Lakse receno, nego ucinjeno. To bi stimalo ako bi zdravstvo toj starcadi reklo 'puno srece u lijecenju doma, ne dolazite u bolnice, zao nam je, al imali ste svoju sansu, 6 mjeseci vas vabimo, a vi nista, situacija jr takva i takva, ne dolazite nam, trebamo i mladje lijecit'. Ima li ikakve sanse da ih bolnice odbijaju i da se ne krce njima? Mislim da nema. I tu je onda ili-ili, netko mora stradat, a mislim da ce to bit mladi.
Posljednje uređivanje od ina33 : 25.07.2021. at 23:44
Cisto sumnjam da ce bit neka dva rezima nastave ili bilo cega drugoga. Island ponovo uvodi restrikcije, a cijepljeno im je preko 85% starijih od 16 s dvije doze. Jer im se delta siri.
https://medicalxpress.com/news/2021-07-iceland-reimposes-covid-restrictions-cases.html
Posljednje uređivanje od Jelena : 25.07.2021. at 23:59
Ako se delta siri , a da se pri tom nista znacajno ne pune bolnice onda to ne bi trebao biti problem.
Budemo vidjeli kako to izgleda na Britanskom eksperimentu.
Prijateljicini mama i tata (Skotska) oboje trenutno imaju Deltu. Cijepljeni s dvije doze Astra Zenece.
Moji su stigli u NYC i nitko ih nije pitao ama bas nista o rezultatima PCR-a koji je bio nuzan za ulazak u zemlju, o cijepljenju... ili zapravo o bilo cemu. S obzirom da su obavljali imigraciju na JFK-u, morali su pokupiti prtljagu, a prtljaga je kasnila tako da su ostali preko noci na njujorskom aerodromu i stizu prvim jutarnjim avionom u Minneapolis. U medjuvremenu, ja zujim sama u hotelu u Minneapolisu. Prva noc bez djece otkako su rodjeni.
U principu jedini problem je onda sličan epidemiji gripa - masovno izostajanje sa posla ili iz škole plus gužve na lokalu u DZ, jer i blagi slučajevi moraju odležati bolest a i opravdanja i bolovanja se moraju dobiti.
Naravno uz dodatne gužve i zastoje zbog određenog broja doktora, sestara, prosvetara, i svih ostalih profesija, koji će ipak biti izbačeni iz stroja blažim oblicima bolesti.
Tako da će ovaj put posledice biti više ekonomske, nego zdravstvene. Mada gužve u DZ i bolesno medicinsko osoblje opet znače delimično odlaganje ostalih pregleda, kontrola, zahvata itd.
I ja sam radoznala kuda će otići britanski eksperiment, ali verujem da će nam naši svakako obezbediti lokalnu verziju eksperimenta sa 38% vakcinisanih i nepoznatim brojem imunih nakon preležanih starih sojeva korone.
Posljednje uređivanje od pulinka : 26.07.2021. at 09:46
koliko god mi on line nastava je mrska , čak bi rađe i to nego ono špricanje "dezinfekciskim" sredstvima za koje ne znamo što je smučkano jer su u običnim bocama sa špricom i kvazi spužve natopljene ispred ulaza.
Moji nisu špricali se jer prvi dan kad su im našpricali ruke su dobili rane, a cipele i donji dio hlača je ostao bez boje odnosno fleke kao da ste se pošpricali domestosom.
Sve ovo mi izgleda kao igramo se i isprobavamo, kao kad ja kuham nešto novo pa dodajem začine po malo i probavam kako će biti.
Sve u svemu koliko vidim svi koji imaju što za reči drugačije od našeg stožera su ušutkani ili dobili otkaz jer su se usudili reći drugačije od njih.
Tu je bilo i doktora, imunologa i epidemiologa
Tko je imunolog, epidemiolog i doktor koji je imao nesto jako drasticno i pametno za reci, a potpuno suprotno od sluzbenog stava?
Imaš ih nekoliko, naj friškiji je riječkog veleučilišta koji je dobio otkaz nakon što je rekao nešto što se ne slaže sa stožerom, potražim članak pa linkam.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...stoji-15084444
evo to je od prije niti mjesec dana, njemu su rekli da je nestručan nakon što je rekao da se prvo vidi kako i što a ne samo kao na pokretnoj traci davati cijepiva.
Ima ih tu još nekoliko koji su od prije poznati, s većinom sam imala prilike razgovarati uživo, ne ih tu imenovala jer sam vidjela kroz ovu temu da ih smatrate prevarama pa da se ljudi ne rastežu.
Kresimir Pavelic. Vjerujem da mn9gima zvuci kao relevantan izvor.
No ja bih se suzdržala od komentiranja njegovih izjava. Ali isto tako sigurno mi nije na listi ljudi koje bih poslusala.
nisu oni čak niti ništa dramatično ili dijametralno suprotno rekli , samo su tražili malo razmišljanja a ne slijepog slijeđenja smjernica bez propitkivanja.
Zanemarujem relevantnu ekipu usutkanih, al evo nove misterije. Apotecni test plus, pcr negativan nakon 2 dana, epid. racuna da je negativno. Cuo neko za tako nesto, nisam znala da ti apotecni testovi mogu fulat u plusu? Ako tako fulavaju, stvarno su nistkorist.
A nemam pojma, ma sta ce onda kad je totalno nepouzdan, onda je to ko gatanje iz kave, nema vrijednost.
Bas sam danas naisla na ovo sto kazu Britanci (kod kojih, usput, jako pada broj novozarazenih zadnjih tjedan ili vise):
NOTE from the UK government [source: cases > about]: "The way cases are reported in England changed on 21 May 2021. Reported cases are sometimes removed if subsequent tests are negative. This happens when cases identified through a positive rapid lateral flow test are followed by polymerase chain reaction (PCR) tests within 3 days that are all negative.
Jos da nadopunim za ellu. Navedeni znanstvenik ima 69 godina.
Mozda mu je jednostavno vrijeme za mirovinu. Nekad treba znati stati na loptu.
Ajme, zaboravila sam na Pavelica. Isla sam s njegovim sinom u srednju skolu, super nam je bilo. Bas me zanima je li i on u medjuvremenu malo skrenuo.
Tu se kod nas spominjalo da je kod (mladje) djece, pogotovo asimptomaticno-do-slabo-simptomaticnih, ponekad tesko ili uzeti dovoljno uzorka ili im se u nosu, zbog drugacijih/manjih/zaboravila sam kojih dijelova nosa, virus kovida ne zadrzava na sluznici kao kod odraslih i da ponekad jednostavno ne dobiju pozitivan PCR ni iz preko nekoliko pokusaja iako se ocekuje da su pozitivni.
Sestrina kcer (tad skoro 7 godina) je zaredala cetiri negativna testa na kovid (jedan brzi, tri PCR-a) u vrijeme dok su ostala tri clana obitelji imali kovid potvrdjen PCR-om i simptomima. I sedmogodisnjakinja je imala nekakve simptome. Nakon nekoliko tjedana je vadila krv znatizelje radi i imala je prilicno visoka antitijela. Postoji jedino mogucnost da je prva donijela kovid u kucu i da je na neku foru prestala biti pozitivna prije nego je dosao njen red za testiranje.
Drugo mladje dijete (tad skoro 6) je prijateljicin sin. Prijateljica i partnerica su obje imale kovid (PCR) kao i troje druge djece (18, 12, 8 godina) u kuci (takodjer svima potvrdjeno PCR-om). Najmladje dijete koje dijeli krevet s najmanje dvije druge osobe, plus se nebrojeno puta vozilo u autu s pozitivnima, plus je imao jednake simptome kao i ostala kucna djeca je dobio cak cetiri negativna PCR-a. Njemu jos nisu vadili antitijela; cekaju prvu priliku za vadjenje krvi iz nekog drugog razloga.
