ZAŠTO PROTIV PROGRAMIRANOG PORODA?
Kao prvo, ispričavam se ako je tematika programiranog poroda već negdje začeta, no ja ju nisam pronašla. Ako je molim vas da me uputite gdje.
Hvala...
Moje pitanje vezano za programirani porod je vrlo jednostavno, no zanima me, s obzirom na činjenicu da se sve rodilje protive takvom načinu poroda, zašto je on toliko loš?
Naime, termin mi je 2.12. te je trudnoća izrazito uredna, otvaram se polako i kako treba, beba je već 3700 g. i potpuno zrela za porod, te mi je ginekologica ponudila da se možemo dogovoriti oko termina poroda, ako želim.
Objasnila mi je da ću dobiti drip koji će inducirati trudove, da će mi probiti vodenjak te da ću roditi na isti način kao i da sam došla sa neiduciranim trudovima i da takav porod ne može naštetiti niti meni niti bebi.
U čemu je onda problem kod takvog poroda?
Molim vas da mi date činjenice koje objašnjavaju pozitivne i negativne strane induciranog poroda koje nisu subjektivne prirode (jer naravno da je prirodno najbolje, ali zašto?)
Imam tjedan dana da donesem odluku, a slušajući ostale rodilje sve su rekle da se nikada ne bi odlučile za takvu vrstu poroda, pa sam zabrinuta.
Molim vas pomoć, hvala...
Re: ZAŠTO PROTIV PROGRAMIRANOG PORODA?
Citiraj:
Paio prvotno napisa
Naime, termin mi je 2.12. te je trudnoća izrazito uredna, otvaram se polako i kako treba, beba je već 3700 g. i potpuno zrela za porod, te mi je ginekologica ponudila da se možemo dogovoriti oko termina poroda, ako želim.
Objasnila mi je da ću dobiti drip koji će inducirati trudove, da će mi probiti vodenjak te da ću roditi na isti način kao i da sam došla sa neiduciranim trudovima i da takav porod ne može naštetiti niti meni niti bebi.
Profesionalna etika tvoje ginekologice je ravna nuli. I nije mi jasno otkuda takve stvari padaju ljudima na pamet.
Što s tiče konkretnog, zamisli da liječnici curama koje su razvile seksulna obilježja (grudi, dlakavost), a nisu dobile prvu menstruaciju, ponude da ime je izazovu, jer to je isto kao i da je sama stigla kad je organizam na to bio spreman.
Što s tiče dripa, ne bih ga poželjela niti smrtnom neprijatelju. Trudovi i bol s dripom i bez njega su potpuna suprotnost. Barem je kod mene bilo tako.
Prokidanje vodenjaka radi se s kukicom, zbog čega je moje dijete rođeno s 3 ogrebotine na glavi.
I naravno da ti tvoja gin. ne može garantirati da je beba uistinu spremna i da će sve biti isto kao i da je porod krenuo pirodno.
Sretno u donošenju odluke!
Stimuliranje maternice lijekovima
Draga Paio, neizmjerno mi je drago što toliko brineš i razmišljaš o svom porodu. I hvala ti što si se javila.
Moja priprema za porod je uključivala intenzivno proučavanje literature.
Jedna od najdražih knjige bila mi je od M. Wagnera: Pripremite sa za porođaj. Donosim ti jednu stranicu i o stimuliranju maternice lijekovima.
"Trudovi izazvani lijekovima donose stvarne rizike i za ženu i za bebu. Znanstvena istraživanja pokazuju da lijekovi mogu, ali i ne moraju, ubrzati trudove, dok sigurno povećavaju broj dodatnih zahvata na ženi. Svejedno se taj postupak ženama savjetuje kao siguran, a u postupku se dokazuje kao golemo olakšanje liječnicima i bolnicama. Je li vrijedno toga? Jesu li rizici mali ili visoki. Da vidimo.
- Smrt majke. U razvijenim je zemljama vrlo niska stopa smrtnosti majki. Ipak u SAD opasnost se već 15 godina povećava, a povećan broj Amerikanki koje umiru tijekom trudnoće i porođaja gotovo je sigurno povezan s povećanom stopom izazivanja trudova i carskog reza. Zašto bi izazivanje trudova vodilo do ženine smrti? Jer činjenice pokazuju da upotreba materničnih stimulanata za izazivanje trudova izuzetno povećava opasnost od pucanja maternice. To povlači povećanje stope smrtnosti majki, a također vodi do embolije plodnom vodom - stanja od kojeg umire 80 posto pogođenih žena. Rizik ima 2 elementa. Prvo, kako često se to stvarno događa? Drugo, koliko je ozbiljno ako se dogodi? Pucanje maternice i embolija plodnom vodom rijetki su, ali prava su katastrofa kada se dogode, s visokom stopom smrtnosti majki.
- Oštećenje mozga i smrtnost bebe. Postoje dobri znanstveni pokazatelji da izazivanje trudova lijekovima često uzrokuje da se maternica prebrzo steže i dosta pokazatelja da takvahiperstimulacija tikeom trudova može dovesti do jakog i trajnog oštećenja mozga bebe - a u nekim slučajevima i do smrti fetusa. Zašto? Jedini trenutak kada beba može od majke dobiti kisik je period između trudova. Ako su kontrakcije prečeste, nema prilike da beba dobije dovoljno kisika. Usto, izazivanje trudova lijekovima povećava, kao što smo gore razmatrali opasnost i od pucanja maternice i od embolije plodnom vodom, a obje te komplikacije nose veliku opasnost od smrti za fetus ili novorođenče.
- Povećana vjerojatnost za porođaj instrumentima i kirurškim zahvatom. Drugi nepoželjni ishod izazivanja trudova je taj da vodi povećanju broja beba koje izvlače kliještima ili vakuumskim ekstraktorom i većem broju beba izvađenih carskim rezom. Svi takvi porođaji nose povećani rizik i za majku i za bebu
- Ometa povezivanje i dojenje. Remeti majčine hormone."
U svom pitanju spomenula si i prokidanje vodenjaka. Javi ako želiš tekst i o tome.
Nadam se da će ti ovo biti od pomoći u razmišljanjima.
:love: