"patnja" u spojenim grupama
danas mi je teta od A. u razgovoru o ljetu izjavila kako djeca u spojenim grupama pate, kako mi roditelji ne možemo razumjeti koliki je to stres biti među drugom djecom u drugoj sobi, da je to maltretiranje djeteta...
e, sad, jasno je meni da djeci nije svejedno, pogotovo u početku, ali da li je "patnja" možda preteška riječ?
odmah sam joj rekla da onoliko koliko će moje dijete u 8 mjesecu morati ići u vrtić, da će jednostavno morati jer da nemamo drugoga rješenja i da mi zato uopće nije ugodno slušati o tome koliko će mu biti grozno.
kakvo je vaše mišljenje ili iskustva?
(inače, nikada neću zaboraviti prošlo ljeto kada bismo krenuli ujutro u vrtić a on je govorio - Ja bih išao u onaj novi!, misleći na centralni gdje su bile te spojene grupe)
Re: "patnja" u spojenim grupama
Citiraj:
ivy prvotno napisa
danas mi je teta od A. u razgovoru o ljetu izjavila kako djeca u spojenim grupama pate, kako mi roditelji ne možemo razumjeti koliki je to stres biti među drugom djecom u drugoj sobi, da je to maltretiranje djeteta...
e, sad, jasno je meni da djeci nije svejedno, pogotovo u početku, ali da li je "patnja" možda preteška riječ?
odmah sam joj rekla da onoliko koliko će moje dijete u 8 mjesecu morati ići u vrtić, da će jednostavno morati jer da nemamo drugoga rješenja i da mi zato uopće nije ugodno slušati o tome koliko će mu biti grozno.
kakvo je vaše mišljenje ili iskustva?
(inače, nikada neću zaboraviti prošlo ljeto kada bismo krenuli ujutro u vrtić a on je govorio - Ja bih išao u onaj novi!, misleći na centralni gdje su bile te spojene grupe)
To spajanje grupa definitivno je trauma za jasličare, a za stariju djecu uglavnom nije...
Meni je bilo pozitivno iskustvo sve nakon što su djeca napunila 3. godinu... Do tada, svaka zamjena bila je koma, jer su djeca (naročito stariji) bila strašno vezana za svoje tete odgajateljice.
No, po ljetu je manja gužva pa to ne mora nužno biti patnja i trauma.
Kasnije, kad su bili veći, spajanje grupa bila je dobrodošla promjena. Druge sobe, druge igračke, drugo društvo... Čak su obožavali dežurstva u drugom objektu (jer se njihov preuređivao)... Molili su i kumili da idu bar 3 dana na tu drugu lokaciju jer su im se sviđale sobe, a i tete (pogotovo kad su na toj lokaciji našli svoje nekadašnje omiljene odgajateljice, sreći nije bilo kraja...). :heart:
Ako je vrtić dobar kolektiv (mislim tu na dobre međuljudske odnose) kao što je bio naš, stvari uglavnom klapaju. No, jasličarima je to uvijek teško, pa smo mi gledali da ih preko ljeta damo na čuvanje bakama i dedi... barem dio vremena. Tako se i gradi "imunitet" na promjene osoblja, ali ako dijete mora u vrtić, onda mora - to znaju odgajatelji, a bome i djeca brzo shvate i prihvate.
Re: "patnja" u spojenim grupama
Citiraj:
ivy prvotno napisa
da moja je patila u jasličkim danima, ali razlog nisu djeca nego nepoznata teta
i to je jedna od stvari za koju imam grižnju savjesti
nadam se da će se u skoroj budućnosti napraviti promjene u vezi jasličkih dežurstava