Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 209

Tema: Božićni kolači 2019.

  1. #151
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,732

    Početno

    250 g badema
    250 g mljevenog keksa
    11 zlica vode
    250 g maslaca
    500 g secera (ja stavljam 200 g)
    Kakao, cokolada

    Otopiti maslac sa secerom i vodom. Paziti da su kriatali secera otopljeni. Umjesati u smjesu mljevenih keksa i badema. Podijeliti smjesu na dva jednaka dijela. U 1/2 dodati kakao

  2. #152
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,732

    Početno

    Staviti prvo tamni dio smjese izravnati. Na njega svijetli. Potom cokoladna glazura.

  3. #153
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,091

    Početno

    Hvala!

  4. #154
    mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    4,331

    Početno

    Samo da se pohvalim...napravila sam cherry lady tortu ali cetvrtastu i to duplu dozu jer nam ipak u kucu na NG dolazi 25+ ljudi pa da se nadje.

    Kolač je tj.torta presavršena i jako fina. Ja višnje ne kuham, stavim ih kad je puding krema gotova i dodam cimeta. Miris božanstven, evo i recepta: http://www.mojakuhinja.net/2016/02/c...azija.html?m=1

  5. #155
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,208

    Početno

    Pogledala sam taj recept i odmah me odbio naziv podloge za tortu. To nije biskvit. Biskvit su samo čvrsto tučeni bjelanjci, čvrsto tučeni žutanjci, brašno i šećer.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 31.12.2019. at 07:07

  6. #156
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    10,299

    Početno

    Ma daj? Prema kojoj pravovjernoj kuharici biskvit može biti samo to?

  7. #157
    Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    7,888

    Početno

    Citiraj mašnica prvotno napisa Vidi poruku
    Samo da se pohvalim...napravila sam cherry lady tortu ali cetvrtastu i to duplu dozu jer nam ipak u kucu na NG dolazi 25+ ljudi pa da se nadje.

    Kolač je tj.torta presavršena i jako fina. Ja višnje ne kuham, stavim ih kad je puding krema gotova i dodam cimeta. Miris božanstven, evo i recepta: http://www.mojakuhinja.net/2016/02/c...azija.html?m=1
    Odlično.
    Šteta što moji ne vole višnje pa nema smisla da radim samo zbog sebe.
    Naši božićni kolači su se pojeli pa sam jučer radila mađaricu i boem kocke do ponoći [emoji41]
    I to mi je kći pomagala jer da nije tko zna kad bih legla, a ustajem u 5.
    Danas kad dođem s posla moram još glazuru staviti i to je to.
    Muž, pes i ja smo sami doma.
    Nama dosta.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  8. #158
    Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012
    Postovi
    6,631

    Početno

    Stalno citam ovu temu, al nikad ne pisem. Pa da se javim :zubo:

    Bozicni odavno prosli, za novu imamo madaricu (radila mama), i moj tiramisu i breskvice. Mama imala namjeru raditi jos neku pitu, ja raspucance,al stvarno nema smisla

    Ona torta mi se jako svida, sigurno cu probati

  9. #159
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,208

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Ma daj? Prema kojoj pravovjernoj kuharici biskvit može biti samo to?
    Svima. U biskvit ne ide masnoća. To je jednostavno tako.

  10. #160
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,642

    Početno

    aj sad je i biskvit postao kao i burek

  11. #161
    mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    4,331

    Početno

    Meni je dobar i jako fini kolac. Biskvit je biskvit imao on masno ili ne

    Tanči navrati
    Posljednje uređivanje od mašnica : 31.12.2019. at 15:10

  12. #162
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    10,299

    Početno

    Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Svima. U biskvit ne ide masnoća. To je jednostavno tako.
    Paaaaa... žumanjak je masan.

  13. #163
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,208

    Početno

    Baš su simpatični ljudi koji ne vole znati. Ni učiti što ne znaju.

  14. #164
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    10,299

    Početno

    Okay. Nauči me. Tko je postavio to kao svetu definiciju biskvita? Gdje je zapisano?

  15. #165
    Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    7,888

    Početno

    Citiraj mašnica prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je dobar i jako fini kolac. Biskvit je biskvit imao on masno ili ne

    Tanči navrati
    Joooj [emoji3590] Stižem!


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  16. #166
    Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    7,888

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Okay. Nauči me. Tko je postavio to kao svetu definiciju biskvita? Gdje je zapisano?
    Kaj ne vidiš da trola?
    Naravno da u biskvit može ići masnoća pa i jogurt.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  17. #167
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    10,299

    Početno

    Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Kaj ne vidiš da trola?
    Simpa mi je. Malo da razbijemo monotoniju.

    Ono, kako bih trebala zvati komad kolača koji svojom teksturom, okusom, pa i sastavom neodoljivo podsjeća na biskvit, ali nije.
    Recept kolača bi išao
    nebiskvit ---
    fil ---

  18. #168
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,647

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Simpa mi je. Malo da razbijemo monotoniju.

    Ono, kako bih trebala zvati komad kolača koji svojom teksturom, okusom, pa i sastavom neodoljivo podsjeća na biskvit, ali nije.
    Recept kolača bi išao
    nebiskvit ---
    fil ---
    Biskvit wannabe

  19. #169
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    10,299

    Početno

    Juuj, kako sam podcijenila breskvice... u glavi mi kako je to jednostavan kolač... i na kraju totalna propast. Jedemo ih, ali bože moj, kakva katastrofa...

  20. #170
    Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012
    Postovi
    6,631

    Početno

    Ja sam se tri sata zafrkavala. Ali odlicne su okusom. Javi ak trebas recept

    Tj.nisu ni teske za napraviti,al ima puno koraka

  21. #171
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    10,299

    Početno

    Neću ih više raditi. Gnjavaža.

  22. #172
    Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    7,888

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Simpa mi je. Malo da razbijemo monotoniju.

    Ono, kako bih trebala zvati komad kolača koji svojom teksturom, okusom, pa i sastavom neodoljivo podsjeća na biskvit, ali nije.
    Recept kolača bi išao
    nebiskvit ---
    fil ---

    Ako izgleda kao patka, hoda kao patka i glasa se kao patka, onda je to patka

  23. #173
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    10,299

    Početno

    Hahahha, to je inače moja uzrečica.

    Evo istražujem. Englezima su biscuits čajni keksi, a ovo što je nama biskvit njima je sponge cake i ima ih more podvrsta. Naravno, najoosnovnija je samo brašno, jaje, šećer, ali onda idu ostali. Kao što je i kruh sa sjemenkama i dalje kruh. Ali tiramisu već nije tiramisu ako se radi recimo bez žestice, ili što ja znam, kremšnita ako se radi s petit beurrom.

  24. #174
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,208

    Početno

    Nitko nikome ne brani da što god hoće i zove kako hoće.
    No, ako se želi da i drugi razumiju što tim zvanjem nazivamo, trebali bi biti točni i precizni.
    Ako želimo.
    Biskvit je po definiciji u slastičarstvu samo jedna vrsta tijesta.
    I to je to. Jednostavno. Zašto komplicirati?

  25. #175
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    10,299

    Početno

    Da, to je inače nešto čega se sama držim. Definicije su tu da se izbjegnu nesporazumi. Ali kao što sam napisala i sama wiki, a engleska je wiki sasvim ok izvor znanja, nabraja čitav niz podvrsta biskvita. Baš kao što bi kruh od heljde i oraha i dalje bio kruh.

    Ili bi se držala stroge definicije da je kruh voda, brašno, sol i ovo sve izbacila? I na koncu, nisi ponudila zamjenski naziv. Što je to ako nije biskvit?

  26. #176
    Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    7,888

    Početno

    Patka?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  27. #177
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,682

    Početno

    Patkvist?

    Postoje razne vrste biskvita i većina ih sadrži i neku vrstu masnoće.

    • Genoise tj. đenoveški biskvit: Cijela jaja se miksaju sa šećerom pa se u njih dodaje prosijano brašno i škrob sa soli te otopljeni maslac. Umjesto dijela brašna može se dodati kakao.
    • Chiffon: Miksaju se zasebno bjelanjci i žumanjci sa šećerom. Sadrži i dosta ulja te je zato vrlo sočan i sladak.
    • Francuski biskvit (koristi se i za piškote): Ne sadrži masnoću, a bjelanjci i žumanjci se miksaju zasebno. Zna biti malo suh, ali je zato vrlo lagan i prozračan.
    • Biskvit s orašidima: Najsočniji i s najviše okusa, iako se u njega ne dodaju masnoće. Bjelanjci i žumanjci se miksaju odvojeno, a uz mljevene orašide sadrži i manju količinu brašna.
    • Joconde: Odvojeno se miksaju bjelanjci i žumanjci, a sadrži i orašide. Odličan je za tanke slojeve između krema u tortama poput entremetsa.
    • Dacquoise: Radi se od orašida i bjelanjaka, sa šećerom i malo brašna te se koristi za tanke slojeve između krema (npr. kod entremetsa)



  28. #178
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Za početnike, navodimo dvije vrste biskvita. Bazni, koji se sastoji od jaja, šećera i brašna, te drugi, malo “gumastiji i pjenastiji”, s dodacima poput ulja, maslaca, mlijeka ili pak jogurta. Dobro će doći i razni dodaci za popravljanje okusa, poput vanilin šećera, limunove korice i cimeta. Bazni biskviti uglavnom služe kao podloga za lagane kreme. Oni su tanji, pjenasti, mekani i vrlo nježni. Oni su zapravo svojevrsni držač da se ostali sastojci ne raspadnu. Kod biskvita s dodacima je sasvim druga priča. On je malo čvršći, podatniji, može se reći i žilaviji, što je idealno za torte i kolače koji se dodatno obogaćuju voćem, kremama na bazi sira ili čokolade te kremama s dodatkom želatine.

    za bazni biskvit od jaja, šećera i brašna znam otkad sam bila klinka, ali to ne znači da uz dodatak masnoće biskvit prestaje biti biskvit.

