Zanima me što sve spremate za zimnicu i naravno, recepti bi dobro došli
Isto tako, što sve konzervirate i naravno na koji način
Sada bi u potpisu trebalo pisati: početnik.
Zanima me što sve spremate za zimnicu i naravno, recepti bi dobro došli
Isto tako, što sve konzervirate i naravno na koji način
Sada bi u potpisu trebalo pisati: početnik.
kao početnik možeš smrznuti povrće -
svježe biži (grašak) rajčice i paprike samo smrznit - možeš ih koristiti kao svježe
biži (grašak) bob (blanširam ga) i onda smrzavam...
ukiseliti razno povrće (ovo mi radi od prijateljice sveki - nemam recept - to neka se netko drugi javi s rceptom)
to ti je za početak najjednostavnije...
Kako se blanšira?
Štrigice molim točan i detaljan opis, znaš ono - početnik.
Kad veća količina vode prokuha, ubaciš povrće (očišćeno, oprano) koje želiš blanširati i sačekaš da ponovo zakuha, izvadiš, ocjediš, ohladiš i u zamrzivač.
eto SS je bila brža... to ti je to...
Bitno je i da se hlađenje povrća obavi u kraćem vremenu, nakon termičke obrade, ocjeđeno povrće se stavlja u hladnu vodu i ocjedi.
Možeš spremiti džem od jagoda, mislim da je sad jedino njima sezona.
Možeš raditi sok od bazginog cvijeta (za to već postoji recepis, samo ukucaj u pretražnik).
Također će uskoro višnje i trešnje, njih samo dobro operi, očisti od koštica i u duboki za kolače, a od višanja može i sok.
Sok od višanja (recept za dummies)
3 kg višanja(zgnječenih) i 3 kg šećera ostaviti 24 sata da odstoji, miješati da se šećer otopi. Sok procijediti na sitno sito, ili čistu iskuhanu gazu u neki veći lonac.
Nakon 24 sata ocijeđeni sok prokuhati (ne kuhati do vrenja, nego dok sok ne počne šuštati - to se zove pasterizacija, zagrijavanje do cca 60-70°C, a možeš koristiti i kuhinjski toplomjer, ako ga nabaviš) ,obirati pjenu s vrha (ovo je jako bitno da se sok ne kvari)tako kuhati 10ak minuta pa još vruće uliti u čiste boce i dobro zatvoriti. Meni su najbolje staklene boce od voćko sirupa sa čepom kao na teglicama za zimnicu. (I fruktalovi sokovi imaju boce s takvim čepom).
Boce operem u perilici za suđe i ne brišem ih, nego pustim da se ocijede i osuše do kraja (isto i čepove).
Vrući sok se ulijeva po malo, kako boca ne bi pukla i tako vrelo se zašarafi. Boce tada okrenem naopačke u košaru, i pokrijem ih dekom, kako bi se temperatura što dulje održala.
Kad se pod dekom boce ohlade, onda ih treba spremiti na suho, tamno i hladno mjesto (smočnica).
Prilikom otvaranja čepa, mora se čuti puk, kao kad otvaraš teglice kiselih krastavaca npr. To je znak da je sok ispravan, ovakav sok može se čuvati godinama, ali nama ne potraje ni do jeseni.
Ostatak (kruti) od pravljenja soka se može koristiti za kolač, ukoliko su višnje prethodno očišćene od koštica.
Kao što vidiš, u ovom receptu nema ni limunske kiseline (višnje su kisele same po sebi) ni konzervansa .
Na spomen riječi zimnica, meni je prva asocijacija na ajvar, kojega o-bo-ža-va-mo! Za recept treba malo pretražiti po ovdašnjim temama. Ima čak i jedna gdje smo online live kuhali ajvar jednu večer :D . LOL, bilo je uzbudljivije nego na Farmi .
Od "kiseline" volimo tzv. šarenu salatu (kupus+paprika+zelena rajčica). Nije baš najzdraviji izbor zbog korištenog sredstva za konzerviranje, ali je kraljevska!
još je bolje ako se u tu hladnu vodu dodaju kockice leda.kalimero prvotno napisa
Ovo nisam znala za postupak blanširanja, hvala!zhang prvotno napisa
Evo još jednog za zimnicu.
Moram se pohvaliti da sam jučer sama napravila pekmez od jagoda bez nikad prežaljenog pekača, samo u loncu na plinu. Dvije teglice od 500g se još hlade u termo torbi omotane ručnicima, a nekih 200 g što je još ostalo smo otvorili već jutros. Čak je i poklopac napravio puk! Nemreš vjerovat.
Stvarno je odličan (usta moja, hvalite me...), sladak, a opet lagano kiselkast.
Osim jagoda i šećera, stavila sam i jednu jabuku zbog pektina i sok od 1 i pol limuna. Bez E brojeva, konzervansa, umjetnih ovih i onih. :D
Danas sam na krilima uspjeha kupila kilu mladog graška za smrznuti.
Ne prepoznajem se...
a zašto nisi napisala kako si ga točno napravila?Imga prvotno napisa
ja sam lani radila džem od višanja, recept s neta, unutra satavila limuna i cimeta i vanilijin šećer na svoju ruku ali da me ubiješ ne mogu pronać recept...
bilo je njami....
Vi koje znate molim prosljedite recepte (detaljne) nama koje još ne znamo.
Da i mi guštamo ovu zimu.
Evo točno:
Pekmez od jagoda
Očistila i oprala kilu i pol jagoda i jednu jabuku.
Sve blicnula u sjeckalici u kašu.
Sunula u lonac (debelo dno) s 900g šećera i sokom od limuna i pol.
Dobro promiješala da se šećer lagano otopi.
Nakon što smjesa počne temeljito kipiti ( i pjeniti ) kuhala ni sama ne znam koliko dugo. Sigurno sat, sat i pol.
Testirala sam želiranje na tanjurićima u frizeru.
Pjenu sam rješila tako da sam ubacila mrvicu maslaca kad je zaprijetilo da će se sve preliti po štednjaku.
Pročitala sam na nekom siteu da to pomaže, samo onda pekmez neće stajati godinu dvije, nego cca 6 mjeseci.
Meni svejedno jer će se vjerojatno kod nas pojesti preko ljeta.
Staklenke i poklopce sam dan prije oprala i ostavila na čistoj krpi da se ocijede i osuše.
Prije nego sam stavila kuhati pekmez prokuhala sam ih 10 min u kipućoj vodi.
Kad su bile gotove, stavila sam ih na čisti lim u pećnicu na 100 stupnjeva da se osuše i dodatno steriliziraju. Tamo su i ostale do kraja.
Kad je pekmez bio gotov, ulila sam malo u svaku staklenku i dobro je izvrtila da se stijenke još zagriju, lagano napunila, zatvorila, okrenula naopako pola sata, zamotala u ručnike i ubacila u termo torbu. Kad se ohlade idu u frižider. Poklopce sam prije zatvaranja još iznutra oplahnula alkoholom, za svaki slučaj. Još su bili jako vrući pa je miris alkohola odmah ispario. Za svaki slučaj ništa nisam iznutra dirala prstima da ne bi što inficirala.
Test želiranja:
Tri - četiri tanjurića staviš u frizer kad kreneš raditi pekmez i zaboraviš na njih. Kad ti se čini da bi pekmez mogao biti gotov na jedan tanjurić staviš žlicu pekmeza i vratiš u frizer na 5 minuta. Ako je pekmez gotov, kad kroz njega prođeš prstom morao bi ostati po sredini jasan trag. Dakle, pekmez se ne bi smio krenuti slijevati natrag u jedno. Ovo uopće nisam dobro objasnila...
Više tanjurića imaš u frizeru za svaki slučaj, ako prvi put nije dosta želirano. Meni je uspjelo tek s trećim tanjurićem. Naravno sve to vrijeme i dalje kuhaš pekmez.
'oćeš i sliku?
moj duboki naklon...
hvala
(imam nešto jagoda pa bi mogle bit dobre u toj varijanti sad kad su nam izašle na uši smajlićkojirigaodprejedanja kolko smo ih pojeli što sa šlagom što neoprane direkt iz vrta)
i kod nas ista stvarštrigica prvotno napisa
super što ih imaš u vrtu, čitala sam da se pekmez bolje želira ako se koristi i jedan dio nezrelih jagoda - zrelo voće više nema pektina u sebi
ja sam kupila jagode i sve su bile ful zrele pa sam zato ubacila jabuku
a sad ja tebe lijepo molim da iskopaš taj recept za pekmez od višanja s cimetom...
sline mi cure
Ljudi moji kako bih ja sada malo đžema od crnog duda koji sam pravila u toku rata. To je džem broj 1 8)
Stoga ko ima dud pred kućom, obavezno ga probajte napraviti.
Dud se može očistiti od peteljki ali i ne mora. Ja sam ga radila bez imalo šećera, tj dud ukuhavala na laganoj vatri do željene gustine. I to je to.
sutra ću obećavam... probat ću pročačkat po svojim bilješkama jer na netu ne mogu nać...
ne znam omjere napamet ja mislim da je 2:1 u korist višanja...
znam da šećer i višnje bez koštica ostaviš preko noći u posudi i sutra se to kuha, kuha i kuha... u gazi sam s time kuhala i šaku stučenih košpica...
ja na svoju ruku ubacila malo vanilijinog šećera i cimeta pozamašno jer ga volim....
zna li netko za sok od trešanja (višanja imam samo dva mala stabalca s kojih skupa izađe 5 kg ljutica i maraski) a trešnje su ipak malo veće... jel ista procedura
Bilo bi dobro da ovaj topic bude uvijek aktualan - tj. da oni koji se kuze u zimnicu pisu sto upravo rade sa sezonskim vocem i povrcem.
Npr sada bi trebalo sacuvati tresnje ili jagode, bilo bi dobro napisati postupak, kolicinu i sl. i na kraju koliko dugo i na koji nacin se tako spremljeno moze cuvati.
Ja mogu na kraju sezone (ljeto, pretpostavljam, pocetnik sam, nemam pojma) sazeti sve na jednom mjestu.
i ja sam u potrazi za idejama što s trešnjama. imam ogromno drvo trešnje i htjela bih ih spremiti za zimu. mislila sam praviti džem i kompot.
ima li netko iskustva?
meni su štrudla i pita od trešanja najdraži kolači. Jedini je problem čišćenje koštica. Smrzneš trešnje i cijele zime možeš peći kolačemamaja prvotno napisa
baš sam ti zavidna na drvu trešnje - obožavam trešnje
pravila sinoć ovaj pekmez od Imge
jedina promjena koju sam napravila je da sam stavila jabuku i pol.
Evo ti moj recept za paradajz pire/kečap/sok. Detaljan je
pa jesi ga liznila? ocjena?
evo uputstva za početnike za zimničarenje sada:
1. bob - blanširati (kako je gore navedeno) i zamrznit... požurite jer mu je kanata
2. biži - mogu se zamrznit svježe ili blanširane (bolje su mi svježe)
3. sezonsko voće
jagode - može se radit slatko, džem ili ih zamrznit za neke buduće kolače (meni smrznute nisu baš nešto, čak ni domaće) ali znam žene koje i to rade
trešnje - odkoštičat i zamrznit
višnje - slatko, džem, sok
šljive - džem
trenutno mi ništa drugo ne raste u vrtu sa čime ja pravim zimnicu ali znam da u unutrašnjosti postoji praksa zamrzavanja špinata. mi špinat imamo skoro pa cijelu godinu tako da ne znam kad se to radi.
Višnje dobro oprati, ocijediti i očistiti ih od koštica. U posudu slagati red višanja red šećera u omjeru jedan naprema jedan. Posudu pokriti i ostaviti preko noći da odstoji.
Drugi dan višnje kuhati na laaaaganoj vatri dok se šećer ne otopi, a zatim na jakoj vatri dok se slatko ne zgusne. Kada je slatko gotovo, posudu maknuti i pokriti dvadesetak minuta mokrom pamučnom krpom da višnje puste sok.
Zatim višnje opet kuihati dok se sa kuhače ne odvajaju po dvije kapi soka odjednom (ono da kad digneš cijedi ugusto). Kuhano slatko maknuti sa vatre i opjeniti. Posudu pokriti mokrom, čistom krpom i ostavite da stoji preko noći da se dobro ohladi. Drugi dan slatko od višanja preliti u čiste staklenke i zatvoriti.
ali prije svega zapamtite da staklenke (boce, tegle i tome sl.) u koje spremate svoju zimnicu trebaju biti sterilizirane...
pažnja - nemojte čepove od vakumskih boca pokušati sterilizirati na ovaj način - neki imaju jako osjetljivu gumicu
u nedostatku čepova tegle možete zatvoriti i celofanom (isto ga je dobro premazati alkoholom stranu koja ide na unutra i stisnuti gumicom (ima ih kupiti u poljoapotekama na veliko)
tegle i boce s običnim čepovima prvo operem u mašini skupa s poklopcima a zatim ostavim u pećnici na 100 stupnjeva dok ih ne upotrijebim.
poklopac obavezno iznutra premažem pamukom namočenim u alkohol...
pri ulijevanju vruće tekućine u staklene boce dobro pazite da vam boca nije hladna i da ravnomjerno lijevate da ne biste čuli bum i morali sve baciti...
za zamrzavanje nije potrebna sterilizacija
ovo je s neta... valjda je dobro
Zrele trešnje oprati i očistiti od peteljki i koštica. Na svakih 6 kilograma trešanja pripremiti još i 1 kilogram šećera. Trešnje staviti u širu i pliću posudu i kuhati na jačoj vatri. Za vrijeme kuhanja intenzivno miješati da ne zagori. Pred kraj kuhanja postepeno dodavati pripremljeni šećer. Kada je masa tako gusta da u komadima pada sa kuhače, pažljivo je sipati u zagrijane patentne staklenke i hermetički zatvoriti.
To je ono što si pričala, od prošle godine s cimetom i vanilin šećerom?štrigica prvotno napisa
Ja sam jučer zamrznula grašak! :D
Istina da sam i za to morala zvati mamu, ali nema veze. Dobro da jesam...
Jeste vi znale da je dobro očiščeni grašak staviti u cjedilu na 4-5 sati prvo ohladiti u frižider, pa tek onda spremiti u vrećicu i u freezer? Onda se ne nakuplja inje i grašak se ne slijepi u kuglu.
zhang, baš mi je drago! Kakvi su dojmovi?
nije, čekam da mi mama vrati teku s receptima.. popodne ću staviti ..
ovo je slatko od višanja... može se koristiti za premazivati biskvite kolača prije kreme...
eto vidiš, ja sam očito totalni tutlekRene2 prvotno napisa
ne znam di sam gledala kad su baka i mama nekad davno radile zimnicu
malo je tekuć, želiranje sam provjeravala na tanjuriću sobne temperature. da li to čini razliku?
ali je prefin. mljac.
čini se da da, iz zamrzivača se prije stvrdne i ohladi pa se može bolje procijenitizhang prvotno napisa
možda si trebala još malo kuhati...
Ali nema veze, pojest će se makar kao preljev na sladoled - to sam si ja mantrala dok sam miješala, miješala, miješala
e pa u tome i jest što... meni je na tanjuriću sobne temperature ostajao trag kada sam prošla prstom. :?
ma ne brinem se ja uopće da se neće pojesti.
Džem od višanja
ovo, za razliku od slatkog od višanja koje ide 1:1, ide u omjeru 2:1 u korist višanja (npr. 2 kg višanja na 1 kg šećera)
Višnje oprati, odkoštičiti, staviti u nemetalnu zdjelu i preliti šećerom.
zdjelu pokriti i ostaviti preko noći (u većini recepata višnje odležavaju noć)
Sutradan staviti da se kuha na srednju vatru. Kada masa postane gusta dosta kuhanja. test želiranja kao kod džema od jagoda ili bilo kojeg drugog.
još topao staviti u tople tegle i zatvoriti. zamotano se hladi preko noći.
pri kraju kuhanja umiješati cimeta po volji i na 1/2 kg višanja 1 vanilijin šećer
Pekmez
Ocijediti višnje, samliti i stavititi kuhati sa šećerom u omjeru 5:1 u korist višanja. Kada je dovoljno gusto (opet test želiranja) gotov je.
Višnje ušećerene
1 kg višanja : 1 kg šećera + malo limuntusa na redove slagati direktno u staklenke i staviti na sunce... kad se šećer otopi (x dana zavisi od topline) gotovo je...
meni su savršene u kombinaciji sa čokoladom
Griote su moj porok
Najbolje je kuhati u što široj posudi jer prije bude gotovo.
