wildflower prvotno napisa
zuta, da li ti je placenta praevia rubna, djelomicna ili potpuna? u prvom slucaju postoji vjerojatnost da ce se posteljica do kraja trudnoce rastezanjem maternice 'povuci' prema gore, u zadnjem - sigurno nece, i trudnocu treba disciplinirano odlezati do kraja, kad se ide na carski. drugi slucaj je negdje izmedju... u svakom slucaju, vazno je znati da je posteljica u bilo kojem niskom polozaju pod vecim opterecenjem i stoga podloznija odljustenjima, i krvarenjima - zato je mirovanje/lezanje jako vazno...
znam kako je tesko to prisilno izlezavanje kad te toliko toga ceka sto moras napraviti, ali to je u interesu tvoje trudnoce i najvaznija stvar na koju se sad moras skoncentrirati.
meni je rubna placenta praevia (marginalis) ustanovljena s 5 1/2 mjeseci trudnoce. iako je njezin rub na svakom sljedecem uzv-u bio sve dalje od unutarnjeg usca maternice, ipak je sa 7 mjeseci trudnoce doslo do jaceg krvarenja zbog kojega sam zavrsila u bolnici na infuziji prepara i strogom mirovanju. to je pomoglo. posteljica se kasnije jos izdigla, a rodila sam par dana prije termina - vaginalno.
eh da, i ja sam 0 Rh-, muz + i vadila sam krv za testove senzibilizacije u svim trudnocama, kao i nakon svakog poroda (po njihovim uputama). ma, to ti je najmanji problem izvaditi krv! (btw. imam jos dvoje starije djece.)
samo se ti lijepo cuvaj i miruj - tek si na polovici trudnoce, i ako ti placenta praevia nije potpuna, mozes se nadati poboljsanju. ali ako nije, ni to nije kraj svijeta - nekoliko mjeseci mirovanja mozes izdrzati. drzi se i sve najbolje zelim tebi i bebici!