Marylinne Robinson: Gilead
Jedina koja je dosad čitala ovu knjigu je Angie koja je napisala:
malo mi je možda prestatična knjiga, iako ima lijepih misli. Filozofsko-poetičan roman, razmišljanja jednog oca za koje želi da ih njegov sin jednom pročita. Uglavnom, ide mi sporo, ali nije nezanimljivo.Bojala sam se ove knjige, najviše zbog teologije, a i zato jer nisam bila sigurna koliko ću biti koncentrirana na knjigu u kojoj se ništa ne događa, nego netko samo piše o svojim razmišljanjima. No, ipak, ponešto događaja ima i čak se nakon uvodnog dijela stvori dojam da postoji neka tajna koju treba razriješiti. Mirnim tonom i tom slutnjom misterije knjiga me je podsjetila na Ishiguroa, ali u našeg Kazua tajne stvarno postoje, koje nas malo i protresu, a ono što se u ovom romanu otkrije, teško da je šokantno.Završila sam Gilead. Nakon svega, mogu reći da je moja pogreška što nisam mogla čitati više u komadu, nego sve po par stranica, pa bih do sljedećeg čitanja već zaboravila o čemu se radilo, vraćala se par stranica unatrag (svaki put bih otkrila neku divnu misao pritom), tako da sam čitala djelo totalno rascjepkano i s pola mozga, a za njega bi baš trebala puna koncentracija (ok, možda je i pogreška autorice što djelo nije pisano tako zarazno da ga se čita u dahu).
S obzirom da je djelo dosta religiozno, ni to me nije vezalo, ali ne mogu reći da se nisam zamislila, i to puno puno puno puta. Nakon svega, preporuka. Uzmite samo u obzir da treba angažirati mozak, nije lako štivo. Možda čak jednom ponovim, ali baš trebam pogoditi trenutak za to.
Lakše se čita nego što sam mislila i uvuče nas u svoj svijet. Slike su neobične, šture, ali žive.
Iznenadila me je povremena duhovitost. Usred sve te kontemplacije i meditacije, dobro dođe da malo čitatelja razbudi
Kad ponovo pogledam ovaj svoj osvrt, čini mi se da sam joj ostala dužna jer, iako ima ove osobine koje je ne čine jako čitljivom, ipak sam je pročitala u 2 dana i rado sam je ponovo uzimala u ruke. Možda je problem u iznevjerenom očekivanju, ja sam se stvarno nadala nekom preokretu ili iznenađenju.