  29. #179
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    marta, skoro u isto vrijeme

  30. #180
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,434

    Početno

    Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku
    Patka?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  31. #181
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,170

    Početno

    Kad mislim na betin biskvit, onda naglasim - obični biskvit. Ili klasični. Odnosno kad kažem biskvit s 3 jaja, onda mislim upravo na taj obični - koliko jaja, toliko žlica šećera i toliko žlica brašna, uz redosljed bjelanjci, šećer, žumanjci, brašno, a sve ostalo zahtijeva malo objašnjenje.

  32. #182
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    ja pod biskvitom podrazumijevam svašta, bazni, vodeni i onaj s dodatkom masnoće, a u receptima piše kakav treba biti pa je time i pojašnjeno. ne kužim otkud to da postoji samo jedna vrsta biskvita

  33. #183
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,170

    Početno

    Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    ja pod biskvitom podrazumijevam svašta, bazni, vodeni i onaj s dodatkom masnoće, a u receptima piše kakav treba biti pa je time i pojašnjeno. ne kužim otkud to da postoji samo jedna vrsta biskvita
    Ne znam je l meni ili beti pišeš. Meni je OK da su sva ta spužvasta tijesta biskviti, samo kažem da mi je karakterističan biskvit ipak ovaj betin. Isto kao kad kažem vuk, mislim na običnog sivog vuka, a nije to jedini vuk.

  34. #184
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    pišem da ne kužim otkud to da je biskvit samo onaj bazni, jer nije. u svaku tortu koju radim u biskvit stavljam i ulje i mlijeko

  35. #185
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Baš su simpatični ljudi koji ne vole znati. Ni učiti što ne znaju.
    jel'da?

  36. #186
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,208

    Početno

    Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Kad mislim na betin biskvit, onda naglasim - obični biskvit. Ili klasični. Odnosno kad kažem biskvit s 3 jaja, onda mislim upravo na taj obični - koliko jaja, toliko žlica šećera i toliko žlica brašna, uz redosljed bjelanjci, šećer, žumanjci, brašno, a sve ostalo zahtijeva malo objašnjenje.
    Tako sam trebala objasniti, pa bi svi razumjeli. Hvala, Jelena.
    Naravno da se razna tijesta razno zovu.
    I razne se patke razno zovu.
    I razne se vrste kruha razno zovu.

    Ali, kad netko kaže: biskvit, misli se baš na određenu vrstu tijesta.

  37. #187
    Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012
    Postovi
    6,631

    Početno

    To mozda ovisi i u kojem se drustvu kreces :ne zna:
    Oko mene je svima biskvit bilo sto, il s masnocom il bez.

  38. #188
    Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    7,888

    Početno

    Nevjerojatno

  39. #189
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,208

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    I na koncu, nisi ponudila zamjenski naziv. Što je to ako nije biskvit?
    Jesam. Još lani
    Tj.prije par postova.

  40. #190
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ali, kad netko kaže: biskvit, misli se baš na određenu vrstu tijesta.
    ne misli.

  41. #191
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,208

    Početno

    Odustajem

  42. #192
    zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014
    Postovi
    10,299

    Početno

    Beti, ti si napisala da nije biskvit. Ne da nije bazni biskvit već da nije biskvit, kao ono uopće. Vrag bi ga znal kaj si pisala lani.

  43. #193
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,208

    Početno

    Lani je jučer bilo prekjučer

  44. #194
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,434

    Početno

    Od silnog cijepanja dlaka, neka jos bude upala u taj biskvit!

  45. #195
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,208

    Početno

    A svaka mi (opet) oko pol metra. Itekakav dodatak! Fuj

  46. #196
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,985

    Početno

    Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da se razna tijesta razno zovu.
    I razne se vrste kruha razno zovu.

    Ali, kad netko kaže: biskvit, misli se baš na određenu vrstu tijesta.
    Kada kažem IDEM PO KRUH, mislim na pečenu štrucu nečega (od brašna, vode, kvasca itd.) na čiju se fetu može npr. namazati maslac.
    Ako želim specificirati, reći ću DANAS ĆU KUPITI
    BESKVASNI KRUH SA SJEMENKAMA.
    Ta izjava ne pobija činjenicu da i dalje želim nekakav - kruh.

  47. #197
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,208

    Početno

    Radim bijelu pitu. Uf. I kore i mrvice i kuhanje mlijeka
    Ali, vrijedit će sav trud. Taman će do nedjelje biti kako treba.

  48. #198
    rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    2,434

    Početno

    Pita, štrudla, štrudl, savijača..

  49. #199
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,642

    Početno

    Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    Pita, štrudla, štrudl, savijača..
    i strukli i burek. sve to isto

  50. #200
    Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    11,170

    Početno

    Nisam nikad radila bijelu pitu, samo moja mama. Fino mi je to jako. Ali da - tu je tek smiješno što se bijela pita ne radi od tijesta za pitu - ni "tursku", ni "austrijsku".
    Bijela pita, mađarica i karamel šnite, imena vrlo šarolika, al okus prefini
    Posljednje uređivanje od Jelena : 06.01.2020. at 10:24

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •