Re: 15mjeseci i karijes?!
Citiraj:
BP prvotno napisa
Na cetvorici dole (no uglavnom na nekom zubicu iza) vidimo crnu tockicu za koju mislimo da je ocito karies. ima li netko slicnih iskustava i kako to rijesiti. Opet 15 mjeseci mi se cini premalo za karijes. Uopce ne jede puno slatkog. Mislim da nema sanse da ga nagovorimo za zubara, odnosno da nekom stranom licu otvori usta :cry:
Karijes se moze i razviti na netom niknutom zubicu. Mislim da je najbolje izabrati djecjeg zubara, ako ima takvog u blizini. Malo mi se cini da sigurno nece sjediti, a ja je ne bih uspavljivala za jednu tockicu. Problem je samo sto to sto se vidi, moze biti puno dublje i moze pokvariti puno vise. Mozda da poradite na tome da je izvjezbate ici kod zubara. Recimo prvo se igrate zubara, nabavis neke igrackice i onda joj ti popravljas zubic, objasnis zasto i kako ce to sve funkcionirati i onda je odvedes na pregled, cisto da to bude pozitivno iskustvo. Obavezno je nagraditi sa naljepnicama, nekom igrackicom itd. Citati joj i pricice o posjetu zubaru, ako ima i koji video i sl . Ono s cim su djeca upoznata, toga se ne boje.
Mozda prvi posjet bi trebao samo da zubar pregleda zubice, drugi put da ih snimi, te tek treci put da popravi zubic. Moji idu kod zubara koji ima tv na plafonu, pogledaju kratki crtic dok im se sredi zubic. Sve sretni jer dobiju cetkicu, igrackicu ili tetovazu naljepnicu i sl. SAmo je ne nagradjivaj sa lizalicom! I naravno pranje zuba i ciscenje zubnim koncem.
Mi ne koristimo fluor, mozes pogledati www.fluorosis.com ili sl. zasto!
[/quote]I naravno pranje zuba i ciscenje zubnim koncem.[/quote]
mom Noi( skoro 18 mj.) zubići su primjetno žuti, zasad nismo primijetili crnilo, ali su mu ko u pušača... :( a pranje... nikako. njemu četkica služi za igru, eventualno koji griz...a tako se trudimo ispred njega svako jutro i večer prati zube pa mu nudimo četkicu ... i ništa. ne mogu zamisliti da mu u toj dobi još čistim zube koncem. kako, na koji način?
Citiraj:
BP prvotno napisa
Opet 15 mjeseci mi se cini premalo za karijes. Uopce ne jede puno slatkog.
Ne zelim biti zločesta, ali možda to što ti se ne čini puno ipak je puno. :/
Moj sad ima 13 mjeseci i ne jede NIŠTA slatkoga (osim voća).
Redovito viđam bebe sa crnim zubićima, a u njihovim ručicama uvijek nekakav keksić... a čokolino za večeru. Daljnji razvoj scenarija nekako je sam po sebi predvidljiv.... ovisno naravno i o drugim čimbenicima.
Citiraj:
Anita-AZ prvotno napisa
Citiraj:
BP prvotno napisa
Opet 15 mjeseci mi se cini premalo za karijes. Uopce ne jede puno slatkog.
Ne zelim biti zločesta, ali možda to što ti se ne čini puno ipak je puno. :/
Moj sad ima 13 mjeseci i ne jede NIŠTA slatkoga (osim voća).
Redovito viđam bebe sa crnim zubićima, a u njihovim ručicama uvijek nekakav keksić... a čokolino za večeru. Daljnji razvoj scenarija nekako je sam po sebi predvidljiv.... ovisno naravno i o drugim čimbenicima.
Anita drago mi je zbog tebe i tvog sinčića, nadam se da će i ostati tako...
Moj ne jede od slatkog čak ni voće (jer ne želi), ni meso jer smo vegetarijanci - dakle samo povrće, žitarice i kruh, doji kao da ima dva mjeseca (ilitiga sve u šesnaest) i ima crne prednje dvojke već nekoliko mjeseci.
(možda je još jedan od faktora to što su mu zubi počeli rasti već u trećem mjesecu života..)
mene mama dojila kratko, par mjeseci, pila sam čokloino iz bočice i imala sam crne mliječne zube.
ne bih ja baš tako osuđivala mame koje daju slatko, ima i dosta djece koja jedu slatko i imaju zdrave zubiće...
Citiraj:
Sun prvotno napisa
XXX
ne bih ja baš tako osuđivala mame koje daju slatko, ima i dosta djece koja jedu slatko i imaju zdrave zubiće...
Slažem se sa Sun....ja sam jela strahovito puno slatkog i imala besprijekorne bijele mliječne....dok moja mrvica nije te sreće :(