Tražila sam preko pretražnika, ali nigdje nisam našla odgovor.
Da li bebe smiju na velike visine. Mi bi išli na 3200m. Beba će biti stara 9 mjeseci.
Jel istina da gdje mogu mame mogu i bebe ili?
Printable View
Tražila sam preko pretražnika, ali nigdje nisam našla odgovor.
Da li bebe smiju na velike visine. Mi bi išli na 3200m. Beba će biti stara 9 mjeseci.
Jel istina da gdje mogu mame mogu i bebe ili?
Helouu mame.. što je pitanje tako teško?? :mrgreen:
pliiiz, help!!
Pa valjda i na tim visinama žive ljudi, a i oni imaju bebe.... Nisam stručnjak, ali mislim da je OK
Treba voditi računa o temperaturi zraka, tj. koliko mjeseci do toliko - minus celzijevaca.
Za nadmorsku visinu pitaj dr.
Hvala na odgovorima. I mislila sam pitati dr. o nadmorskoj visini s obzirom na promjene u tlaku koje osječamo i mi odrasli a kamoli ne djeca.
Nisam skužila to s temperaturom. 9 mjeseci do -9 stupnja?
da, tako je.
Mjesec dana beba - van do -1 C
hm... meni ovo sa stupnjevima zvuci malo :/
mislim da je bitno bebu utopliti, a necete biti vani satima od jednom, i to je vec velika beba 9 mjeseci..
sto se tice visine, mislim da je to cisto ok.. ljudi sa bebacima normalno idu na skijanje, a ici cemo i mi druge godine.. nije mi ni palo na pamet to da bi mu mogla smetati visina., stovise, hemoglobin ce mu sigurno biti vislji kada se vrati kuci :)
Podizem malo...
Beba ce imati mjesec ipo kad planiramo na skijanje... Ako to znaci -1 stupanj za nju, jel to znaci i da nece moci ni u najmanju setnju?! A ako da, kolica ili sling?!
I jos nesto, vezano uz mamu, smije li mama mjesec ipo nakon poroda uopce skijati?!
Mum2Be, mislim da mama najbolje zna kako se osjeca mjesec i pol nakon poroda i da li je sposobna te koliko je to uopce za nju napor.
sto se tice djeteta...posavjetuj se sa djetetovim doktorom.
Moja kolegica je išla na skijanje s bebom od 2.5 mjeseca kojoj je bilo super. Mama ipak nije skijala, ali je uživala u šetnjama. Nekako mi se mjesec i pol nakon poroda skijanje čini ipak preoptimističnom varijantom za mamu :). Al, opet ona amerikanka je trčala maraton nakon 6 mjeseci i osvojila zlato...
Ma dobro, lako za moje skijanje, nisam ja ni mislila obarat sad rekorde, cisto da stanem na skije 1x, 2x... a nisam znala smijem li.Citiraj:
UdavDave prvotno napisa
Vise me zanima za bebu i njeno zimovanje. Ipak nece imati ni 2 mj. :/
Nemam pojma smije koliko beba od mjesec i pol dana moze biti vani na hladnoci i smije li zena mjesec i pol dana nakon poroda skijat (vjerojatno smije ako se dobro osjeca), ali ja na tvom mjestu ne bih isla na skijanje. Iz jednostavnog razloga sto postoji dobra vjerojatnost da cete se vise nagnjavit nego uzivat. Ima divnih bebica koje jedu i spavaju, ali mislim da je vise onih koje svako malo traze cicu, koje imaju grceve pa placu, koje se svako malo bude po noci ... A kad nisi u komforu doma svoga sve to postaje jos kompliciranije.
meni se pak cini da bi trebali ici. ja s drugom bebom sam bila puno pokretnija nego s prvim klincem. ne skijam i ne idem u palnine zime, ali mislim da majka svaka zna najbolje da li se moze skijati ili ne. jedino sto bih ja naglasila je putno i zdravstevno osiguranje za sve obavezno napraviti. i uzivati :)
A nisam pametna...
Nesto mi govori da ne idem, pa mislim da cu se ipak drzati svoje intuicije... Iako bi radi MM i starijeg sina skrooooz volila ici ( i malo radi sebe i snjezne atmosfere).
Ali da je to neki kraci put, nego od Zd do Cortine ipak ima sati i sati, previse mi je to za bebicu cini mi se...
Netko je gore rekao da se savjetujem s pedijatrom, to cu izmedju ostalog i napraviti...
Bit će skijanja još ohohohoho...
Najvažnije je žene moje vaše zdravlje, da ste vi skroz oporavljene i od poroda i da su se hormoni stabilizirali i vratili u normalu.
Mum2be, a zašto ne idete u 3. mjesecu'
Beba će ojačati, a ti se skroz oporaviti.
Dani će biti dulji i topliji, a snijega će još uvijek biti.
potpisujem ovo...Citiraj:
apricot prvotno napisa
i ja sam razmišljala o skijanju u 1. mjesecu, ali sam ipak odlučila da preskačemo to ovaj put... mada, imam poznanicu koja bi morala roditi ovih dana a ide na skijanje s bebom u 1. mjesecu (muž joj je doktor pa joj je valjda lakše)... a i svake godine na skijanju vidim jaaako puno mama i malih beba, tak da mislim da se može...
Izgleda da ce tako i biti!Citiraj:
apricot prvotno napisa
potpisujem.Citiraj:
Pepita prvotno napisa
mi idemo na skijanje krajem veljače, Toma će tad imati 6 i pol mjeseci i pedijatar nam je rekao ne na visine iznad 1500m.
evo mi smo bili pet dana u Austriji, smješteni na 1000 m, a s N. smo bili malo i na više, na jedno 1500, svakodenvno kojih sat-dva, kad bi išli skijati. u biti je bilo super, ona je super podnijela i put i sve (udaljenost 350 km u jednom smjeru), malo je lošije spavala nego inače, vjerojatno zbog drugog krevetića i sobe. išli smo s kumovima, pa bi netko s njom uvijek bio, najviše ja, ali sam i ja nešto skijala. uglavnom super, najviše sam se bojala puta, ali je bilo ok jer smo radili dužu pauzu od sat i pol, tako da nije bilo problema. Ona jučer navršila 9 mjeseci.
Bliži se zima,pa malo podižem temu....
Ako koja od mama koje su imale dilemu ići-ne ići prošle zime još prati temu, voljela bih čuti kako je prošlo zimovanje :?
i mi se spremamo u sječnju, zbog klinaca-školaraca ne možemo kasnije. beba će tada biti 2,5 mj. Malo sam zatečena ovim "ne na više od 1000m" i onime "koliko mjeseci,toliko minusa" :?
uh! kako god, podijelite svoja oiskustva s nama, pleaseee :*
mi bili kada je našoj bebi bilo 3 mj, to u aziji i to na cca 3200. mali je tako lijepo spavao da je bila milina. nećeš naravno u mećavu s njim ali sve dr.normalno. mi smo inače po zg prve šetnje imali debelo zabundani u kolicima u siječnju prošle god, 3 tj.nakon rođenja, po snjegu. i mali nikada nije niti jednu prehladu imao ili se nekaj dr.desilo. treba paziti ali ne pretjerivatiCitiraj:
2xmama prvotno napisa
:D divno! znači da ipak nisam baš sasvim luda ;)
i meni je nekako logično da im visina može samo pomoći (krvna slika, spavanje itd), a putovanje....pa sasvim mu je svejedno gdje spava i klopa, zar ne?
šetnje su sigurno zdravije na 1800m bez auti,nego tu po gradu....a skijati za sada ipak neće :lol:
Iva se rodila prosle zime i kada smo planirali na zimovanje imala je malo jace od 1 mesec.
Pitali pedicu,rekla je izricito-ne,da je premala.Inace idemo svake godine na oko 1.500m nadmorske visine.
Vodili smo je proslog leta kada je imala 7 meseci,a prvi put ce po zimi ici sad s 14 meseci.
Kada sam se raspitivala,saznala sam da osim namorske visine,vaznu ulogu igra i stupanj vlage na odredjenoj planini(licno mi to nikad ne bi palo na pamet)i da je tamo gde mi idemo-vlazno i da je bolje ici negde gde nije :?
Svasta covek sazna....
