Dobila sam aroniju pa sam je jučer preradila u nešto između soka i sirupa, sa šećerom i limunom.

Na 5 kg očišćene aronije koristila sam 2 kg šećera i 2 l vode te 4 limuna.

U vodi prokuhati šećer dok ne prokipi, dodati aroniju i opet prokipjeti, usput s gnječilicom za pire-krumpir gnječiti bobice da ispuste što više soka. Nakon toga ugasiti vatru i ostaviti da odstoji i ohladi se.
Procijediti voće kroz cjedilo za npr. rižu (ja ga još malo potiskam šefljom ili nečim sličnim da izbacim što više soka), može se procijediti i još jednom kroz neko sitnije cjedilo da ima što manje mrvica u soku, zatim sok još jednom prokipjeti, dodati ocijeđen limunov sok i puniti vrući sok u vruće boce. Ove godine smo od ostatka bobica odlučili pokušati napraviti nekakav liker pa su ih moji starci zalili rakijom te ćemo vidjeti kako će to ispasti.

Prošle godine imala sam more borovnica pa sam dodala i njih da malo popravim okus aroniji, a mislim da bi fino pasale i kupine.