istraživanje o spolnim razlikama
daklem... :)
ovo je, da vas ne zbuni, zapravo odgovor na post sa drugog threada...
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=630266#630266
o istražianju iz jučerašnjih 24 sata i šire:
Citiraj:
Sacreus prvotno napisa
24 sata bas nije nesto sto se moze ozbiljno znanstveno shvatiti.. tj. to vrijedi za sve novine, jer kad novinari prenose informacije precesto ne shvacaju znanstveni jezik, pa prenesu kako shvate.
Puno puta sam citao znanstveni rad i onda naisao na tu "vijest" u novinama, pa vidio koliko je toga promaseno.
No, natrag na netu.. stereotipi mogu utjecati, to je tocno jer si po njima sami stvaramo ocekivanja. Ali nije sve iskljucivo u njima. Kad smo vec kod matematike, tu postoje spolne razlike koje su utvrdjene. Zene su bolje u racunanju, a muskarci u rezoniranju. A razlog je u samom temelju odnosno razlici u kolicini bijele/sive tvari u mozgu kod M i Z.
kvaliteta kojom obavljamo neki posao uvelike ovisi o tome kao se mi percipiramo u očima drugih. ako okolina misli da smo delikventni, počet ćemo se tako i ponašati. ako okolina misli da smo jako pametni, trudit ćemo se više ili ćemo bar lakše ostavljati dojam naše superiorne inteligencije. sad pojednostavljujem, no to je taj neki bazičan princip.
spolne razlike u rješavanju matematičkih zadataka su možda utvrđene i vidljive, no moramo razmisliti o tome da ako podjelimo neku tamo skupinu ljudi u dvije nasumične grupe, te će se dvije grupe razlikovati u rezultatima (mnogo je eksperimenata to pokazalo, a očit primjer je i sport. neka je momčad bolja od druge, a svi muški (ili ako se radi o ženskim timovima - ženski). a ne možemo tvrditi da ljudi iz jednog grada genetski igraju košarku bolje od ljudi iz drugog grada).
bijele i sive tvari u mozgu nemaju veze sa spolom (vidi gore). spol se u različitim granama biologije drugačije definira i te se definicije baš i ne preklapaju.. ako netko želi saznati više o ovom, mogu mujoj poslati tekst ili se može javiti na mailing listu o kojoj se govori na : http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...951&highlight=
Re: istraživanje o spolnim razlikama
Citiraj:
antun tat prvotno napisa
spolne razlike u rješavanju matematičkih zadataka su možda utvrđene i vidljive, no moramo razmisliti o tome da ako podjelimo neku tamo skupinu ljudi u dvije nasumične grupe, te će se dvije grupe razlikovati u rezultatima (mnogo je eksperimenata to pokazalo, a očit primjer je i sport. neka je momčad bolja od druge, a svi muški (ili ako se radi o ženskim timovima - ženski). a ne možemo tvrditi da ljudi iz jednog grada genetski igraju košarku bolje od ljudi iz drugog grada).
Zato i postojo vrlo rigidna metodologija znanstvenog istrazivanja, kao i metode provjere, nebrojene recenzije i kritike koje prolaze i sl. Nije to nastalo samo da je netko uzeo par zena i par muskaraca pa usporedio. Kada je nesto znanstveno utvrdjeno, onda je to ipak proslo sve moguce kritike, ponavljanja i replikacije, itd.
No, kad god pricamo o razlikama moramo biti svjesni da pricamo o prosjeku. To cesto ljudi ne znaju pa nastanu svadje. Dakle, ta razlika (ne velika) postoji u prosjeku velikih grupacija, odnosno populacija. Cim se maknemo od prosjena normalno da dolazi do preklapanja kao i obrnutih rezultata.
Citiraj:
bijele i sive tvari u mozgu nemaju veze sa spolom (vidi gore).
Pa zapravo su utvrdjene razlike (u kolicini).
Citiraj:
spol se u različitim granama biologije drugačije definira i te se definicije baš i ne preklapaju..
A definicija spola je dosta jednostavna (sad ne znam da li da kazem nasrecu ili nazalost) i binarna. Potpuno sam svjestan cijele lepeze nijansi izmedju M i Ž (biolosko gledano). No, isto kazem da se rezultati baziraju na prosjeku...
Teorije, termini i slicne stvari koje su nastale u aktivizmu i politickoj korektnosti nazalost/nasrecu jos nisu postale osnovni temelj u znanost kao binarna podjela spola, koji je za mene i dalje bioloski bez utjecaja apstraktnih shvacanja.