kako se "obraniti" od rutinskog poroda?
Citam vasa iskustva i argumente za sto prirodniji porod i sve mi to zvuci divno i krasno, mene ste uvjerile (sto nije tesko, ja sam uvijek otvorena za sve sto zvuci razumno), ali kako da ja uvjerim druge?
Kad doktoru spomenem zelju za izbjegavanjem epiziotomije, on mi kaze da to ionak necu ni osjetit pa da se ni ne brinem... Prijateljicu koja je nedavno rodila pitam zasto su joj busili vodenjak - "jer to ubrzava porodjaj, zakaj bi se bezveze duze mucila s trudovima? Mogu samo zamisliti kako ce to izgledati kad uletim u guzvu rodilista.
Zato lijepo molim sve iskusne mame da nama buducim i zasada neiskusnim mamama daju par savjeta kako se obraniti od toga da vas u rodilistu stave "na pokretnu traku".
Kakva su vasa iskustva? Kako odbiti doktora kad vam pozeli sati drip/probusiti vodenjak i sl.? Kako nagovoriti babicu da vas ne reze ako bas nije nuzno potrebno? Koliki je rizik da cete izigravajuci prepametnu svojeglavu rodilju na sebe navuci bijes osoblja, a time ugroziti i sebe i svoju bebu?...