Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3965

Tema: Što čitate 3.

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Imam novi serijal, tetralogiju čije prijevode mogu očekivati s nestrpljenjem. Riječ je o romanu Jesen, nazivaju ga i prvim postbreksitovskim, spisateljice Ali Smith. Da nije Jurane (hvala i na ovoj preporuci) sigurno još ne bi posegnula za knjigom. Neizmjerno mi je drago da jesam.
    Nema tu neke posebne radnje, napetoga zapleta, ali ima puno života - svakodnevice ispresjecane malim dramama kakve u stvarnosti najčešće zaboravljamo. Ali u ovom slučaju uokvirene neobičnim prijateljstvom i ljubavlju od one vrste koja čovjeku odredi tijek čitavoga života. Kao bonus, tu je i priča o životu i djelu jedine britanske pop-art umjetnice Pauline Brody. Prekrasna je ova knjiga, poetična i melankolična kada govori o prijateljstvu i životu, a opet satirički britka u maniri najbolje britanske komedije kad se osvrće na prilike u UK. Čista petica.

Skrenula bih forumskom čitateljskom puku pozornost i na knjigu Katarina, Velika i Mala, Olje Knežević, spisateljice koja je mijenjala adrese i kontinente, a danas živi i radi u Zagrebu. Za ovaj je roman dobila VBZovu nagradu za najbolji neobjavljeni rukopis za 2019tu. Vjerojatno sam i prije Genijalne prijateljice čitala romane o ženskim prijateljstvima, iskustvima lijepim, ali i bolnim, vezama ponekad čvršćima od obiteljskih. No oni koje sam uzela poslije, čitala sam kroz filter Ferrantice. Ipak ovo izdanje ću preporučiti, jer riječ je o generacijskom romanu, knjizi o odrastanju na „ovim prostorima”, u društvu koje i samo odrasta. Odbijala me od teksta povremeno gola didaktičnost, a opet sudbina njegovih protagonistica mi je bila jako bliska.

Ono što je odredilo „ove prostore”, bliska ratna prošlost, tema je strip čitanke Sigurna zona Goražde, koju perom i tušem potpisuje Amerikanac Joe Sacco. Njegove su poruke jasne - rat je bolest i pitanje ozdravljenja je neizvjesno. A moj je zaključak da je strip genijalna forma za prenošenje poruke.

Još sam toga podosta pročitala, a za izdvojiti je svakako novoobjavljena zbirka Lucie Berlin pod naslovom Večer u raju. Za ovu spisateljicu je tipično da ponavlja likove, motive, riječi, a i teme. Uvijek su to žene koje preživljavaju, problemima uprkos, ali patnja nikad nije prevladavajuća, puno je i humora. Muškarci, muževi su gotovo uvijek u blizini, ali nikad istinski prisutni. Neobično i lijepo štivo.

Oprostila sam se i sa Lisbeth Salander heroinom Millennium serijala u izdanju Djevojka koja je morala umrijeti, Davida Lagercrantza. Više nije pomama za tom knjigom, eno je na polici knjižnice i sada dostupna. Ne čudi, jer originalna tri nastavka franšiza nije kvalitetom uspjela dosegnuti. Ipak mi je drago da sam knjigu pročitala i stavila točku na taj OKP.

Još malo pa će kraj godine, imam već neke favorite za popis najboljih naslova, a popunjavam i listu za čitalačku 2020.

Angie
    Posljednje uređivanje od anamar : 28.11.2019. at 22:44

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •