Re: Kako reagirate kada...?
Citiraj:
ana.m prvotno napisa
, da će pasti i razbiti glavu, nos, izvrnuti nogu...Ali Janko ima crve u guzici i čepiće u ušima i radi i dalje po svom i naravno u jednom trenutku noga mu poleti i on OPET završi na podu. :nope: .
Citiraj:
ana.m prvotno napisa
i onda se dogodi ono kaj mu govorim da će se dogoditi i onda se još udari i plače a ja budem ljuta :( . Naravno da na kraju dobije i pusu tamo gdje ga boli ali svejedno budem ljuta i to mu dam do znanja.
Neću reći kako je ovo pogrešno, ali je dijametralno suprotno od onoga što mi radimo: NIKADA nismo govorili da će pasti, udariti se, razbiti se...
Kažem da sjedne jer nije pristojno divljati za stolom.
pa ponovim
pa i treći put ako treba
onda je maknem od stola.
ili se ja maknem.
Citiraj:
apricot prvotno napisa
Citiraj:
ana.m prvotno napisa
, da će pasti i razbiti glavu, nos, izvrnuti nogu...Ali Janko ima crve u guzici i čepiće u ušima i radi i dalje po svom i naravno u jednom trenutku noga mu poleti i on OPET završi na podu. :nope: .
Citiraj:
ana.m prvotno napisa
i onda se dogodi ono kaj mu govorim da će se dogoditi i onda se još udari i plače a ja budem ljuta :( . Naravno da na kraju dobije i pusu tamo gdje ga boli ali svejedno budem ljuta i to mu dam do znanja.
Neću reći kako je ovo pogrešno, ali je dijametralno suprotno od onoga što mi radimo: NIKADA nismo govorili da će pasti, udariti se, razbiti se...
Kažem da sjedne jer nije pristojno divljati za stolom.
pa ponovim
pa i treći put ako treba
onda je maknem od stola.
ili se ja maknem.
Apri, ali MM i ja mu stalno govorimo sve gore navedeno...I kako to nije pristojno i kako i nas dvoje lijepo sjedimo za stolom i jedemo (ako nije neka druga situacija u pitanju). Hm, da možda je pogrešno, zato sam i tražila vaše mišljenje jer više stvarno ne znam kak da doprem do njega..A da ga maknem od stola-onda ništa od jela, a jede i ovak jako slabo.
Moover o da, plače-to mi je najgore. Njemu ti ništa nije dovoljno da ga se umiri. Možda jednog dana bude kaskader 8) .
Citiraj:
apricot prvotno napisa
[NIKADA nismo govorili da će pasti, udariti se, razbiti se...
Zasto?
Mislim, ako ta opasnost postoji, zasto ne upozoriti? Pa i kada dijete zeli pretrcati preko ceste, popesti se na prozor itd. objasnis sta se moze dogoditi...Bez obzira da li je opasnost od ozljeda mala ili velika (a nikad ne mozes biti siguran da i mali pad nece dovesti do velike ozljede), zar ne bi trebali upozoriti na opasnost? Zasto bi morali nauciti metodom pokusaja i pogrsaka, na vlastitoj kozi, umjesto da im roditeljsko iskustvo i mudrost bude vodilja i oslonac?
Sjecam se da si jednom napisala da O. nikad u parku nisi govorila da je premala za neku spravu...Zasto? Pa cinjenica je da je bila premala. Kao sto je npr. premala da vozi auto.
Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Citiraj:
apricot prvotno napisa
NIKADA nismo govorili da će pasti, udariti se, razbiti se...
Zasto?
Mislim, ako ta opasnost postoji, zasto ne upozoriti?
tanja je to jako lijepo objasnila.
a ja bih dodala: zamisli da ti muž, svaki put kad sjedneš za volan kaže: sudarit ćeš se...
svaki put kad kreneš npr. Tkalčićevom: pazi, past će ti cigla na glavu...
svaki put kad jedeš gljive: pazi, otrovat ćeš se...
kada vidimo da je dijete u nekoj opasnosti (ne govorim o fatalnim opasnostima tipa hodanja po ogradi balkona na 5. katu), pojačamo pažnju.
ali pustimo da istražuje, pa i da padne...
pa neka se i udari (naglašavam, prije toga procijenimo realnu opasnost od veće ozljede).
svaki pad, udarac, ogrebotina je odlična škola.
ali, mi smo takav tip roditelja i ne kažem da i drugi trebaju tako.
važno mi je da izraste u osobu sigurnu u svoje tijelo i vlastite obrane, a mislim kako je ovo jedan od načina...
to što je mene ponekad strah... to je moj problem: ne smijem zakidati dijete zbog sebe.
Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Citiraj:
apricot prvotno napisa
[NIKADA nismo govorili da će pasti, udariti se, razbiti se...
Zasto?
Mislim, ako ta opasnost postoji, zasto ne upozoriti? Pa i kada dijete zeli pretrcati preko ceste, popesti se na prozor itd. objasnis sta se moze dogoditi...Bez obzira da li je opasnost od ozljeda mala ili velika (a nikad ne mozes biti siguran da i mali pad nece dovesti do velike ozljede), zar ne bi trebali upozoriti na opasnost? Zasto bi morali nauciti metodom pokusaja i pogrsaka, na vlastitoj kozi, umjesto da im roditeljsko iskustvo i mudrost bude vodilja i oslonac?
Iako mislim da se tu radi o razlikovanju manjih i većih opasnosti, probat ću objasniti zašto ja izbjegavam previše upozorenja. Zato što su mene upozoravali: joj, kako ćeš pasti; joj, kako ćeš se razbiti; a, neka ti bude, Klaićeva je uvijek dežurna (nakon što sam prošla jedno šivanje glave nastavili su me plašiti Klaićevom :mrgreen: ), itd, itd.
Kako sam bila fino i poslušno dijete (a i moj sin mi je sličan, iako je dečko :mrgreen: ), prestala sam "izazivati vraga" bojeći se da ću stvarno pasti, razbiti se, završiti u Klaićevoj... i postala sam prilično nesigurna i nespretna. Uvijek me bilo strah posljedica - što ako padnem, što ako se razbolim, što ako... I teško sam se toga riješila. Neću reći da su upozorenja jedini razlog toj osobini (ima i drugih faktora), ali mislim da dijete kao dijete ima potrebu spoznati vlastite mogućnosti i da ga ne trebamo sputavati.
E sad, naravno da nije isto spoznaje li ih na dječjem igralištu, uz roditelje koji su u blizini i mogu ga pridržati ili mu pomoći, ili u nekoj drugoj situaciji, npr. penjući se na ogradu balkona ili trčeći po prometnoj ulici. Naravno da postoji granica gdje treba intervenirati. A tu granicu svatko od nas sam određuje.
Ali mislim da nema ništa lošeg ni ako neke stvari djeca nauče na vlastitom iskustvu ;) (i opet ponavljam, to se ne odnosi na po život opasne situacije kao što je npr. cesta koje se i ja grozim!)