pozdrav svima, evo da ostavim naše iskustvo. Imam 31 god, i jednog zdravog dečka od 2god. U drugoj trudnoći u 10tt izmjeren je uvećan nuhalni 4,2mm. Poslani smo na Sveti Duh gdje su izmjerili NN 4,6mm i dijagnosticirali septirani cistični higrom.
Ovaj nalaz je dosta loš i nitko ti ne zna reći ni uzrok ni ishod, sve se svodi na statistiku, rečeno nam je 50-60% šanse za kromosomske anomalije i 30% šanse za strukturalne anomalije. Svijet nam se srušio. Slijedile su neprospavane noći i grozno iščekivanje rezultata.
Za amnio se mora čekati 16tt, a CVS se može raditi već u 11tt. Radili smo CVS i on je srećom došao normalan, saznali smo da čekamo dečka. Nakon toga smo svaka dva tjedna išli na ultrazvuk radi pregleda na strukturne anomalije.
Naravno pretražili smo sve moguće o tome na internetu ne bi li našli na koje pozitivno iskustvo. Na hrvatskom nema previše iskustava ali na engleskom ima više informacija i pozitivnih ishoda koji onda daju nekakvu nadu.
U 22tt smo išli na Rebro kod dr. Malčića na ultrazvuk srca, jer su od strukturnih anomalija najčešće one vezane uz srce. Tamo je isto sve bilo ok, ali smo trebali doći još jednom u 34tt i onda poslije poroda opet jer kad je srce ovako malo, teže se vide neke nepravilnosti.
Na kraju smo dobili zdravog dečka. Na narednom pregledu kod dr. Malčića je dijagnosticiran "ventricular septal defect", to je neka mala rupica na srcu ali nije potrebna operacija, samo redovne kontrole, očekuje se da će se rupica sama zatvoriti.

Znam da je ovakva dijagnoza zastrašujuća i znam koliko je nama pomoglo kada bi pročitali nečije pozitivno iskustvo pa zato ostavljam svoje tu...