom dozom progesterona smanjuje rizik prijevremenog poroda
kakva su vasa iskustva s progesteronom? otvaram temu jer imam utisak da mnogi lijecnici zaborave taj progesteron i u slucaju da prijeti prijevremeni porod preporuce 'samo' mirovanje i magnezij.
ja sam u 2.trudnoci progesteron na vlastito inzistiranje uzimala do kraja 13.tt. obzirom da je prvi porod substitucije bez progesterona zavrsio u 34+3, u prvoj T mi se cervix u 32+2 skratio na 2.5cm
bila sam u velikoj paranoji da mi se to opet ne desi. uzimala sam magnezij i svaki put na pregledu paranoicno pitala za duzinu cervixa.
i u drugoj trudnoci se isto desilo, u 32+ mi se cervix skratio na 2.5cm i promijenio oblik u V. uz nuzno mirovanje i magnezij sam trazila opet progesteron i dobila. stavljala sam 4-5 kapsula utrogestana (kasnije manje), podijeljeno na dan, dakle uvijek po jednu. dakle ujutro, pa nesto prije podne, pa popodne i pred spavanje. dogurali smo do 38+3, i duze bi da nisam namjerno digla veliku da porod krene
da, cervix se produzavao..vec dan nakon uzimanja je bio 2.6cm i T forma, pa je isao na 2.8 pa na 3..i zadrzao do zadnjeg T formu. tek je 3 dana pred porod bio 2cm i mekan..
neki ginici ne drze puno od progesterona, no trazite ga opet..