Sad bas ponovo citam tu recenicu koju sam linkala od cleveland clinic s 80%, iz napisanog bi ispalo da tijelu ne treba ni malo kolesterola kroz hranu. Ali sam bila sigurna da nisam dosla do tog zakljucka prije. Buduci da je kaos s tim informacijama, lako covjek izgubi i povjerenje i kompas.
Evo ovdje na harvard health npr pise sljedece:
https://www.health.harvard.edu/heart...n-in-your-body
"Cholesterol also is needed to make vitamin D, hormones (including testosterone and estrogen), and fat-dissolving bile acids. In fact, cholesterol production is so important that your liver and intestines make about 80% of the cholesterol you need to stay healthy. Only about 20% comes from the foods you eat."
"If you eat only 200 to 300 milligrams (mg) of cholesterol a day (one egg yolk has about 200 mg), your liver will produce an additional 800 milligrams per day from raw materials such as fat, sugars, and proteins."
Po ovom izvoru bi bilo da se omjer zadrzava tako da ako smanjis unos, smanji se i aktivnost jetre.
Osobno ne vjerujem ni u jednu od te dvije tvrdnje. Osim da ne mozes puno kroz prehranu napraviti. Ne vjerujem, ne zato sto mislim da su lijecnici neuki, nego zato sto je to izraziti kompleksan sustav i ono sto vrijedi na misevima, ne mora vrijediti i na ljudima i da su ta istrazivanja uglavnom temeljena na empiriji.
Nisam imala namjeru pisati o tome na forumu, jer ne zelim da netko drugi moje misljenje doneseno na temelju procitanog smatra nesto relevantnim. Tema je preozbiljna da bi se netko vodio amaterskim zakljuccima. Ocito je da su i zakljucci lijecnika kontradiktorni, di nece moji biti.
Znaci ovdje jedni tvrde da jetra proizvede tih 80% taman koliko ti treba. A sto bi to bilo onda 80% od cega, ako ne uzimas onih 20% kroz hranu, da jedes samo lisce. Drugi tvrde da sto manje jedes, manje jetra proizvodi.
Isto tako nalazim izvore da ima smisla i u starijoj dobi poceti sa statinima. Nasuprot tome iz drugih izvora, citala sam da ako prebacis neke visoke godine (zaboravila koje), ako te nije dotad nesto drmnulo, da na kraju duze zive oni s visim kolesterolom.
Debela vecina izvora koje citam su znanstvena literatura, preko google scholara.