na Dolcu.
prodavač kaže da je sjeme dobio iz Engleske.
Ma, meni je kupovina bundeve kao i lubenice ili npr graška - volim slatko i voće i povrće i uvijek probam sirovo
na Dolcu.
prodavač kaže da je sjeme dobio iz Engleske.
Ma, meni je kupovina bundeve kao i lubenice ili npr graška - volim slatko i voće i povrće i uvijek probam sirovo
http://straymatteroffact.blogspot.co...nola-bars.html
ovdje je recept, ali ne znam svaku riječ. Ako ima netko kome su ovi izrazi u malom prstu da mi prištedi vrijeme za prijevod, bilo bi super
1 cup rolled oats - zobene pahuljice
1/2 cup shelled sunflower seeds - sjeme suncokreta
1/4 cup ground flax (or whole) - sjemenke lana
1/4 cup chia seeds - chia sjemenke
1/4 cup spelt flour (or other flour) - pirovo brašno
1 cup combo of dried fruit and/or chocolate chips - komadići suhog voća ili čokolade
1/2 cup unsweetened coconut - kokos
1/2 cup raw chopped almonds - sjeckani bademi
1/2 cup nonfat dry milk - mlijeko u prahu
1 teaspoon cinnamon - cimet
1/3 cup pure maple syrup - javorov sirup
2 large eggs - jaja
Spominjalo se gdje nabaviti pregrađene posudice za pakirati gablec.
Ove su mi savršene:
http://www.lunchbots.com
ali ne šalju van USA, koliko vidim, nažalost.
E ovo je bas dobro - jednostavno i tako mekano i sutra. ja napravim navece, mozete staviti povrce koje zelite, probala sam sa kuhanom mrkvom, graskom i krupno rezanom blitvom. Sinoc mi se po friz. mota nekih 10-ak odledjenih sljiva, vec pustile vodu, pa sam pola napravile slatke sa tim sljivama. Odlicni su stvarno, dodam mlijeko na slamcicu ili neki fini sok i ima dobru uzinu
http://www.coolinarika.com/recept/in...-slani-mafini/
I da, sinoc kad sam pravila jednu i po mjeru stavila sam 1 p. za pecivo, sto znaci da bi u jednu mjeru onda moglo i manje od cijele kesice, mozda pola do dvije trecine
dilemu koju zelim resiti.
moj sin obozava bademe ali pecene i posoljene. Probala sam da mu dam sirove ali mu se ne dopadaju.
- u kojim kolicinama smem da mu dam?
- da li su podjednako zdravi kao i sirovi?
Voli i indijski orah pa me i za njega zanima u kojim kolicinma sme jesti. Ima 6.5 godina
Pecenjem ce izgubiti na vrijednosti, ali nece biti nezdravi. Sto se soli tice, sa time treba pazljivo. Mozda da mu pokusas smanjivati sol.
zašto misliš da pečenjem gube na vrijednosti?
Pa sva hrana termickom obradom gubi na vrijednosti. Mozda sam se krivo izrazila. Ono sto sam zeljela reci da przeni bademi ili ostali orasasti plodovi pri przenju nece postati nezdravi, ali ce izgubiti dio vitamina.
Pa to baš nije istina. Recimo rajčica kuhanjem dobiva na vrijednosti. Likopeni i oksidativna svojstva se povećavaju kuhanjem kod rajčice.
Neko povrće kuhanjem mijenja sastav i biva lakše probavljivo ili sr lakše absorbiraju mineralnih/vitamini...
Ali, koliko sam ja cula, svako povrce, pa i rajcica gubi vitamine. ne znam bas da su oni bas otporni na visoke temperature. Isto tako, bas kas vec spominjemo orasaste plodove koji su puni ulja. Ne znam tcno koja je situacija sa njima, ali koliko sam citala, da bas biljna ulja koja su jako zdrava gube na vrijednosti pri visokim temperaturama. Znam da je iznimka kokosovo ulje. Za ostale ne znam.
Ovo za rajcicu nisam znala. Ionako je jedem iskljucivo termicki obradjenu jer mi je svijeza..uff!
bome si u zabludi
mnoge namirnice termičkom obradom postaju nutritivno vrijedne/vrijednije
što se arašida tiče, za kikiriki sam sigurna da im prženje izvlači vrijedne sastojke, za bademe ne znam
ali, ono što je sasvim izvjesno, jest da su bademi termičkom obradom lakše probavljivi
a bome su i ukusniji
iako, ja bih sol u potpunosti maknula
kikiriki ulje iz pouzdanih izvora je ulje s prilicno slabim antioksidativnim svojstvima.
karotenu iz mrkve kuhanjem olaksava se prelazak u vitamin A, likopeni iz rajcice vec je gore neko napsiao.
ali istina je da sve termolabilne tvari na visokim tempraturama stradaju (npr vit C.), pa termicka obrada nekad da prednost, a nekad je bome oduzme.
no sigurno je da mi lakse probavljamo termicki obradjenu hranu.
kolicina soli koja je nama pri normalnim dnevnim aktivnostima dovoljna je ona sto se nalazi u sniti kruha, naravno kupljenog pri tome mislim.
Bit je u tome, sad se opet vraćamo na onu staru, da se jede raznoliko. Razne namirnice, ali i pripremljene na različit način. Sirovo, kuhano, pečeno, ukiseljeno...sve ima svoje vrijednosti!
Aprocot, da li ja dobro vidim da si ti u 4.25 budna ???
znaci mogu da mu dajem....ove sto kupujem nisu toliko slani a stvarno su laganiji za varenje od sirovih koji jako tesko padaju na zeludac. Da li neko samo zna da mi kaze koliko moze da pojede jer bi on pojeo pola kile odjednom.
neprijatelj nikad ne spava
ja mu ne bih dopustila više od šake (njegove)
a kolko soli ima u šniti kupljenog kruha?
čitala sam da je dosta 5 gr dnevno valjda za odrasle, ja tolku količinu potrošim za na 5 dnevno ( ali nađe se i neke stvari sa strane koje ja ne radim ( solim)) nego su gotove ( ajvar , sir, kruh i sl), ali u manjoj količini
Nasla sam clanak o przenim i neprzenim bademima. Nije istina da su przeni lakse probavljivi jer sadrze manje vlakna, vise masti, kalorija manje bjelancevina i vitamina E:
http://healthyeating.sfgate.com/nutr...onds-2432.html
Pa još piše na toj stranici "Roasting nuts makes them easier to digest".
Mislim, i ne treba to napisati, barem meni, prženi bademi i lješnjaci mi definitivno ne sjednu teško na želudac kao neprženi, a još više se to odnosi na sjemenke - suncokretove i bundevine.
ocigledno nemam izbor posto voli samo ove pecene....
Istina je da vlakna, sama po sebi nisu probavljiva, ali su neophodna za zdravu probavu. Zato je i preporucljivo jesti vlaknastu hranu. Vlakna sprijecavaju zatvor, cime se normalizira rad crijeva, pomaze u odrzavanju crijeva zdravima, smanjuju razinu kolesterola u krvi, smanjuju rizik od raka debelog crijeva i pomazu u kontroli razine secera u krvi. Ne znam,uvijek bih stavila vlaknastu hranu ispred nevlaknaste.
ok, ali to uopće nije tema
većina nas ovdje jako dobro zna čemu vlakna služe
ja bih rekla kako su prženo bademi sasvim dovoljno vlaknasti da posluže crijevnoj peristaltici, ali i sa dovoljno umanjenim udjelom vlakana da bi se olakšala probavljivost koja nekome itekako može smetati
osim toga, lakšom probavljivošću je olakšana i apsorpcija vrijednih nutrijenata, ako se ne varam
a je ga cjepidlačite madre mia
daj mu šaku badema kako god i to je to.
to smo zaključili prije nego si ti otkrila kuma Adolfa!
ovo ostalo je nadogradnja i cepanje dlake
burek, sok
sendvič, jabuka
int.pecivo sa sjemenkama, jogurt
kuhano jaje punjeno abc sirom, krekeri
tuna wrap i muesli bar
smoothie, mini peciva od krav.sira
buhtle s bundevom
slani muffini s tikvicama
dodajte ideje
evo problemi
ona više ne može jesti suho svaki dan
veli da se osjeća bolesno
da joj se povraća na kruh i krušnate proizvode
da ne može više vidjeti ni sir ni šunku
i šta da ja sada radim?
ja točno znam kako se osjeća jer sam i ja ko leš ako prvi topli obrok pojedem u 17 h
Nemam ideju , osim da si nosi razne juhe u termosici . Pa ih pije u pauzi uz koji prepecenac ili komadic sira.
ima super restorančić s kojime bismo mogli dogovoriti obrok
odmah blizu škole
ali nema se vremena
ponedjeljkom i srijedom trči iz škole u glazbenu
utorkom i četvrtkom ima 7 sati, doma dođe oko 14:30 (i tada ručak još nije gotov)
Napravi joj ujutro neki bogati smoothi - stavi npr bananu ili avokado - bas je na akciji u Billi i neko fora mlijeko tipa kokosovo ili bademovo. I to onaj 3 dcl ak ne i vise i nek pijucka do skole. Mozda tada lakse pojede suho za uzinu i poslije dodje na kuhano
Ja bih isto dala gustu juhu u termosici, koja se moze popiti na slamku ili nekako...
neće ona to
neće oni ništa što ne vide što je
nikakve pasirane, miksane... stvari
oni za auto dobiju hrpu voća
i to pojedu
onda ona ima taj neki doručak u školi (u 9:35), ali to je opet šnita kruha s nečime
i onda još oko 13 h pojede to nešto što joj ja spakiram, a ne može biti nešto za što treba frižider, niti nešto što curi...
spakiramo mi i papriku i paradajz... ali bi ona nešto konkretno, a mokro
pa nemrem joj grah pakirati!
ili mogu?
Posljednje uređivanje od apricot : 29.09.2014. at 21:22
pretpostavljam da joj ne možeš u neko doba donjeti topli ručak.
Od tekućeg može voće u jogurtu sa zobenim pahuljicama, no vjerojatno joj to nije dovoljno. Ja to sebi nosim za doručak.
Na sreću moja ima topli ručak jer bi bila u istom problemu. No pratim jer tko zna dokle. K tome moja ne može ujutro puno pojesti, a kad joj za užinu pošaljem mali sendvič ne pojede ni pola.
mislim da ti je samo bitno da nabaviš dobru posudu
neku koja drži toplotu i dobro dihtuje
staviš neko varivo unutra
ili u klasičnom termosu da ponese pa da sipa u neku činijicu (plastičnu sa poklopcem u koju staviš i kašiku)
sedne negde i pojede, u muzičkoj ili u školi
posle lepo zatvori termos, kašiku stavi u kutiju, poklopi, sve zajedno u kesicu i to je to
ja razumem problem, i moja N mora na kašiku da jede, s tim da ona i doručkuje još uvek one "bebeće" doručke sa početka dohrane, toplo i na kašiku (kuvane žitarice i voće, s tim da ostavim dosta tečno sve) a ima i ručak u školi
Jel pije dovoljno? Moji dobiju cijeđenu narancu ili caj prije skole.
I ja na poslu stalno nesto pijem i ne jedem topli obrok i tamo mi ne fali.ali mi treba pa ga pojedem doma.
ma htjela sam
ali, pod odmorom se to ne stigne
oni su na 2. katu, ormarići u prizemlju, odmor traje pet minuta... nema šanse da stigne pojesti
onda trči u glazbenu, ruke krcate, note, tjelesni
torba teška 8,5 kg
ma nemam pojma
ah, kako je jednostavno bilo kad su u školi imali topli obrok
e pa izgleda da tome služe rupe u rasporedu, da dete nešto na miru pojede
Znaš kaj mene ljuti, škola zračne linije 600m od naše škole ima tople obroke do 8. razreda za svu djecu koja žele jesti a imaju manju i kuhinju i blagovaonu od naše.
A meni naša pedagogica "objašnjava" da to kod nas nije moguće zbog "teških" uvijeta.
I tako mi imamo ručak samo za djecu do 4. razreda.
Trebali bi se boriti da sve zagrebačke škole nude isti nivo usluge.
ne može zbog HACCPa
to je to
imali smo i mi do prošle godine
HACCP profunkcionorao i aj bok