Da li je istina-porodiljne naknade prvih 6 mjeseci?
Zanima da li je istina da se prvih 6 mjeseci po novome isplaćuje puna plaća? To znači da ako mi je plaća recimo 5500 da ću toliko i dobiti, umanjeno za prijevoz i prehranu.
Naime to mi je rekla šogorica, njena je kolegica s posla na porodiljnom i kaže da dobiva punu plaću. Nisam išla u detalje s pitanjima. Hvala na odgovorima. :)
Jedno pitanje za frendicu
Naime ona treba roditi 12/12/06 a zaposlila se sa 1/9/06.
Sada joj HZZO-u kažu da će imati naknadu 1600,00 kn, odnosno računa ju joj samo 10 mjesec, a ne i 9???
To mi baš nije jasno, ali tako su joj rekli. Zadnjih mjesec dana joj otpada na 28 redovnih dana porodiljnog dopusta, pa zato nema prosjek zadnja 3 mjeseca, što bi joj navodno u suprotnom bilo dovoljno da prima naknadu od 4250 HRK.
Da li ima netko neko drugačije iskustvo?
Re: Jedno pitanje za frendicu
Citiraj:
PetarP prvotno napisa
Naime ona treba roditi 12/12/06 a zaposlila se sa 1/9/06.
Sada joj HZZO-u kažu da će imati naknadu 1600,00 kn, odnosno računa ju joj samo 10 mjesec, a ne i 9???
To mi baš nije jasno, ali tako su joj rekli. Zadnjih mjesec dana joj otpada na 28 redovnih dana porodiljnog dopusta, pa zato nema prosjek zadnja 3 mjeseca, što bi joj navodno u suprotnom bilo dovoljno da prima naknadu od 4250 HRK.
Da li ima netko neko drugačije iskustvo?
Na ER-1 obrazcu potrebno je imati 2 place! Ali ona placa iz onog mjeseca u kojem se ide u porodiljni se ne racuna! Stoga, ako ide na porodiljni 1.11. (ili 12.11. svejedno), onda se placa iz 10.og mjeseca isplacena u 11.om NE RACUNA! Znaci, racuna se samo placa isplacena u 10.om mjesecu (to je placa za rujan), stoga na ER-1 obrazcu biti ce napisana samo jedna placa, a to nije dovoljno za racunanje prosjeka, vec ce dobiti minimalac. :(
Ja drzim fige da ipak bude drugacije, jer ustvari zakonom NIJE propisan ovaj uvjet, samo sto to sluzbenice sabotiraju i salju pravnu sluzbu na provjeru da li je to zaposlenje fiktivno ili stvarno ili automatski racunaju minimalac.