Ja znam dosta slučajeva gde je klinička slika bila jako blaga, ali klasična za koronu sa gubitkom ukusa i mirisa, a PCR negativan.
Jedna poznanica je tako prošla, tri nedelje bez ukusa i mirisa a sve negativno, ne znam na kraju kako su je vodili kod dr.
Puno školske dece isto tako, posebno srednjoškolci, mala temp. jedan dan i par dana bez ukusa i mirisa, PCR negativan. Nisam sigurna ni da su njih ubrojali u obolele, iako je obično još neko u porodici imao koronu.
Znam i par obrnutih, gde je antigenski bio negativan, a tek PCR pozitivan. I to su ti koji su došli do PCR, ko zna koliko je onih koji su dobili negativan antigenski pa nisu dalje ni insistirali jer su simptomi bili jako blagi...
Nisam čula za slučaj da je antigenski bio lažno pozitivan, ali verujem da se dešava.
Delta soj je zapravo nezgodan za prepoznavanje baš zato što nema tog klasičnog simptoma gubitka mirisa i ukusa, a pošto ide sa simptomima kijavice većina će gubitak ukusa i mirisa, ako se i desi, pripisati zapušenom nosu (ja bih prva tako, meni se to često desi kod jakih prehlada). Verujem da će biti još više ljudi koji će tek po antitelima biti sigurni da li su imali koronu ili ne.
Mislim da su za deltu rekli da gubitak mirisa/okusa nije karakterističan, da se on rjeđe događa
Spajalice, slažem se nekad treba znati stati na loptu. Ono zašto ja tražim više izvora i mišljenja je zato jer niti oni sami nisu dosljedni.
Sve više mi izgleda kao da se igraju s nama i provjeravaju do kud mogu ići, kad će ljudima biti previše.
Da se razumijemo ja ne negiram coronu kao bolest, ali prema svemu viđenom i svim dostupnim informacijama ovo je više širenje panike nego pandemije.
Ella, slazem se s tobom da su nedosljedni u smislu prilagodbe za neke politicke evente, onaj skup/sprovod moze, onaj ne moze. Medicinski ne vidim nedoljednosti, osim tuninga u skladu s tekucim istrazivanjima.
Isto se slazem da isprobavaju da vide koliko ljudi mogu izdrzati. Najucinkovitije bi bilo svakog posebno zatvorit u sobicu s wcom i prekinuti kontakt u cijelom svijetu, samo sto to ljudi ne mogu izdrzati, a moraju i jesti nesto. Da ne osluskuju imali bismo psihicke bolesti.
Ali ne vidim kakve to veze ima s cijepljenjem cjepivima koja su se uspjela napraviti.
Ako ti se Stozer ne svida ( ne vidim zasto bi ti se morao svidati. Ni meni se ne svida. Nije da cu ih zeniti.), probaj se onda informirati kod nekoga kome su epidemije ( i sprecavanje istih) struka. Npr. Epidemiolozi, zavod za javno zdravstvo, nastavi niz.
Sto se tice sirenja panike, a ne pandemije upce mi nije jasno sto pod tim mislis.
Da li je virus posebno opasan za zdravog pojedinca?
Vecinom nije.
Da li je virus opasan za drustvo gdje zive skupine ( a ne pojedinci) to ne samo zdravi i mladi pojedinci?
Da, tu je prica malo drugacija.
Koliko god ja tebe čitala, meni je sve nejasnije šta je tvoje mišljenje.
U jednom postu bojiš se posledica vakcine i pominješ desetine hiljada mrtvih od vakcine.
U drugom bi radije online nastavu nego deci dezinficijens na ruke (?)
U sledećem je sve neka politička igra i zavera radi neke, valjda političke, svrhe.
Sve u svemu, po tebi, sve ovo što se radi da se pandemija spreči je gore i opasnije od same bolesti.
Onda je valjda broj umrlih od korone mali ili netačan?
Nisi primetila zakrčenje u zdravstvu zbog korone? Izostanke sa posla? Duga bolovanja? Razne tegobe nakon korone? Apsolutno ne poznaješ nijednu osobu umrlu od korone?
U tom slučaju za tebe je korona bolest u rangu valjda kijavice, ali ti se ne sviđa etiketa korona antivakcer. Ne znam, ono se spominjalo gore nešto što izgleda kao patka, glasa se kao patka... - ali se u ovom slučaju vređa na ime patka?
Nego šta nego je opasnije. Uništava se gospodarstvo, sustavno se uništavaju mali poduzetnici, uništava se psihičko zdravlje svih a naročito djece, uništavaju se prijateljstva/veze/brakovi koji su se mogli desiti a nisu zbog "novo-normalnog" života, ukidaju se osnovna ljudska prava i slobode, ... nastavi niz. Kad kroz godinu-dvije dođe do ekonomskog kolapsa i prekidanja lanca opskrbe, kad budemo svi skupa na rubu preživljavanja, onda će ovdje biti "čudila se aman ja". Al da ne bi bilo da nismo mi "nenormalni" upozoravali na to...
Što se tiče cijepljenja, neka se cijepi tko želi. Tko sam ja da bilo kome govorim kako da se brine o svom zdravlju.
Bojim se posljedica cijepiva jer nije ispitano i ne zna se kako djeluje na organizam . Vidjet ćemo, najrađe bi da nema nikakvih posljedica jer to znači da sam ja bila u krivu .
Već dugo razmišljam o školovanju od kuće kako ima već u nekim zemljama, da sredstva za dezinfekciju u pretjeranoj upotrebi su štetna, pogledajte koliko se ljudi mući sa suhim i ispucalim rukama od kada su uvedeni u široku upotrebu. Svakako želim za svoju djecu da su što manje u kontaktu sa raznim kemijama.
Uvijek se sve vrti oko politike i novca.
da mislim da politika radi veliku štetu i zaraženima od corone, ali i drugih bolesti.
Poznam nekoliko osoba koje su u trenutku smrti bili pozitivni na pcr tetsu,
Ali imam puno više poznatih čije se zdravstveno stanje pogoršalo jer nisu mogli dobiti adekvatnu lječnićku skrb zbog pandemije, kao da su sve druge bolesti prestale.
Dvije jako bliske osobe su zahvaćeni sa izostankom pravodobne reakcije i početka liječenja jer je pandemija.
Bolovanja su se "povećala " zato jer se za sve slalo u izolaciju, Broj umrlih od corone je netočan. Možda je toćan onaj broj umrlih koji su bili pozitivni na pcr testu.
Nije baš obična kijavica, bliže gripa koja se isto tako može zakomplicirati i dovesti do smrtnog ishoda , a možete ju i prehodati da ne osjetute.
Meni ti ovo vuče na zavadi pa vladaj.
A ti bi to sredila kako?
Pustila bi da se pravimo da je sve nirmalno, da se novi nepoznati virus slobodno siri i mislis da to ne bi imalo posljedica na sve navedeno?
Mislim imali smo sve to, loklano smo mogli vidjeti kako to izgleda. Ali ocito ljudi brzo zaboravljaju kako je sjever Italije izgledao u 04/2020.
dosta često u razgovoru s necjepšama čujem tu sintagmu da "cjepivo nije ispitano"
pa me zaista zanima, ako bi netko bio voljan obrazložiti
kakvo ispitivanje očekujete?
koliko je meni poznato, sva cjepiva s privremenim odobrenjem su prošla kliničko ispitivanje, ako se ne varam, na više desetaka tisuća ljudi
kakvo ispitavanje cjepiva bi zadovoljilo skeptike?
meni osobno se ne da čitat Lancet u potrazi za greškama u metodologiji kliničkog ispitivanja cjepiva
niti smatram da sam za to kompetentna
radije biram prečac i vjerujem EMA-i kada kaže da je cjepivo ok
i više vjerujem Lancetu i EMA-i nego nekom ekscentričnom znanstveniku
Posljednje uređivanje od betty blue : 27.07.2021. at 13:25
https://www.c19vaxreactions.com/
Negdje sam naišla na ovu stranicu sa stvarnim negativnim iskustvima cijepljenja. Nisam provjeravala točnost stranice, ali čini mi se autentična.
