Re: Osamostaljivanje... 9+
S obzirom da je tema na "Izazovima roditeljstva", a ne na "9-13", osjetila sam se i ja pozvana da nešto napišem na tu temu :mrgreen:
Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
I tako, odjednom uhvatim ja sebe da OPET pospremam njihovu sobu, da slažem njihove krevete, da brinem o tome jesu li sve zadaće napisane, sve knjige spremljene itd.
NIje mi teško. Ma NIJE mi teško. Ali dugoročno to je loše i teško mi je naći način kako da rasporedim dnevne obveze jednakomjerno - da nitko ne bude žrtva (ja često po inerciji upadam u taj lonac, nikom se ne da pa ja OPET ispraznim suđericu, namažemi svima cipele, odnesem smeće itd.). I onda se osjećam glupo i bedasto.
Problem se zove ovako: ako se ja ne pokrenem, nekako imam osjećaj da čitava obitelj stoji u mjestu i svi čekaju mene (često i mm, ne uvijek ali češće nego bih očekivala). Jednostavno, kao da ih preuzima inercija.
Naime, i ja se vrlo često osjećam kao ti u ovim rečenicama, s time da bi kod nas radni naslov glasio "osamostaljivanje - 40+" :mrgreen: , a dodatni problem koji me muči jest: kako djetetu koje te stvari tek uči ne dati krivi primjer, odnosno obrazac ponašanja, i istovremeno sačuvati živce i koliko-toliko mir u kući.
Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
Daklem, moji dječaci su lijepo participirali u kućnim poslovima, brizi za svoje stvari i drugo do početka ove školske godine. Povećanjem broja obveza (samo jedno slobodno popodne tjedno) njihova se pomoć u kućii smanjila na nulu.
Sama si dala odgovor...jednostavno ne stignu i umorni su. Da ja imam u tjednu samo jedno popodne slobodno sigurno bi mi pospremanje ili nešto drugo što uključuje bilo kakav rad bilo zadnje na pameti...
Potpisujem Zdenku
Citiraj:
yaya prvotno napisa
Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
Daklem, moji dječaci su lijepo participirali u kućnim poslovima, brizi za svoje stvari i drugo do početka ove školske godine. Povećanjem broja obveza (samo jedno slobodno popodne tjedno) njihova se pomoć u kućii smanjila na nulu.
Sama si dala odgovor...jednostavno ne stignu i umorni su. Da ja imam u tjednu samo jedno popodne slobodno sigurno bi mi pospremanje ili nešto drugo što uključuje bilo kakav rad bilo zadnje na pameti...
Potpisujem Zdenku
za neke sitnice se uvijek može naći vremena... izbaciti smeće, pospremiti stol nakon jela, napraviti sok :x ...
stvar je u tome što pre lako uđu/uđemo u te trutovske cipele (ovo mi se dopalo) i obaveze prepustimo onome tko se ponudio da nas rastereti.
vremenom zaboravimo da je to bilo privremeno i stvar prihvatimo zdravo za gotovo.
ja se bojim da sam od kćeri napravila tog truta koji ne razumije da treba participirati u zajednici.
Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
njihova se pomoć u kućii smanjila na nulu.
ja ću samo reći da mi je jako drago da peterlin nije moja mama :mrgreen:
Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
Nikada ih nisam prisiljavala, oni su rado i od svoje volje pomagali, ali nekako je to naglo prestalo.
krivo! nitko ne obavlja kućanske poslove iz neopisive ljubavi (osim posebnih stvorenja :mrgreen: ), a djeca ako se i vesele neko vrijeme, to je zato jer je to nešto novo, jer se osjećaju velikima i važnima
kad se zasite igre, prestaje i čišćenje