kako ih napraviti doma, od pocetka do dijela kad se skuhaju (prezla i dalje, to znam :) )
neku jednostavnu verziju pliz.
sto jos moze osim sljiva ili marelica?
Printable View
kako ih napraviti doma, od pocetka do dijela kad se skuhaju (prezla i dalje, to znam :) )
neku jednostavnu verziju pliz.
sto jos moze osim sljiva ili marelica?
skuhaš 1 kg oguljenog krumpira, zgnječiš, istreseš na podlogu, dodaš jedno jaje, i brašna po potrebi, mijesiš, mijesiš, mijesiš ...
trgaš komad po komad, i omotaš tim komadićem tijesta šljivu ...
možda može i marmelada?
a treba navodno i malo soli, šećera
:? :?
Ja sam u biti samo gledala dok se rade i to krajičkom oka :P
Vrijeska sjedni 2+
uzmeš tri krumpira (tebi za početak to je dovoljno) :lol:
napraviš pire s mrvom mlijeka tek toliko da nestanu grudvetine krumpira.
dodaš par žlica brašna (mekog-za muki!, mislim može i glatko)
smjesa mora biti ne premekana, oblikuj kugle veličine veće šljive.
osim brašna ja stavim dva vanilin šećera i jednu žlicu šećera (mislim na 3 krumpira inače ide više)
šljive pripremiš (sori ništa bez šljiva) tako da baciš košpu van i umjesto nje ubaciš malo šećera (one male kockice ili jednostavno malo sitnog)
uzmeš kuglicu, napraviš rupu, staviš unutra šljivu i omotaš je s tijetom tako da slučajni prolaznik (npr. tm) ne vidi da je unutra šljiva ili marelica ili NIŠTA! ukoliko se šljiva vidi (propalo je iznenađenje koje nama baka uvjek napravi i kaže evo djeco od marelica su, a u biti unutra šljive) tijekom kuhanja će puknuti na tom mjestu i pobjeći van.
staviš u neku šerpetinu vodu s mrvom soli (rekli bi prstohvat) i kad provri pobacaš knedle unutra. kuhaju se 20-ak minuta (u biti da se skuha to malo brašna, nema što drugo)
dok se ovo kuha, prezle iliti krušne mrve sa šećerom u tavici na žlici suncokretovog ulja (ne do Bog da si stavila maslinovo i sve upropastila :x ) malo propržiš do zlatnožute boje.
umješaš knedle u mrvice, ja bosanac opet pospem sa šećerom, mm slavonac s vrhnjem i mljack :D
i sve to na kraju preliješ s jednom masnom, sočnom, uljevitom s paprikom...znaš već šta. hmmm... ili je to bilo iz neke druge priče.
dovoljno simple?
Uh Mamita to izgleda tako jednostavno,a meni tijesto bude ili premeckavo ili kao žvaka.Provat ću tvoj recept,mljac!
Marko 24.12.1999
Dora 20.10.2003
da. može i jaje u tijesto da to malo poveže :P
Ako koristite oštro brašno neće biti mljeckavo, također treba pričelkati da se krumpir ohladi jer onda "traži" manje brašna - što manje brašna mekše knedle.
A za lakše formiranje, koristite smrznute šljive, sa ili bez košpice.
Mi ne stavljamo šećer niti u tijesto niti u šljive, a niti u prezle.... sve kako je gore napisano samo bez šećera, u tijesto ide malko soli, a u tanjuru se može posuti sa pomiješanim cimetom i šećerom. Iako mi se čini da je malo šećera u tijestu dobra ideja i baš ću sutra probati... ionako su bile u planu
Mljac!!!
Bitna je kvaliteta krumpira, treba biti brašnasti, bijeli krumpir, nikako vodenast, onda 'traži' manje brašna. Moja mama uvijek kuha krumpir za knedle i njoke u komadu, neoguljen, pa ga onda guli skuhanog i pasira. A čula sam (a isprobala nisam) da je super skuhati krumpir za to krumpirovo tijesto u mikrovalnoj, da onda bude skroz suh.
