Preispitivanje poroda II - carski rez i zdravlje
I ja se nalazim u fazi preispitivanja poroda i nastavljam se na priču. Zanima me kakav bi negativan utjecaj na zdravlje djeteta mogao imati porod završen carskim rezom? Naime, Poslid je u svojem originalnom postu "preispitivanje poroda" iznijela pretpostavku da su joj prva dva djeteta najvjerojatnije alergičari i asmatičari zbog rođenja carskim rezom (veza između nedostatka trudova i "slabijih" pluća). Ja sam rodila carski ali sam prošla trudove. Međutim, pored svojih dovoljno jakih trudova iskusila sam i prokidanje vodenjaka i drip - znači bilo je i indukcije pa samim tim i stresa za bebu. Fetal distress odn. distocija (težak porod) bili su razlog carskog reza. Beba mi je teški atopičar. Do sada smo uspjeli dokazati alergiju na proteine kravljeg mlijeka. Njegova bolest može i ne mora biti posljedica alergije, može se ali ne mora u kasnijoj dobi pretvoriti u astmu. Postoji li mogućnost da je carski rez (i sve što ide uz to poput: stres pri porodu, pupkovina oko vrata, nizak apgar 5/7, gutanje plodne vode i antibiotici) utjecalo na razvoj bolesti? Ima li koji link gdje bi mogla doznati više o utjecaju carskog reza na zdravlje djeteta?
Re: Preispitivanje poroda II - carski rez i zdravlje
Citiraj:
drndalica prvotno napisa
Naime, Poslid je u svojem originalnom postu "preispitivanje poroda" iznijela pretpostavku da su joj prva dva djeteta najvjerojatnije alergičari i asmatičari zbog rođenja carskim rezom (veza između nedostatka trudova i "slabijih" pluća).
Također je dobro dokumentirano da porođaj carskim rezom kod djeteta
povećava rizik od astme, ba? kao i prehrana djeteta bočicom, a ne
majčinim mlijekom. Dijete koje na svijet dođe kroz porođajni kanal
izloženo je majčinoj flori u rodnici i debelom crijevu koja pomaže
uspostavljanje odgovarajuće ravnote?e mikroba u djetetovim sluznicama
koje su dio imunog sustava. Prolaz kroz porođajni kanal također
"usklađuje" funkciju pluća, cijedeći višak vode iz njih i pripremajući ih zaprve trenutke disanja. Ti prvi trenuci postavljaju temelj djetetova iskustvasamostalnog disanja. Dojenje također kolonizira probavni trakt korisnim bakterijama koje pomažu proces programiranja zdravog imuniteta.
Eto. Provjerila sam još jednom i prepisala.