Pjena se (ako nastane) uvijek treba ukloniti
Kad god se kuhaju višnje dobro je uvaliti i par koštica grubo stučenih u kuhanje umotane u gazu...
Samo jedno upozorenje za sve koji misle zamrzavati višnje..
Višne se operu i posuše i NIKAD ih prije zamrzavanja ne treba očistiti od koštica jer se na taj način izgubi onaj dragocijeni sok, izvade se iz zamrzivača i nakon satak vremena onako poluzamrznute čiste od koštica a sok se lijepo popije...ja imam ono pomagalo za čišćenje i moram priznati da dosta lako ide :D
zhang, i meni je od prvog tajnurića ostajao trag samo što su rubovi pekmeza ipak lagano "curili" prema sredini - nisu se spojili, ali bi svakako smanjili prvobitni trag.
štrigica, hvala za recept
ove tucane koštice, koja je njihova uloga?
ewa. kako izgleda ta sprava za vađenje koštica?
tako je baka rekla a ja zapisala... nemam pojma... pitat ću mamu...Imga prvotno napisa
[quote="Imga"]zhang, i meni je od prvog tajnurića ostajao trag samo što su rubovi pekmeza ipak lagano "curili" prema sredini - nisu se spojili, ali bi svakako smanjili prvobitni trag.[quote]
e pa to me i zbunilo jer se rubovi skoro uopće nisu spajali na tanjuriću sobne temperature.
iduću turu ću još malo duže kuhati i super!
Imga, ja imam ono kao klješta i zadovoljna sam, znam da posttoji i neka spravica nešto kao za mljevenje oraha ali tu ti ne mogu pomoći
gledam jutros pomidore u vrtlu i čine mi se baš spremni za kiseljenje one mješane salate (mrkva, pomidori, kupus, krastavčići)...
ima li netko recept?
Imga, ja sam radila po tvom receptu pekmez od jagoda,ali u pekaču.Nije se baš skroz želiralo,dosta je kratko vrijeme na mom pekaču program za marmeladu,ali sam ga zato prebacija 10-ak min u posudu,umiješala Želin,i prefono je ispalo.Moram pohvaiti svoj prvi pekmez
:Dstella prvotno napisa
Upomoć!
Bili smo jučer, a idemo i danas na berbu ribizla.
Do sada imam oko 3 kg ribizla, bit će ih još...
molim prokušane recepte za pekmez, sok ili neki link na kolače
ne znam što ću sa svim tim!
ni ja...
ali počela je berba višanja pa obratite pažnju na recepte s višnjama
Imga, a gdje vi to berete tolike ribizle?
Mi kod kuće imamo par grmeka,onako za zasladit se
Teta mi ima grunt tu u predgrađu Zgb i na njemu sve i svašta pa nas je pozvala da malo pomognemo, potrefilo joj se da ni NJM ni moje sestrične nisu u gradu.stella prvotno napisa
Uglavnom, ja sam isto mislila da ima par grmeka, ne'š ti berbe, gotovi smo za pola sata. A kad tamo... :shock: cca 20 grmova puuunih i još 4-5 s žutim ribizlima. Kako su oni tek fini!
Ona radi Žele od ribiza:
Ribizi se očiste od peteljki, operu i dobro ocijede.
Stave se u lonac s 1 dl vode i kuhaju svega par minuta uz miješanje da popuca kožica.
Propasiraju se.
Izmjeri se koliko se dobilo kaše i na svaku litru ona stavlja 1 želin i 500 - 600 g šećera.
Kuha 10ak minuta (!) od kad zakipi i obire pjenu. Nakon 10 minuta stavlja u vruće staklenke, okreće naopačke i hladi.
E sad, mene muči taj želin. Ribizi su puni želina pa ne bi niti bio potreban. Ali ona kaže da znatno skraćuje kuhanje pa se puno manje gubi vitamina C kojeg je cca 50% u svježem ribizu. Nisam pametna.
Ima li u tom želinu ikakvih konzervansa i Eova, ili je stvarno to solo pektin?
Još sad čitam po netu i ljudi stavljaju cimeta i muškatnog oraščića u taj žele, mmmmm odma mi dođe da ga probam.
Već se vidim kako dugo u noć čistim peteljke s kila i kila ribizla.