Pri tome ne mislim na čuvanje u nekom podrumu.
Naime, nabrala sam veću količinu jabuka petrovčica, pa bi ih ili nekako izdinstala, pa da se spreme za štrudl.
Je li netko radio neki pripravak sličan pekmezu?
Printable View
Pri tome ne mislim na čuvanje u nekom podrumu.
Naime, nabrala sam veću količinu jabuka petrovčica, pa bi ih ili nekako izdinstala, pa da se spreme za štrudl.
Je li netko radio neki pripravak sličan pekmezu?
Može se raditi pekmez od jabuka. Jabuke se ogule, naribaju, pošećere, može malo limunske kis. i kuhanje do iznemoglosti.
( način isti kao i pekmez od marelice na ovom forunu )
Naj jednostavnije je izribane jabuke spremiti u zamrzivač i zavisno od recepta i vrste kolača pripremiti ih po potrebi ( ja za štrudlu ne dinstam jabuke )
Ja ih izribam, i ako su malo zelene ili kiselkaste kratko prodinstam. Onda zamrznem. Zimi radim od toga kolače- štrudle, pite i sve ostalo. Kad ih odmrznem, ponovo ih malo prodinstama i tada ubacim po potrebi šećer, mirodije (vaniliju, cimet, lim. koricu), bajama mljevenih itd. Imamo doma veliko stablo, pa svake godine zamrznem na desetke kila jabuka i traje mi cijelu zimu sve do proljeća.
mogu se i narezati na komadiće i zalediti, te dugih zimskih večeri kuhati kompot. ako mu se doda par isto tako zamrznutih šljiva - odličan je!
Hvala, upravo radim pekmez, našla sam neki recept u koji ide đumbir, pa sam jabuke zribala, dodala šećer, cimet, ribani đumbir i limunov sok. Sad se već 45 minuta kuha, mislim da će trebati još jedno pol sata...
Nizozemci i Njemci rade pire od jabuka koji je meni ostao drag iz djetinsjtva. Jabuke se narezu na sitne kockice i stave polako poklopnjene kuhati s malo vode, secera i limunovog soka (da ne pocrne). Nakon 45 min se jabuke raspadnu, odlije se eventualni visak vode, doda se cimet u prahu. Moze se flasirati onako s 'grubim' komadima jabuke a moze se i skroz pirirati ...