Nemoj reci da zravstvena skrb nije bila na razini na koju smo navikli zbog pandemije?!
Pravo iznenadenje. Ali hoce se to dogoditi kad je sustav pretrpan. Nije da se na brzinu moze stvoriti par bolnica i nekoliko tisuca educiranih fit zdravstvenih radnika sa nabrijanim antijelima da ne bi zavrsavali na bolovanju.
Koliko me pamcenje sluzi na vrhuncu drugog vala bilo je preko 2000 tisuce pacijenata na intenzivnoj njezi samo zbig covida.
Za takve visoko osjetljive pacijente netko se treba brinuti 24 sata. Onda taj netko, tj. ti neki nisu na svojim uobicajenim radnim mjestima.
Cini mi se da se ponavljam, po ne znam koji put. Ali ponavljanje je majka mudrosti.
Pa sigurna sam da medu milijunima koji su cijepljeni ima nazalost i onih koji su imali negativne posljedice.
I onih koji su imali teske negativne posljedice. Statisticki bi bilo nemoguce da ih nema.
Znam ljude koji su skoro umrli od obicnig aspirina ili oralne kontracepcije.
Statisticki tih ljudi ne neusporedivo manje nego onih koji imaju teske posljedice covida.
To je jedino sto je sigurno.
Ja se slažem s ellom.
Jednoumlje i cenzura nikad nije bila veća.
A "cjepiva"? Pa to nije cjepivo po definiciji cjepiva. To je eksperimentalna genska terapija za koju su neizvjesni budući učinci. Obično kada se testira neki lijek na ljudima, trebalo bi se čovjeka informirati o svim mogućim posljedicama, on bi trebao potpisati suglasnost da na vlastitu odgovornost sudjeluje u kliničkom ispitivanju lijeka.
Ovdije se ljude ucjenjuje da prime "cjepivo" a proizvođači su se ogradili od odgovornosti za nuspojave. Ako je tako sigurno čemu onda takvi ugovori kojima proizvođači nisu odgovorni za ništa.
A cjepivo za Sars cov 1 je testirano na životinjama i sve životinju su u doticaju s prirodnim virusom uginule. Zato su za ova cjepiva preskočena testiranja na životinjama pa su odmah krenuli na ljude.
A ljudi umiru od cjepiva, masovno, samo u tišini i daleko od očiju javnosti jer nepoželjno je pisati o tome.
A sad me proglasite antivakserkom i toretičarom zavjere...
evo mogu ti reči što očekujem, da barem kad je već počelo cijepljenje se ne igramo seoskih vračara
cijepi se pa ćemo vidjet kako će ići, možda ćeš se zarazit a možda nećeš, nećeš imat težih posljedica osim ako ih ne budeš imao.
Evo to su vam glavne upute o lijeku koje nam serviraju preko TV-a
onda očekuješ da ti netko sa 100% sigurnisti kaže da se 100% nećeš zaraziti
a to je nemoguće
nemoguće je i da ti netko sa 100% sigurnosti kaže da li ćeš imati nuspojave ili ne
umrijeti možeš od antibiotika
imaš i upozorenje na njima
možeš umrijeti i od tampona
možeš umrijeti od crijepa s krova u centru Zagreba
svaki put kad sjedneš u auto pristaješ na mogućnost da pogineš u njemu
o pušačima necjepišama da ne govorim
svaki dan svjesno ili barem polusvjesno pristajemo na rizike koji su neuporedivo veći od rizika cijepljenja
meni doista nije jasno kako funkcionirate u svijetu prepunom rizika
meni bi mozak eksplodirao od silne brige o rizicima koje nosi svaka odluka u mom životu