Re: Klinci od 6 do 7 godina
Citiraj:
Mukica prvotno napisa
, tj. ovi sto ce na jesen u skolu
Mi još ne spadamo u ovu skupinu, Sonja je 5,5 godina pa kako ne spadamo niti u jednu "berbu" evo:
jel ih ostavite same doma i okolko dugo? -
Ne- jednom sam je prošli tjedan ostavila doma jer sam trčala u dućan preko puta po nešto što sam zaboravila kupiti za ručak. To je bogami bila trka, a u dućanu sam se progurala preko reda i vikala ko manijak brzo, brzo, djete mi je samo doma, a ondaje jedna je gospođa rekla -joj pa požurite vidite da joj je djete doma samo, pa koliko je staro??? Ja velim 5,5 a ona u smjeh- joj joj vi mladi roditelji... :P
jel idu sami u ducan? -
Ne, osim kad smo u parku otrči u kiosk uz park po sokić...
koje su im kucne obveze? -
Nikakve, ali ozbiljno si razmišljam da joj nešto zadam kako bi stekla neku radnu naviku, nekakavb sitni zadatak koji joj neće biti naporan a radit će ga svakodnevno (sviđa mi se ovo tvoje o smeću).
sto vole sami raditi po kuci? -
Tu i tamo voli zaliti cvijeće i pobrisati prašinu. Sve u svemu mislim da je mala lijenčina, ali opet si mislim da će se kroz život dovoljno naraditi. Ne znam nisam pametna.
Moja Anja već ima 7,5, pa ipak
jel ih ostavite same doma i okolko dugo? - ne jer se jako boji. Jednom ju je MM ostavio doma (jer je htjela ostati) i onda me zvala na posao, nek nazovem tatu na mobitel da se požuri doma, jer je nju strah
jel idu sami u ducan? - ne, isto se boji. Ide ako ju ja dopratim do mjest s kojeg mogu vidjeti ulaz u dućan.
koje su im kucne obveze? - trebala bi pospremati dječju sobu, ali to su takva natezanja da mi je grozno to i pisati
sto vole sami raditi po kuci? - bristi prašinu s baby love maramicama, brisati staklo s onim sprejem (a to ja ne volim da radi), pomagati baki peći kolače, mesti - ali i to sve samo kad je njoj volja, inače nema šanse :roll:
Citiraj:
Mukica prvotno napisa
da se prisjetim malo...
jel ih ostavite same doma i okolko dugo? ostavljala sam ju samu, i nije ju smetalo. išla sam u dućan, ili obaviti nešto što bi joj bila veća gnjavaža. znala je da ne smije nikom otvoriti, na telefon se javljala, a ja sam bila dostupna na mobitel.
jel idu sami u ducan? u dućan je išla već s nekih 4 ili 5 godina, po kruh ili neku drugu sitnicu.
koje su im kucne obveze? smeće ne :mrgreen: . spremala je svoju sobu, i presvlačila posteljinu, pomagala u kuhinji, itd..
sto vole sami raditi po kuci? prati suđe (za razliku od sada :lol: )
muki, dijete se mora osamostaliti. ponekad smo prezaštitnički raspoloženi, i nismo svjesni stvari koje dijete MOŽE I ZNA.
sjećam se kad je kikica imala neke 4 godine, i bili smo u crikvi u hotelu. gužva - van pameti. sjedile smo s jednim parom u restoranu ( koji je imao curicu njene dobi). kikica je znala da ne smije sama dalje od recepcije, a ta malena ju je htjela odvući dalje - u centar. kikica se istrgnula, i ODMAH dojurila reći kako je malena otišla sama, i pokazala kud je otišla. svi smo se strčali, a malu smo našli nekih pola kilometra dalje - u centru. :shock:
tvoj sinko je pametno dijete, i nemoj ga ograničavati na takav način. dogovori se s njim da prvi (eventualno drugi) put ideš par metara iza njega, da vidiš kako se snalazi na cesti, i da li je dovoljno oprezan - pa ako bude sve u redu - da ćeš ga onda pustiti samog. nemoj reći da je to zbog njega, nego mu lijepo iskreno priznaj da si mama paničarka, i da je kontrola isključivo zbog TEBE, a ne zbog njega. to klinci lakše prihvate.
kikica nikad nije imala problema s ostankom doma. dozirala sam malo po malo - i sve je bilo u redu. u drugom razredu čak nije htjela ostati do 16h u boravku, a u trećem su počele smjene (ujutro / popodne), i MORALA je biti sama.
Citiraj:
Mukica prvotno napisa
, tj. ovi sto ce na jesen u skolu
jel ih ostavite same doma i okolko dugo? - ja da, ali jako jako rijetko i jako jako kratko, sto je krace moguce dok moj brat, koji ima 8 mjesci strarijeg klinca istog vec godinama ostavlja samog samcatog doma i tvrdi mi kak njegovo dijete voli bit samo sto je meni, malo onak... :/ jer ja fakat ne znam ni jednog odraslog koji voli bit sam, a kamoli neko dijete
jel idu sami u ducan? - oki silno zeli, ali ja ga ne pustim jer zivimo uz glavnu cestu
znam da mi je to skroz bezveze i da je vec mogao koji put sam do duckasa jer ce za mjesec dana u skolu, ali... nemrem pa nemrem
koje su im kucne obveze? - oskar nosi vrecu za smece do kante
sto vole sami raditi po kuci? - oki brine o tome ima li wc papira :mrgreen: , zalijeva cvijece, ponekad slaze svoj krevet (meni nije palo na pamet da ga o trazim nego se sam dosjeti s vremena na vrijeme), voli usisavat i oribat lavabo s vremena na vrijeme, ispraznit perilicu za sudje te perilicu za ves, sam si napravi sendvic, sladoled od jogurta (nasipa jogurt u one modleke i stavi ih u skrinju), cokolino i krokace (kornfleks)... i tak, nemrem se sad svega sjetit... e da, bas ljepo objesi ves na stender i pobere ga i slozi (jes da to zgleda ko da ga je voda donesla, al nema veze...)
Ne ostavljam ju samu ona se boji biti sama kao i mama. U ducan ide sama samo kad je kod bake na selu jer je par kuca dalje, sto se tice kucnih obaveza voli brisati prasinu , pravi svoj krevet u puno stvari je samostalna. Ja ju ne teram da nesta puno radi ona napravi sama od sebe.