kažu da je pronalaženje uzroka pola puta do riješenja

moj problem je kako izdržati ili prijeći na zdravu prehranu (+ mršavljenje)
znala sam da sam ovisnik o slatkom (skužila sam nedavno koliko je to jaka ovisnost)
mislila sam da mi samo fali volja, motivacija, upornost .. ali sama sebi nisam bila logična jer ja imam sve to (na drugim životnim područjima, željeznu volju)
pa sam mislila da mi je problem autodestruktivnost , ali nije, jer se ona aktivira u rijetkim trenutcima, ne konstantno

i sad znam

uzrok nije psihičke naravi
nego fizičke

ovisnost o slatkom

http://www.exyu-fitness.com/forum/in...pic,912.0.html
Blagdani su, neki su prosli, ali jos ih ima pred nama. .
Sad vas steze oko struka. Postali ste pasivni, nekako umorni i bezvoljni. Dugo spavate, izlezavate se pred televizorom, telefonirate satima iz mekanih fotelja,nikud vam se ne ide.
Zasto se osjecate i fizicki i psihicki lose upravo u danima kada se najvise odmarate i kad mozete raditi sto vas je volja?
Moj odgovor je:- « lose se osjecate zato sto se pogresno hranite i zato sto vam je struktura aktivnosti u danu takodje pogresna.Time u svom organizmu pokrecete opasnu medjuigru dvije vazne kemijske supstance koje vam tijelo i psihu dovode u neravnotezu i probleme.

«Pa imamo valjda pravo odmarati se i uzivati kad ne radimo i jos slavimo» - pobunicete se vi.
«Naravno» - slazem se ja – « ali dozvolite mi da vam pokazem i objasnim kako se uziva bolje i slavi zdravije».

U mozgu postoji jedna divna kemikalija zvana Serotonin, koja nas cini zadovoljnima, sretnima i daje nam polet i energiju .Jos je zovu i « hormon srece». Ako nemamo dovoljno Serotonina u mozgu, brzo postajemo depresivni, bezvoljni i nezadovoljni.
Ako se pogresno hranimo smanjicemo sebi kolicinu Serotonina u mozgu i osjecacemo se lose. Upravo to nam se desava ovih blagdanskih dana zato sto jedemo previse slatke hrane. Uz takvu prehranu na scenu diktatorski stupa hormon Inzulin koji brzo izaziva znacajno snizenje kolicine Serotonina u mozgu i svih njegovih pozitivnih djelovanja.
Obzirom da nam Inzulin pravi takav problem sa Serotoninom i da je tako mocan, moracemo ga poblize upoznati.

Hormon Inzulin – mocni gospodar gladi i sitosti

U nasem tijelu postoji jedna zlijezda koja stvara hormon Inzulin i po potrebi ga ubacuje u krv. Ta zlijezda se zove gusteraca ( latinski Pancreas ) i o njoj ovisi da li cemo biti ili ne skloni slatkoj hrani i debljanju u zivotu.
Sada cu vam ukratko i pojednostavljeno objasniti zasto se u medicinskim krugovima Inzulin smatra jednim od najmocnijih hormona i zasto se jos naziva « hormonom gladi « i « glavnim debljajucim hormonom u tijelu «.
Gusteraca izlucuje Inzulin u krv samo onda kad se razina krvnog secera (glukoze) podigne iznad normale. Glavna zadaca Inzulina je da snizi razinu glukoze ponovno na normalu.
Osim ove funkcije, nesumnjivo zivotno vazne, Inzulin ima i druge funkcije od kojih su nama danas vazne njegove tri debljajuce funkcije:

1. Inzulin stvara stalni osjecaj gladi, ali ne za svom hranom vec samo za ugljikohidratima ( najvise za secerom i brasnom ) . Ta glad moze ici do stupnja neodoljive zudnje koja je vrlo slicna ovisnostima o alkoholu ili narkoticima.
Vazno je istaci da je osjecaj gladi koji stvara Inzulin jaci od nase snage volje i da mu se svojim odlukama i voljom ne mozemo oduprijeti.

2. Inzulin je glavni hormon kod pretvaranja hrane u masne nakupine u tijelu.
On je «dirigent» encimima u toku probave hrane i dokle god njega ima dovoljno u krvi, on ce dirigirati da se dobar dio hrane pretvori u mast i uskladisti u tijelu.

3. Inzulin, kada ga ima dosta u krvi, sprijecava topljenje masnih zaliha u tijelu, odnosno sprijecava mrsavljenje.
Ako ste ovo razumjeli, tada vam je jasno sta vam Inzulin cini ako ga ima puno u krvi:
On vas stalno tjera da jedete slatku i skrobnu hranu, a kada je pojedete lako je pretvori u masnocu. Na kraju jos sprijecava topljenje vec ranije stvorenih masti.

Rekla sam vec prije da gusteraca izlucuje Inzulin samo onda kad se povisi razina secera u krvi. Secer u krvi raste samo pri obroku i to samo onda kad se jede hrana koja se probavom pretvara u krvni secer. Mozda ste vec pogodili koja se to hrana probavom pretvara u krvni secer i dize razinu secera u krvi – pa naravno, bas hrana koju u ovim blagdanskim danima ne prestajemo jesti – ugljikohidrati!

Ugljikohidratna hrana je sva ona hrana koja u sebi sadrzava secer i skrob, a to su: kolaci, kreme, cokolada, keksi i sve druge slastice, sva tijesta – bilo slana ili slatka, jer sadrzavaju brasno, zatim kruh, krumpir, riza...
Da stvar bude gora, ugljikohidratna hrana je uvijek i masna hrana, pa tako Inzulin ima puno sirovine za stvaranje masnih zaliha.
Vazno je jos zapamtiti da se bjelanCevine i masti u hrani tijekom probave nikad ne pretvaraju u secer, pa tako ne raste secer u krvi i gusteraca miruje i ne izlucuje Inzulin u krv.
http://www.fitness.com.hr/savjeti/pr...tka-hrana.aspx
S jedne strane je “hormon sreće” serotonin u mozgu, a s druge je izuzetno važan hormon inzulin, čija količina upravlja razinom šećera u krvi. Tako serotonin i inzulin svojim odnosima održavaju krug ovisnosti o slatkoj i škrobnoj hrani.

Pogođena osoba gubi postupno kontrolu nad svojom prehranom i postaje žtrvom napadaja prejedanja. Najprije tako brzo popravlja raspoloženje, a kasnije njen problem postaje metabolički, jer se nagle i neugodne oscilacije razine šećera u krvi mogu nadomjestiti samo sa sve većom količinom slatke hrane.
kako se riješiti te ovisnosti? jel ima ovdje "liječenih" ovisnika o slatkome?
da li izbacivati slatko postepeno ili napraviti rez?
kako proći kroz "krizu"