kada poceti 'odgajati' dijete?
Svugdje pise: ne mozete bebu razmaziti prvih 6 mj. A sto kad prodje 6 mj.? Kad treba poceti dijete 'odgajati'?
Kod Vala vec primjecujem odlucnost u sprovodjenju vlastite volje, uz vrlo glasne pobune ako nesto nije onako kako on zeli. Recimo uzmem mu igracku iz ruke jer mu moram presvuci zabljuckanu majcu - dreka! Ma glup primjer ali valjda me kuzite sto zelim reci.
Vec se vidim za 2-3 godine kako mu kupujem sve na sto pokaze prstom u ducanu da se ne bi poceo bacati po podu ko u onoj reklami za Durex :lol:
Naravno, ne mislim da 6 mj. treba bebu nositi, ljubiti, tjesiti, ispunjavati sve njegove potrebe i zelje, a onda odjednom napraviti rez, samo me zanima kad i na koji nacin poceti pokazivati djetetu da ne moze sve biti bas sad, bas tu i bas njegovo, da i drugi imaju svoje potrebe itd. Beba od 6 mj. mi se cini definitivno premala da ikakvu odgojnu metodu moze shvatiti, zato i pitam kad je pravo vrijeme za to? Kako ste se vi postavljali prema svojoj djeci kad su vec bila dovoljno svjesna svijeta oko sebe? Kad ste poceli ignorirati njihovo 'hirovito plakanje'? (recimo, jednogodisnjak je sit, cist, naspavan, ali place jer zeli da ga mama nosi, a ona u to vrijeme recimo kuha rucak. opet glup primjer ali zanemarite moj momentalni hendikep maste)