-
POVRACANJE?
EVO NAS SAD TU....NAIME,SVOJE DIJETE KOJEIMA 14 DANA ISKLJUCIVO DOJIM...IDE NAM SUPER OD POCETKA IAKO JE PRVIH DANA HRANJEN NA BOCICU JER SAM RODILA CARSKIM REZOM. DOJIM NA ZAHTJEV - KAKO SAM SKONTALA DA JE JEDINO PRAVILNO OD VAS A IPOSAVJETU U RODILISTU TAKODER. MALECKI PAPA PRILICNO CESTO-KOLIKO TOCNO NE ZNAM CCA SAT I PO, NEKAD DUZE NEKAD VRLO KRATKO, UOPCE NE PAZIM NA SAT.
JUCER JE OSIM UOBICAJENOG BLJUCKANJA (MALO SIRASTOG MLIJEKA) POCEO POVRACATI U MLAZU ONO STO BI POJEO.
PEDIJATRICA KAZE: "SIGURNO SE PREJEO" ALI ME PITA I "DOJITE LI?IMATE LI DOVOLJNO MLIJEKA? KAKO CESTO DOJITE " - JA KAZEM NA ZAHTJEV A ONA CE MENI DA TO NIJE NORMALNO - DA MU TREBAM DAVATI DA SIKI BEREM SVAKO 2 SATA ITD.- ZA DOJENJE NA ZAHTJEV KAZE DA SAM JA TO OCITO KRIVO SHVATILA!
DA NE GOVORIM DA GA JE MUZ U PANICI VODIO U AMBULANTU A JA SAM PLAKALA DOMA - DA BI GA ONA NAPALA KAKO NIJE DONIO PELENU.......
OPROSTITE STO SAM ODUZILA......STO KAZETE? RADIM LI ISPRAVNO ILI NE?
-
Mislim da radis pravilno i da si dobro shvatila sto je dojenje na zahtjev, ali me zanima:
Dobija li beba jos nesto osim majcinog mlijeka?
Je li je puno mrdate (npr. presvlacite) nakon podoja?
Je li to bio jedini takav slucaj povracanja ili se dogodilo/dogadja se jos koji put?
Je li beba redovito piski i kaki, tj. koliko mokrih i pokakanih pelena ima? Kakvo joj je opce stanje?
-
pedijatrica je jaaaaako zakasnila s pracenjem cinjenica o dojenju.
100% odgovorno tvrdim da ne trebas bebi ogranicavati podoje ni na koji nacin, ni po duljini ni po razmaku izmedju. to moze ispasti lose za bebu. majcino mlijeko je lakse i brze probavljivo od adaptiranog i nisi nikad sasvim siguran koliko pojede (a ni mi odrasli ne jedemo uvijek isto u gram), pa ako pojede nesto manje, brzo probavi, a ti cekas neko odredjeno vrijeme, moze biti gladna. to sto je bolje probavljivo od adaptiranog je prednost.
osim toga, dolaze vrucine, a bebe sisaju i kad su zedne. pa stvarno nema smisla da im se ne da ono prvo vodenasto mlijeko da malo ugase zedj. nikakvo dodavanje vode i caja nije potrebno.
a sisaju i kad hoce maminu blizinu i to im je dok su ovako male jako bitno. kontkatom s majkom, pogotovo kontaktom koza-koza, razvijaju svoja osjetila, komunikaciju... u prvim tjednima se mozak razvija bas kontaktom i dodirom.
inace, prati koliko beba ima popisanih i pokakanih pelena (najmanje 5-6 popisanih i 3 pokakane u prvih 6 tjedana), to je odlican pokazatelj da beba dovoljno jede.
ako bude cesce povracala u mlazu, javi se obavezno. ali jedan slucaj nije zabrinjavajuci.
-
- piski i kaki upravo toliko koliko treba
- ne dobija nista osim majcinog mlijeka
- podizali smo ga da podrigne -mozda smo ga izdrmali malo previse, za presvlacenje pricekam malo
- opce stanje super,spava dovoljno, izgleda super (koza i opcenito), place samo kad je gladan itd.
- nije vise povracao od jucer
- kod pedijatrice takoder sve proslo za 5, izasao je iz rodilista 03.06 sa 4100 g sto mu je bila porodajna tezina a sad vec ima oko 4550 g s pelenom!
-
meni je Ian isto prvih par mjeseci čak, znao povraćati u mlazu i nije problem sve dok to ne postane pravilo. znači iza svakog obroka. sad ima 7 mjeseci, još uvijek doji na zahtjev i ima samo pol obroka nadohrane i prestalo je samo od sebe. ne brini :)
-
lucija gotovo poslije svakog obroka vraca visak u mlazovima. meni nije palo na pamet zabrinjavat se zbog toga (jesam li pogrijesila?) jer vidim da ona dobro napreduje (u 17 dana je dobila 730 grama). bili smo kod pedijatrice i ona kaze da je jedini problem sto se ona prejede, a slabo podriguje. ja i sama vidim da vrlo halapljivo jede, a kako dojimo na zahtjev, to (po)vracanje sam shvatila kao njezin mehanizam kojim se brani i rjesava viska hrane.
-
Da ti se možda nije malo jače rasplakao prije tog dojenja koje je završilo povraćanjem, pa se nagutao zraka već prije obroka? Meni se samo jednom desilo to povraćanje u mlazu, i to baš u takvoj situaciji, s prvim djetetom koje je zbog lagane hipotonije loše podrigivalo.
-
porast tezine je super, sve radite ok
javi se samo ako bas cesto bude povracao u mlazu, a inace ovo zvuci kao uspjesno dojenje :)
-
Super mi je kad pedijatrica kaze prejeo se i onda odmah pita imate li dovoljno mlijeka :roll: Pa od cega se prejeo i povraca.
Probaj bebicu poslije dojenja drzati u sto uspravnijoj poziciji barem nekih 30 minuta da se sve to slegne.
Ostalo mame savjetnice ce reci :)
-
Drage cure, najvažnije je da vam beba dobiva na težini - to je zapravo znak da mlazovi mlijeka nisu rezultat nikakvog poremećaja nego naprosto rješavanja viška ( a novorođenčetovi mišići jednjaka još su nezreli i ne mogu zadržati višak). I osim što će vas još neko vrijeme tlačiti česta presvlačenja robice i posteljine :D ne dajte se smesti po pitanju dojenja: samo pokušajte pripaziti na podrigivanje ( neke bebe to vrlo efikasno rade, a neke baš i ne - jedan primjer je u potpisu :D ). Jednoj je curi s foruma pomoglo postavljanje bebina madraca u malo povišen položaj nakon obroka, možda može i koja od vas pokušati.
-
evo otkad sam vam pisala sve je ok s povracanjem... dignem ga da podrigne a ponekad bljucne kao i obicno...medutim, od sinoc mi se cini da ga muci stomcic...kao da ima grceve ili kao da se trudi da se pokaki iako kod stolice nisam primjetila nikakve promjene...obavi to 2-3puta dnevno i iste je zuckaste boje kao i obicno... spava kao i obicno..masirala sam mu stomcic kruznim pokretima...jutros mi se cini ok - ali da lije to stomcic ili? mozda stvarno previse papamo?
-
ako ga muci trbuscic, onda to nije od previse mlijeka, nego mozda od previse zraka. probaj ga dojiti da je glava malo vise od dojke, tako da mu mlijeko ne curi dolje u usta, da se ne mora boriti s mlazom (jel ti jako strca?)
jel mu dajes jednu stranu u jednom podoju, ili kako?
-
pokusat cu tako da mu je glavica vise...inacedojim tako dalezim na boku a osjecam da mu jako ide na pocetku podoja,tad intenzivno guta...dajem po jednu na podoju i unutar 3 sata istu jer nekad doji kratko pa zaspi...
po noci super spava,papa i ponovo zaspi...ujutro takoder...onda je popodne naravno - valjda mora nekad -vise budan...sve je super samo to kad pocne plakat i grci se cijeli mislim da ga jako muci stomcic...umiri se tako da ga uzmemo ili mu dam ponovo papat...
-
I Tara je dok sam je dojila jako često povraćala, meni se činilo skoro sve kaj pojede, pa me je pedijatrica uvjeravala da nije baš tako, i ako dijete normalno dobiva na težini da će se sve to smiriti. I stvarno je prestala nakon nekog vremena.