Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: nestanak mlijeka

Datum pristupanja
    Jun 2025

Početno nestanak mlijeka

Pozdrav, moja beba za par dana puni 4 mjeseca. Doji od pocetka, ali 15ti dan od rodjenja sam mu krenula davati 2 obroka dohrane jer nije dobivao na kilazi. Sa njegova 2 mjeseca smo uspjeli navuci dovoljno mlijeka i izbacili dohranu u potpunosti, na kilazi je nastavio dobivati 250-300gr sedmicno. Medjutim, prije 2 sedmice odjednom mi se mlijeko smanjilo, pomislila sam da je mozda skok u razvoju i stavljala ga svako 1/1ipo h na prsa (jer je i on zelio da doji), medjutim to je trajalo 4-5 dana i vidno je bilo da mu nije dovoljno mlijeka. Onda sam 3 noci radila power pumping i vec 4ti dan mlijeka je bilo i vise nego dovoljno, on je bio zadovoljan a ja sam osjetila kako se dojke brzo pune. Naredna 4 dana mlijeko je nadolazilo savrseno ali evo od juce ponovo doosta smanjeno, njemu nedovoljno. Zbog cega se to desava i da li ima nade da mogu izgurati sa dojenjem? (zaista jako, jako zelim)

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Možda neki stresovi il tak šta?

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cemi98 prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav, moja beba za par dana puni 4 mjeseca. Doji od pocetka, ali 15ti dan od rodjenja sam mu krenula davati 2 obroka dohrane jer nije dobivao na kilazi. Sa njegova 2 mjeseca smo uspjeli navuci dovoljno mlijeka i izbacili dohranu u potpunosti, na kilazi je nastavio dobivati 250-300gr sedmicno. Medjutim, prije 2 sedmice odjednom mi se mlijeko smanjilo, pomislila sam da je mozda skok u razvoju i stavljala ga svako 1/1ipo h na prsa (jer je i on zelio da doji), medjutim to je trajalo 4-5 dana i vidno je bilo da mu nije dovoljno mlijeka. Onda sam 3 noci radila power pumping i vec 4ti dan mlijeka je bilo i vise nego dovoljno, on je bio zadovoljan a ja sam osjetila kako se dojke brzo pune. Naredna 4 dana mlijeko je nadolazilo savrseno ali evo od juce ponovo doosta smanjeno, njemu nedovoljno. Zbog cega se to desava i da li ima nade da mogu izgurati sa dojenjem? (zaista jako, jako zelim)
    Nastavi dojiti na zahtjev. Količina mlijeka nije nešto u kamen uklesano, nekad ga ima manje, nekad previše, nekad taman ... ovisno o tome koliko se dojke prazne. Ako je bilo perioda da su se podoji preskakali, da je dijete kraće dojilo iz nekog razloga i slabije praznilo dojku, duže spavalo bez dojenja po noći ... to sve je moglo utjecati na količinu.

Koji su znakovi po kojima zaključuješ da mu je nedovoljno?

Datum pristupanja
    Jun 2025

Početno

Hvala na odgovorimaa..
    Stresova fakat nije bilo, niti ikakvih promjena u odnosu na prethodni period dok je sve bilo okej.

sto se tice toga kako sam zakljucila da mu nije dovoljno - dojenje je trajalo bas kratko, brzo bi prestao (vjerovatno isfrustriran sto mora vise povuci), ali odmah bi stavljao ruke u usta i sisao prstice. Kad bih ja stisnula dojku nakon dojenja nista nije izlazilo, na izdajalicu 15ml max. Tih par dana nije ni podrigivao nakon dojenja, inace uvijek podrigne. I svaki 1/1ipo h kad bih ga stavila, zelio je dojiti.
    I da, ovu noc kad sam krenula sa power pumping poslije dojenja sam mu probala dati i moje izdojeno mlijeko(koje je bilo zaledjeno) i popio je 60ml.
    I nekako generalno mi je izgledao kao da ima manjak energije(sto je mozda bilo i subjektivno)
    Jedino sto je bilo pozitivno jeste da je imao dovoljan broj popisanih pelena.
    Onda ova naredna 4 dana kad je mlijeko nadolazilo super, on je dojio na svaka 3h, krenuo je cak i da se okrece, nije sisao prstice i podrigivao je opet nakon jela. Zaista bih rekla da je bio neki skok u razvoju da se nije desilo ovo smanjenje ponovo

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

cemi98, jako je vruće. Trebaš piti puuuuno tekućine da zadržiš količinu mlijeka. Naravno, to nije jedina stvar, ali svakako doprinosi. Sretno!

Datum pristupanja
    Jun 2025

Početno

hvala Peterlin!

evo da napišem ovdje, ako neka žena bude imala sličan problem. 2 dana nakon što sam ovdje pisala sam dobila prvu menstruaciju poslije poroda, pa je vjerovatno to uticalo na količinu. Bebi se čak 2-3 dana nećkao, ali sada se sve stabilizovalo, i on jede i ima dovoljno.
    Moguće da su mi se samo preklopili i njegov skok i moja menst.
    Svakako hvala vam na savjetima.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Totalno, da, ali bit će ti još skokova i ovo je sve najuobičajenije tako da se nemoj strašiti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •