"Samo jedna bočica neće štetiti!"... ili hoće?-2
ovo je nastavak prvog dijela topica "Samo jedna bočica neće štetiti!"... ili hoće?-1
Koliko god se sastav mlijecne formule mijenjao od 1922. g, jos mu uvijek nisu uspjeli dodati majcin SlgA, pa vjerujem da zato nije imalo smisla ponavljati istrazivanja sto se tice konkretne situacije, i zato mislim da rezultati tih iztrazivanja jos uvijek stoje.
edit: Mukica ubacila link
Re: "Samo jedna bočica neće štetiti!"... ili hoće?
Citiraj:
Mamasita prvotno napisa
Koliko god se sastav mlijecne formule mijenjao od 1922. g, jos mu uvijek nisu uspjeli dodati majcin SlgA, pa vjerujem da zato nije imalo smisla ponavljati istrazivanja sto se tice konkretne situacije, i zato mislim da rezultati tih iztrazivanja jos uvijek stoje.
Mamasita, nemam pojma sto je SlgA, ali sam uvjerena da i razni drugi sastojci adaptiranog (koji su se u 80 g. mijenjali) imaju bar nekakvu ulogu, i da savjestan znanstvenik ne moze olako 'napamet' zakljuciti da sve te promjene sigurno nece utjecati na rezultate ponovljenog istrazivanja.
btw. nekako sam sve vise uvjerena da bi se o cijeloj tematici vjerojatno dalo naci nesto vise novijih znanstvenih referenci, ako bi se upitalo nekoga tko je strukom 'tu negdje' pa zna kako i gdje se najlakse moze doci do relevantnih publikacija... reference u clanku na portalu ipak su, ako se ne varam, samo prenesene iz clanka druge osobe, za koju ne znamo koliko je siroko istrazivala i sto joj je sve bilo dostupno.
i na koncu, flower - bas si dobro pitala, pa evo ovako - za clanak koji je tema ovog topica, ne mislim da su cinjenice potpuno netocne, samo mjestimice nedovoljno utemeljene, pa bi ih ipak trebalo iznositi s rezervom. zbog onih koji su u tematici malo strucniji, kao i onih koji vole kopati po referencama :mrgreen:
naravno da je Rodino pravo (i odgovornost) da si postavlja kriterije kakvi joj odgovaraju, kao uostalom i svakoga tko nesto publicira u bilo kakvim medijima. govoreci za sebe, ali uvjerena sam i u ime drugih 'zahtjevnih' sudionika rasprave - ovo su dobronamjerne kritike, od strane osoba koje koje cijene vas rad i prepoznaju utjecaj koji on ostavlja u javnosti. (meni osobno su neki vasi prakticni clanci o dojenju - ali i o drugim stvarima -bili i jesu dragocjeni i nezamjenjivi.)
naravno da se ne moze od vasih volonterki traziti da beskonacno prekapaju po bazama podataka o znanstvenim radovima kako bi bile vjerodostojne. ali zato, nije problem imati malo vise opreza pri prenosenju necijih navoda koji nisu tako lako provjerljivi, i manje senzacionalistickih tonova koji, osobito u svjetlu raznih osobnih situacija citatelja, mogu zvucati provokativno i kontraproduktivno...
ne znam jesam li se dobro izrazila - uglavnom sa moje strane je sve dobronamjerno :)