porod na SD - pitanja o bebi
otprilike imam sliku za koliko se svojih zelja glede intervencija mogu izboriti na samom porodu na SD, ono sto me zanima sto se dogada neposredno nakon poroda;
- koliko sam shvatila bebu odmah stavljaju na trbuh?
- da li netko probao traziti da ne rezu pupkovinu dok ne prestane pulsirati?
- da li je neki tata prerezao pupkovinu?
- da li bebu bas moraju odmah uzeti na vaganje/mjerenje/kupanje?
- nakon sto mi vrate bebu, koliko dugo moze biti samnom?
- koliko vremena mora minimalno proci da mi je donesu u rooming-in?
kad citam kako je na porodu u rijeci, vidim da je sve moguce tako ljudski... ima li sanse za SD?
molim cure da mi opisu svoja iskustva (najcesce price s poroda tu prestaju)
Re: porod na SD - pitanja o bebi
- nakon sto mi vrate bebu, koliko dugo moze biti samnom?
- koliko vremena mora minimalno proci da mi je donesu u rooming-in?
Bebu stavljaju na trbuh nakon mjerenja i kupanja :roll: Ali, možeš tražiti da bude odmah - i ja bih, da opet idem rađati, tražila da ne režu pupčanu vrpcu odmah (nisam se ni sjetila :oops: ), ne samo da je dobro za bebu, nego je i manja vjerojatnost da će ti ostati komad posteljice, kao što se meni dogodilo. :/
Tata može prerezati pupkovinu, ali neka to kaže na vrijeme - MD se nije snašao, prerezala je babica i nakon toga mu je dugo bilo krivo zbog toga.
Ovo s kupanjem i tehnikalijama isto možeš odgoditi ako zamoliš, ali bojim se da neće ići ako bude onakva gužva kakva je bila kad sam ja rađala (doslovce žena za ženom u boks, neke su rodile i u predrađaoni). Isto vrijedi i za ostanak bebe s mamom neposredno nakon poroda - Maji je uspjelo, ali vjerujem da SD nije bio pod opsadnim stanjem zbog broja trudnica (NE opravdavam ih, ali gledam iz njihove perspektive).
Rooming in mislim da možeš dobiti odmah, tj. nakon što protekne onih 2 sata što si "pod nadzorom" - ako ti uspije prolongirati vrijeme s bebom nakon poroda tako da se obuhvati što veći dio ta dva sata, onda postoji dobra šansa da bebu odnesu samo na one testove ili što već rade novorođenim bebicama u dječjoj sobi i da ti je vrate. Meni je K. pola sata nakon poroda osobno došla (čula je da želim 24-satni rooming in - to napomeni više puta, jer to mame rijetko traže - u principu, samo cure s ovog foruma :/ ) i obećala mi ga dati istu večer bez obzira na njegovu pothlađenost, moju kiretažu i nedostatak mjesta na babinjačama.
Može se na SD svašta, mislim da je trenutno najveći neprijatelj ovakvih zahtjeva ta prenatrpanost (i rađaone i babinjača)...
Re: porod na SD - pitanja o bebi
Tvoja dva pitanja u mom postu su zaostatak neobrisanog quota, slobodno preskoči.