Stranica 62 od 79 PrviPrvi ... 1252606162636472 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,051 do 3,100 od 3965

Tema: Što čitate 3.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa Vidi poruku

Nedavno sam pročitala novi roman Javiera Cercasa (Salaminski vojnici, Brzina svjetlosti su mi bili izvrsni), oduševio me. Zove se Vladar sjena, nedavno je izašao u hrvatskom prijevodu u izdanju Frakture.
    Domogla se i ja Vladara sjena. Što da kažem... Cercas je sjajan pisac, njegov tekst ne čita se uvijek lako i brzo, ponekad je malo naporan, ali redovito me na kraju oduševi svojim pristupom temi i načinom pisanja.
    Konkretno, Vladar sjena je roman, ali nije fikcija - autor tu nastupa kao ravnopravan lik pod svojim punim imenom i prezimenom. I ne samo to, nego diskutira i raspravlja s prijateljem koji nam je također poznat književnik i filmaš - David Trueba. Naizmjence se nižu poglavlja Cercasove potrage za davno poginulim stricem, i poglavlja u kojima na temelju svjedočanstava i dokumenata pokušava rekonstruirati njegovo jednogodišnje ratovanje, a pokušava se i približiti načinu razmišljanja tada mladog (18-godišnjeg!) poručnika koji je u tih godinu dana spoznao više nego u cijelom dotadašnjem životu. Paralela s pričom Danila Kiša je izvrsno pogođena, a spoznaja o smislu i besmislu tog rata na kraju knjige jedna je od najljepših na koje sam dosad naišla.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čitala sam Zakon granice. Nije mi loša al nisam bila ni pretjerano oduševljena.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ti si VIP.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Ti si VIP.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pročitala The Testaments od Margaret Atwood, nastavak Sluškinjine priče. Ja sam stvarno uživala i preporučam.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 25.05.2020. at 12:08

chesil avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2017

Početno

Hvala svima na super opširnim osvrtima. I meni je Život za životom ostala u odličnom sjećanju. Šteta što A god in ruins nije prevedena.

S obzirom da nas puno voli Patriju, evo i zanimljivi izvještaj o političkim događanjima u Baskiji danas.

https://www.tportal.hr/vijesti/clana...eta-e-20200527

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Jose Saramago: Ogled o sljepoći

Brutalno dobra knjiga, na simboličko-metaforičkoj razini upravo briljantna!

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Margaret Atwood: Gazela i Kosac

Veoma mi se sviđa ovaj SF light. Radnja je smještena na kraj našeg stoljeća, u postapokaliptično vrijeme, u kojem apokalipsa nije nuklearna, nego biološka. Zaraza virusom je pobila čovječanstvo.
    Glavni lik vjeruje da je jedini preživjeli čovjek na Zemlji. Muči se s preživljavanjem - hranom i vodom i sigurnošću i prirodnim elementima - muči ga nemilosrdno sunce i svakodnevne oluje. Poduzima pothvat da bi došao do namirnica i oružja pa pratimo njegovih nekoliko dana u sadašnjosti i čitamo o cijelom njegovom životu dotad.
    Usamljen je, ali ne i sam. Jedino društvo mu pravi skupina genetski modificiranih ljudi koji žive u nekoj prvobitnoj zajednici i kojima je on zaštitnik.

Pripovijedajući njegov život, autorica priča i što se dogodilo sa zemljom. Svijetom su vladale korporacije čiji su zaposlenici živjeli u ograđenim zajednicama u kojima su i radili. Razlika između takvih stvarnih zajednica u današnjem svijetu i ovih zamišljenih je u tome što su one u knjizi bave prirodnim znanostima - bioinženjerstvom, genetikom, farmacijom, a ne IT-om. Znanost u službi isključivo zarade predstavlja prijetnju, a ne nadu i sigurnost - i na kraju i uništi civilizaciju. Umjetnost i humanističke znanosti su degradirane, izgubile su na značenju; u školama su bitni samo matematika i prirodni predmeti; ljudi i zanimanja u kojima su važne riječi su manje vrijedni. Ponašanje ljudi je distopijsko.

Čitajući o ovoj knjizi - a našla sam nekoliko kritika i prikaza - otkrila sam da čitatelji jako različito procjenjuju stil pisanja Margaret Atwood. Dok neki misle da joj je stil sasvim zapušten i da su njoj važnije misli od brušenja rečenica, ima onih koji njezin stil nazivaju besprijekornim. Meni se sviđa. Čitanje ide glatko, uživjela sam se u taj neugodni svijet.

Sad ću nastavak - Godina potopa.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Margaret Atwood: Gazela i Kosac

Veoma mi se sviđa ovaj SF light. Radnja je smještena na kraj našeg stoljeća, u postapokaliptično vrijeme, u kojem apokalipsa nije nuklearna, nego biološka. Zaraza virusom je pobila čovječanstvo.
    Glavni lik vjeruje da je jedini preživjeli čovjek na Zemlji. Muči se s preživljavanjem - hranom i vodom i sigurnošću i prirodnim elementima - muči ga nemilosrdno sunce i svakodnevne oluje. Poduzima pothvat da bi došao do namirnica i oružja pa pratimo njegovih nekoliko dana u sadašnjosti i čitamo o cijelom njegovom životu dotad.
    Usamljen je, ali ne i sam. Jedino društvo mu pravi skupina genetski modificiranih ljudi koji žive u nekoj prvobitnoj zajednici i kojima je on zaštitnik.

Pripovijedajući njegov život, autorica priča i što se dogodilo sa zemljom. Svijetom su vladale korporacije čiji su zaposlenici živjeli u ograđenim zajednicama u kojima su i radili. Razlika između takvih stvarnih zajednica u današnjem svijetu i ovih zamišljenih je u tome što su one u knjizi bave prirodnim znanostima - bioinženjerstvom, genetikom, farmacijom, a ne IT-om. Znanost u službi isključivo zarade predstavlja prijetnju, a ne nadu i sigurnost - i na kraju i uništi civilizaciju. Umjetnost i humanističke znanosti su degradirane, izgubile su na značenju; u školama su bitni samo matematika i prirodni predmeti; ljudi i zanimanja u kojima su važne riječi su manje vrijedni. Ponašanje ljudi je distopijsko.

Čitajući o ovoj knjizi - a našla sam nekoliko kritika i prikaza - otkrila sam da čitatelji jako različito procjenjuju stil pisanja Margaret Atwood. Dok neki misle da joj je stil sasvim zapušten i da su njoj važnije misli od brušenja rečenica, ima onih koji njezin stil nazivaju besprijekornim. Meni se sviđa. Čitanje ide glatko, uživjela sam se u taj neugodni svijet.

Sad ću nastavak - Godina potopa.
    Gazelu i Kosca sam davno pročitala, ima tome bit će i 15-tak godina, bio mi ju je poklonio tadašnji kolega koji ju je prevodio. Mislim da mi je tad bila OK, uopće se ne sjećam o čemu je bila. Kad ovo što opisuješ gore čitam kao sažetak knjige dođe mi ! Koja je to pametna žena, ta Atwood! Prva njena koja me fascinirala i nastavlja me fascinirati je Handmaid's Tale pročitala sam i The Testaments, meni je taj njen svijet fascinantan. Godinu potopa sam nedavno bila počela, ali odustala - nije bio trenutak. Mislim da se prvo moram podsjetiti Gazele i Kosca. Dolazim u iskušenje da mi Atwood postane nova Adichie koju ću nekritički obožavati, uvijek mi je gušt kad nađem tako neki book crush kome se u potpunosti predam, barem na neko vrijeme .

chesil avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2017

Početno

Alen Meskovic - Sator za jednu osobu

Nastavak Ukulele jam, ali se moze citati i zasebno. Prica o odrastanju piscevog alter-ega nakon sto je zbog rata u BiH izbjegao u Hrvatsku, a zatim sa 17 godina, plativsi krijumcarima i misleci da odlazi bratu u Svedsku, zavrsio u kampu za izbjeglice u Danskoj. Potresno i odlicno napisano. Meni i generacijski zanimljivo, jer dok sam ja slusala te iste bendove o kojima Meskovic pise doma u vlastitoj sobi, glavni lik ih slusa u kontejneru s 4 clana daljnje obitelji, razorene na sve nacine ratom.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nagradna igra za osvojiti Svjedocanstva (The Testaments) - nastavak Sluskinjine price od M. Atwood.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Julian Barnes: Povijest svijeta u 10 i 1/2 poglavlja

Vrlo neobična knjiga, koju na početku, zapravo prvih nekoliko poglavlja, uopće nisam razumjela, niti mi je bilo jasno "što je pjesnik htio reći"...
    No, danas, kad sam je dovršila, skužila sam da je u cjelini jako fora.
    Poglavlja su pisana različitim stilovima, s različitim temama koje se ponekad dotiču istog lajtmotiva.
    Zanimljiv pogled na povijest svijeta, a ona polovica poglavlja zapravo je traktat o ljubavi...

Baš me zanima vaše mišljenje, ukoliko je netko čitao (tanja_b?)

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ja sam čitala, ali prije 15 godina pa se ne sjećam ničega osim da mi se jako svidjela. To mi je bio prvi Barnes i odmah sam zaključila da se isplati uzeti njegove knjige u ruke (osobito pripovijetke).

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam čitala, ali prije 15 godina pa se ne sjećam ničega osim da mi se jako svidjela. To mi je bio prvi Barnes i odmah sam zaključila da se isplati uzeti njegove knjige u ruke (osobito pripovijetke).

Haha, tek sad vidim da je knjiga izašla u hrv. prijevodu još 2004.!
    Nisam ni skužila da je to već dosta "staro" izdanje...
    A inače je iz 1989., a ti si možda čitala i original...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa Vidi poruku

Baš me zanima vaše mišljenje, ukoliko je netko čitao (tanja_b?)
    Eh, nisam ga čitala, zapravo slabo poznajem Barnesa, iako sam čitala nekoliko njegovih djela

Ovih dana pročitala sam kraći roman srpsko-slovenske autorice Ivane Đilas, Kuća.
    Prvo mi je neobično što je navedena osoba koja je knjigu "prilagodila sa srpskog". To je valjda prvi put da čujem da prevodimo knjige sa srpskog
    Inače je knjiga simpatično i duhovito napisana, iako govori o temi koje se mnogi užasavaju - krediti, dugovi, pokušaji prodaje kuće i kupnje stana, propadanje srednje klase... ipak, baš zbog tog bezbrižnog i zvrkastog stila autorice, knjiga se lako čita. Otprilike kao kad u gorki sirup dodaš šećera da se lakše proguta.
    Ali na kraju me zaprepastila zadnja stranica u knjizi. Prepisujem sadržaj jer tako nešto morate doživjeti

PITANJA ZA RASPRAVU O KNJIZI

1. Kako vam se svidjela knjiga? Koje je osjećaje izazvala u vama?
    2. O kojim temama progovara?
    3. Koji su najčešći razlozi koji dovode do prezaduženosti i nemogućnosti plaćanja kredita?
    4. Poznajete li koga tko se našao u takvoj situaciji i kako ju je riješio=
    5. Iako je u knjizi riječ o slovenskoj stvarnosti, možete li pronaći sličnosti s hrvatskom?
    6. Što mislite o odnosu države i banaka? Na koji način država može pomoći svojim građanima= Snosi li i ona dio odgovornosti?
    7. Zašto je ovo jako važna knjiga o našem vremenu?
    8. Što ste naučili iz ove knjige?
    Mislim, ova pitanja su na razini osnovnoškolskih čitanki. Tko čita knjigu da bi poslije odgovarao na ovakvu "metodičku obradu"?

Izdavač je, da i to spomenem, Iris Illyrica. Pretpostavljam da je to njihov biser, a ne autoričin.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Eh, nisam ga čitala, zapravo slabo poznajem Barnesa, iako sam čitala nekoliko njegovih djela

Ovih dana pročitala sam kraći roman srpsko-slovenske autorice Ivane Đilas, Kuća.
    Prvo mi je neobično što je navedena osoba koja je knjigu "prilagodila sa srpskog". To je valjda prvi put da čujem da prevodimo knjige sa srpskog
    Inače je knjiga simpatično i duhovito napisana, iako govori o temi koje se mnogi užasavaju - krediti, dugovi, pokušaji prodaje kuće i kupnje stana, propadanje srednje klase... ipak, baš zbog tog bezbrižnog i zvrkastog stila autorice, knjiga se lako čita. Otprilike kao kad u gorki sirup dodaš šećera da se lakše proguta.
    Ali na kraju me zaprepastila zadnja stranica u knjizi. Prepisujem sadržaj jer tako nešto morate doživjeti

Mislim, ova pitanja su na razini osnovnoškolskih čitanki. Tko čita knjigu da bi poslije odgovarao na ovakvu "metodičku obradu"?

Izdavač je, da i to spomenem, Iris Illyrica. Pretpostavljam da je to njihov biser, a ne autoričin.
    Literatura za učenje financijske pismenosti za više razrede osnovne i srednje škole?

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ne mogu vjerovat!

Fali još 9. zadatak: Napišite i vi jednu kratku priču "Kako sam preživio kredit u švicarcima"

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možda je Udruga Franak izdala knjigu?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Hm, po tonu kakvim je knjiga pisana, prije bih rekla da je riječ o financijskoj bezglavosti, a ne pismenosti

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ajme , "pitanja za raspravu o knjizi", fakat k'o u osnovnoj...

"Što ste naučili iz ove knjige?" haha, za ne povjerovati

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa Vidi poruku
    Ajme , "pitanja za raspravu o knjizi", fakat k'o u osnovnoj...

"Što ste naučili iz ove knjige?" haha, za ne povjerovati
    Samo još fali zadatak: "Nacrtaj svoju kuću"

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Evo još jedne knjige koju preporučujem, naročito za ljetno čitanje ako tad imate više vremena, jer vrijedi joj posvetiti malo više strpljenja:

Madeleine Thien: Ne reci da nemamo ništa

Počinje kao dječje prisjećanje na iznenada nestalog oca, a ubrzo se pred čitateljem rastvara opsežna i emotivno nabijena priča o dvije obitelji iz Kine, od 60-tih godina pa sve do pokolja na Tianmenu 1989. Zanimljivo je da se postupno fokus romana izmješta - s kanadske sadašnjosti na kinesku prošlost, s jedne obitelji na drugu. Cijela knjiga duboko je prožeta klasičnom glazbom, naročito Bachovim Goldberg varijacijama (jedan od glavnih likova je skladatelj). Priča se razvija malo pomalo, i preporučujem dobro pamtiti imena makar i usputnih likova, jer se sve na kraju uklapa u jedinstvenu sliku.
    Knjiga se ne čita baš uvijek lako, zahtijeva koncentraciju i vraćanje na prethodne stranice, ali vrijedi truda. Malo mi je žao što sam je u knjižnici dobila sad, a ne kasnije, kad posuđuju na dulji rok, jer bih je onda možda čitala s više udubljivanja u detalje. Možda joj se jednom kasnije vratim.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Karina Sainz Borgo: Noć u Caracasu

Pripovijest o uistinu katastrofalnom životu i poitičkoj situaciji u Venezueli.
    Ono, znala sam da nije pjesma, ali nisam mislila da je baš tako...
    Usput, slučajno sam pročitala jedan osvrt koji govori o tome da je riječ zapravo o američkoj propagandi, potkrepljujući to, pored ostalog, i činjenicom da je roman relativno nepoznate autorice vrlo brzo preveden na čak 26 jezika...

Meni se činio relativno dobar, ništa spektakularno, ali okej...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kad Tanja kaze da je nesto prozeto duboko klasicnom glazbom, ja odmah u glavi "not for me"

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Kad Tanja kaze da je nesto prozeto duboko klasicnom glazbom, ja odmah u glavi "not for me"
    A dobro, to je malo i stvar ukusa. Ja sam nesuđena glazbena teoretičarka, pa me takve knjige vesele
    Iako, u ovoj knjizi, o kojoj je riječ, ima sasvim dovoljno drugih događanja i motiva da je se isplati uzeti u ruke, čak i ako niste ljubitelj Goldberg-varijacija jedan od tih motiva je položaj umjetnika u diktaturi.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    A, vidiš, meni je to baš super referenca

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pojelo ostatak posta, ne da mi se sve opet, valjda poznavanje klasike nije uvjet za razumijevanje radnje. Ja uzivam trenutno u Alias Grace od Margaret Atwood.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    jedan od tih motiva je položaj umjetnika u diktaturi.
    Za g-varijacije ni cula, al polozaj umjetnika u diktaturi mi je od filma 'Zivoti drugih' fetis-tema, hvala .

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Lana Bastašić: Uhvati zeca

Usporedba s Elenom Ferrante nameće se sama po sebi, ali bolje je čitati ovaj roman bez opterećivanja Napuljskom tetralogijom. Struktura romana je vrlo logična, lako se čita i vjerujem da bi mnogima na ovoj temi dao materijala za razmišljanje i komentiranje.
    Čitajući prva poglavlja, bila sam naprosto oduševljena, kasnije je oduševljenje malo splasnulo. Knjiga je ipak jako dobra, iako ima i svojih nedostataka (nekom će oni više upasti u oči, nekome manje).
    Opis ženskog prijateljstva iz djetinjstva je dojmljiv, iako pomalo i predvidiv. Stvaran i metaforički mrak u Bosni bio mi je ipak previše. Završetak romana je vrlo intrigantan, zapravo potpuno neočekivan.
    U svakom slučaju, preporučujem!

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku

Nije vezano uz ovu temu, ali mene je šokirala i vijest o smrti Igora Vuka Torbice...
    Ta predstava Hinkemann kao da je ukleta...

VeraM avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2016

Početno

Ja nadoknađujem klasike koje nisam dosad. Trenutno C.Bronte Jane Eyre. Volim taj period engleske književnosti, nakon cijele Austen i jos koje knjige tipa Middlemarch, prešla na sestre Bronte. Za sad Profesor i Jane.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Maya Angelou: Znam zašto ptica u kavezu pjeva

Jedna od autoričinih autobiografskih knjiga koja obuhvaća razdoblje njenih ranih godina, a govori zapravo o rasnoj segregaciji u Americi...
    Prilično potresno i dojmljivo štivo, zanimljivo napisano, tako da se čita u dahu...
    Odlično.

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sebastien Japrisot: Zaruke su dugo trajale

Drugi svjetski rat, petorica vojnika osuđenih na smrtnu kaznu zbog samoranjavanja, jedna djevojka koja traži svog zaručnika...
    Knjiga koja nije ni povijesni, ni ljubavni, ni detektivski roman, a opet je sve u jednome.
    Zanimljiv pristup i nekonvencionalan stil pisanja me privukao, ali moram priznati da mi se često činilo sve skupa dosta konfuzno i teško mi je bilo uhvatiti nit.
    Kraj očekivan, a što se tiče preporuke - ne znam ni sama (a rijetko mi se dogodi da sam tako neodlučna u ocjeni knjiga...).