Joj, sad ste me baš zarazile s ovim skijanjem :x Prvo mi je ovaj tjedan došao mail od naše turističke agencije s kojom smo išli na zadnje skijanje u Francusku, a sad vidim i topic ovdje :(
Nama skijanje u Francuskoj definitivno otpada, jer se ide busom i jer je preeedaleko, a nigdje drugdje nam nije tako lijepo kao tamo :/ Eventualno dolazi u obzir Austrija, ali opet razmišljam si da nikad nisam išla autom na skijalište, plus nemam nosače za skije. A onda dalje, bilo bi mi dosadno muvati se tamo, a ne skijati, jer na skijanju bi mi skijali po cijeli dan od 9-17h otprilike (mi idemo uvijek u 3.mj), naravno uz pauzu za kavu i kroasane :P
Inače klinci uživaju u planinama, najbolje mi je vidjeti one malecke skijaše u školama skijanja, izgledaju kao mali astronauti u skafanderićima i kapicama/kacigama, to su valjda bebice koje su tek prohodale, sa godinu i pol, dvije maksimalno. Preeeslatko za vidjeti! :heart:
Po meni jedino trudnice ne bi smjele na više nadmorske visine, prvenstveno zbog toga što je zrak rijeđi, a trudnica treba više kisika jer diše za dvoje... Ali za bebe i mame mislim da nema zapreka... osim onih u našoj glavi :)
I mi isto idemo na skijanje ove godine :D ! Propustili smo ga prosle godine jer sam bila u 3.mj trudnoce, plus sto ove godine nismo skoro ni vidjeli mora jer je mala imala tek mjesec dana pa smo morali izbjegavati sunce, tako da ovo zimovanje sada ne propustamo! Ona ce imati 6 mjeseci kad budemo isli, a i prujatelji koji idu s nama imaju malu koja ce tada imati 10 mj. tako da nam je dogovor da jedan dan idu skijati mama a tate cuvaju klinke, a drugi dan su tate na skijama a mame doma. Smjestaj nam je na nekih 1000-1500 m visine, tako da sto se tice toga nece biti problema. Jedva cekam :D :D !
Nia, i naše je odredište i francuskoj :)
istina da je daleko (cca 900km)ali idemo autom,pa nije problem. Za bebu si nekako mislim da mu je svejedno jel spava doma, u kolicima ili u autu :? Ali nije mi baš jasno ovo protivljenje pedijatara :/
osim što je "premala", koji je zapravo razlog :?Citiraj:
Iva se rodila prosle zime i kada smo planirali na zimovanje imala je malo jace od 1 mesec.
Pitali pedicu,rekla je izricito-ne,da je premala.Inace idemo svake godine na oko 1.500m nadmorske visine.
Vodili smo je proslog leta kada je imala 7 meseci,a prvi put ce po zimi ici sad s 14 meseci.
Kada sam se raspitivala,saznala sam da osim namorske visine,vaznu ulogu igra i stupanj vlage na odredjenoj planini(licno mi to nikad ne bi palo na pamet)i da je tamo gde mi idemo-vlazno i da je bolje ici negde gde nije
Svasta covek sazna....
Na tim je visinama istina, manji pritisak zraka, ali se zbog toga stvara više eritrocita u krvi i to samo može pozitivno utjecati na bebu (i na odrasle)
A vlage ima puno više u nizini nego na 1800m.
Nekako mi se čini da ti savjeti i nisu bazirani na struci nego više na stavu pedijatra kao osobe,a ne liječnika (uh,al sam ovo spetljala! :oops: nadam se da kužite što hoću reći :roll: )
Zato bih voljela da nam se jave roditelji s iskustvom zimovanja s bebama ;)
Iskreno,prosle zime kada je to bilo aktuelno i receno mi je da ne sme ici,nisam se dalje ni raspitivala jer je to bilo upravo ono sto sam i zelela cuti u tom trenutku.
Naime,nije mi se islo :mrgreen:
Tako da je MM odveo sinove,poveo i baku da se o njima brine a ja ostala kod kuce s bebom i svima lepo ;)
Uskoto idemo kod pedice pa ju mogu upitati za argumente(kada vec tada nisam) pa vam preneti :)
nema puno argumenata protiv. osim izjednacavanja tlakova. odrasli gutaju slinu. tako da je bebi dobro staviti da nesto zvace. to je prepreka ako se ide autom i pa se tako brzo penje na visu nadmorsku razinu. kad se pjesaci taj problem gotovo da ne postoji. mi idemo na na sljeme s n. od njenog 17. dana svaki tjedan smo tamo jednom do dva puta. nikakvih problema nikad nije bilo. hodala sam i u trudnoci sve do poroda (24h prije pocetka trudova smo bili na puntijarki ;))
Ja sam u 6mj trudnoće bila na skijanju naravno nisam skijala, i išla svaki dan na planinu iznad 2000m i nikakvih problema nije bilo, također smo iduće godine išli sa bebom...vjerojatno sa bebom do 3-4mj ne bi išla, sve ostalo mi je OK
D je imao šest mjeseci kad smo bili na skijanju. Nismo s njim išli van jedino kad je puhao jaki sjeverac, sve ostale dane jesmo. Sve je prošlo sjajno i svi smo uživali (iako su se mnogi zgražali kad smo rekli da idemo s bebom).
Freja imas kakvih savjeta oko logistike. mi se spremamo s bebom od 8 mj. ici na skijanje. kako ste provodili vrijeme? mi imamo u planu dok jedan od nas skija da drugi seta s bebom u marami...
i nas zanima... :)Citiraj:
katepe prvotno napisa
tamo kamo idemo imaju zgodna kolica koja umjesto kotača imaju sanjke, što je super za šetnje po snijegu :) a ako bude vrijeme kao lani, vratit ćemo se dobro osunčani čak i ako se ne maknemo s balkona :bouncing: jedino se bojim da ću naslagati fine kilice....topli francuz, kroasani..... :mljac: pa bez skijanja.....uh :nono:
ali, još se premišljam.... naš će bebač biti nepuna 3mj :/
kad smo odlučili ići(još u trudnoći), to mi se činilo skroz ok,a što smo bliže tome sve više osjećam nemir pri pomisli na putovanje. Moram priznati da me više brine sami put nego boravak tamo. Uspon do tamo je postepen, do zadnjih 12km, a onda je kao na Sljeme, pa to ne bi smio biti problem. Ali me sve više napadaju neke blesave misli o mogućim nezgodama (da ne kažem nesrećama) tijekom putovanja :?
A kad već spomenuh sljeme, katepeovo me oduševilo :klap:Citiraj:
24h prije pocetka trudova smo bili na puntijarki
ja na bikčevićevoj imam jezik do poda i bez trbušine :lol:
svaka čast! :naklon:
hej 2xmama a gdje to idete? ja bi stavila jedan disclaimer sta se tice visine. do 1500 m je ok ako se ide pjesice ili ako beba nesto zvace ako se ide s autom.
ali iznad 1500 m postoje indicije da bi bebama tlak mogao predstavljati preveliki problem pa se ne preporucuje. iako znam da su ljudi isli i nista bebama nije bilo. dodouse znam i za jedan slucaj gdje je beba bila iznad 3500 m a danas decko slabije cuje. (opet tesko je dokazati je li stvar povezana.) mi smo trazili informacije po alpinistickim stranicama, ali slabo se o tome pise... tako da se drzimo ovih nizih brda kao sto je sljeme ;)
Ma ne brini se za put. Mi smo prvi puta isli sa malenom na put kada je imala 3 tjedna (ok, tada je bilo malo zeznuto), ali sada kada je starija ( 4 mj.) nema upoce problema. Cim krenemo ona zaspe, probudi se par puta za papati, tada stanemo negjde, nahranimo se, presvucemo, jos malo da se protegnemo i sve bude ok. Evo bas smo sinoc dosli s puta, i od tih 6 sati bila je mozda svega sat vremena budna - ocito joj pase voznja. I da napomenem, i pored tog skoro cijelog prospavanog putovanja bez problema mi odspava i cijelu noc.Citiraj:
2xmama prvotno napisa
i mi smo išli na skijanje s oboje djece kad su bili bebe.
ali, nismo skijali.
bilo nam je važno da smo na zraku, pa smo šetali sa sanjkama po cijeli dan.
onda je Orka sa tri godine stala na skije i odonda ide u škole.
Zrin će joj se pridružiti za dvije godine.
u svih ovih godna, ja sam skijala samo jednu sezonu i to dva dana.
logistika?
ništa posebno, isto kao i doma.
jedino što sam ja nosila desetak kutijica sa desetak različitih žitarica i spremala im zasebnu hranu budući da se mi na skijanju hranimo po restoranima, a djeci nigdje ništa prilagođeno nije.
u mjestu u koje mi idemo (San Candido, Italija) ima Spar u kojemu uvijek ima svježega voća i povrća tako da su oni svaki dan jeli svježe kuhano i njima prilagođeno, kao i kod kuće.
nosila sam im po dva skafandera i to je to.
budući da mi nismo "štramplaši", u odlasku svratimo u HM i kupimo jedan par štramplica koje onda nose ispod skafandera: navečer ih properemo, ujutro obuku. kad uđemo u restoran, skinemo skaf i djeca ostanu u štramplama i majici.
mi uvijek idemo krajem prvoga/početkom drugoga mjeseca, kada su dani duži i temperatura viša...
što još treba znati?
ajme, samo sam došla reći da vam se stvarno divim :respect:
meni je to užasan tramak, s tako malim bebama na skijanje ići.
a da ne govorimo o novcu.
ja sam svoje dok su bili tako mali vodila do platka i fužina i to im je dovoljno snijega dok ne skijaju. i previše. :mrgreen:
još jednom, bravo :klap:
bome mi je puno veći tramak ići na more i vukljati sav accesssoire za plažu.
pa vruće, pa se znojiš, pa pazi da ne izgoriš, pa više od pola dana moraš biti u kući...
aprikot tnks!