Re: Zdrava hrana u vrtice!
Citiraj:
Devotion prvotno napisa
Nisam znala kamo s ovom vijescu - pa je stavih ovamo. Molim moderatora da brise ako je krivo mjesto!
Na RTLovom dnevniku objavili sretnu vijest da junk food ide van iz vrtica i ustupa mjesto zdravoj hrani - najprije u ZG uz nadu da ce se to prosiriti na cijelu HR.
Naime, smrznuto povrce, konzerve, slatkisi, pasteta vise nemaju sto raditi na menijima vrtica. Voce, orasasti proizvodi, svjeze povrce ulaze na velika vrata! Daj Boze!
Zivi bili pa dozivjeli :D
Ja sam prva za zdravu prehranu, ali daj mi objasni molim te kako nahraniti s tim 20 djece koja su, evo recimo, danas imala kelj za ručak i samo ih je 5 pojelo, a ostali čekaju da dođu doma jer doma imaju nešto finije. Ja sam jela taj kelj i meni je bio prefin, znači nije stvar u okusu nego ih ne mogu nagovoriti ni da probaju, a oni koji probaju rade grimase prije nego im žlica uopće dođe do usta. Otkud onda takav dječji stav prema zdravoj prehrani, ako je većina roditelja za to? :?
Citiraj:
teta prvotno napisa
Otkud onda takav dječji stav prema zdravoj prehrani, ako je većina roditelja za to? :?
Pa nije. Većina ih se hrani koma, no to ne znači da se vrtić kao ustanova koja je odgojna, mora prilagoditi koma hranjenju.
To je bitka koju se treba dobiti, polako ali sigurno.
Meni je recimo smješno što mi je rekla jedna teta u vritću. "Oni imaju izbor, jesti bijeli kruh ili integralni za ručak, i svi odaberu bijeli."
:?
A kad bolje razmislim :lol: .
Zar je to čudno? Pogotovo ako ih doma uče da je bijeli kruh fini...
Mislim da im ne treba im izbor u tome, Niti će ih boljeti, niti će loše utjecati na njihovo zdravlje, dapače. Nek doma jedu što jedu, al za vrtiće i škole nek se zna.
Uostalom adrkvatna prehrana bogata cjelovitim žitaricama, povrćem i mahunarkama daje smirenu energiju djeci.
[quote="LeaB"]
Citiraj:
teta prvotno napisa
Otkud onda takav dječji stav prema zdravoj prehrani, ako je većina roditelja za to? :?
Pa nije. Većina ih se hrani koma, no to ne znači da se vrtić kao ustanova koja je odgojna, mora prilagoditi koma hranjenju.
To je bitka koju se treba dobiti, polako ali sigurno.
Slažem se, ali opet imaš nezadovljne roditelje, čija djeca taj dan (kad je neko varivo ili povrće) pojedu vrlo malo ili ništa, kako svima ugoditi? Trebalo bi i do njih nekako doprijeti s tim idejama zdrave prehrane jer ovako se koplja lome opet na djeci...