Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
Mislim da si me krivo shvatila. Ja uopce ne mislim da su Nijemci hladni.

Cisto za razbibrigu kreni s njemackim. Vidi koliko ces napredovati za mjesec dana pa procijeni kako ce ti ici za 7 mjeseci pod trudovima. Pokusaj procitati neki roman na njemackom za dva mjeseca ucenja. A onda za 4 mjeseca napisi pismo samoj sebi na njemackom kako se osjecas i cega se tocno bojis. Ako ti engleski ide, pokusaj na engleskom napisati vec danas kako se osjecas, ima li u tvojoj obitelji nasljednih bolesti i kakav ti je lani bio nalaz stitnjace, bez da gledas u rjecnik. Da lakse procijenis koja razina jezika ti treba da bi netko mogao razumjeti i uvaziti tvoju zelju. Inace si i tamo u banani. Nitko te nece razumjeti.

Pokusaj realno sagledati svoju situaciju. Najbolje uz profesionalnu psiholosku pomoc i donesi realnu odluku. Ocito je moguce roditi u susjednoj zupaniji, tako da jedan problem vise ne postoji.

Usput, ja nisam smjela imati mobitel u njemackoj bolnici, da ne ometa rad uredjaja. Mislim da se sad smije, barem na vecini odjela. Ali je bio fiksni telefon u sobi. Racun si platio na izlasku.
Ne tvrdim da ga u 7mj mogu tecno svladati, ali prije cu nauciti novi jezik nego prebroditi cjelozivotne traume i nauciti kako ne pasti u nesvijest ili povratiti od soka.
Govorim 3 strana jezika (njemacki na zalost ne), u mnogim stvarima se u engleskom bolje snalazim nego u hrvatskom zbog dugogodisnjeg zivota izvan hrv.

Kad bi se samo javio netko tko zna sto napraviti... prijateljica radi u njemackoj gdje je i rodila 2. dijete, ali ona je samozaposlena pa nema iskustva sa situacijom u kojoj sam ja. Nema prebivaliste u njemackoj, samo boraviste pa pretpostavljamo da je dosta da me tata prijavi na svoju adresu privremeno. No, da li moram ici na buro, da li su obavezni tecajevi jezika tj. da li sam duzna stvarno tamo i zivjeti i nekom se javljati/traziti posao ne znamo.

Stari isto ne zna, a ne bih jos nista ispitivala jer je prerano. Doslovno ne bi vise nikad u zivotu razgovarao samnom zbog svoje religije ako bih zbog losih nalaza morala prekinuti trudnocu.