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja sam tu knjigu čitala nakon gledanja filma, to mi je pomoglo da si zorno predočim s čime su se likovi susretali.
    Jedan od rijetkih slučajeva da je film na razini knjige
    https://www.imdb.com/title/tt0344510/?ref_=nm_knf_i4

Inače, pročitala sam prije spomenutu knjigu Ogled o sljepoći.
    Da sam je čitala prije pola godine - bila bi mi na razini fantastike.
    Riječ je o misterioznoj zarazi sljepilom koja polako zahvaća cijeli grad, a vjerojatno i svijet. Tko bi rekao
    Obavezno pročitati.
    Posljednje uređivanje od anchi pp : 29.06.2020. at 10:34

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj anchi pp prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam tu knjigu čitala nakon gledanja filma, to mi je pomoglo da si zorno predočim s čime su se likovi susretali.
    Jedan od rijetkih slučajeva da je film na razini knjige
    https://www.imdb.com/title/tt0344510/?ref_=nm_knf_i4

Inače, pročitala sam prije spomenutu knjigu Ogled o sljepoći.
    Da sam je čitala prije pola godine - bila bi mi na razini fantastike.
    Riječ je o misterioznoj zarazi sljepilom koja polako zahvaća cijeli grad, a vjerojatno i svijet. Tko bi rekao
    Obavezno pročitati.

O, da, baš bih rado pogledala film, kad budem u prilici

A Ogled o sljepoći sam isto ja komentirala , genijalna knjiga, slažem se da bi trebala biti obavezna literatura...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam pak pročitala njegove Salaminske vojnike - i bome se dobrano pogubila u Španjolskoj povijesti. Al sam neke stvari i naučila.

Zadnje sam pročitala Uspavanku, autorice LeileSlimani.
    I sad ne znam kaj bih napisala. Tema mi je strašna, čitatelj se odmah upoznaje s temom, odnosno krajem knjige, ubojstvom. No sama knjiga, ako izuzmemo odmah spomenutu tragediju mi je odlično pisana i zanimljiva, u formi kratkih priča. Lagano se čita, lijepo napisano. Samo kaj ja nisam tip od tragedija, mislim tko je

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ta mi je bila izvrsna svojedobno, sjajan izbor!

chesil avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2017

Početno

Francesca Melandri - Eva spava
    Potvrdjujem vase dojmove, divna knjiga.
    Uistinu pojma nisam imala o kompleksnoj povijesti Juznog Tirola.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj chesil prvotno napisa Vidi poruku
    Francesca Melandri - Eva spava
    Potvrdjujem vase dojmove, divna knjiga.
    Uistinu pojma nisam imala o kompleksnoj povijesti Juznog Tirola.
    Ja jesam, ali nisam bila svjesna da je baš tako jako. Mi smo tamo išli na zimski GO

Datum pristupanja
    May 2017

Početno

Hej, drage ženice koje čitate!!
    Evo, da se malo i ja javim sa svojim čitalačkim izvješćem..
    Meni se posrećilo tijekom korone da imam divnu prijateljicu koja a)živi u blizini, b)također voli čitati i c)ima doma bogatu knjižnicu..
    Prvo sam pročitala Otok Victorie Hislop, zanimljiv veći dio romana, no završetak mi nije baš sjeo. Radnja je smještena na grčki otočić Spinalongu gdje se nalazila posljednja europska kolonija gubavaca koja je zatvorena tek oko 1960. g. To me baš šokiralo, mislila sam da je guba biblijska bolest iz filma o Ben Huru, a kad ono... Dojam većine romana ok, završetak tak-tak, očekivala sam više..
    Nakon toga sam pročitala Susjeda, Otpusno pismo i Pitanje anatomije Marine Vujčić. Dobre su mi sve tri, žena lijepo i pitko piše, zadovoljna sam.
    Onda je već stigao svibanj i otvorile su se knjižnice. Prvo kaj sam zgrabila bila je knjiga koju se tu na topiku puno preporučivalo, Zulejha otvara oči. I super mi je Zulejha, baš po mom ukusu..
    Ako bih morala izdvojiti tri najbolje knjige koja sam pročitala ove godine, bile bi to:
    Čovjek zvan Ove
    Kradljivica knjiga
    Zulejha otvara oči
    Sad trenutno čitam roman Ljubavni život izraelske spisateljice Zeruye Shalev na preporuku gore spomenute prijateljice. Tko voli romane nabijene erotikom, ovo je za njega..ha, ha..tek sam na polovici, čitam dalje..
    Pusa svima!

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj KAMI prvotno napisa Vidi poruku
    Sad trenutno čitam roman Ljubavni život izraelske spisateljice Zeruye Shalev na preporuku gore spomenute prijateljice. Tko voli romane nabijene erotikom, ovo je za njega..ha, ha..tek sam na polovici, čitam dalje..
    Pusa svima!
    Meni su romani Zeruye Shalev bili iznimno potresni, a onaj Muz i zena nisam mogla citati. Kasna obitelj mi je bio manje potresan od Ljubavnog zivota. A Ljubavni zivot me silno rastuzio s tom samodestruktivnoscu glavne junakinje.
    Davno sam to citala, mozda bi mi sada dojmovi bili drugaciji. Mozda bih mogla Muza i zenu pokusati sada.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Toni Morrison: Ljubljena http://www.kgz.hr/hr/procitajte/2020...jubljena/55331

Sad moram posuditi neku malo laganiju literaturu, vraćam se krimićima (a to obično ne prijavljujem ovdje, jer ih čitam za opuštanje i s pol zadnjice )

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Procitala Bezvodni potop od Margaret Atwood, nastavak Gazele i Kosca, a prethodnica Ludog Adama. Davno sam citala Gazelu i Kosca pa sam malo proguglala radnju. Dojam je mixed. Zabavilo me, ali nije me uvuklo kao njena Sluskinjina prica, Testamenti ili Alias Grace.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

totalno si me zbunila s Bezvodnim potopom - Godina potopa

kakvi su ti Testamenti?

chesil avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2017

Početno

Haha, ina, opet se poklapamo, taman uzela trilogiju kao ljetno stivo. No, jos premalo procitala da ista kazem.

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Upravo čitam Gazelu i kosca, kad se nešto spomene na ovom topiku ja odmah rezerviram u knjižnici

Zanimljivo mi je što mi je to treća po redu knjiga vrlo sumornog ugođaja.
    Kulo je s Ogledima o sljepoći, pa onda SF Mletački sokol Milene Benini.
    Tu se radnja također dešava nakon globalnog zatopljenja i potpunog potapanja Venecije i Japana.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ovih dana čitam jednu fenomenalnu knjigu koja je idealna baš za ovo naše vrijeme.
    Laura Spinney: Blijedi jahač - kako je španjolska gripa 1918. promijenila svijet

Knjiga je objavljena prije 2 godine (hrvatsko izdanje je iz 2019.), kad još nitko nije ni pomišljao na reprizu. Čitajući je sad, sa zaprepaštenjem otkrivam kako se neke rečenice mogu doslovno prekopirati na sadašnju situaciju ili potaknuti na razmišljanje. Pa tako, između ostalog, knjiga navodi podatak da je u španjolskom gradu Zamori (osobito teško pogođenom epidemijom), u novinama na istoj stranici uz preporuke za izbjegavanje velikih okupljanja objavljen i raspored svetih misa. Ili da je jedna od ključnih protuepidemijskih mjera u New Yorku bila - nezatvaranje škola (jer su djeca kod kuće živjela u higijenski znatno lošijim uvjetima, dok su u školi bila pod nadzorom).
    Osobito je interesantno porijeklo samog imena bolesti (zašto "španjolska" gripa kad bolest nije potekla iz Španjolske?), a govori nešto i o trendovima u imenovanju novih bolesti (što se jasno može vidjeti i iz imena ove "naše" pandemije).
    Uglavnom, knjiga je fantastična, a pravi gušt je čitati je upravo sad (pitanje bi li me se tako dojmila da sam je čitala prije godinu dana, iako, inače volim literaturu takve vrste).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •