http://www.vecernji-list.hr/newsroom...29352/index.do
:/
Printable View
Stvarno žalosno!
ma! neću komentirati :x
Ah da stvarno za :cry:
baš žalosno :cry:
sto je konkretno tu toliko zalosno? ovih 12 slucajeva koristenja prava na stanku za dojenje?
mozda bi ipak prvo trebalo vidjeti na kakve slucajeve se odnosi ova zakonska mogucnost. jer ako se odnosi samo na zene koje su se vratile na posao prije isteka porodnog dopusta (cisto sumnjam da se odnosi na majke 2-godisnjaka :raspa:)... onda me gorenavedeni podatak ne navodi na nikakve dalekosezne zakljucke.
mislim da ipak dobar dio zena koristi porodni dopust u punom trajanju (ispravite me ako statistike govore suprotno), pa im to pravo i ne treba. a one koje se vrate ranije na posao, ali ne koriste ovo pravo - to ipak ne mora znaciti da su sasvim prestale dojiti.
meni je tu zalosnija cinjenica da se, umjesto podizanja porodiljnih naknada na razinu koja ce omoguciti jos vecem broju zena da iskoriste svoj dopust do kraja i neometano doje u tom periodu, majkama nudi jedna ovakva mogucnost koja lijepo zvuci, ali je objektivno uglavnom tesko ili nikako izvediva :(
Da, ta se mogucnost moze koristiti samo do godine dana starosti djeteta. To sada vec puno toga objasnjava. Ma svaki clanak u novinama treba uzeti s rezervom, njima je samo bitan naslov, a ne provjere sve cinjenice.
Riječ je o korištenju stanke za dojenje prema podacima HZZO-a. Mislim da ima dosta mama koje ne traže službenu stanku, tj. naknadu za ta dva sata preko HZZO-a. Radim od djetetovih 6 mjeseci, ali prema dogovoru s poslodavcem radno vrijeme i pauza su fleksibilni. A. ima godinu dana i još uvijek puuno sisa (+-4 puta) i mislim da nema namjeru prestati.
Dakle, iz navedenih se podataka teško može izvesti realan zaključak (vjerujem da još ima sličnih slučajeva).
Baš i ja htjedoh napisati da taj podatak ne znači ama baš ništa ali me wildflower preduhitrila.
Većina mama ipak koristi godinu dana porodiljnog. Mnoge koje počnu ranije raditi to ne rade "službeno" već honorarno, od doma ili u nekom dogovoru s poslodavcem.
upravo tako, to je jako tesko izvedivo.Citiraj:
wildflower prvotno napisa
npr, ja dojim tonku pod pauzom, ali to je zato sto nam se poklopilo da sam uspjela naci posao kojji mi je 5 min. pjeske od kuce, i mogu izaci na pauzu kad mi pase, odn. kad je cuvalica s tonkom u blizini, i kad je lijepo vrijeme, sjednemo na klupicu u parku i uzivamo.
ipak, ako je ovaj zakon omogucio da i 12 zena doji, dobro je da postoji. (uf, ovo mi se rimuje)
Ja kad sam se vraćala raditi nisam znala za ovo, šteta :( , tražila bih...
I u članku piše da nekima nije izvedivo doć doma s posla 2 x dnevno, a ima nešto i u onome da ne znam kako bi poslodavci na to gledali...Doduše što se mene tiče, mogu gledati kako hoće, ja ću koristiti sva prava za koja znam jer, iako mi je firma ok, ipak nije vrijedna odricanja od vremena za moju obitelj!!!
Ja sam se vratila na posao nakon 42 dana ali tu stanku za dojenje ne koristim jer mi je nepovoljna.Na posao sam se vratila i radi vrste posla i radi plaće a da tu stanku koristim plaća bi mi bila manja jer je moja satnica puno veća od satnice HZZO-a.No imam dobrog poslodavca pa imamo prešutni dogovor i dojim Mattea kao što sam dojila i NIcole-bez problema.Ta stanka za dojenje nije tako bajna jer oni u HZZO-u izračunavaju koliko ti treba od posla do kuće +dojenje +natrag na posao i ako ti to ne ulazi unutar sat vremena ništa od rješenja.Ja sam to probala sa Nicole i odustala no dogovorila sam se sa poslodavcem a sa Matteom je puno lakše jer ga nadojim ujutro i on je do 1400 miran a tata ima bočicu mog mlijeka uvijek uz sebe za svaki slučaj no Matteo me dočeka i onda cikimo čitavo popodne.
Nastranu što je satnica plaćena minimalno, ali mislim da je ukupno 2 sata pauze na 8 sati rada sasvim OK. Da je npr. ukupno 4 sata pauze, to bi već biolo kao rad na pola radnog vremena, a mislim da i ta opcija postoji.
Za slučaj da se mora i putovati do bebe, može se možda koristiti jednom dnavno kao blok sat.
Najbolje je, naravno, imati susretljivog poslodavca.
Ja radim od bebinog 7. mjeseca, ali o stanci za dojenje mogu samo sanjati :( ... a radim u dobrostojećoj državnoj firmi
Ja sam koristila stanku za dojenje ali je nisam regulirala preko HZZO-a već dogovorom s poslodavcem. Išla sam doma ranije spojeći te sate pa sam umjesto 8 radila 6h. Da mi poslodavac nije pristao tražila bi preko HZZO-a pa makar i ne stignem doma - rađe bi se prošetala gradom i opustila nego ih provela na stresnom radnom mjestu.