Počinjem danas s medenjacima.
Što još napraviti sad, a da traje dovoljno dugo?
Vi?
Počinjem danas s medenjacima.
Što još napraviti sad, a da traje dovoljno dugo?
Vi?
Paprenjaci, krancle, milijun komada (čokoladni ganache može se staviti kasnije) ili vanili kiflice. Princess pufići
Ja sam nekidan napravila tri mjere keksica. Sutradan kad sam dosla s posla ni mrvice nisu ostale.
Dakle jos nista za Bozic ne radim.
kriva, sorry
vidjela sad Č
Nekad kad dodjem do kompa. Na mobu to ne mogu.
Ja sam mislila da radi milijun komada krancli .
Toliko bi meni naime trebalo kolača, da ih počnem raditi danas i želim ih imati za Božić.
Kolače koje želim imati za Božić moram peći na Badnjak kasno navečer .
Inače uvijek pecem samo medenjake i čoko-kukise, to volimo i to djeca ne mogu upropastiti za vrijeme pravljenja.
Milijun komada imaju i pravo, starinskog ime - husarski poljupci.
Joj, sad vidim da je Beti isto napisala.
Ont. Danas samo uobičajeni nedjeljni kolač, karlbadska pita. Kad uhvatim vremena, napisat ću ovogodišnji popis želja.
Ja ću brdo vanilin kiflica. I rafiole. I husarske uštipke. Orasi, mendule, lješnjaci. Za sve ukuse. Toliko sam ih puta u životu napravila da su mi kao usputni posao
Vjerojatno i putar kocke. I Londonere. Toliko fino, a jednostavnije.
Orasi, lješnjaci i mendule su spremni. I ja.
Napravila sam i husarske poljupce, ali razlitali su mi se. Ima tko ideju zašto?
Pekla oko 20 min na 170 i nisam stavila pp. Okusom su bezprijekorni.
ove godine želim isprobati Stollen s marcipanom u sredini, to je za sada na popisu
Naći dobar lokot koji se ne otvara do badnjaka
moji medenjaci koji uvijek uspijevaju (radila sam duplu dozu, samo sam napravila kuglice i na vrh utisnula bajam ili lješnak, a inače ih radim modlama, pa lijepim dva srca s pekmezom od šljiva i onda zalijem čokoladom da budu kao medena srca):
250 g meda
100 g šećera
125 g masla
zagrijavati dok se ne rastopi, pustiti da se hladi
kad bude mlako pomiješati s
500 g brašna
1 žl pp
1 vrećica začina za medenjake
1 žl kakaa
1 jaje
tijesto staviti 2 h u hladnjak
peći 12 do 15 min na 180
recept za hiljadu komada skinula prvi s coolinarke, izgledom su mi očajni, ali okus savršen
p.s. kad će nestati Č ?
fala ti
radila sam prije puno godina neke medenjake, onda kad smo kolektivno pekle na forumu
i znam da su mi bili fini (nije išao kakao, mislim da ni tu neću staviti)
ali se više ne sjećam po kom receptu
samo znam da si mogao njima glavu razbiti, ali su stajanjem omekšali
baš su me sinoć djeca pitala kad ćemo radit speculaas, to su nam uvijek prvi koje radimo, onda jednu turu pojedemo u dva dana, pa napravimo drugu, ali tad nam već malo dosade kolači i ima i drugih vrsta, pa se ta druga tura vuče do Nove Godine
mislim da ću i ja radit husarske sa lješnjacima i čokoladom, raspucance sigurno, trostruki užitak da imam jedan kremasti, i odavno sam si spremila ovu Švarcvaldicu sa twistom ako budem imala volje
medenjake nisam nijednom radila, ali sam bar sto puta gledala i čitala recept koji je sasa stavila prije par godina, to mi izgleda divno ali do sada prepepavo, možda sad kad su djeca malo veća..
Ja baš nisam stručnjak za kekse. Našla sam jedan zgodan recept ali u tijesto ide samo putar, brašno i šećer. Nema jaja. To tako može?
tang napisi molim te recept za speculaas. jednom sam pokusala napraviti po receptu mislim od Ms. Ivy pa si mi ispali katastrofa. a obozavam speculaas.
Nano recept koji je provjeren i super je napisla je MoMo nekad davno. ja ga imam isprintanog. pa cu pogledati godinu.
uglavnom sve je na salice. i super jednostavno, a kaksici su
Posljednje uređivanje od spajalica : 10.12.2019. at 14:08
Ja ću raditi išlere i snowballs, i vjerojatno bajadere s lješnjacima, a baš bih radila nešto novo, ali da po mogućnosti nisu keksi nego nešto jednostavno u jednom plehu.
Hvala, spajka - tak sam i ja mislila. Napraviti tu uobičajenu smjesu, a ostalo prema tom receptu jer lijepo mi izgledaju. To su ovi prvi keksi (prhki keksi s čokoladom):
https://super1.telegram.hr/relax/poz...ozicna-kolaca/
spajka, ja ti svake godine googlam recept i radim po drugom :/ brašno, šećer i maslac, jedno jaje i prašak za pecivo su sastojci uglavnom
po meni je najvažnije ne prepeći ih, znači peku se tipa 7 minuta, postavi timer i ravnaj se po tome
drugo najvažnije je ne štediti na začinima, a to su: cimet, klinčić u prahu, đumbir u prahu, kardamom, anis, muškatni oraščić
Nano, fakat nema jaja. to me podsjeca na jedan recept koji imam za tart. ne znam ga napamet. mast ga valjda drzi, ali je bas prhko.
tang, hvala. vjerujem da je vrijeme kljucno.
Nebum ja to radila bez jaja - ionako mi je pečenje keksi noćna mora.
ž
I to baš moram staviti cijelo jaje. Kad sam radila samo sa žutanjcima, isto su mi pucali
javi kako su ispali. mada mozda da napravis ovo sto sam ja gore stavila s tom kremom? ali onda izbaci limunovu koricu.
da. tak sam i mislila. Vjerojatno bi to djeci bilo fino s čokoladnom kremom
Bilježim se na temu, al nemam još namjeru početi
evo za sve koji će raditi kekse na kalupe
https://smittenkitchen.com/2017/01/a...-make-cookies/
Putar-šnite
Tijesto:
14dkg meljenih oraha
7dkg brašna
Snijeg od 4 bjelanjka
Staviti peći u namazani pleh pola sata na 180, neka ostane svijetlo tijesto.
Istući 4 žutanjka sa 15 dkg šećera da pobijeli. Namazati na vruće ispečeno tijesto i vratiti u pećnicu 10 min da se zapeče.
Na hladno namazati kremu:
7dkg meljenih oraha(ofurenih sa pola dl vrelog mlijeka)
10dkg šećera u prahu
10 dkg maslaca
Sve fino istući.
Preko noći u frižider. Rezati na duguljaste šnite, 1,5x 3,5 cm otprilike.
Moji vanilijni roščići si bez jaja, nije to neki dodatni problem, po meni. Brašno, šećer (čini mi se u prahu), fino mljeveni oguljeni bajami i maslac.
ja pecem, oni nestaju...kak je jednom marta rekla - ko da ih u ponor bacam
Evo Ginger, taman sam ga jučer pogledala:
Vanilijini roščići
30 dag brašna
22 dag maslaca
10 dag oguljenih, fino samljevenih bajama
7 dag šećera u prahu
Radi se s hladnim sastojcima, kao i inače s prhkim tijestom. Uvijek je bolje da odstoji, ali radim ja i bez tog koraka. Provaljam u kobasice, režem oraščiće, među dlanovima oblikujem kobasičice, savijem u kiflić. Ako se ne valja bajno, nema veze, samo polijepi i nekako oblikuj (uvijek je lakše kad je hladno tijesto). Ja radim jako male, ali to je po želji. Stane mi ih u škrovadu 60-70 komada, ako dobro računam. Peče se na 180, 10-15 minuta. Trebali bi ostat svijetli. Još vruće ih se provalja u vanilijin šećer, odnosmo ja umiješam popola šećer u prahu i vanilijin kristal, i u to ih uvaljam. Bolje je da su što vrućji, ali onda i pucaju, pa treba naći dobar kompromis. Nije loše ni kad puknu, jer ih onda smiješ odmah pojest.
Posljednje uređivanje od vertex : 11.12.2019. at 09:41
Ja sam vježbala princes krafne, koje su kolač mog djetinjastva, i radila sam ih više puta, ali sam s tijestom znala imat problema (diglo bi se, ali bi s hlađenjem potonule tj. spljoštile se). Zadnja dva vikenda sam ih vježbala, nakon što sam proučila šta se piše na tu temu i shvatila u čemu je greška, i ispale su oba puta izvrsne, tako da definitivno njih radim za blagdane.
Mogu napisat recept ako koga zanima.
Može a napisi please i u čemu je greška. KAkvu kremu radiš?
I meni su princes krafne kolač djetinjstva - noćne more iz djetinjstva radi mame koja poludi kad joj se spljošte
Ja se ne sjećam da sam ih ikad radila. Radila sam profiterole što je isto tijesto, ali male kuglice, i oni su mu super ispadali. Ali nisam ih radila godinama, sad kupim u Lidlu,
ja obozavam princes. moze recept s detaljima.
Napisat ću recept čim stignem, danas teže, ali do sutra hoću.
I ja i ja. Moja mama ih nikad nije radila, nisdam ni ja. Al moja djeca ih vole. I evo prilike
Ja klasične božićne kolače po 5-10 vrsta nikad nisam radila, jer kako što napravim, tako i nestane iz protvana.
Ovo mi je danas privuklo pažnju
https://sasina-kuhinja.com/videorece...cupavci-recept
Princes krafne
Tijesto:
1/4 l vode
9 dag maslaca
17 dag glatkog brašna
4 jaja
prstohvat soli
Vodu, maslac i sol zajedno uskuhati. Dodati svo brašno odjednom i i dobro umiješati da bude glatko. Obavezno! vratiti na vatru/ploču i miješajući sve skupa još koji minut zagrijavati. To je korak koji sam preskakala, jer tijesto odmah bude gusto pa mi se činilo viška, ali ispada da bez toga ne ide.
Četiri jaja (srednje veličine) lagano skupa zamutiti i dodavati u 4 navrata u smjesu i svaki put miješati do glatke homogene konzistencije. Ja to radim ručno, ali sigurno može i mikserom. (Može se i samo dodavati jedno po jedno jaje, ali ako ih prvo smućkate, možete dozirati na kraju i ne dodati eventualno svu količinu jaja, ako vam je tijesto na granici da bude prerijetko. S jajima srednje veličine u pravilu 4 budu taman).
Od ove količine ja napravim 25 komada u jednoj škrovadi. Možete samo žličicom raditi hrpice, a možete ih i istiskivati pomoću slastičarske vrećice i nekog širokog nastavka. Ispadu drugačijeg izgleda, obje varijante su mi lijepe. Stavim papir za pečenje, a može i ravno na namazani lim. Ne smiju gubiti formu tj. razlijevati se.
Pečem duže nego što obično piše. S mojom pećnicom treba 40 minuta na 180 da budu svijetlo zlatne. Moglo bi i 45 min. Srednja rešetka. Pri stvaljanju na pečenje, poprskati mokrom rukom malo vode u pećnicu (to nigdje službeno nisam vidjela, vjerojatno je neki čari-bari moje mame, ali ja ga se držim). Ne otvarati tijekom pečenja!! Pri kraju, kad su već dobile lijepo boje i nisi siguran jesu li gotove, neće bit štete od provjere. Kad su gotove, moraju biti tvrde: digneš jednu i pokucaš po njoj kao na vrata, mora biti tvrda i da se čuje zvuk kucanja.
Ako je velika vlaga u zraku, omekšat će tijesto (ili poslije stajanjem od kreme), ali neće gubiti formu ako su uspjele.
Ja radim neku varijantu slastičarske kreme. Ovo je doza, ali po meni je malo fali za navedenu količinu tijesta. U maminom receptu idu 3 žumanca, ali meni bi često bila prerijetka tako. Povećavat količinu brašna ne valja, osjeti se, pa sam povećala broj žumanaca.
Krema:
3/4 l mlijeka
5 žumanaca
5 žlica šećera (može dijelom vanilinog, ili dodajte ekstrakta vanilije, ili kuhajte s mahunom...)
3 žlice brašna
Po želji: cca 8 dag maslaca
U teći u kojoj ćete kuhati kremu (banjo maria) zamutite žumanca i šećer da se malo zabijele, dodajte brašno u tri navrata i svaki put umiješajte da bude glatko. Pomalo dodajte oko trećinu hladnog mlijeka i glatko umiješajte. Ostalo mlijeko dobro zagrijte i pomalo ulijte u kremu stalno miješajući. Stavite sve u veću teću u kojoj ste u međuvremenu uzavreli vodu (može i direktno na plin, ali naravno više se hvata za stijenke) i miješajte neprestano dok se ne zgusne. Ja na kraju stavim još koji sekund direktno na plin da vidim mjehure od vrenja, jer na banjo maria ne uzavre do kraja.
Prelijte kremu u neku hladnu posudu, možete ubrzati hlađenje stavljanjem posude u hladnu vodu. Kod nas doma se u ovu kremu umiješa i maslac, a može i bez toga. Dakle, dok je još krema topla, umiješati otprilike trećinu paketa maslaca, miješati dok se ne rastopi i homogenizira.
Krema se ohladi u frižideru, princeze se razrežu i pune, opet ili žličicom, ili se krema istiskuje iz vrećice.