Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Substitucija progesterona za vrijeme trudnoce

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Substitucija progesterona za vrijeme trudnoce

mnogima koje su bile u situaciji da imaju skracen cervix ili da im je prijetio prijevremeni porod su lijecnici uz magnezij i ev. normabele davali progesteron.

terapija visokom dozom progesterona smanjuje rizik prijevremenog poroda

kakva su vasa iskustva s progesteronom? otvaram temu jer imam utisak da mnogi lijecnici zaborave taj progesteron i u slucaju da prijeti prijevremeni porod preporuce 'samo' mirovanje i magnezij.

ja sam u 2.trudnoci progesteron na vlastito inzistiranje uzimala do kraja 13.tt. obzirom da je prvi porod substitucije bez progesterona zavrsio u 34+3, u prvoj T mi se cervix u 32+2 skratio na 2.5cm
    bila sam u velikoj paranoji da mi se to opet ne desi. uzimala sam magnezij i svaki put na pregledu paranoicno pitala za duzinu cervixa.
    i u drugoj trudnoci se isto desilo, u 32+ mi se cervix skratio na 2.5cm i promijenio oblik u V. uz nuzno mirovanje i magnezij sam trazila opet progesteron i dobila. stavljala sam 4-5 kapsula utrogestana (kasnije manje), podijeljeno na dan, dakle uvijek po jednu. dakle ujutro, pa nesto prije podne, pa popodne i pred spavanje. dogurali smo do 38+3, i duze bi da nisam namjerno digla veliku da porod krene
    da, cervix se produzavao..vec dan nakon uzimanja je bio 2.6cm i T forma, pa je isao na 2.8 pa na 3..i zadrzao do zadnjeg T formu. tek je 3 dana pred porod bio 2cm i mekan..

neki ginici ne drze puno od progesterona, no trazite ga opet..

TrudyC avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Apsolutno se slažem s ovim - a slaže se i prof. Latin iz Poliklinike Vili. Ja sam zbog iznenadnog otvaranja i prolapsa vodenjaka izgubila bebu u 22. tjednu, njen savjet je da s utrogestanima ne prestajem do 35. tjedna trudnoće (buduće trudnoće).
    Spominjala mi je da su se pojavila neka najnovija istraživanja na tu temu i da progesteron doista pomaže i u kasnijim tjednima trudnoće.

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Spodoba gdje si vodila trudnoću odnosno tko ti je dao progesteron u drugoj trudnoći? Ja sam to jednom prilikom pitala doktore u Vinogradskoj gdje sam čuvala trudnoću pa su samo odmahnuli rukom

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

ja sam ga dobivala u drugoj trudnoći na SV. duhu do kraja (30tt) i u Petrovoj u trečoj trudnoći do kraja (35tt)
    no ja nisam baš najbolji primjer je li pomoglo ili nije...

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ja sam proslu trudnocu izgubila sa 22tt,iako sam tada bila jos uvijek na utricima 2*1.Sada sam do 12 tt bila na utricima 3*2,pa do 19tt na 3*1,od 19tt na 2*1 do daljnjeg.Danas sam 24+2,u petak cu na hospitalizaciju i nadam se da ce mi terapija utricima biti produzena obzirom na moju povijest trudnoca.U ovoj trudnoci sam sa 19+5 tt zavrsila na hitnoj,tad mi je jedna mlada dr.izmjerila cx 25 mm,na 20+4 tt cx bio 35 mm, a na 22+2 bio 37mm,sve T oblik.E sad jel mi se cx u meduvremenu produzio ili je samo nestrucno izmjeren kada je bio 25 mm,ne znam.Uglavnom,ja zadovoljna dok god je T i preko 30 mm.
    Posljednje uređivanje od Mury : 23.09.2014. at 10:00

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

I na Merkuru daju utrice za iste probleme, ja sam bila na njima do mislim 23tt.

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Gabi25 prvotno napisa Vidi poruku
    Spodoba gdje si vodila trudnoću odnosno tko ti je dao progesteron u drugoj trudnoći? Ja sam to jednom prilikom pitala doktore u Vinogradskoj gdje sam čuvala trudnoću pa su samo odmahnuli rukom
    ja sam u njemackoj. inace, doktor u MPO centru me u 6.tt nakon sto je utvrdjena srcana aktivnost htio skinuti s utrica, no ja sam mu rekla da nema sanse da prestanem. pa je rekao da ja tako i tako lijecim samu sebe i nastavio mi davati recepte. da mi nije htio dalje davati recepte vec bi se snasla..imala sam i privatne recepte i citavu mrezu ginica jer sam bila u velikoj paranoji.
    a kod moje ginicke sam vec na pocetku trudnoce..mislim negdje u 9-10tt rekla da zelim utrice ako bi u kasnijem periodu doslo do prijevremenog skracivanja cerviksa, jer studije pokazuju dobar ucinak. ona je bila ZA. tj shvatila me ozbiljno. cak sam na preglede isla svaka tri tjedna, a ne svaka cetiri.
    nekad valja inzistirati na tome, meni se cini da se neki doktori ne bi ni sjetili progesterona. kao moja bivsa ginicka koja je vodila prvu trudnocu.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Ja sam dobila duphastone oko 24tt, kad je gin vidio da je cerviks smeksan i uloziv. I pila sam ih do 33tt

A nekako imam dojam da dosta trudnica sad uzima dodatni progesteron,barem na pocetku. Ne znam kako je u kasnijim tjednima

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam isto bila na utrogestanu do kraja...u pocetku 3*2 a kasnije zavrsila sa 3*1. Dr iz Ginekosa koja mi je pratila trudnocu kaze da nova istrazivanja preporucaju utrice do kraja..pogotovo kod blizanacke trudnoce. Na dan poroda (CR u 34,5 tt zbog tlaka) bila sam skroz zatvorena.

Sadie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

Ja sam bila na utrićima do 9+0. Onda (oko 13,14tt) su me počeli boljeti jajnici, ginica rekla da se muče proizvesti progesteron pa sam sada na duphastonu, do daljnjega.

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Evo me 35 tt,još sam na utričima 3x2. Jučer jedva da sam dobila recept od zamjenskog ginekologa...moja gin je na bolovanju,na uzv-u nisam bila 4 tj i nepem još 2. Sve se zakompliciralo sad pred kraj...zatvorena jesam,barem tako kaže gin koji me u ponedj. pregledao. Neznam kolko.
    On i još jedan dr smatraju da je smiješno što u ovim tt uzimam progesteron i tek nakon objašnjavanja su pristali dati mi rec. Imam inače jako dobru i razumnu ginekologicu,nedavno je bila na seminaru gdje je tema bila baš učinak prog. na cervix i otvaranje,šteta da više gina nije bilo tamo. Sretna sam da mi ona vodila trudnoču do sad. Imam bh kontrakcije od 16. tt.,i prije par tj smo probali prepoloviti dozu ali nije išlo,previše kontrakcija sam imala. Uzimam i 575 mg magnezija dnevno,s normabelima sam prestala nakon 20. tt.
    A s utrićima mislim prestati sa 37 tj.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •