porođaj kod kuce u Hrvatskoj
Prosla je godina dana otkako sam postala majka putem carskog reza.
Trudnoca mi je bila predivna, doista blazena i sve se je skladno razvijalo.Po 38 tjednu trudnoce sam pocela ici na preglede put Sv. Duha gdje su mi poceli spominjati carski rez jer-nisam se nimalo bila dotada otvorila,po ultrazvuku je ispadalo da je dijete dosta veliko i tako sam naposlijetku trebala uciniti one pretrage koje su potrebne rodilji koja se priprema na carski.
Jasno,sve sam ih obavila,kako je to vec doktor mi rekao no nisam se ni trena pokolebala da mozda necu roditi prirodnim putem.Jednostavno sam i dalje iscitavala prekrasne price rodilja koje su rodile kod kuce te imale doslovce orgazicke porode sa dubokim duhovnim spoznajama.Nisam nikada se preplasila niti pomislila da ce me porod boljeti-znala sam da je to izvanredan osjecaj i stanje koje je neusporedivo sa bilo kojim drugim dozivljajem. Onda sam prenijela trudnocu i rekli su mi da spakujem stvari te da ce me odsada u bolnici «nadgledati». U petak sam dosla u bolnicu gdje su svi doktori koji su me pregledali konstatirali –da to je carski,i to je to.Jedan od njih mi je ponudio da mozemo probati sa gelom me otvoriti,pa mi dati drip sto me je tada zainteresiralo jer mi je veoma bilo stalo poroditi dijete,bez operacije i ostalih rezanja(tada nisam znala za Rodu,niti sam bila upoznata sto su te tvari i kako djeluju).Tako su mi odredili termin kada ce operacija se zbiti te su tu odluku potkrijepili i time sto je dosao sef rodilista te mi pogledao kukove –tj izmjerio me te konstatirao i pokazivao ostalim doktorima kako sam ja uska te da svakako trebam na carski-takodjer je rekao i da cak i da jesam otvorena bi opet isla na carski jer je beba velika(ja sam na to u sebi pomislila –zar nije djetetova glavica najbolji mjerac kolika mi je zdjelica,tko su oni da takvo sto mogu znati).Uglavnom,operacija se zbila,budna i oduzeta sam je pratila ,Eli se rodio sa svojih 52cm i 3850 grama(doktori su predvidjali putem ultrazvuka 4300grama) ,prekrasan i zdrav.
Sada gledajuci na taj dan rodjenja i noc koja je prethodila tomu,znam sto mi se je zbivalo.Naime,tu noc prije operacije,nakon sto su me obrijali,dali mi klistir ,sam provela budna od bolova unutar stomaka i to se nastavilo iduce jutro,dok sam u predoperacionoj sali cekala operaciju.Osjecala sam citavo vrijeme nelagodu, i nije me prestajao pratiti osjecaj da se nesto lose zbiva,i sveudilj sam se borila sa zeljom da taj ctg strgnem sa stomaka.Da sam tada znala ono cega sam sada svjesna,zasigurno bih odbila operaciju i posla kuci, u okrilje svoga doma i ruke mma,da skupa docekamo nase maleno cudo.
U poslijednje vrijeme mm i ja smo poceli razgovarati o buducoj trudnoci,jer oboje zelimo vise djece(barem troje) te sam pocela iscitavati stare postove na temu poroda kod kuce. Zelim se sto vise informirati o tome i zanima me ima li koga na forumu tko je u Hrvatskoj se odlucio za nj?
Molim Vas linkove gdje vise o tomu mogu otkriti,te za vasa iskustva.
ovo imam potrebu spomenuti...tek danas iscitavajuci sve ove nadahnjujuce starije postove na gorenavedenu temu sam spoznala da ja nisam bila nesposobna roditi,vec da mi je u biti oduzeta sloboda docekati svoj trenutak,odnosno naš trenutak-kada ce ta prekrasna dusa koja me je izabrala za majku mi u srcu reci sto mi je ciniti da bi se napokon srele u zagrljaju.
Re: porođaj kod kuce u Hrvatskoj
Citiraj:
sundrops prvotno napisa
Prosla je godina dana otkako sam postala majka putem carskog reza...
Tvoja me prica dosta podsjeca na moju. Ja sma dosta do trudova za tiskanje, nakon cega je uslijedio hitni CR. Neki dan me poznanica pitala zasto sam imala CR, a ja nisam znala sta joj odgovoriti. Sada sam 2. put trudna i raspitivala sam se podosta u bolnici (Pula) da li postoji mogucnost nemedikaliziranog poroda, bez ikakvih iontervencija i u polozaju koji ja zelim. Naisla sam samo na opiranje, i doktora i medicinskih sestara. Jedan doktor mi je rekao da mogu ja ostati i kod kuce ako zelim. A kad sam ga pitala da li bi u tom slucaju imala pravo na babicu, ili sl. rekao mi je da se obratim udruzi RODA, da oni imaju babice!?! :? (Nisam mu ni spomenula RODE, ali je ocigledno zakljucio posto sam informirana, da vjerojatno znam za njih i, da, mislim da mu RODE uzasno idu na zivce, par puta ih je spomenuo u negativnom kontekstu) Izgleda sam mu bas isla na zivce.
Inace, ja sam fotokopirala sve (skoro) papire iz mojeg kartona sa prvog porodjaja (da, i to se moze, ako si uporan! - platila sam 11 kn za fotokopiranje i dobila racun - rekli su mi da sma prva koja je to napravila!) i zakljucila da sam zaista imala nepotrebni CR. I, da li znate, cure, da smo sve ulaskom u rodiliste potpisali suglasnost za medicinske intervencije - i da na istom papiru postoji alternativno odbijanje suglasnosti, ali moras tocno nabrojati sta odbijas (dok, naravno, kad dajes pristanak, pristajes na sve po dafaultu). Ja sam odlucna na drugom porodu potpisati taj drugi dio (odbijanje) i navesti sve do jednog rutinskog postupka. Ovaj put ne zelim ni klistir ni brijanje. Bas me briga ako ce se netko ljutiti, nek me izbace iz bolnice, mogu ja roditi bilo gdje. Ne zelim ni njihovu spavacicu! Rodit cu u majci od RODE (ako je uspijem konacno nabaviti do tada! :) )