E Mamita, jesi me nasmijala, deskriptivna kao i uvijek, do najsitnijeg detalja. Nema šanse da ti ne uspije štogod po receptu iz njene kuhinje. :*
Ja obavezno krompir skuham u ljusci, pričekam da se barem do pola ohladi i tek onda mijesim s brašnom. Ide otprilike malo manje od pola količine brašna naspram krumpira. Dodajte ga postupno. Onda neće biti gnjecavo.
I još što je važno: Ne smiju se dugo kuhati, da se ne raspadnu. Nakon što se stave u kipuću vodu, kuhaju se sve dok ne isplivaju sve na površinu. Onda još kratko nekih 5 minuta i gotovo, gasiš vatru inače budu mljackave.
Ostalo po želji.
Mamita, ja pomiješam bosansku i slavonsku varijantu na kraju, i vrhnje i šećer, a bogme i cimet. :mrgreen:
Ne mogu nikako shvatiti tu varijantu s prezlama i prženjem...
Definitivno su najfiniji kad se zaliju sa umakom od vrhnja (prokuhano vrhnje, malo šećera i grudica maslaca) , pa se još fino posipaju cimetom...
Ah da, ja zaboravih, i dodatak krupne prezle pržene na ulju! :mrgreen:
Ja radim knedle ugl. slično kak su cure napisale samo što je kod nas bitno:
krumpir se još vrući oguli i zgnječi i onda se odmah dodaju sastojci - jaje, sol, margarin (obavezno) i umješava brašna koliko je potrebno da se zamijesi glatko, ne pregnjecasto tijesto.
Uglavnom tijesto razvaljam na cm debelo na pobrašnjenoj podlozi, režem četverokute 10x10 (otprilike), stavim očišćenu šljivu s malo šećera na sredinu (šećer obavezno jer onda šljiva bolje pusti sok), spajam suprotne ćoškove i to sve polijepim da ne curi van i kuham oko 15 min u kipućoj slanoj vodi.
mislim da ce ivar jesti i dalje ledove dok ja pokopcam je li krumpir vruc ili hladan i sto je to kvalitetan krupmir.
on ih pojede svih 6 komada u jednom obroku, a ako i mi hocemo po 6, koliko je to krumpira? (znam koliko je to sljiva :lol: )
ivarice, moja ti je preporuka da prvo odgledaš demonstraciju jer ti nitko ne može objasniti kakvo zapravo treba biti tijesto. ne smije biti mljackavo, ali ni pretvrdo jer knedle neće biti mekane nego žilave.
dalje:
krumpir se kuha u kori i pasira vruć. ako je dobar, treba ti manje brašna i to su najbolje knedle, tope ti su u ustima! najbolji krumpir je hvarski :mrgreen: , u nedostatku dotičnog lički, varaždinski... glavno da nije voden.
jako važno: kad mijesiš tijesto ne smiješ ga ostaviti na stolu i čavrljati na telefon, otići pokupiti veš i slično jer tijesto ode u vodu i zbogom knedle!
friške knedle se kuhaju dok ne isplivaju (odmah kuhati!), možda još minuticu, a smrznute još oko 5 minuta. odaberi jednu žrtvu i pikni je vilicom tu i tamo!
a ako ti pofali šljiva ili marelica, od ostatka tijesta lijepo napravi njoke i zamrzni!
hmmm, što još... ako je tijesto pretanko popucati će, ako je predebelo nije fino.
fora je ovo sa šećerom u šljivi, to nisam znala!
ma to tijesto, to ti je znanost čitava... :roll: moraš upropatiti prvih par tura dok ne uhvatiš grif!
Moja jadna baka pravi po 60 (slovima: šezdeset) knedli jer mom bratiću i meni nema do bakinih knedli. Ipak smo nas dvoje odrasli na njenoj kuhinji! Tako da moji i njegovi i domaći jedu knedle od bake. A isto tako i grah...
Ja imam najbolju baku na svijetu :love: ...
Ne moram ni napomenuti da ne znam praviti knedle...
Sve mi se čini da će nama i dalje baka raditi knedle :mrgreen:
Knedle (ovde ih jos zovemo gomboce) su moje omiljeno jelo, pa ih je moja mama i na neke druge nacine pravila, jer sam ih stalno trazila.
Na primer, testo kad zamesi (ovako kao sto kazete i da nije gnjecavo) razvuce oklagijom i isece na kvadratice. Umesto sljiva stavi dzem (od sljiva ili kajsija...) i preklopi i stisne krajeve da dzem ne curi. Znaci, ne da budu okrugle, vec cetvrtaste pljosnatije :). Ostalo sve isto - kuvanje, pa prezle... :-) Ove su mi postale omiljene!
Samo se javljam kao još jedna koja ne zna raditi knedle, niti ih previše voli, ali doma ima dva dečka koji su ludi za njima. Radi ih moja mama, a ja ću se morati priključiti vama koje učite.
Iako si nemrem zamisliti da dođem doma s posla u 5 i onda krenem kuhati krumpir, pa guliti pa raditi knedle i još ih skuhati. završila bih vjerojatno u 9 navečer.
Kada vi radite knedle? Vikendom?
Uf, knedle su mi najdraze jelo.... :P
GLAaaDAAAN SAAAAAM!!!! :P
P.S. Kada ih razrezem onda stavim malo cimeta....MLJAC!!!
Ma možda zvuči kao gnajvaža ali ja ih napravim brdo, pa ih sirove stavim u škrinju i onda kuham po potrebi.I na gotove stavim sve i prezle i vrhnje i cimet sa šečerom pa uživam!Moja baka ih je radila i sa jagodama,marelicama,šljivama i pekmezom i sve mi je fino ;) Ali meni je i inače gotovo sve fino...
mmmmmmm jagode!!! zašto mi to već nije palo na pamet?!
Citiraj:
NanoiBeba prvotno napisa
cccc ne kompliciraj :lol:
10-ak knedlički su gotove za jedan sat.
inače ja ih uvjek napravim tonu i onda zamrznem. tako da imamo i za popodne taj dan :lol: :lol:
Moj omiljeni recept za knedle i šufnudle. Brz i jednostavan. Bez krumpira.
U 3 dcl vode
4 dkg margarina
malo soli
staviti da proključa.
Dodati 3 čaše (veličine čaše od jogurta) brašna i prokuhati.
Staviti ohladiti, pa dodati 1 cijelo jaje umiješati.
Od tijesta praviti kuglice i puniti ih sa šljivama, marelicama ili samo praviti šufnudle pa ih posipati soli ili šećerom i cimetom (po želji)
Ja volim i sa sirom unutra - punjenje kao za palačinke sa sirom.
mamita, šta će ti, majke ti, toliko šećera? Meni preslatko i od šljive, a kamoli pekmeza.
šta ćeš jadna kad ti je poremećen sustav kvalitete :lol: :lol:Citiraj:
mamita, šta će ti, majke ti, toliko šećera? Meni preslatko i od šljive, a kamoli pekmeza.
Totalno poremećen!
Naime, ti si mi baš draga!
Ja radim vecu kolicinu pa napravim 10 knedli, to nam je dosta, a ostalo radim njoke. Necu o tjestu jer je bilo vec puno savjeta. Ja obozavam s umakom od vrhnja, ali MM sa prezlama pa onda uglavnom tako i jedemo. Mi jedemo samo s tresnjama ili eurokremom. To nam je zakon. U tresnje ne stavljam secer jer ga ima dosta u prezlama. Meni su ionako presuhe pa ih ja volim prelit s vocnim jogurtom. A za jagode, pa to mi nikad nije palo na pamet. kako stavljate, svjeze ili smrznute ili iz kompota?
Evo i mog recepta. 1.000 puta isproban i uvijek uspije :D
- 1 kg krompira,
- 70 grama putera u vruc krompir
- 2 jaja,
- 250-300 grama brasna,
- malo soli, malo secera
Kad se izradi tijesno pobrasni se podloga i razvije tijesto oklagijom. Ja ih radim uglavnom sa sljivam, kuham u vodi sa dodatkom ulja i kad isplivaju vadim i uvaljam u poprzenu prezlu.
Da skinem prašinu sa ovoga:
Neki dan sam radila knedle (sad kad sam doma bacila sam se na eksperimente u kuhinji :mrgreen:) i definitvno mogu reći da knedle uopće nisu jednostavne, ove moje bi komotno prošle kao topovske kugle...
Sutra repriza, ovaj puta po Mamitinom receptu.
ja obično tijesto za njoke (znači bez šećera) zavaljam u malo deblji valjak i režem na osrednje komade... to napunim mrmeladom i uvalim u vrilu vodu - kad izrone na površinu vadim ih i uvaljam u vruće ulje na kojem sam prepržila krušne mrvice sa cimetom...
zaboravih ... za gastroužitak pri posluživanju prelij javorovim sirupom :mljac:
Hmmmmm, knedle s borovnicama ili sumskim vocem!
meni muž radi knedle. i consider myself lucky :aparatic:, samo što nikako smršavit :nope:
A je li netko probao prodinstati šljive (polovice) sa malo šećera i par kapi vode?
Umak se prelije preko knedli.
Najbolje su mi od oštrog brašna, sa cijelim šljivama. Kad se skuhaju, odmah ih dobro uvaljam u prezle.
Natovarim ih u tanjur, prelijem kiselim vrhnjem i umakom od šljiva i udri!
Sad idem natrag na topic o prežderavanju, jer ću inače početi guliti krumpire. :P
Evo ja ovako:
Napravim tijesto kao za njoke (ogulim koru s oko 1kg skuhanog krompira, dok je još vruć ga propasiram, uvalim unutra cca. 1/4 maslaca, sol, jedno jaje i jedno žumanjce i napravim tijesto.).
Kidam male komadiće tijesta i unutar svakog stavljam po jednu šljivu s jednom žličicom mješavine šećer+vanilin šećer+cimet (to prethodno pomiješaš zajedno).
Tako pripremljene knedlice skuham, (kuhaju se nešto malo duže nego njoki, cca. 3 minute), ocijedim i bacim ih na tavu, na ugrijani maslac, krušne mrvice i šećer. Malo ih okrenem u tavi, izvadim i prelijem s ostatkom mrvica i s punomasnim kiselim vrhnjem. I nastojim ne pojest više od 3. :mrgreen:
Kad od tijesta formiraš knedlice, možeš ih i zamrznuti, samo gledaj da se ne dodiruju pri zamrzavanju (najbolje ih je rasporediti na ravnu dasku dok se ne smrznu, a onda ih spojit zajedno u vrećicu).
Nije ih teško napraviti i uvijek uspiju.
I jel ti uspijeva stati na samo 3? :mrgreen:Citiraj:
fritulica1 prvotno napisa
Uhhh, najcesce maznem odmah dvije tople, pa onda nakon par sati jos jednu hladnu... pa onda ukradem malo od MM-evih 7 komada na tanjuru! :mrgreen:Citiraj:
Dream prvotno napisa
Sva sreca, ne radim ih cesto...
Ako vam se ne radi sa krumpirom ,probajte sa grizom .Jako fino.
http://www.coolinarika.com/recept/711709
nama su najfinije su nutelom :mrgreen:
gladna sam :predaja:
najjednostavnija verzija... zamolim mamu da ih napravi. :mrgreen:
tebi je fakat dosadno, ivarice, te praviš svoj sapun, te sad knedle, šta je sljedeće?!?! dziz. :roll: