Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3965

Tema: Što čitate 3.

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Prijavljujem još jedan izvrstan roman. Alen Mešković, Šator za jednu osobu.
    Prije pet godina čitala sam njegov prvi roman "Ukulele jam", mislim da smo ga i ovdje spominjali, uvjerljivo, iskreno, a nimalo patetično iskustvo izbjegličkog života u Hrvatskoj. "Šator za jednu osobu" je po sadržaju nastavak prethodnog romana, ali može ga se čitati i neovisno, a opisuje Mikijevo iskustvo izbjeglice u Danskoj nakon neuspješnog pokušaja da se nađe sa starijim bratom. Iznenada odvojen od obitelji, prijatelja i svega što je iole smatrao svojim životom, prisiljen je snaći se u sasvim novim okolnostima, živjeti u izbjegličkom centru u Danskoj, tobože "među svojima", tj. Bošnjacima, ali pritom osjeća da s njima nema ništa zajedničko. Ne jednom u knjizi kaže "poželio sam biti na mjestu gdje nema nijednog Hrvata, Srbina ni Bosanca".
    Da je Miki na kraju uspio u svom naumu, čitatelju je jasno već iz činjenice da je pred njim već drugi Meškovićev roman napisan na danskom jeziku. U nekom intervjuu s autorom pročitala sam da je za njega učenje danskog značilo preživljavanje. Zašto - vidjet ćete iz knjige.
    Roman se vrlo lako i brzo čita, osvojio me na prvi pogled, stil mu je jasan, jednostavan, blago ironičan, a opet brutalno iskren. Naročito dobiva na značenju danas, kad je situacija s izbjeglicama ponovo aktualna.
    I ja sam ga upravo završila i sve potpisujem. I dodajem da me je opet uspio rasplakati i to, kao i u Ukuleleu, ne u trenucima najveće muke, nego u trenutku olakšanja. Mračniji je od prvog romana, ali i dalje čitljiv.

A sad Proljeće Ali Smith. Jedva dočekala
    Posljednje uređivanje od Jurana : 26.12.2019. at 10:18

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •