Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 139

Tema: Rasprava o kodu i bocicama - premjesteno sa topika Sv.Duh

  1. #1
    VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,261

    Početno

    (kršitelj koda), odnosno Kadulja koja distribuira njihove proizvode, poklanjanjem bočica u Domu zdravlja Črnomerec krši Međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko (http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=139&Show=365) i to članke 5.1, 5.2, 5.3, 5.4. Krše se i članci 6.2, 6.3 i 7.2.

  2. #2
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,993

    Početno

    Mislim stvarno... (kršitelj koda) kao promovira dojenje, a na poklon dobijes bocicu Pa kog vraga ce ti bocica ak oni "zele" da ti dojis?????

  3. #3
    VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,261

    Početno

    Samo za info - takvi i slični "suveniri" su zaslužni za to da je u dobi od 6 mjeseci dojeno svega 25-30% djece, a zna se da ogromna većina majki nema fizioloških prepreka za dojenje. Takve metode marketinga i njihov porazan utjecaj na dojenje su i doveli do izrade i usvajanja Koda (Pravilnika).

  4. #4
    lidac2004

    Početno

    sve ste se okomile na tu bocicu a ni jedne se nije pitala sta ako ostane bez mlijeka pa ne moze dojit!Moja sestra je u oba slucaja ostala za dva mjeseca bez mlijeka i nije mogla vise dojiti.Ako neces bocicu,ne uzmes ju i stvar rijesena!Ima onih kojima je drago da nesto dobiju pa makar to bio i "suvenir" :wink:

  5. #5
    trnoruzica

    Početno

    Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Samo za info - takvi i slični "suveniri" su zaslužni za to da je u dobi od 6 mjeseci dojeno svega 25-30% djece, a zna se da ogromna većina majki nema fizioloških prepreka za dojenje. Takve metode marketinga i njihov porazan utjecaj na dojenje su i doveli do izrade i usvajanja Koda (Pravilnika).
    moje skromno mišljenje je da je pitanje ne-dojenja puno kompleksnije od marketinških kampanja proizvođača dječje hrane... (daleko od toga da ih branim!)

    u hr mnoge majke su iz ovog ili onog razloga (obično egzistencijalnog ) prisiljene ići raditi nakon 6 mjeseci starosti djeteta. i onda strepe što će biti kad se vrate (ako im već prije odlaska nisu najavili što ih čeka :? ). a nekakve (zakonom predviđene...) stanke za dojenje nakon 6 mjeseci su im čista znanstvena fantastika. sretne što nisu dobile (nezakonit) otkaz! ne treba ići dalje od ovog foruma (npr. topic "pravna pitanja") da se vidi kako izgleda hrvatska zbilja!

    bočice su u toj cijeloj priči od sekundarne važnosti... (sigurno ne pomažu...)

  6. #6
    Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,422

    Početno

    Nazalost, dijeljenjem bocica na predavanju prije poroda daje se poruka mami da ce joj ona biti od koristi i samim time potkopava njeno povjerenje u sebe i svoje tijelo koje je savrseno prilagodeno prehrani njenog djeteta, za razliku od bocice.

    Pametnije i puno bolje za mame bi bilo da se umjesto te bocice dijele savjeti u svezi dojenja (ispravni, a ne oni tipa doji svaka tri sata po 15 minuta ili ako ti beba ne dobiva 2 kile mjesecno, nemas dovoljno mlijeka pa moras nadohranjivati), ako vec ne rijecju onda brosurama, upucivanjem na mjesta gdje mogu dobiti podrsku te pomoc ako dode do problema. I, naravno, bolji poklon od bocice bi bio jednostavno reci mamama da ne brinu jer se priroda pobrinula da one mogu hraniti svoju djecu svojim mlijekom, a bocica im nece trebati osim ako stvari stvarno krenu naopako.

    Naravno da je pitanje nedojenja kompleksnije od samih marketinskih kampanja ali marketinske kampanje igraju veliku ulogu i to negativnu (u tom kompleksnom pitanju) pa stoga nije opravdano zanemarivati ih. Dapace.

  7. #7
    mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,286

    Početno

    Ančice, potpisujem od a do z !:D

  8. #8
    Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,658

    Početno

    Ja osobno mislim da jedna poklonjena bočica neće nikome utjecati na odluku hoće li dojiti ili ne.

    Mislim da, uz grubu generalizaciju, postoje dvije vrste trudnica: one koje se dobro informiraju i educiraju i na taj način donesu odluku i one koje idu linijom manjeg otpora, slušaju svoje mame i bake, možda su komotne u smislu da ne žele dojiti, jer nedojenu bebu mogu ostaviti na čuvanje od najmanjih nogu, imaju devizu "kako su odrasli drugi koji su jeli adaptirano, tako će i moje dijete" i sve u tom stilu. :?

    Kaj ja znam, ja sam odavno donijela odluku da ću dojiti i poklonjena bočica nikako ne bi mogla utjecati na tu odluku. To je kao da na mene kao nepušačicu poklonjena kutija cigareta utječe da počnem pušiti. No way.

    Pa nitko nema tako labilan karakter. Ili?!

  9. #9
    ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,184

    Početno

    potpisujem Sanju! uostalom meni je trebala upravo (kršitelj koda)ova bočica jer sam par puta morala negdje ić bez malog i jeo je moje izdojeno mlijeko, a evo tek je danas prvi put u životu probao žlicu mrkve (ima 6,5 mjeseci)pa dajte molim vas, nije bočica primano zlo! ponašate se kao da su od nje potekli svjetski ratovi u najmanju ruku.

  10. #10
    mala_plavva

    Početno

    ja svim srcem podupirem dojenje, edukaciju oko dojenja, obrazovanje majki i buducih majki, ali jedna poklonjena bocica tesko da je sotona sam, a ovakve reakcije bi mi bile smijesne da vi zene niste ozbiljne. i da, prije neg kaj skocite na mene, ja dojim i dojit cu.

  11. #11
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,748

    Početno

    Ovo je forum udruge Roda koja se kao clan IBFAN-a obavezala pratiti krsenja Medjunarodnog pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko. Vise o svemu, ako vas zanima, mozete procitati i ovdje
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=139

    Ako na vlastitom forumu necemo jasno prozvati krsenja Pravilnika ili koda i educirati o njemu, pa gdje cemo?
    Takodjer potpisujem Ancicu, pogotovo u dijelu "Nazalost, dijeljenjem bocica na predavanju prije poroda daje se poruka mami da ce joj ona biti od koristi i samim time potkopava njeno povjerenje u sebe i svoje tijelo koje je savrseno prilagodeno prehrani njenog djeteta, za razliku od bocice. "

    Isto je s dijeljenjem besplatnih uzoraka adaptiranog mlijeka, nismo jednom na telefonu culi od mama da su ih pedijatri zbunili pisuci im kupone s popustima za odredjene vrste adaptiranih mlijeka, pa zasto im to daju, zar misle da one ne mogu dojiti. Drago mi je da ste vi ovdje educirane i cvrste u svojoj odluci da dojite, ali ovdje se radi o golemom trzistu i ogromnim novcima i profitu i ove kompanije nece propustiti priliku da pokolebaju mame u njihovoj odlucnosti.
    Pravilnik je nastao upravo iz razloga sto je utvrdjeno koliko su ovakve reklame utjecale na stopu dojenja/nedojenja,a nije nesto sto smo mi izmislile.

  12. #12

    Početno

    ispricavam se, ali neke mame zaista nemaju mlijeka za svoje bebe iako bi silno zeljele dojiti svoju djecu. i uzasno mi ide na zivce kad se na takav nacin govori o dojenju, kao da mame koje su svoju djecu hranile adaptiranim mlijekom trebaju biti sprovedene u haski zatvor. pa nemojte mi sad samo poceti pricati o tome kako sve mame mogu dojiti djecu! ja nisam mogla jer nisam imala mlijeka. ustvari imala sam, lazem, a to je bilo otpprilike 2 ml svaka 24 sata. i to je to. moja kcer se cak i trudila i sisala i onda bi se nakon 10 minuta jako nanervirala i odustala i vise ju nista nije natjeralo da ponovno proba. nema mlijeka!!!! i nisam bila niti sretna niti indiferentna nego duboko isfrustrirana jer mi niti moja mama nije vjerovala jer je ona ta koja je nakon svakog poroda mogla komotno hraniti troje djece. jedino razumijevanje dobila sam od svoje bake koja je prije 55 godina bila u istoj situaciji kao ja a tad nije bilo adaptiranog mlijeka, posebno na selu. prema tome, vi revne mame dojilje zapitajte se sto svojim komentarima cinite mamama koje STVARNO ne mogu dojiti svoju djecu iako to silno zele.

  13. #13
    lidac2004

    Početno

    Diana,slazem se sa tobom u potpunosti!Jos nisam rodila pa ne znam kakva ce mi situacija biti ali vec sam napisala kako je bilo sa mojom sestrom!A i dalje smatram da jedna poklonjena bocica ne moze utjecat na neciju odluku o dojenju!Ako sam odlucila dojit i to sam u mogucnosti,to cu i radit,a bocica,ako nista drugo,moze posluziti za izdojeno mlijeko ako moram nekud ici!

  14. #14

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    i dalje smatram da jedna poklonjena bocica ne moze utjecat na neciju odluku o dojenju
    Ok, možda i ne može, iako mislim da žena automatski prije vremena, prije nego što uopće vidi može li dojiti ili ne, počinje razmišljati i o toj opciji i možda joj se prije i lakše prikloni.
    Ali stvar je u tome, što je Maja napisala, ako se RODA obvezala poštovati Kod, onda također automatski mora osuditi svako reklamiranje rekvizita za prehranu bebe prije 6 mj. života. I mislim da to ne bi trebalo biti ništa osobno. Čisto poštivanje zakona.

  15. #15
    Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,422

    Početno

    Oni koji misle da poklonjena bocica trudnici ili novoj majci nece sudjelovati u odluci o prekidanju (ili nepocinjanju) dojenja misle da to proizvodaci i distributeri bocica to rade iz njihovog dobrotvornog srca

    A sigurna sam da oni koji imaju imalo znanja o svijetu ekonomije i trzista, znaju da proizvodaci ovog ili onog, ukljucujuci i bocice, uvijek misle samo i iskljucivo na svoje prihode i cine ono sto cine sa namjerom da ih povecaju.

    Pa zar vi zaista mislite da industrija bocica ne dijeli besplatno te bocice (kao i primjerke adaptiranog mlijeka, kupone ovakve ili onakve i sl.) zato sto ZNA da iz toga ima koristi?

  16. #16
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,829

    Početno

    Meni se čini da je bočica problematična baš radi trudnica koje se ne informiraju o dojenju - jer poklonjena bočica poručuje - ovo je nešto što će vam trebati, i na taj način bočica postaje nešto 'normalno'.

    Zato mislim da stvarno treba inzistirati na poštivanju Koda na svakom koraku. Mislim da se na ogromnom broju primjera pokazalo koliko se neetično ponašaju proizvođači dječje hrane i opreme.

    Uostalom, (kršitelj koda) koliko ja znam proizvodi i razne potrepštine za dojenje - mogli bi pokloniti par jastučića za dojenje, a ne baš bočicu.

    No, zapravo sam htjela pitati možete li prebaciti ovu raspravu na neki drugi topic jer ovo nema veze sa Svetim Duhom.

  17. #17
    trnoruzica

    Početno

    to je i meni palo na pamet...

    ali, tu raspravu na ovom topicu je otvorila vedrana - predsjednica udruge... tko da joj proturječi? :wink:

  18. #18
    VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,261

    Početno

    trnoružica, što točno želiš reći :? ?

  19. #19
    trnoruzica

    Početno

    Citiraj VedranaV prvotno napisa
    trnoružica, što točno želiš reći :? ?
    (u svakom slučaju ništa loše :D )
    joj, moram sad pazit, da me ne otkače s ovog super foruma... :wink:

    mi smo na ovom topicu "sv. duh" doista raspravljale o iskustvima sa sv. duha (gdje se i ja spremam roditi). tu su se povremeno nalazile informacije o njihovom tečaju pripreme za porod, a i o ostalim sličnim tečajevima održavanim drugdje. znači, više-manje smo se držale teme.

    onda je netko (mislim freja) spomenuo da se na nekim tečajevima dijele bočice. na to je išla tvoja reakcija. opravdana, ali nema veze s temom... sorry... (znam, znam, udruga promiče dojenje, mora s reagirati....) pa onda smo mi nastavile u tom smjeru...

    ono o proturječenju je šala. nešto u stilu "ako je predsjednica krenula u diskusiju o bočicama, možemo i mi.... " :wink:

  20. #20
    VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,261

    Početno

    OK
    Ja, u svakom slučaju, nemam ništa protiv da se rasprava prebaci na drugi topic. Naime, kad sam napisala svoj komentar, nisam pretpostavljala da će se razviti tako živa rasprava, htjela sam vam samo dati informaciju.

    A admini i moderatori su tu gazde, ne ja .

  21. #21
    Lana

    Početno

    Cure, cure!

    Topik je rodiliste a ne bocica i dojenje.
    Ali kud svi, tu i mali Mujo..... kako bi djetetu dali čaj na cicu? Mozda s bočicom? Poklonjenom ili kupljenom?
    Tak svejedno. Ja sam za dijeljenje jer si ju netko možda ne može priuštiti, ma zbog kakvog to promotivnog razloga bilo.

  22. #22
    Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,422

    Početno

    Citiraj Lana prvotno napisa
    kako bi djetetu dali čaj na cicu?
    Nadam se da na trudnickom tecaju na Sv. Duhu educiraju majke da caj ovakav ili onakav njihovim bebama nije nimalo potreban, a moze biti i vrlo stetan

  23. #23
    Lana

    Početno

    Jos uvijek stojim kod onog "kako dati caj na cicu": Ne mora nuzno biti caj, ali nekakvu drugu tekucinu (vodu, sok) dijete mora prije ili kasnije poceti piti, a kad je malo, kako nego na bocicu!

  24. #24
    Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,422

    Početno

    Takoder se nadam da na tom tecaju na Sv. Duhu educiraju mame da bebama do sest mjeseci starosti nikakva druga tekucina osim majcinog mlijeka nije potrebna, a da nakon sest mjeseci starosti najbolji nacin za uvodenje dodatne tekucine kao sto je, recimo, voda, je uz pomoc salice, te kako stoga u zivotu jednoj bebi niti jedna bocica ne bi trebala biti potrebna

  25. #25
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,748

    Početno

    I na ovom forumu moze se naci cijela hrpa (cak mislim da je rijec o vecini) bebica, sad vec djece, koja su odrasla bez da su ikada pile iz bocice.

  26. #26

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,230

    Početno

    Citiraj Maja prvotno napisa
    I na ovom forumu moze se naci cijela hrpa (cak mislim da je rijec o vecini) bebica, sad vec djece, koja su odrasla bez da su ikada pile iz bocice.
    Dva takva komada Sve zlica ili casica i sve tako od prvog mjeseca zivota. Mislim i na mlijeko u ovom slucaju(malo drasticno ali jedino sto je uspjelo) i evo ih i zivi i zdravi

    Mamini genijalci :D

  27. #27
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,993

    Početno

    Bocicu ni vidjeli ni culi :D

  28. #28
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,682

    Početno

    Ni mi nemamo bocicu. Ta ideja da svaka beba TREBA bocicu je doista uspio marketinski trik industrije adaptiranih mlijeka.

  29. #29
    ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,184

    Početno

    ne znam zašto bi dijete bilo genijalno ako nije nikad pilo na bočicu , a mogu li čut objašnjenje kako nahraniti pregladnu bebu od dva, tri mjeseca izdojenim mlijekom? Ian sa 6,5 kad je počela dohrana pije malo iz janine boce, ali kad sam imala obranu diplomskog a on je urlao od gladi, jel ga moja mama trebala hraniti na žličicu??

  30. #30

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    244

    Početno

    Ninochka, kaj ne znaš da su djeca koja odrastu
    bez bočice i naročito bez dudice genijalci?

  31. #31

    Početno

    Je onda će moj bebač za par godina očito imat problema s upisom u školu, on nije genijalac

  32. #32

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,230

    Početno

    Ono mamini genijalci nisam mislila da su prepametni zbog toga sto nisu imali bocicu.

    Tek sam sad skuzila da ste se mozda meni obracali

    Vise sam to rekla onako zeze radi jer moji nisu htjeli ni dojiti ni bocicu pa je sve bilo zlicom i na casicu. To sam mislila.

    Ninocka sve je moguce kad se nesto mora i nemas drugog izlaza. Radje zlicom i casicom bebu hraniti nego da im guraju sondu kroz nos i tako ih hrane.

  33. #33
    ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,184

    Početno

    Citiraj Natasa30 prvotno napisa
    Ono mamini genijalci nisam mislila da su prepametni zbog toga sto nisu imali bocicu.

    Tek sam sad skuzila da ste se mozda meni obracali

    Vise sam to rekla onako zeze radi jer moji nisu htjeli ni dojiti ni bocicu pa je sve bilo zlicom i na casicu. To sam mislila.

    Ninocka sve je moguce kad se nesto mora i nemas drugog izlaza. Radje zlicom i casicom bebu hraniti nego da im guraju sondu kroz nos i tako ih hrane.
    ma nataša to je više bio sarkastričan komentar. znam koja je kod vas bila situacija, ali i sama kažeš da si probala s bočicom. bilo bi ti lakše zar ne? a sigurna sam da su i ove ostale koje se grčevito trude istaknuti kako im djeca nisu nikad primila bocu i dudu :wink:

  34. #34
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,682

    Početno


    Sva sam se zgrcila kolko se grcevito trudim...

  35. #35
    ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,184

    Početno

    vrlo vjerojatno i jesi a i ako ti nisi, neke od zagovaratljioca bezdudaibočica su imale postove tipa "kako da joj maznem dudu" i slično. ne bi štela ulazit u detalje i pronalazit ko kome i zašto, al ne volim kad mi prodaju maglu i gotovo.

  36. #36
    Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,422

    Početno

    Citiraj ninochka prvotno napisa
    ali kad sam imala obranu diplomskog a on je urlao od gladi, jel ga moja mama trebala hraniti na žličicu??
    Nemaju sve mame obranu od diplomskog

    Ma gle, ono kaj je bitno zapamtiti je da ako si majka male bebe ili starije, da nije po defaultu da ce ti trebati bocica. mozda ce ti trebati, mozda nece. Ako ti i zatreba, neces bankrotirati da kupis jednu. Ali ta jedna koju ti tako velikodusno i bez ikakvih primisli udijele proizvodaci kada si u najosjetljivijem periodu sto se tice dojenja ce te cesto puno vise kostati (kada zbog poljuljanog samopouzdanja posegnes za adaptiranim i potrosis malo bogatsvo za opremu koja s adaptiranim ide) nego ona koju ces mozda kupiti kada ti i ako ti stvarno zatreba. A sto dobro znaju proizvodaci te opreme kada ti tako dobrodusno daju besplatnu bocicu

  37. #37

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,230

    Početno

    Ninocka ja tebe kuzim ali mislim da nitko nije isao za tim da osudjuje mame koje koriste bocicu ili dudu.


    Ali slazem se s Ancicom. Pogledaj samo koliko bocica raznih danas postoji. Pogledaj dizajn na svim raznim bocicama. Jelda jesu simpa i kako su lijepe da covjek ne zna koju bi izabrao. To je upravo sto proizvodjaci bocica zele, da namlate silnu lovu na njima bez imalo razmisljanja kome mogu naskoditi u svom tom procesu.

    Prije par godina kad se Annabel rodila (kršitelj koda) je imao samo jednu vrstu bocica i casica. Obicne bez ikakvih boja nacrta itd a danas imaju silne izbore sto oblika i raznih boja.

    Jednostavno nije u redu da se djele besplatne bocice ili dude po bolnicama. Pogotovo ne gdje su zene tek rodile i tek je pred njima da se ufuraju u dojenje i da nauce sve o dojenju. Dojiti po nekad i nije tako lako jer nismo svi genijalci u dojenju i nekim mama ide to malo teze pa se onda zaletis jer po nekad nemas podrsku okoline i odustanes od neceg u cemu si mogao mozda i uspjeti. Uskratis prvenstveno djete a onda i sebe samog neceg tako zdravog i prirodnog.

  38. #38
    mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,286

    Početno

    E odosmo off topic al eto da i ja dodam my 2 cents :wink: :

    Jako puno beba, čak ako im se daje samo izdojeno mlijeko na bočicu, zavole bočicu više od cice jer im iz bočice "ide" lakše.
    Iz cice mlijeko ne curi (osim možda u početku ako je jaki let-down), ali iz bočice kad je nagneš curi, pa neke bebe "ljenjivci-gladuši " zavole bočicu i više ne žele sisat.

    E to onda stvarno postaje problem- a stvorilo ga je što? Bočica.
    Što je beba manja, to je veća šansa da se to dogodi.

    Klara je npr. prvu bocu na koju sam joj dala izdojeno (imala sam par dana krvave ragade pa mi je bilo manje bolno izdojit nego dojit) prihvatila objeručke.
    To me totalno prepalo da ne odbije cicu, pa sam se vrlo brzo vratila dojenju.
    Ali kad je bila već malo veća(3-4 mj), ostavila sam par puta izdojeno mami da joj da na bočicu kad sam izbivala negdje na 2-3 sata, no moja cura više nije htjela bocu ni primirisat (bila joj draža cica 8) .

    Ali znam stvarno puno slučajeva kad su mame počele nadohranjivat bočicom da su bebe postepeno prestale sisat .

    Dakle problem je što se te bočice poklanjaju mamama koje tek trebaju pokušat dojit, a ne onima koje već imaju iskustva, samopouzdanja i ustaljeno dojenje pa ih mogu ( i ne moraju!)eventualno povremeno koristit.

    A to što se hranjenje na žličicu čini jako komplicirano, mislim da je prije stvar u tome da je nama to neuobičajeno jer se smatra da trudnica ako nema u pripremi par bočica nije spremna za dijete .."pa onda neko tamo priča o nekim žličicama..."

    Apropos adaptiranog i troškova, mislim da je najveći trošak samo adaptirano mlijeko.
    Ja sam tek nedavno spoznala da mjesečno na njega ide 400-800kn :shock: !

  39. #39
    ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,184

    Početno

    Citiraj Natasa30 prvotno napisa
    Pogledaj samo koliko bocica raznih danas postoji. Pogledaj dizajn na svim raznim bocicama. Jelda jesu simpa i kako su lijepe da covjek ne zna koju bi izabrao. To je upravo sto proizvodjaci bocica zele, da namlate silnu lovu na njima bez imalo razmisljanja kome mogu naskoditi u svom tom procesu.
    pa zar nije to poanta svake prodaje? auta, tenisica, naljepnica, cigareta, alkohola, bočica.. :wink:

  40. #40

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Brod na Savi
    Postovi
    82

    Početno

    Moja Ema je samo dojena 6 mjeseci, ali isto tako voljela bih dobiti bocicu. Ipak sada ponekad ako je bolesna, radije popije caj na bocicu nego na casu sa kljunom na koju inace pije tekucinu. Svakome bocica prije ili kasnije zatreba, a obzirom na visinu nasih porodiljnih naknada, pa da jos uzmete u obzir da je netko npr. podstanar i da mu suprug mozda ne radi, pa si pomislite da ste umjetnici zivljenja. U takvim situacijama, bocica ma da kosta 1 kunu, a bude vam poklonjena, ipak je dragocjen poklon.

    Mislim da svaka mama ima sama pravo odluciti hoce li dijete dojiti ili ne. Meni je bocica stajala u regalu od 1. dana Eminog rodjenja, pa opet nisam padala u iskusenja, nije mi smetala, cak mi je za rezervu mjesecima stajala u ormaru i nenaceta kutija Humane. Bilo je to sve za zlu ne trebalo, sto da se dogodi neki šok, da naglo nestane mlijeka, sto da ovo, sto da ono.

    Na kraju epilog: Ne gledajte poklonjenom konju u zube.

  41. #41
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,682

    Početno

    Citiraj smrčina mrkica prvotno napisa
    Svakome bocica prije ili kasnije zatreba...
    Evo mi mali ima 13 mjeseci i jos mi nije zatrebala.

    Citiraj smrčina mrkica prvotno napisa
    Bilo je to sve za zlu ne trebalo, sto da se dogodi neki šok, da naglo nestane mlijeka, sto da ovo, sto da ono.
    Mlijeka ne moze naglo nestati. [/quote]

  42. #42
    mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,286

    Početno

    sto da se dogodi neki šok, da naglo nestane mlijeka
    Mlijeko ne može nestati "preko noći", to je naprosto fizički nemoguće.
    Kada bi na tim tečajevima dijelili letke koji objašnjavaju principe dojenja umjesto što dijele bočice, uštedili bi puno više love mladim majkama, jer, kao što već rekoh, samo adaptirano mlijeko je jedan veliki financijski luksuz!

    A ako već npr. (kršitelj koda) želi nešto podijeliti, zašto umjesto tih bočica ne bi podijelio jastučiće za dojilje ili sterilne vrećice za smrzavanje mlijeka?
    Pa može se dogodit da i to nekoj zatreba.

    Zaključak: poklonjenom konju bi trebalo pogledat u zube da nisu pokvareni, možda te ugrize pa prenese neku boleštinu!
    šala! :wink:

  43. #43
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,682

    Početno

    Citiraj smrčina mrkica prvotno napisa
    Na kraju epilog: Ne gledajte poklonjenom konju u zube.
    Čak ni ako je sigurno trojanski?

  44. #44
    mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,286

    Početno

    preporučam link na portalu, kratko i jasno objašnjeno, vjerojatno će vam razbistrit razloge zašto smo protiv dijeljenja bočica :wink: :

    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...9&Tekst2ID=159

  45. #45

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Brod na Savi
    Postovi
    82

    Početno

    Ma ja to nemogu razumjeti. Sa jedne strane napadate kako ste protiv djeljenja bocica, a sa druge se zalite da neznate kako ih odviknuti.
    Evo vam link da se prisjetite:
    http://roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=1546

  46. #46

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,230

    Početno

    Smrcina mrkica jesi ti procitala taj cijeli topic. Jel koja mama rekla da je dala maloj bebici koja se tek rodila i doji bocicu. Mislim da ipak nije.

    Ivarica na tom topicu pise da je njen sin tek zatrazio bocicu kad je imao 2.5 godine jer je vidio kod nekog djeteta.

    Mislim da to nema nikakve veze sa djeljenjem bocica u rodilistima :?


    I evo sad da ovdje kazem da smo mi dudu Annabel uzeli davno :D :D jupiiiiiiii. Nikakve price jednostavno joj rekla velika si i ne treba ti duda vise i to bi to :shock: Duda stoji u dnevnom boravku na vidnom mjestu i nikad se nije zaletila da je uzme ali zeli znati da je nismo bacili.

    Zubi joj se skroz krenuli ispravljati od kada nema dudu jer su se skroz bili iskrivili od dude iako ju je imala samo navece kad je spavala.

    Fala ti boze da je duda prica napokon gotova

  47. #47

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Brod na Savi
    Postovi
    82

    Početno

    Ma Natasa, pa svejedno je kada je netko dao bocicu, poanta je u tome da je DAO BOCICU. Pa nece mene nitko natjerati da ju dam maloj bebi, ako sam ju dobila u rodilistu, cuvat cu ju za kasnije.

  48. #48
    Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,422

    Početno

    Smrcina mrkica, problem je nazalost u tome da vecina nas roditelja nije takvog cvrstog karaktera kao i ti, i da nisu toliko educirani o dojenju kao i ti, i vecina tih roditelja nagrabusi u danima kada im se cini da zbog ovog ili onog razloga dojenje ne ide

    A ono cime se mi u Rodi bavimo, barem jedna od stvari, je da pomognemo tim roditeljima da savladaju dojenje i probleme koji mogu naici, a te besplatne bocice nam jako otezavaju posao

  49. #49
    zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Split, Lijepa nasa
    Postovi
    4,633

    Početno

    ja bih samo odgovorila smrcinMa ja to nemogu razumjeti. Sa jedne strane napadate kako ste protiv djeljenja bocica, a sa druge se zalite da neznate kako ih odviknuti.
    Evo vam link da se prisjetite:
    http://roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=1546oj mrkici posto je i moj odgovor tamo..
    da, ja ne znam kako ga odviknuti od bocice zato sto mi to nikad nije trebalo....
    a zasto sam ja jako ponosna sto mislav nikad nije imao bocicu, zato sto su me cijelu trudnocu ispilali, kao i prve mjesece njegovog zivota da je nemoguce ne imati bocicu kad imas bebu....opce ljudima oko mene nije bilo moguce zamisliti da beba moze bez bocice....a moze....

    p tome se radi, o tome kad zamislis bebu, nacrtas i bocicu, kao da ne moze jedno bez drugog.....

  50. #50
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,682

    Početno

    Citiraj smrčina mrkica prvotno napisa
    Ma ja to nemogu razumjeti. Sa jedne strane napadate kako ste protiv djeljenja bocica, a sa druge se zalite da neznate kako ih odviknuti.
    Evo vam link da se prisjetite:
    http://roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=1546
    Evo bas iz tog topica, moje prvo dijete je imalo bocicu, odvikao se bezbolno. Moje drugo dijete nema bocicu, jer smo sve bratove bacili i nije nam palo napamet kupovati nove. Ni kad sam bila trudna s prvim djetetom nisam kupila bocice unaprijed. Kupila sam ih naknadno kad su mi trebale. Bas zato mogu tvrditi da bocice uopce ne treba unaprijed kupovati. Jer ne treba.

    Pogotovo ne iz bojazni da bi mlijeko moglo naglo nestati...

    Jos jedna stvar, ako pogledamo koliko npr (kršitelj koda) podijeli tih bocica u zemljama u kojima se (kao u našoj) masovno krsi kod, onda se moze skuziti da oni zapravo masne pare podijele (jer falabogu znamo da im bocice nisu bas jeftine), a sigurno ne bi toliko dijelili da ne ocekuju da ce im to donijeti puuuno veci profit.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •