Sramežljiva, plaha djeca.. ima li vas još?
Daklem, znam da je život lakši kad ideš kontra svih, a onda dođeš na rode pa vidiš da ih ima još koji razmišljaju tako.. ;) Zato mi je i sinulo da podijelimo iskustva mi ap roditelji koji imamo sramežljivu djecu. Jer koliko god se meni činilo da radim dobro s njom, snažno me pogodi kad mi netko dobronamjerno kaže da je neva toliko sramežljiva jer smo ju mi toliko snažno okrenuli na mene. :/
A konkretno pitanje, da li ste imali neki sustavan pristup tome, tipa intenzivnije socijalizacije, kako ste se ponašali u konkretnim situacijama, kaj ste vidjeli da bolje ili lošije djeca prihvaćaju, da li se i kako situacija mijenja kako dijete odrasta...
I ono što se dodatno pitam, da li možda ona meni svojim ponašanjem nešto poručuje? (utjecaj juula)
Odnosno, da li (i što) i ja trebam naučiti iz svega toga (tj., zašto je baš mene odabrao ovaj sramežljivi anđeo :* )
Re: Sramežljiva, plaha djeca.. ima li vas još?
Citiraj:
I ono što se dodatno pitam, da li možda ona meni svojim ponašanjem nešto poručuje? (utjecaj juula)
ne mislim da ti nesto time porucuje, to je naprosto njena priroda.
Citiraj:
Odnosno, da li (i što) i ja trebam naučiti iz svega toga (tj., zašto je baš mene odabrao ovaj sramežljivi anđeo )
imam jedne poznanike koji su izrazito ekstrovertni i koji ljude opisuju otprilike ovako: ona ti je super, tako je ekstrovertna i komunikativna. i dobili su izrazito introvertno dijete. mozda da nauce zagrebat malo dublje kad procjenjuju ljude.
a zasto sam ja introvertna, dobila introvertno dijete? valjda kako bi napokon prihvatila tu svoju osobinu.
tako si ja to objasnjavam. sigurno je i medu vama neka tajna veza
Citiraj:
vilma prvotno napisa
da li (i što) i ja trebam naučiti iz svega toga (tj., zašto je baš mene odabrao ovaj sramežljivi anđeo)
mozda da nauce zagrebat malo dublje kad procjenjuju ljude.
moguće. kad razmislim, mislim da nikada nisam imala puno interesa za introverte, ne ono kao neki rasizam, nego su me uvijek više privlačili ekstroverti pa za druge nisam imala prostora. možda sam sada dobila nju da naučim koliko ta osobina ima posebnih popratnih karakteristika 8)
a ono sa etiketiranjima "kako je sramežljiva..", "jel se ti sramiš.." i sl., užas. još ih nismo puno doživjeli, ali polako mi počinje kipiti. pa kaj oni nemaju nimalo obzira prema toj djeci nego ih tako sa samosažaljenjem pogledati i komentirati tako. pa ko da ima gubu :( a samo jer je opreznija od nekog prosjeka..
nego, pitam se, koliko joj ja u tome pomažem/odmažem.. nekako sam se prestala truditi da se otvori prema novim ljudima, možda joj time dajem poruku da ja i očekujem od nje da tiho šuti kad nekog novog sretnemo.
Citiraj:
aqua prvotno napisa
nego, pitam se, koliko joj ja u tome pomažem/odmažem.. nekako sam se prestala truditi da se otvori prema novim ljudima, možda joj time dajem poruku da ja i očekujem od nje da tiho šuti kad nekog novog sretnemo.
Ja baš mislim da joj pomažeš. Nema mi goreg od navale na dijete tipa: Ajde reci stričeku/teti kako se zoveš i sl. Djeca su puno bliža prirodi i instinktima nego odrasli pa mislim da lakše 'snime' tj. procjene ljude. Odrasli se više ponašaju prema nekakvom osjećaju za 'pristojnost' tipa 'što će ljudi misliti' koju su nam usadili u djetinjstvu i zato (po meni) često griješe etiketirajući vlastito dijete kao 'nepristojno'. Uh, koliko puta sam to vidjela, a i sama doživjela. :/ Ja bih se vrlo rado htjela riješiti takvog obrasca ponašanja. Od djetinjstva sam osoba koja ne zna reći ne i podmeće leđa gdje ne treba, a sve zahvaljujući modelu 'ajde budi dobra curica...'.