imam recept od moje mame, a nije mi nekaj...
Kako ih vi radite?
I kaj još radite sa šljivama... imam ih da ne znam kaj s njima! :)
Printable View
imam recept od moje mame, a nije mi nekaj...
Kako ih vi radite?
I kaj još radite sa šljivama... imam ih da ne znam kaj s njima! :)
iz jedne internet kuharice
Recepti - sljive
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=27434
ima ti tu nesto...
Nemaš jednostavnijeg od tijesta za knedle, a ista stvar ti je i za njoke.
Ovako:
skuhaš krumpir (na kockice) u slanoj vodi, zgnječiš kao za pire, dodaš jedno jaje, žlicu putra ili margarina i brašna postepeno, koliko ti treba da se dobiješ kompaktno tijesto. Ja volim kad je malo tvrđe, a možeš napraviti i s manje brašna, pa će biti mekše. Ovisi o ukusu.
Uzmeš komadić tijesta i omotaš oko šljive ili marelice, pa opet cijelu kuglicu u brašno.
Stavi u kipuću vodu. Kad isplivaju na površinu, kuhaj još koju minutu. Na ulju preprži malo prezla i prelij preko kuhanih knedli. Posipaj s puno šećera.
Od istog tijesta možeš napraviti njoke. Ja puno puta iskoristim pire krumpir ako se ne pojede za ručak, pa drugi dan imamo njoke. Ako mi ostane i malo špinata, i to umiješam u krumpirovo tijesto, pa imamo zelene njoke. U tom slučaju ide malo više brašna.
Dobar tek! :love:
ja bih dodal s vrhnjem i secerom i naravno cimet kao neizostavan elementCitiraj:
Linda prvotno napisa
dodal= dodala
Makar je tijesto od krumpira neusporedivo bolje ja kad nemam vremena napravim brzo tjesto za knedle (i nitko nema pojma da nije pravo)
Ide ovako:
1/2 l vode, sol, putar
kada zakipi ubacim 40 dkg oštrog brašna i zamješam (bude jako gusto)
Kada se ohladi (da mogu sa rukom mjesiti) ubacim 3 jaja i voila !
Ja sa rukom uzimam odokativno tijesto i stavim unutra šljivu (sa malo šečera) i stavim kuhati dok ne isplivaju na površinu. Nakon toga ih uvaljam u pržene prezle :)
I ja to isto radim! I super je! :D Brzo i odlično, stvarno nema neke razlike u okusu. Čak mi je bolje to za zamrzavanje od krumpirovog tijesta, jer mi se ne razbljeca kao krumpirovo.
Ja od krumpirovog tijesta radim knedle uglavnom kad mi ostane pirea od ručka. :)
Ja isto radim knedle bez krumpira. Uopće nema razlike, a puno brže budu gotove.
Probajte, vidjet ćete da su dobre!
E Linda , ti si to super opisala , ja ću ih sutra vjerovatno ! Ti si to tako jednostavno. :love:
Mogu se knedli raditi i bez dodatka jaja u krumpirovo tijesto. Nema razlike.
Koliko krumpira? Otprilike?Citiraj:
Linda prvotno napisa
Curke, može pitanje?
Je li idu bilo koje šljive ili moraju baš određena vrsta?
bolje su one sitne , pekmezare ( starinske šljive ) od onih krupnih koje su više za jelo , ali ja stavljam koje nađem na tržnici i sve 5 ! :mljac:
Ja još na šljivu dodam žličicu šećera, pa onda omotam tijesto. MMMljac, budu super jer puste unutra onaj sok..Sad ste mi dale ideju..idem popodne radit knedle!! :D