Kako ih ispeći u pećnici, a da budu fini, sočni i taman pečeni???????
Kako ih ispeći u pećnici, a da budu fini, sočni i taman pečeni???????
ja ih bacim na dno pećnice na 200 s donjim grijačem i ventilatorom. Prije nego ih stavim u pećnicu provrtim ih u nekih 1,5 vode i s tom vodom ubacim.
jednom dvaput ih promješam i za nekih 15-ak min su gotovi.
Probala sam i ja višoj temp, ali su mi bili presuhi
ishlapi ta voda
1,5 decilitar (vidm da nisam mjeru stavila)
Posljednje uređivanje od rossa : 06.11.2012. at 10:55
Ja to radim sasvim jednostavno (naravno, kesteni prije pečenja trebaju odstajati dan-dva, da postanu slatki, ne valjaju odmah iz šume... Oni s placa većinom se mogu peći odmah.)
Daklem, kestene operem u vodi, ocijedim i svaki zarežem u križ (samo gornju ljusku) oštrim nožem. Poredam na tavu (ne nužno staru) na pek papir. Frknem u pećnicu na jaku vatru, nekih 250oC i pečem štajaznam 15-20 min, možda i dulje. Kad se ljuska počne rastvarati, treba izvaditi jedan i probati (piknuti nožem). Ako je unutra tvrd, vratiti na daljnje pečenje.
Kad su gotovi, stavim ih u keramičku zdjelu i pokrijem krpom i tak ostavim da se ohlade na temperaturu da se mogu guliti. Ispod krpe će se lijepo upariti. Nema šanse da budu suhi.
Dobar tek!
a kako ih mogu cuvati ...nasla sam bas fine kestene i sa bih kupila par kg da imamo kad nam se jude. Prosli put su mi se nakon 7 daa u kestenima pojavili crvi drzim ih u paprinoj vrecici onoj tanjoj
U hladnjaku kraće vrijeme, zalediš ako hoćeš dulje čuvati. Dugo to nisam radila (imam premalo mjesta u škrinji) ali može se. Kad ih poželiš peći, treba ih izvaditi nekoliko sati ili dan ranije.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 06.11.2012. at 11:03
Na pol pecenja ih zalijem s 1dl vode i onda ih ostavim u zdjeli ovako kako je Peterlin napisala.
Sinoć sam pekla, na 220, najprije poklopljeno, pa otklopljeno, ispekli su se super, e da i dodala sam malo vode. Ali sam se nagulila, na kraju sam dio i bacila , jer sam se totalno izneervirala odvajajući ljuske. Večeraas imam pokušaj br. 2 - samo ću ih malo zarezati, možda sam pretjerala sinoć dok sam zamišljala da su moja šefica
samo da se na kratko ubacim.. velika je razlika izmedju maruna i kestena (oblik, okus i sl) ali po meni je najveca sto se peceni maruni ciste bez ikakvog problema dok se kesten pocne mrviti ne moze se odvojiti od kore i sav se raspadne.
Mi ih isto pecemo u pecnici na 220 klasicno, jednom ih preokrenemo cca 40 min. pecene pokrijemo krpom. nisu suhi jako su fini.
Inace kestene je idealno peci na klasicnoj peci na drva (tako radi moja mama) stave se direktno na plocu, i jednom okrenu.
jel zna netko koliko svježeg kestena treba za 1 kg kesten pirea (znam da ovisi o veličini, ali onako otprilike)
Posljednje uređivanje od rossa : 12.10.2013. at 21:24
Često radim kesten pire, no nikad nisam mjerila gotov pire. Zašto ti mora biti točna težina?
No, otprilike trećina težine ide na vanjske i unutarnje kore, ali zato dodaš putar, šećer, mlijeko i rum po želji, tako da ti treba malo više od kile kestena da bi imala točno kilo kesten pirea. Mljac za kestene!
Evo današnjeg iskustva (ovaj čas sam vagnula očišćene): od kile sirovih ispalo je ravno pol kile očišćenih. Vagnula sam da znam koliko mi bude išlo u kolače. Ja ih skuham u ekspres loncu, prerežem po pola i samo svaki istisnem kao pastu za zube, pazeći da mi uleti što manje "pregrada".
Napomena: ako ima puno crvljivih (a u ovim današnjim gotovo ih nije bilo) omjer nije nužno isti.
Ja svakom kestenu ogulim vanjsku koru i skuham ih u unutarnjoj. Tada pažljivo očistim, tako da oni cijeli ostanu. No, ja koristim marune, ipak je Učka tu , a njih je lakše guliti.
A razlika u okusu kupljenog pirea i onog što ga sama napravim je neusporediva. Vrijedi svih sati pripreme! Odoh ja na Marunadu!!
Ja ih pecem direktno na strujnoj na tabli. Imam metalni prsten koji stavim oko table (napravljen bas za tu svrhu), poklopim, promijesam par puta, i nakon 10-15 minuta su gotovi. Nakon toga idu u posudu i pokriju se krpom par minuta, pa otpuste i lakse ih je guliti.
koja filozofija oko pečenih kestena. ja ih pečem isto direktno na štednjaku u tavi na rupe. Dok nisam imala tu tavu (košta 20 kn) tata je izbušio stari lonac koji je tome služio.
Kestenjar mi je otkrio da se kesteni zarezuju (ja to radim skalperom) na trbušastoj strani i ta se strana prva stavi peći - stavim samo kratko i onfda miješa dok se ne speku.
mi smo se jučer vratili s 21 kg kestena - 1,5 sata branja s tim da su djeca i MM malo "štrajkala2 u branju
nakon pečenja stavim ih u lonac, pokrijem krpom i stavim poklopac. tako kratko dostoje i čiste se jako lagano - samo su ruke poslije crne- pomaže limun
Posljednje uređivanje od NanoiBeba : 14.10.2013. at 12:43
a gdi ste brali, puno ste nabrali?
Okolica Karlovca. Ima ih jako puno, samo moji nisu strpljivi berači. Brzo im je dosadilo.
A maruna nema još, strpljenja...Bili su samo kesteni.
Do sada smo ih uvijek pekli na storm štednjaku na drva na tavici s rupama. Cijeli život sam slušala da je to jedini ispravni način. Dana sam napravila ovako. I nema im se što prigovoriti. Dapače, brzo je i jednostavno, a i ruke nisu crne.